Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αντιδράσεις για ΤΕΙ
  • [04] ΠΓΔΜ
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] Χριστόδουλος – Πούτιν
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Επενδύσεις – Ολυμπιάδα 2004

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/05/2001

    Η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και το Ασφαλιστικό, η συνάντηση αρχιεπισκόπου Αθηνών με το Ρώσο πρόεδρο, οι εξελίξεις στα Σκόπια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι αντιδράσεις για την αναβάθμιση των ΤΕΙ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Που θα πάνε 9.139 εκπαιδευτικοί.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οδηγός για την σύνταξη μέχρι το 2006.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ακης προς Σημίτη: Αλλαξε πολιτική.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Που πάνε οι 9.139 καθηγητές και δάσκαλοι. Οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών για το 2001.

    Η ΑΥΓΗ: Διχασμός στο υπουργείο Παιδείας για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιοί παίρνουν σύνταξη μέχρι το 2006.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως το τέλος του 2006.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα βγείτε στη σύνταξη. Πώς θα ωφεληθείτε από τη μεταβατική περίοδο έως το 2006.

    ΕΘΝΟΣ: Μετάθεση για 9.139 εκπαιδευτικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: AKROPOLIS, "METAXA" και ... GIANNA AGELOPOULOU. Νέο ελληνικό "διακριτικό" αναγνωρίζουν οι Αμερικανοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στον αέρα 100.000 συμβασιούχοι. Το αναθεωρημένο Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μονιμοποίησή τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοί βγαίνουν στη σύνταξη ως το 2006.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 2 αλλαγές στον νόμο των ΤΕΙ. Βήματα αναδίπλωσης Ευθυμίου, ενώ αρχίζει συζήτηση στη Βουλή.

    Espresso: Το ξέσπασμα της Δήμητρας για τα γυμνά στο INΤΕΡΝΕΤ.

    ΕΣΤΙΑ: Θα σύρεται επί 36 μήνες; Ο πρωθυπουργός έπαυσε να κυβερνά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παιδείας ρήγμα. Με θρυαλλίδα την εμμονή Ευθυμίου για απαξιωτική ισότητα ΑΕΙ – ΤΕΙ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανεμος συνεννόησης για το ασφαλιστικό. Σε δημόσιο χαρακτήρα και στήριξη του ασφαλιστικού επιμένει η κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ποιοί γλιτώνουν από τις νέες ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού. Συνταξιοδότηση έως το τέλος του 2006.

    ΝΙΚΗ: Μετέωρος ο Γιάννος. Προσπαθεί να εκβιάσει κυβερνητική στήριξη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δράση τώρα! Ολοι στην απεργία της 17ης Μάη.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Να περάσει ... ο επόμενος! Το παρασκήνιο της συνάντησης του Βερολίνου.

    Η ΧΩΡΑ: Ο μανιακός δολοφόνος αδειάζει το χωριό. Θρίλερ στη Φόνισσα Κυπαρισσίας – Φοβούνται νέο χτύπημα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι ασφαλισμένοι που δε θίγονται. Οδηγός για τους τυχερούς που θεμελιώνουν δικαίωμα έως και το 2006.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αναζητούν 60.000 κυβικά νερό. Ετοιμάζεται η ΕΥΑΘ για το καλοκαίρι.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ειρήνη με το ζόρι ... Σκόπια: Κυβέρνηση εθνική ενότητας επιβάλλει το ΝΑΤΟ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 17 Μαϊου η μεγάλη μάχη. Για τα κοινωνικά δικαιώματα και την ασφάλιση των εργαζομένων.

    [03] Αντιδράσεις για ΤΕΙ

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "διχασμένη εμφανίζεται και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο νομοσχέδιο για την "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στη Βουλή υπό την πίεση κινητοποιήσεων τόσο από την πλευρά των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όσο και από την πλευρά των Πανεπιστημίων".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "κορυφώνεται η αναταραχή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ο μέσος πολίτης αδυνατεί να καταλάβει πώς γίνεται μια ρύθμιση που αναβαθμίζει τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ να δυσαρεστεί και τις δύο πλευρές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις δυσαρεστεί, και μάλιστα σφόδρα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "το ρήγμα επήλθε τελικώς στην ανώτατη εκπαίδευση με αφορμή τα σχέδια του υπουργού παιδείας κ. Π. Ευθυμίου να αναβαθμίσει τα μέχρι τώρα ανώτερα ΤΕΙ σε ανώτατα παρά την αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "σε νέες διατυπώσεις που θα διασφαλίζουν τη δυνατότητα εφαρμοσμένης έρευνας στα ΤΕΙ αλλά και την απρόσκοπτη πρόσβαση των αποφοίτων τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με την παραίτηση του πρύτανη Θ. Ξανθόπουλου και του Α’ Αντιπρύτανη Σ. Σιμόπουλου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κορυφώθηκαν χθες οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής".

    [04] ΠΓΔΜ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "μπορεί οι πολιτικές ηγεσίες της ΠΓΔΜ να προχωρούν στην υλοποίηση των "συμβουλών" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, περί σχηματισμού κυβέρνησης "εθνικής ενότητας", αλλά οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται και οι Αλβανοί αυτονομιστές ζητάνε ακόμη περισσότερα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "στα βουνά του Κουμάνοβο οι βόμβες πέφτουν και το αίμα εξακολουθούσε να ρέει σε ώρες που η Σκοπιανή κυβέρνηση αποφάσιζε εν τέλει να μην κηρύξει (και) τυπικά τη χώρα σε κατάσταση πολέμου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "παρά τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην ΠΓΔΜ, η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζεται καθησυχαστική για την κλιμακούμενη ένταση στη γειτονική χώρα, ενώ την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει τις ανησυχίες της για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "νέες απειλές για αποσταθεροποίηση εκτοξεύουν οι Αλβανοί τρομοκράτες που δρουν στη νότια Σερβία, την ώρα κατά την οποία επετεύχθη ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην ΠΓΔΜ, κατόπιν των ισχυρών πιέσεων που άσκησαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ".

    [05] Ασφαλιστικό

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "τη στήριξη των κορυφαίων επιζητεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, που βρισκόμενος εκτεθειμένος μετά από τους χειρισμούς του για το ασφαλιστικό και εισπράττοντας δυσπιστία από τους κοινωνικούς - συνδικαλιστικούς φορείς για την αναδίπλωση στην οποία υποχρεώθηκε μετά τις μεγάλες αντιδράσεις, φέρεται αποφασισμένο να θέσει θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "τα συνδικάτα αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το νέο άνοιγμα που επιχείρησε από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "η νέα τακτική του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση του φλέγοντος θέματος του ασφαλιστικού, θα οριστικοποιηθή σήμερα στην συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Το κράτος θα χρηματοδοτήση και θα στηρίξη το ασφαλιστικό σύστημα, ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Ρέππας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα εμφανίζεται το ΠΑΣOΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό. Στο ένα στρατόπεδο βρίσκονται εκείνοι που στηρίζουν με δηλώσεις τους τον πρωθυπουργό σ?αυτήν την δύσκολη φάση και στο άλλο βρίσκονται στελέχη που τουλάχιστον προς το παρόν κρατούν ουδέτερη στάση προσπαθώντας να μην χρεωθούν στις πλάτες τους το καυτό ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "διευκρινίσεις και δεσμεύσεις ζητούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων για να κάτσουν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, ενώ την πανελλαδική απεργία της 17ης Μαϊου για το ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε χθες το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, το κορυφαίο όργανο της Συνομοσπονδίας μεταξύ των δύο συνεδρίων της".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η γενική κινητοποίηση των εργαζομένων για το ασφαλιστικό και οι αντιδράσεις του συνδιικαλιστικού κινήματος, έφεραν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο στην ανάκληση των "ιδεών Γιαννίτση" αλλά προχωρεί και σε άλλες κινήσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να στηθούν πάλι οι γέφυρες επικοινωνίας με τα συνδικάτα".

    [06] Χριστόδουλος – Πούτιν

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο ρόλος των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον 21ο αιώνα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, έστειλε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιου, ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για αγαστές σχέσεις μεταξύ της Ελλαδικής και της Ρωσικής Εκκλησίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "το σημαντικό ρόλο που παίζει η Εκκλησία της Ελλάδος και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ρωσίας και της Ελλάδος τόνισε ο πρόεδρος Β. Πούτιν κατά τη συνάντησή του χθες το απόγευμα με τον Προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "τις προσπάθειες του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς και των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών Ελλάδας και Ρωσίας εξήρε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος συναντήθηκε χθες στη Μόσχα, αιφνιδιαστικά, με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο κ. Χριστόδουλος έστειλε, από τη ρωσική πρωτεύουσα νέο μήνυμα σε όσους διώκουν την Εκκλησία "όχι με φυλακές, αλλά με ιδεολογία".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Η Espresso αναφέρει ότι "σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα απέναντι στην Αγκυρα και αποκλείει το ενδεχόμενο να επισκεφτεί ο αρχηγός του ΓΕΝ, αντιναύαρχος Θεοδωρουλάκης τη ναυτική βάση Ακσάζ, εάν η Αγκυρα επιμείνει στη θέση της ότι δεν μπορεί να γίνει η πτήση του ελικοπτέρου από τη Ρόδο στην Τουρκία, με το πρόσχημα ότι η Ρόδος αποτελεί αποστρατικοποιημένη νήσο".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "η 'Αγκυρα και επισήμως ακύρωσε την πτήση του αρχηγού ΓΕΝ από τη Ρόδο στην Τουρκία, αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία, χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση από πλευράς Αθήνας σε κυβερνητικό επίπεδο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "επισήμως πλέον οι Τούρκοι τράβηξαν χθες το...σκοινί της προκλητικότητας, με αφορμή την προβλεπόμενη επίσκεψη του Ελληνα αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Γιώργου Θεοδωρουλάκη, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής των νατοϊκών καθηκόντων του διοικητή της Δύναμης Ναρκαλιευτικών της Ανατολικής Μεσογείου, που είχε προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στην τουρκική ναυτική βάση του Ακσάζ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "αποφασιστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου όσον αφορά την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας, απορρίπτοντας και καταδικάζοντας την προσπάθειά της να δημιουργήσει θέμα για τα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα για τη Ρόδο".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διάλογος με όρους της ΓΣΕΕ. Μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ν. Μπερνς: Επενδύστε στην Ελλάδα. Πρόσκληση από Ν. Υόρκη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Καμπανάκι από τον πληθωρισμό. Εκτοξεύθηκε στο 3,5% και προστίθεται στο πρόβλημα ανάπτυξης της οικονομίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο Γιάννος βλέπει το ... 2010 χρήμα για το ασφαλιστικό. Ενώ τα συνδικάτα εμμένουν στα δικά τους προαπαιτούμενα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στο στόχαστρο οι χειρισμοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. "Τρίζει η καρέκλα" Θωμαδάκη".

    [09] Επενδύσεις – Ολυμπιάδα 2004

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Ο Αμερικανός Πρέσβης Νίκολας Μπερνς, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι είναι "πρώτης τάξεως ευκαιρία" για τους Αμερικανούς επιχειρηματίες η διοργάνωση της Ολυμπιάδας 2002. Η κυρία Αγγελοπούλου χαρακτήρισε επιχειρηματική ευκαιρία την Ολυμπιάδα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι τα έργα θα μεταμορφώσουν τη χώρα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 10 May 2001 - 17:35:47 UTC