Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-06-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/06/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Μισθολογικό
  • [04] "Τρομονόμος"
  • [05] ΠΓΔΜ
  • [06] Προσλήψεις
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Απασχόληση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/06/2001

    Το νομοσχέδιο για την τρομοκρατία, η κρίση στην ΠΓΔΜ, το μισθολογικό και οι προσλήψεις στους δήμους είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 53.860 προσλήψεις σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ. Προσλαμβάνουν "ημέτερους" χωρίς διαγωνισμό με κοινοτικά κονδύλια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 1,5 τρις. Αποζημίωση - ρεκόρ σε καρκινοπαθή καπνιστή! Απόφαση δικαστηρίου εις βάρος της καπνοβιομηχανίας "Φίλιπ Μόρις".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Λεηλασία της περιουσίας Κοσκωτά. Και άλλη ζημιά στο Δημόσιο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκτακτες προσλήψεις 53.860 εποχιακών. Επιχείρηση ομηρίας χιλιάδων ανέργων στήνει από τώρα η κυβέρνηση.

    Η ΑΥΓΗ: Σήμα κινδύνου από τα Σκόπια. Νέος γύρος διαβουλεύσεων Σολάνα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 8.119 εξπρές προσλήψεις και 50.000 νέες θέσεις στους Δήμους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πενταετία χάριτος για τα εκτός σχεδίου. Τα τρία παράθυρα για να χτίσετε νομίμως.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδημία θανάτου στα βόρεια σύνορά μας.

    ΕΘΝΟΣ: Αύξηση μισθών από την 1η Ιουλίου. Ιδιωτικός τομέας: Μεγαλύτερα επιδόματα γάμου, τριετιών και...

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Εισβολή μεταλλαγμένων. Δύο πολυεθνικές προ των πυλών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χτύπησε" στη Βουλή Βουλγαρομακεδονικό κόμμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βουλγαρικό κόμμα στην Ελλάδα. Ενήμερος ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τις 13 Ιουνίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πώς θα χτίσετε πριν τα νέα μέτρα δόμησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δόλωμα 1 τρις για νέο μισθολόγιο. Από το 2002 κριτήριο η παραγωγικότητα κατά υπηρεσία.

    Espresso: Ηταν κι άλλοι στο κότερο της κόκας! Το μυστήριο μεγαλώνει. Οι καταθέσεις Ρουβά και Ψινάκη "μιλάνε" για 6 ακόμα!

    ΕΣΤΙΑ: Κρυφοί φόροι στο εισόδημα. Η μεγάλη απάτη με την προείσπραξη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελλάς - Γερμανία η νέα συμμαχία για εξοπλισμούς και Κυπριακό. Βαρύ μενού στο δείπνο Σημίτη - Σρέντερ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ενα βήμα πριν από τον εμφύλιο. Σε πράξεις αντεκδίκησης προβαίνουν οι Σλάβοι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πυρ, Γυνή και..έκτρωση καταγγέλλει ο Χριστόδουλος. Πολεμική απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

    ΝΙΚΗ: Κινδύνεψε η πλειοψηφία. Απεσοβήθη "ανταρσία" στη Βουλή για τον "τρομονόμο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαός θα σαρώσει τον "τρομονόμο".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Λάκη διάλεξε ... Συνέντευξη στο MEGA 2001. Συνέντευξη στο STATUS 2000.

    Η ΧΩΡΑ: Ελεύθερο το χασίς προτείνει η Αστυνομία. Την ώρα που φουντώνει ο σάλος για τα ναρκωτικά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 53.860 νέες θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τα βρήκαν υπουργός -πρυτάνεις. Διάλογος από μηδενική βάση για την αξιολόγηση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προσλήψεις 53.860 ανέργων στους ΟΤΑ. Οι πρώτοι 8.119 την ερχόμενη εβδομάδα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι δήμοι τώρα σωτήρες για εργασία. Με πρωτοβουλία Α. Γιαννίτση και Β. Παπανδρέου.

    [03] Μισθολογικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "νέο σύστημα αμοιβών για τους δημοσίους υπαλλήλους, που θα στηρίζεται στην εξατομικευμένη παραγωγικότητα (ή αυτή μιας υπηρεσίας) προωθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με την ΑΔΕΔΥ. Το νέο σύστημα παρουσιάστηκε χθες από τον Γ. Δρύ και τον Λ. Τζανή στους εκπροσώπους της και προβλέπει ως δέλεαρ την καταβολή 1 τρις δρχ επιπλέον για τους δημοσιοϋπαλληλικούς μισθούς".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "δυναμικές κινητοποιήσεις με κλιμάκωση το φθινόπωρο αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς "τα έσπασε" χθες η ΑΔΕΔΥ με το υπουργείο Προεδρίας κατά τις συζητήσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "στις 7.221 δρχ διαμορφώνεται το κατώτερο ημερομίσθιο από την 1η Ιουλίου. Ο ελάχιστος μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου καθορίζεται στις 161.135 δρχ. Οι νέες αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται από τη διετούς διάρκειας σύμβαση, που υπέγραψαν πέρυσι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και η ΓΣΕΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "σε πλήρες ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ για τη σύναψη της δεύτερης συλλογικής σύμβασης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ένα ακόμη μέτωπο ανοίγει για την κυβέρνηση μετά το χθεσινό ναυάγιο των συζητήσεων με την ΑΔΕΔΥ για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης σηματοδοτεί το ναυάγιο που επήλθε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ηδη, η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε για τις 13 Ιουνίου παναθηναϊκή στάση εργασίας, ενώ σήμερα συνέρχεται το γενικό συμβούλιο της οργάνωσης, προκειμένου να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εντός του καλοκαιριού".

    [04] "Τρομονόμος"

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "αποκλειστική υπόθεση της πάλης του μαζικού και λαϊκού κινήματος γίνεται πλέον το αμερικανόπνευστο "τρονομονοσχέδιο", ώστε να ανατραπεί και να αχρηστευτεί στην πράξη, αφού ψηφίστηκε σε αγαστή συνεργασία από τους βασικούς εταίρους του δικομματισμού.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας βρέθηκε χτες το ΠΑΣΟΚ, μετά από πρωτοβουλία βουλευτή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που διακινούσε κείμενο κατά της ψήφισης του "τρομονόμου", το οποίο είχαν υπογράψει πέντε με έξι βουλευτές".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ σημειώνει ότι "ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα νομοσχέδια, για το οποίο χύθηκαν τόνοι μελάνης προκειμένου να φωτιστούν ακόμη και οι αθέατες πτυχές του και αναπτύχθηκε έντονη δημόσια συζήτηση για το εάν και κατά πόσο περιστέλλει βασικά συνταγματικά ατομικά δικαιώματα του πολίτη στο βωμό της πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, είχε την "ατυχία" να ακολουθήσει την πεπατημένη κοινοβουλευτική οδό".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "και αν ακόμη "είθισται" νομοσχέδια να συζητούνται στη Βουλή ενώπιον κενών εδράνων ... και αν ακόμη έχει επανειλημμένα συμβεί να ψηφίζονται από ελάχιστους βουλευτές της κυβέρνησης που τα εισηγείται ... αυτό που συμβαίνει τούτες τις ημέρες με το -κρίσιμο για πολλούς λόγους - νομοσχέδιο "περί οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας" σπάει κάθε ρεκόρ αποχής από ψηφοφορίες".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "τελευταία πράξη της υπουργικής θητείας Σταθόπουλου θεωρείται η ψήφιση του αντιτρομοκρατικού νόμου από τη Βουλή, παρουσία μόλις 22 βουλευτών και με την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ να διαφωνεί".

    [05] ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "σε κρίσιμο σημείο έχει οδηγηθεί η κατάσταση στην ΠΓΔ της Μακεδονίας μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις και τα χθεσινά επεισόδια στη Μπίτολα (Μοναστήρι). Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα για ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων με την ηγεσία της ΠΓΔΜ ο επίτροπος της ΕΕ για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα, ενώ στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί η συζήτηση για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "σε οριακό σημείο μοιάζει να βρίσκεται για μια ακόμα φορά η κατάσταση στην ΠΓΔΜ. Τα επεισόδια μεταξύ αντρών του στρατού και των αλβανών ανταρτών, που οδήγησαν στο θάνατο πέντε στρατιώτες, η ενδεχόμενη κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου, η ρίψη πυροβολισμών έξω από το γραφείο του προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι και οι επιθέσεις εναντίον περιουσιών Αλβανών από Σλάβους συνθέτουν το πάζλ της έντασης που απειλεί να γίνει θρυαλλίδα για μια νέα φωτιά στα Βαλκάνια".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "κοχλάζει" ξανά η μπαρουτοκαπνισμένη ΠΓΔΜ, αφού τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία και, ύστερα από επεισόδια μεταξύ στρατού και εξτρεμιστών που οδήγησαν στον θάνατο πέντε στρατιώτες, έρχεται η πιθανότατη κήρυξης της χώρας σε κατάσταση πολέμου και ακολουθεί πυροβολισμός έξω από το γραφείο του προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι αλλά και επιθέσεις από Σλάβους εναντίον περιουσιών Αλβανών".

    Η Espresso τονίζει ότι "επείγουσα πρόταση που αποβλέπει στην άρση του αδιεξόδου στο οποίο, κατά τα φαινόμενα οδηγήθηκαν οι ενδοεθνικές συνομιλίες στα Σκόπια, προωθείται από την ελληνική διπλωματία στην ΕΕ. Η Αθήνα είναι πλέον εξαιρετικά ανήσυχη από την τροπή που πήρε η κρίση στην ΠΓΔΜ το τελευταίο 24ωρο και εντατικοποίησε τις επαφές της με τα άλλα μέλη της Ενωσης, ώστε να ενεργοποιηθεί αμέσως η σταθεροποιητική διαδικασία".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "στα πρόθυρα ενός γενικευμένου εμφυλίου βρίσκονται τα Σκόπια, καθώς σήμερα το Κοινοβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ύστερα από τις αιματηρές συμπλοκές στο Τέτοβο, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε στρατιώτες της ΠΓΔΜ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "Κρεσέντο έντασης στα Σκόπια. Οι νέες απώλειες στο σκοπιανό στρατό, τα αιματηρά επεισόδια στην Μπίτολα και τα εκφοβιστικά πυρά κατά του προέδρου Τραϊκόφσκι έφεραν τη χώρα - για δεύτερη φορά σε ένα μήνα- στα πρόθυρα κήρυξης εμπόλεμης κατάστασης".

    [06] Προσλήψεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας καθώς ενεργοποιούν προγράμματα για την πρόσληψη 53.860 ανέργων στους δήμους της χώρας, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε έργα ανάπλασης, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "στην άμεση πρόσληψη 8.119 ανέργων στους Δήμους της χώρας, προχωρεί η κυβέρνηση, στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδίου δράσης για την Απασχόληση, όπως ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, ενώ οι νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν την τριετία 2001-2004 ανέρχονται στις 53.860".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "νέες προσδοκίες καλλιεργεί η κυβέρνηση για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους υποσχόμενη τη δημιουργία 53.860 θέσεων εργασίας για την αποκατάστασή τους σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σταδιακά, από σήμερα έως και το 2006 μέσα από τα προγράμματα απασχόλησης του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "στη "δεξαμενή" του Γ’ ΚΠΣ καταφεύγει η κυβέρνηση για να τροφοδοτήσει την αγορά εργασίας και να αντιμετωπίσει τη ...διαρροή αξιοπιστίας και δημοτικότητας του τελευταίου διαστήματος. Σύμφωνα με χθεσινές εξαγγελίες των υπουργών Εσωτερικών κ. Βάσως Παπανδρέου και εργασίας Τ. Γιαννίτση, ως το 2006 θα δημιουργηθούν 53.860 θέσεις εργασίας σε δήμους, κυρίως της περιφέρειας, με κόστος 235 δις δρχ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "σε προεκλογικές προσλήψεις θα χρησιμοποιήσει το Γ' ΚΠΣ η κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Συγκεκριμένα, θα προσλάβει 53.860 άτομα στους ΟΤΑ και αλλού για απασχόληση από το 2001 έως το 2006. Οι προσλήψεις με ημερομηνία λήξεως μετά τις εκλογές, είναι προφανές ότι αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση κομματικών αναγκών με κοινοτικά κονδύλια. Και όπως συμβαίνει συχνά, η κυβέρνηση του κ. Σημίτη θα μνημονεύσει και πάλι με ξένα κόλλυβα".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "με ορόσημο τις δημοτικές εκλογές του 2002, τις βουλευτικές του 2004 και τις δημοτικές του 2006 η κυβέρνηση εξήγγειλε χθες μια τεράστια επιχείρηση ομηρίας χιλιάδων ανέργων".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στην εσωτερική ζήτηση η ελπίδα για διατήρηση της ανάπτυξης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συστάσεις ΟΟΣΑ: Τολμήστε γενναία μείωση των φόρων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "53.860 θέσεις εργασίας σε δήμους -κοινότητες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "53.860 θέσεις εργασίας σε Δήμους και ιδιωτικό τομέα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αποκαλύπτεται όργιο υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Πως έξι ΑΧΕ "βούλιαξαν" την αγορά".

    [08] Απασχόληση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Στη δημιουργία 53.860 νέων θέσεων εργασίας, από τις οποίες 36.739 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 17.121 στον ιδιωτικό τομέα, προχωρεί μέχρι το 2006 η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος "Τοπική Αυτοδιοίκηση και απασχόληση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 8 June 2001 - 13:48:48 UTC