Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-06-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/06/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΝΑΤΟ - ΠΓΔΜ
  • [04] Στεγαστικά δάνεια
  • [05] Ολυμπιάδα
  • [06] ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ολυμπιάδα - Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/06/2001

    Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η συζήτηση για ΠΓΔΜ, η μείωση των στεγαστικών δανείων , οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και το κόστος για την Ολυμπιάδα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα μόρια για τις μεταθέσεις οπλιτών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καθηγήτρια της ... κοκαϊνολογίας! Συνελήφθη μαζί με τους συνεργάτες της.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπαμπούλας. Νέες ίντριγκες της "πάπισσας Ιωάννας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φθηνά δάνεια για στέγη. Επιτόκια - έκπληξη και με επιδότηση.

    Η ΑΥΓΗ: Πύραυλοι και Κιότο διχάζουν Μπούς - Ευρώπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπουλντόζα στη βίλα Θεοχαράκη. Στο σκαμνί τώρα οι επώνυμοι καταπατητές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εμφραγμα στη δημόσια υγεία από τα χρέη και τις απεργίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 2,9% επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια.

    ΕΘΝΟΣ: Επιτόκια έκπληξη στα στεγαστικά. Ανοιξε ο χορός και στα επιδοτούμενα -μέχρι 2,9%(!)

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Σύγκρουση εφοπλιστών - Παπουτσή. Αιτία πολέμου το καμποτάζ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αναμείνατε στο ... θανατικό σας πριν πλακώσουν τα κοράκια!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φέσι ... Μπους στον Σημίτη. Χωρίς περιστροφές ομολόγησε ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ ταυτίζονται με αυτά της Τουρκίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προκήρυξη για 1.786 θέσεις στην Αττική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Πεντέλη "καίει" την Αττική. 60 βαθμοί Κελσίου επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

    Espresso: Παρανοϊκός άνδρας τρομοκρατεί τη Νικολούλη!

    ΕΣΤΙΑ: Δεν ελέγχεται η οικονομία. Εκτός πραγματικότητος η κυβερνητική πολιτική.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μαρτυρίες και στοιχεία της διαφθοράς στη Βουλή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΧΙ στην πολυδιάσπαση των Βαλκανίων. Γ. Παπανδρέου: "αναγκαία η ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης".

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπους με πάγο ... Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν στον πλανητάρχη.

    ΝΙΚΗ: Πολιτική (μη) λύση. Δεν τα βρήκαν στο ΝΑΤΟ για επέμβαση τώρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΓΔΜ: Ολοταχώς προς νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ: 50 βουλευτές σφυρίζουν αδιάφορα.

    Η ΧΩΡΑ: Στο φακό της ανακρίτριας οι "Αθηναϊκές Συμμετοχές".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η ΔΕΗ "υπόσχεται" κι άλλα μπλακ άουτ!

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τελευταίο οχυρό Σκόπια! Αγωνιούν οι Ακρίτες μας για τις εξελίξεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανυποχώρητος αγώνας να μείνει η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

    [03] ΝΑΤΟ - ΠΓΔΜ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "στα "σκαριά" έχουν πλέον οι Νατοϊκοί τη νέα στρατιωτική επέμβαση στα Βαλκάνια, τη φορά αυτή στην ΠΓΔΜ. Στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπους ακούστηκαν πολλά σχέδια και ευχολόγια, αλλά πιο εύγλωττος ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "στο μέλλον αφού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για πολιτική επίλυση της κρίσης στην ΠΓΔΜ, παρέπεμψαν οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης που τελευταία συζητείται ολοένα ευρύτερα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "παρ΄ ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις έχουν, ήδη, αναλάβει την φύλαξη στόχων στο έδαφος της ΠΓΔΜ από πλευράς Συμμαχίας που συγκλήθηκε, εκτάκτως, σε επίπεδο κορυφής, χθες στις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως από τον Πλανητάρχη Μπους αποκλείσθηκε επί του παρόντος πολυεθνική εισβολή στο γειτονικό μας κρατίδιο όπου: ο UCK ανασυντάσσεται και ενισχύεται με δυνάμεις που, ομαδόν και ένοπλα κατέρχονται από το Κόσοβο".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "αντιμέτωπος με διαδηλωτές στους δρόμους των Βρυξελλών αλλά και με τους Ευρωπαίους ηγέτες χθες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ βρέθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπους στην πρώτη περιοδεία του στην Ευρώπη. Σήμερα ο Μπους αναμένεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας όπου θα συνεδριάσουν οι 15 Ευρωπαίοι ηγέτες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματικής σκηνής έχει πλέον μεταφερθεί η κρίση στην περιοχή των Σκοπίων, καθώς χθες αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "πολιτική λύση για τα Σκόπια αναζητεί ο πρόεδρος Μπους ο οποίος εμφανίστηκε με "ευρωπαϊκό κοστούμι" στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αλλά παράλληλα η KFOR ενισχύει τις δυνάμεις της και ανέλαβε τη φύλαξη του αεροδρομίου των Σκοπίων".

    Κατά τη ΧΩΡΑ, "τους κινδύνους γενικευμένης σύρραξης στα Βαλκάνια, στην περίπτωση που παραταθεί η κρίση στα Σκόπια, επεσήμανε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην παρέμβασή του στην ειδική Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ΠΓΔΜ".

    [04] Στεγαστικά δάνεια

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των Τραπεζών φέρνει φτηνότερο χρήμα στον καταναλωτή. Η Alpha Bank άνοιξε το χορό προσφέροντας από σήμερα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια με επιτόκια από 2,9% μέχρι 4,15% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη. Ετοιμάζονται η Εμπορική, η Γενική, η Κύπρου και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "νέο κύμα φθηνών επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων περνάει σύντομα στην αγορά, με την πρωτοβουλία - έκπληξη χθες της Alpha Bank να καθορίσει τα επιτόκια αυτής της κατηγορίας μεταξύ του 2,90% και 4,15% βάζοντας "φωτιά" στον πόλεμο των τραπεζών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "ο "πόλεμος των τραπεζών" για την κυριαρχία στην αγορά των στεγαστικών δανείων συνεχίζεται ολοένα και πιο έντονος. Ηδη ανακοινώθηκε η χορήγηση στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία μιας ορισμένης κατηγορίας, με επιτόκιο 2,9%. Ούτως ή άλλως ισχύει πλέον η χορήγηση στεγαστικού δανείου σε κάθε ενδιαφερόμενο, με επιτόκιο 4,9% ενώ το κλίμα στην αγορά δημιουργεί προσδοκίες για στεγαστικά επιτόκια στο ύψος του πληθωρισμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας να επιτρέψει τη χορήγηση δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενο επιτόκιο από όλες τις τράπεζες δεν άργησε να βρει αποδέκτες. Η Alpha Bank, που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στον "πόλεμο" των επιτοκίων στη στεγαστική πίστη, ανακοίνωσε χθες ότι μπαίνει και στην αγορά των επιδοτούμενων δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας".

    [05] Ολυμπιάδα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "παρά τις προσπάθειες ελέγχου του κόστους της Ολυμπιάδας, οι απαιτήσεις των απαραίτητων έργων και εκείνων που τα συνοδεύουν δεν επιτρέπουν σημαντικές εξοικονομήσεις. Οπως προέκυψε σε χθεσινή σύσκεψη του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλο και τους υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Αθλητισμού κ. Χρ. Πάχτα και Γ. Φλωρίδη, οι δυνατότητες επέμβασης, λόγω και του ελάχιστου χρόνου που απομένει για την εκτέλεση των έργων, έχουν πλέον εκμηδενισθεί".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "περικοπή κονδυλίων και ανώτατο όριο στις δαπάνες που συνδέονται με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων βάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "μόνον τα απολύτως απαραίτητα έργα για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα υλοποιηθούν, ενώ κάθε υπέρβασις αποκλείεται". Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου και Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος οριστικοποίησαν χθες τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων σε 1,5 τρις δρχ περικόπτοντας αιτήματα ύψους 600 δις δρχ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "την ερχόμενη Τρίτη θα οριστικοποιηθεί και επίσημα στην Κυβερνητική Επιτροπή ο νέος αναθεωρημένος προϋπολογισμός των έργων για το 2004. Το ύψος του νέου προϋπολογισμού θα είναι της τάξης του 1,5 τρις δρχ".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ επισημαίνει ότι "στο 1,5 τρις οριστικοποιήθηκε τελικά ο προϋπολογισμός των ολυμπιακών έργων, ο οποίος θα επικυρωθεί στην κυβερνητική επιτροπή της ερχόμενης Τρίτης. Ο "λογαριασμός" της Ολυμπιάδας του 2004 έκλεισε χθες με την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών - σύσκεψη με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο - του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου με τους συναρμόδιους υπουργούς".

    [06] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "αγριεύουν τα πράγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος να εξακολουθούν να προτείνουν ανασχηματισμό, αλλά και να εξαπολύσουν δριμύ κατηγορώ για την κυβερνητική πολιτική".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "αρχίζει και "χοντραίνει" για τα καλά πλέον το παιχνίδι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό για να προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ξεφεύγουν πλέον από τα στενά όρια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και εξαπλώνονται και σε κορυφαία στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ".

    Η Espresso σημειώνει ότι "το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και με κάθε ευκαιρία εκφράζουν τις αντίθετες απόψεις τους σε όλους σχεδόν τους τομείς της κυβερνητικής δράσης. Στο μακρύ κατάλογο των διαφοροποιημένων έρχεται να προστεθεί και το όνομα του Κώστα Σκανδαλίδη".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ, "κατάσταση νεύρωσης στην κυβέρνηση, κρίση υπαρξιακού άγχους στους υπουργούς, κλίμα αφασίας στην ΚΟ, γκρίνια, απογοήτευση, απραξία και γενικώς ένα σύνδρομο παραίτησης και ωχαδερφισμού στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί πλέον η παρατεταμένη φημολογία περί ανασχηματισμού".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "σε φάση διεργασιών και έντονου προβληματισμού έχει περιέλθει το κυβερνών κόμμα, όπως αποδεικνύουν οι "αιχμηρές" και "ριζοσπαστικές " προτάσεις του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σκανδαλίδη και του τέως υπουργού κ. Θεόδωρου Πάγκαλου κατά τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Δυτικής Αττικής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "νέα πυρά εξαπέλυσε ο τέως υπουργός, Θόδωρος Πάγκαλος κατά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κ. Σκανδαλίδης επανήλθε για άλλη μια φορά καλώντας τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, πριν από το συνέδριο".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "πάρα πολύ δύσκολη είναι η αναστροφή του κλίματος για το ΠΑΣΟΚ, παραδέχεται τώρα και ο γραμματέας της ΚΕ Κώστας Σκανδαλίδης. Μιλώντας χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Εκτελεστικής Γραμματείας –

    και απόντος του Θεόδωρου Πάγκαλου – ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι η αναστροφή του κλίματος είναι πλέον θέμα που αφορά "την κορυφή, όπως την ονόμασε, του ΠΑΣΟΚ" και πως "δεν μπορεί παρά να γίνει βήμα βήμα".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εως 1,5 τρις., δραχμή παραπάνω! Η κυβέρνηση έθεσε όριο για την Ολυμπιάδα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η μεγάλη στροφή στα μικρά χαρτιά. Πως έγινε το γύρισμα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ας πρόσεχαν" και... τα δημόσια έσοδα. Η χρηματιστηριακή καχεξία κτυπάει την πόρτα του προϋπολογισμού".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η ΔΕΗ πυρπολεί την ανταγωνιστικότητα. Μετά τα ΕΛΤΑ ζητάει κι αυτή αύξηση τιμολογίων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Σήμα για αγορές από θεσμικούς και ιδιοκτήτες. Η Σοφοκλέους παίρνει "βαθιά ανάσα".

    [08] Ολυμπιάδα - Προϋπολογισμός

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Ανώτατο πλαφόν στα 1,5 δις. δρχ έθεσε η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού των ολυμπιακών έργων, ο οποίος οριστικοποιήθηκε στα παραπάνω επίπεδα και υποβάλλεται προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 14 June 2001 - 14:20:56 UTC