Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

CONTENTS
  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό – ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ανασχηματισμός
  • [05] Πρωτομαγιά
  • [06] Επίσκεψη Πάπα
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ασφαλιστικό – Δημοσκόπηση

    [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/05/2001

    Ο χθεσινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, οι διαβουλεύσεις για το Ασφαλιστικό, η επίσκεψη του Πάπα και οι πληροφορίες για ανασχηματισμό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΓιαννίΤΣΑΡΟΣ στο ασφαλιστικό. Αρχισαν τα όργανα με Παπαντωνίου – Γιαννίτση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Σχέδιο Λαλιώτη". Με προπαγάνδα επιχειρεί ο Σημίτης να αντιμετωπίσει το χάος.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κορυσχάδες ή Αγιοι Θεόδωροι; Σε μέγα δίλημμα ο Κ. Σημίτης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακίνητα: οι νέες τιμές σε 66 δήμους. Στα ύψη οικόπεδα και κόστος κατασκευής.

    Η ΑΥΓΗ: Νέα χρηματοδότηση για την ασφάλιση. Πρωτομαγιά: Πιο μεγάλες κινητοποιήσεις φέτος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολοι οι άνθρωποι του δημάρχου. Ποιές προσχωρήσεις στο ΚΕΠ ανακοινώνει απόψε ο Αβραμόπουλος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέος "φόρος-φάντασμα" για το Ασφαλιστικό. Αντικρουόμενες εισηγήσεις για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιο φτηνά και τα ΙΧ μεγάλου κυβισμού. Νέα πακέτα εισφορών από τις αντιπροσωπίες.

    ΕΘΝΟΣ: Δέσμευση Σημίτη ζητούν τα συνδικάτα. "Ναί" στον διάλογο υπό έναν όρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πρωτομαγιάτικο στεφάνι ... εξ ακανθών για την κυβέρνηση. Μετά την απεργία, δεύτερο μήνυμα οι τεράστιες χθεσινές συγκεντρώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θέμα ηγεσίας από Πάγκαλο. Ενώ καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα κινηθούν οι διαδικασίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Τι θα γίνει με 35ετία και όρια ηλικίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χάνουν φόρους ενώ ψάχνουν πόρους. Μόνο 58.000 Ελληνες δηλώνουν εισόδημα άνω των 15 εκ.

    Espresso: Τα παθιασμένα ερωτικά γράμματα της καθηγήτριας στη μαθήτρια.

    ΕΣΤΙΑ: Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Οικονομία, ΔΝΤ και Ασφαλιστικό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξοδο σωτηρίας ζητεί ο κ. Σημίτης. Μετά τον δραματικό εγκλωβισμό της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διέξοδος για διάλογο. Δύο ογκώδεις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγώνας δρόμου του Χριστόδουλου για τον Πάπα. Για να συγκρατήσει τους παρεκκλησιαστικούς.

    ΝΙΚΗ: Θέλει, αλλά δεν μπορεί. Απεγνωσμένες προσπάθειες Σημίτη για ανασχηματισμό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας ταξικός πανεργατικός. Μια είναι η απάντηση από εδώ και μπρός.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Και όμως ο Σημίτης...Μελετά τον ανασχηματισμό.

    Η ΧΩΡΑ: Εκτέλεση Ρώσου μαφιόζου. Στην περιοχή Αναβύσσου όπου βρέθηκαν ο Σολόνικ και η φίλη του.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 31% των εισφορών χάνονται καθ’ οδόν. Ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εξεύρεση νέων πόρων για τα ταμεία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ερχονται 1.000 θέσεις πάρκιγκ. Θεσσαλονίκη: Θα είναι έτοιμες έως το τέλος του χρόνου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέα κόντρα Γιάννου – Βάσως. Ασφαλιστικό: Πολυγλωσσία μέσα στην κυβέρνηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ούτε βήμα πίσω οι εργαζόμενοι. Σκληρή αναγγελία χθες από τη Θεσσαλονίκη.

    [03] Ασφαλιστικό – ΠΑΣΟΚ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "καθώς στο πολιτικό παρασκήνιο επιστρέφουν επίμονες οι φήμες περί κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης δίνει σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το στίγμα των επόμενων κινήσεών του στη σκακιέρα του Ασφαλιστικού".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "έναν απαράβατο όρο θέτουν τα συνδικάτα, ώστε να συμμετάσχουν στο διάλογο για το ασφαλιστικό: Να δεσμευτεί δημόσια ο πρωθυπουργός για την οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος από το κράτος. Μια τέτοια δήλωση θα άναβε πράσινο φως για την επέκταση της τριμερούς χρηματοδότησης στους προ του 1993 ασφαλισμένους αλλά και για την εξεύρεση νέων πόρων όπως η φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων. Την κίνηση καλής θέλησης περιμένουν οι συνδικαλιστές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για την εξεύρεση επιθυμητής λύσης στο ασφαλιστικό ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος μιλώντας στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και διακήρυξε πως το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει "ούτε βήμα πίσω" από τις θέσεις του".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "το mondus vivendi που αναζητούν οι δύο πλευρές (κυβέρνηση - συνδικάτα) προκειμένου να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου για το ασφαλιστικό, φαίνεται ότι έχει βρεθεί μετά και τη δήλωση Γιαννίτση ότι παίρνει πίσω τις προτάσεις των Βρετανών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "εγγυήσεις από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος για να δεχτούν οι εργαζόμενοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για το ασφαλιστικό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "πως μπορεί να γίνει , ή έστω να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όταν δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο πλαίσιο όταν δεν υπάρχουν ακριβεί στοιχεία και όλο το βάρος πέφτει στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Επιτακτικά λοιπόν μπαίνει στο τραπέζι η εξέταση του φορολογικού συστήματος, το οποίο δεν βοηθάει στην άντληση πόρων, αφού είναι και παραμένει τεράστια η έκταση της φοροδιαφυγής της φοροαποφυγής και της φοροκλοπής . Ολα λοιπόν στο καθαρό τραπέζι και διάλογος με κοινωνική ευθύνη".

    [04] Ανασχηματισμός

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "ένα τελευταίο χαρτί εξακολουθεί να κρατάει στα χέρια του ως επτασφράγιστο μυστικό ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με το οποίο ελπίζει να αναστρέψει το κλίμα. Ως τελευταίο, όμως δείχνει να το φοβάται κιόλας. Εξ ου και η δυστοκία του ως προς τον χρόνο ανάληψης των σχετικών πρωτοβουλιών ή ακόμη και η ...σχιζοφρενική αντιφατικότητα των περί του ανασχηματισμού πληροφοριών".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "κρίσιμη για την ισορροπία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θεωρείται η σημερινή συνεδρίασις της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος, αλλά και η αυριανή του Εκτελεστικού Γραφείου. Και ενώ τα σενάρια για επικείμενο ανασχηματισμό μετά την αιφνίδια επίσκεψη του πρωθυπουργού στο πατρικό σπίτι του κ. Κ. Λαλιώτη, προσέλαβαν διαστάσεις, ο ΥΠΕΧΩΔΕ κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι έχουν ξεπεράσει σχετικώς κάθε όριο φαντασίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι " ταχείς πολιτικές εξελίξεις αναμένουν άπαντες πλέον στο κυβερνών κόμμα, έπειτα από την κρίση του Ασφαλιστικού και τις ισχυρές αμφισβητήσεις που ηγέρθησαν εξ αυτής ακόμη και στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού. Στα πολιτικά παρασκήνια ο ανασχηματισμός θεωρείται πλέον δεδομένος έχοντας ως πρωταγωνιστές τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου και τον υπουργό Εργασίας κ. Τ. Γιαννίτση".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "σε απόγνωση βρίσκεται ο πρωθυπουργός, καθώς οι απέλπιδες προσπάθειες που καταβάλλει για την πραγματοποίηση ανασχηματισμού, προκειμένου να υπάρξει φυγή προς τα εμπρός για την κυβέρνηση, έχουν αποβεί άκαρπες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "κυβέρνηση μάχης που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και εκπροσωπεί την κοινωνία ή "δική του" κυβέρνηση; "Κορυσχάδες ή Αγιοι Θεόδωροι;" όπως το έθεσε εύγλωττα "παλιά καραβάνα " του ΠΑΣΟΚ. Μπροστά στο καίριο αυτό δίλημμα βρίσκεται ο κ. Κώστας Σημίτης, ο οποίος έχει πλέον πειστεί ότι ο ανασχηματισμός είναι μονόδρομος".

    [05] Πρωτομαγιά

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "εκατομμύρια εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι σ’ όλο τον κόσμο έδωσαν χθες ένα δυναμικό "παρών" στον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, διαδηλώνοντας μαζικά την αντίθεσή τους στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, στις πολιτικές άγριας λιτότητας και μαζικών απολύσεων, στις επιθέσεις κατά των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι " σε πεδίο συνδικαλιστικής και πολιτικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε ο φετινός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο στόχος των συνδικαλιστικών στελεχών κοινός: Η υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

    Σύμφωνα με την Espresso, "ένα βροντερό "όχι" στα σχέδια που κάνουν άλλοι για εκείνους είπαν οι πολίτες απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη. Εδωσαν μια ηχηρή απάντηση στα σχέδια που μετατρέπουν τον άνθρωπο σε μια παραγωγική μηχανή,που όταν πάψει να είναι παραγωγική την πετούν στα αζήτητα, χωρίς καν να της εξασφαλίζουν μια ποιότητα ζωής, έστω και όταν περάσει στην εφεδρεία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "περισσότερο διεκδικητικός παρά επετειακός ήταν φέτος ο χαρακτήρας του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, καθώς οι χιλιάδες των εργαζομένων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "την φτώχεια, την εκμετάλλευση και τις ανισότητες που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έβαλαν φέτος στο στόχαστρο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από άκρου εις άκρον στον πλανήτη με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "με τις μεγαλειώδεις χτεσινές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι όλης της χώρας έδωσαν μια δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση, στο μεγάλο κεφάλαιο συνολικά στην αντεργατική πολιτική".

    [06] Επίσκεψη Πάπα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "μάχη παρασκηνίου έχει ξεκινήσει προκειμένου ο Πάπας να μιλήσει για τα λάθη του Βατικανού, ενώ η Ελλαδική Εκκλησία προσπαθεί να ελέγξει τις αντιδράσεις".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι " σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες ο Αρχιεπίσκοπος, προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις των φανατικών για την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα. Ο ίδιος απαντάει σε επιστολές ακόμη και σε τηλεφωνήματα πιστών δίνοντάς τους εξηγήσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "με τιμές "πλανητάρχη" υποδέχεται η κυβέρνηση στον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ στην Αθήνα. Εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας με αφορμή την επίσκεψη του Ποντίφικα στη χώρα μας και τις συγκεντρώσεις πιστών που αντιτίθενται στην επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στη χώρα μας".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "άδειασε" η ύπαιθρος από αστυνομικούς για να ενισχυθεί η δύναμη που θα αναλάβει την προστασία του Πάπα. Εχουν επιστρατευθεί 7.500 αστυνομικοί. Αλλά και χιλιάδες Ορθόδοξοι συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "με ορθόδοξους ύμνους και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καταφθάνει στην Ορθόδοξη χώρα μας ο ανήμπορος σωματικά Ρωμαίος Ποντίφικας του Κράτους του Βατικανού εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία του να προσκυνήσει το χώρο του Αρείου Πάγου απ όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε τον χριστιανισμό στους Ελληνες".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διχάζει και η εισφορά... Νέα ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "94% "ναι" στο διάλογο. Γκάλοπ για το ασφαλιστικό".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εγγυήσεις από τον πρωθυπουργό. Ασφαλιστικό: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σε κυβέρνηση και κόμμα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οδηγίες του κ. Παπαδήμου προς επενδυτές του ΧΑΑ. Ελπίδες για τις νέες εισαγωγές από τη θεαματική πρώτη της ΝΕΧΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Γεύση ... αναβάθμισης από σήμερα στη Σοφοκλέους. Η S&P σπεύδει να προλάβει τη Morgan Stanley".

    [08] Ασφαλιστικό – Δημοσκόπηση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας έρευνα της Metron Analysis σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη για το ασφαλιστικό. Το 84,7% κρίνει σωστή την απόφαση για "πάγωμα" των μέτρων. Ενας στους δυο πιστεύει ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης θα την επηρεάσει θετικά. Ποιές προτάσεις διχάζουν τους ασφαλισμένους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 2 May 2001 - 16:03:32 UTC