Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Αναβάθμιση ΤΕΙ
  • [05] Ολυμπιάδα
  • [06] Μπερλουσκόνι
  • [07] ΠΓΔΜ
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Πληθωρισμός – Καύσιμα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/05/2001

    Το ασφαλιστικό, οι κινητοποιήσεις και τα αποθεματικά των Ταμείων, η χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα, οι αντιδράσεις από την εκλογή Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, το Σκοπιανό, η συζήτηση στη Βουλή για αναβάθμιση των ΤΕΙ και οι αντιδράσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέος Ωνάσης για την Ολυμπιακή. Τρεις προσφορές για τον εθνικό αερομεταφορέα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θα συνεχίσει την ... παρελθοντολογία ο Σημίτης. Ούτε τα γκάλοπ τον συνέτισαν.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τιμές φωτιά για όλα τα καύσιμα. Νέα άνοδος, στις 300 δρχ η βενζίνη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εμβόλια – ελπίδα για τον καρκίνο. Τα δοκίμασαν με επιτυχία στις ΗΠΑ.

    Η ΑΥΓΗ: Ποιοί πριονίζουν το ασφαλιστικό σύστημα. Διαπιστώσεις και προτάσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 2.806 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μαύρη τρύπα των συντάξεων είναι η μαύρη εργασία ... Τι αποκαλύπτουν οι προτάσεις της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συντάξεις τέλος του 2004. ΓΣΕΕ: Τρία χρόνια τα Ταμεία δεν θα έχουν αποθεματικά.

    ΕΘΝΟΣ: Φωτιά η βενζίνη. Σε ύψη ρεκόρ οι τιμές. Ανησυχία στην αγορά και στην κυβέρνηση για τον πληθωρισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δικλείδα σωτηρίας η μελέτη της ΓΣΕΕ. Ερευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας αποδεικνύει ότι υπάρχει λύση για το Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στερεύουν τα αποθεματικά των Ταμείων. Δεκάδες διατάξεις για τη στήριξη της ασφάλισης πέρασαν στα αρχεία της Βουλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Που θα γίνουν 3.028 προσλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελαβε:45% των ψήφων 90% των media. Πανίσχυρος ο Μπερλουσκόνι, ελέγχει και Βουλή και Γερουσία.

    Espresso: Αβοήθητη κάηκε η μάνα του Φασιανού. Τραγωδία στην οικογένεια του ζωγράφου.

    ΕΣΤΙΑ: Ισχυρή κεντροδεξιά. Ανατρέπεται ριζικά ο συσχετισμός δυνάμεων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εδώ και τώρα λύση ζητεί και η ΓΣΕΕ. Θεωρεί ορόσημο για τα ταμεία το 2004.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό. Τάσος Γιαννίτσης: επιστημονική ομάδα για τη μελέτη του Ασφαλιστικού.

    ΤΑ ΝΕΑ: 800 δις. απαιτεί κάθε χρόνο η ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό. Καταρρέουν τα Ταμεία το 2005.

    ΝΙΚΗ: Γιάννα μαινόμενη κατά Βενιζέλου –Χριστοδουλάκη. Μπάχαλο στο 2004 με καγιάκ και ξενοδοχεία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαχητικά όλοι στην απεργία την Πέμπτη 17 Μάη.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μετά τη σφαλιάρα το δίλημμα ... Πρόωρες εκλογές ή ώριμο φρούτο;

    Η ΧΩΡΑ: Σκότωσαν την κόρη μου γιατί ήταν μάρτυρας και ήξερε πολλά. Μιλά στη "Χώρα" η μάνα της Καλαθάκη για την υπόθεση Κράμπη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 7.500 στην ουρά για 245 θέσεις! Για την κάλυψη αναγκών σε προσωπικό του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ολα τα κέντρα εξετάσεων για δέσμες. Ενας χρήσιμος οδηγός για όλους τους υποψήφιους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 3.365 νέες θέσεις εργασίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η περήφανη νίκη του ΠΑΟΚ. Ενώ οι εκδηλώσεις θριάμβου συνεχίζονται.

    [03] Ασφαλιστικό

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων για την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας επισήμαναν χθες οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία κατέθεσαν τις προτάσεις με τις οποίες θα προσέλθουν στον κοινωνικό διάλογο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν θα μπορεί να δίνει συντάξεις το 2004, διότι τα αποθεματικά των ταμείων θα έχουν εξαντληθεί. Το "σήμα κινδύνου" προέρχεται από τη ΓΣΕΕ, η οποία μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας υπέβαλε στην κυβέρνηση πακέτο προτάσεων για την επιβίωση του συστήματος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι " η επέκταση της τριμερούς χρηματοδότησης, η αύξηση της απασχόλησης, η πάταξη της φοροεισφοροκλοπής, η ένταξη των ανασφάλιστων στο σύστημα, η δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου και οι ομαδοποιήσεις των Ταμείων είναι η απάντηση των συνδικάτων για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, έναντι των κυβερνητικών προθέσεων για αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων".

    Η Espresso σημειώνει ότι "αγώνα δρόμου με το χρόνο δίνουν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για να εξασφαλίσουν δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου πως "ο διάλογος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει". Στόχος τους είναι να π προκαταλάβουν ουσιαστικά τους συνδικαλιστές και να τους αναγκάσουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το Μαξίμου επείγεται να ανακοινώσει την έναρξη του διαλόγου και έχει θέσει ως ημερομηνία - όριο το τέλος Μαΐου".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "το ποσό των 800 δις δρχ ετησίως ζητούν από το κράτος τα εργατικά συνδικάτα ως επέκταση της τριμερούς χρηματοδότησης (για τους πριν το 1993 ασφαλισμένους) εκτιμώντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "νέα δεδομένα για τον κοινωνικό διάλογο και τη γενικότερη αντιμετώπιση της κρίσης του Ασφαλιστικού διαμορφώνει η χθεσινή αναγνώριση του προβλήματος από τη ΓΣΕΕ η οποία τοποθετεί την κρίση του όλου συστήματος των συντάξεων πολύ νωρίτερα από ο,τι υπολογίζει η κυβέρνηση".

    [04] Αναβάθμιση ΤΕΙ

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "η ψυχραιμία επικράτησης της οργής στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων και αποφεύχθηκε το λουκέτο στα πανεπιστήμια. Ωστόσο οι πανεπιστημιακοί έθεσαν τρεις προϋποθέσεις για την αποδοχή του νομοσχεδίου της αναβάθμισης των ΤΕΙ, διαμηνύοντας προς τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα επιστρέψουν δριμύτεροι, έχοντας υπογεγραμμένες και τις παραιτήσεις τους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές, στο κυβερνητικό νομοσχέδιο- απάτη περί "ανωτατοποίησης των ΤΕΙ", που υποβαθμίζει συνολικά την ανωτάτη εκπαίδευση. Χτες οι πρυτανικές αρχές όλης της χώρας δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν, ενώ σήμερα πραγματοποιείται φοιτητικό συλλαλητήριο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 12 το πρωί με πορεία στη Βουλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "την οδό της λογικής επέλεξαν οι πρυτάνεις κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίασή τους καθώς απέρριψαν το ενδεχόμενο της επ’ αόριστον αναστολής της λειτουργίας των ΑΕΙ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "μια "μεσοβέζικη" λύση επέλεξαν τελικά, κατά τη χθεσινή τους σύνοδος οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι αποφάσισαν να θέσουν όλοι τις παραιτήσεις τους στη διάθεση των συγκλήτων των πανεπιστημίων, τηρώντας ουσιαστικά στάση αναμονής μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "τον δρόμο της σύγκρουσης με το υπουργείο Παιδείας, αλλά χωρίς ακρότητες, επέλεξαν οι πρυτάνεις, οι οποίοι ομόφωνα αποφάσισαν να ζητήσουν Τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ".

    [05] Ολυμπιάδα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "σε μια σκληρή κόντρα με έντονους λεκτικούς διαξιφισμούς ανάμεσα στον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τα ολυμπιακά θέματα".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "άρχισαν και πάλι τα ... όργανα ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης και την πρόεδρο του Αθήνα 2004 – ύστερα από μικρή ανακωχή – για την κατασκευή του σλάλομ στον Σχοινιά, παρουσία, μάλιστα του πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση της χθεσινής διυπουργικής επιτροπής".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "η ανοργανωσιά και η προχειρότητα όχι μόνο απειλεί το 2004, αλλά προκαλεί και άγριες κόντρες μεταξύ της Γιάννας Αγγελοπούλου και των αρμοδίων υπουργών. Μαινόμενη χθες η πρόεδρος του 2004 στράφηκε, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης διυπουργικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα μετά την αποχώρηση του εποπτεύοντος Ζακ Ρόγκ, κατά των υπουργών Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανάπτυξης Νίκου Χριστοδουλάκη".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "θέματα "αγκάθια" και ατάκες – "καρφιά" είχε η χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Πρωταγωνιστές η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε τίποτα".

    [06] Μπερλουσκόνι

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "την επιστροφή του μεγιστάνα των ΜΜΕ Σ. Μπερλουσκόνι στην εξουσία σφράγισαν τα αποτελέσματα των προχθεσινών πολιτικών εκλογών στη γειτονική μας Ιταλία, αποτελέσματα που εξασφάλισαν στην Γκρίζα Συμμαχία της δεξιάς απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Γερουσία και στη Βουλή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "απέμειναν ακόμη ελάχιστα εκλογικά τμήματα για καταμέτρηση των ψήφων, αλλά πλέον θεωρείται σίγουρη η νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού "Σπίτι των ελευθεριών" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και Γερουσία".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "με σαφή, πεντακάθαρη νίκη που του εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στην Γερουσία και τη Βουλή επανέρχεται μετά από επτά χρόνια στην εξουσία ο επιχειρηματίας-πολιτικός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η νίκη αυτή του ηγέτη του "Οίκου της Ελευθερίας" σηματοδοτεί την απόφαση του ιταλικού λαού να ενισχυθούν οι φιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές υπό σταθερή πολιτική διακυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι"είναι νίκη του κυνισμού και πλήγμα κατά της δημοκρατίας η εκλογική νίκη του μεγαλοεπιχειρηματία και μονάρχη των ιταλικών Μέσων Ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Είναι μια νίκη που προκαλεί προβληματισμούς και έντονη ανησυχία σε κάθε σκεπτόμενο δημοκρατικής ευαισθησίας πολίτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "αλλαγή φρουράς στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας μετά από τη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού "Οίκος των Ελευθεριων" υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στις γενικές εκλογές της Κυριακής. Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων η κεντροδεξιά εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία".

    [07] ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "σε μια συγκυρία κατά την οποία ζητούμενο είναι καταρχήν η διατήρηση της υπόστασης των Σκοπίων, η ελληνική διπλωματία αισιοδοξεί γενικώς αλλά και ειδικώς για την ανεύρεση λύσης κοινά αποδεκτής αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "χθες το Υπ. Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του κ. Π. Μπεγλίτη χαιρέτησε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας αλλά προϊδέασε με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια ότι είναι έτοιμο να χαιρετίσει (άλλωστε "έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες" ειπώθηκε χαρακτηριστικά) για συναποδοχή εκ μέρους Αθηνών – Σκοπίων ονόματος της γειτονικής Χώρας που θα εμπεριέχει εμφατικά τον όρο "Μακεδονία".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πληθωριστικές πιέσεις ... από τις ανατιμήσεις στα πετρελαιοειδή αλλά και τα οπωροκηπευτικά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοιχτές πωλήσεις για 75 μετοχές. Σύντομα στο 18% η διακύμανση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Βαρύ" το τίμημα της αναβάθμισης! Σοφοκλέους: Οι πιέσεις έφεραν την αγορά ξανά κοντά στις 3.000 μονάδες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πληθωρισμός: Εκρηκτικό το μίγμα με τη βενζίνη. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο των λιανικών πωλήσεων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αναστροφή κλίματος με εισροές 510 δις. προβλέπει η SSSB. Φεύγουν οι κερδοσκόποι. Πρόσκαιρες πιέσεις".

    [09] Πληθωρισμός – Καύσιμα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Εκρηκτικό μίγμα στον πληθωρισμό δημιουργούν οι νέες ανατιμήσεις των υγρών καυσίμων, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των οπωροκηπευτικών και την επερχόμενη ανατίμηση των τσιγάρων. Οι πληθωριστικές πιέσεις τροφοδοτούνται και από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς στο πρώτο δίμηνο του έτους οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,5%, εξέλιξη που αποδίδεται στην αντίστοιχη αύξηση των καταναλωτικών δανείων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 May 2001 - 13:53:17 UTC