Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-06-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/06/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δημοσκόπηση MRB
  • [04] ΠΓΔΜ
  • [05] Οικονομία
  • [06] Ολυμπιάδα 2004
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/06/2001

    Η δημοσκόπηση της MRB,η κρίση στην ΠΓΔΜ, ο προϋπολογισμός για την Ολυμπιάδα του 2004, οι αποφάσεις του εκλογοδικείου και η πορεία της οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Υπόσχεση ζωής δίνουν νέα φάρμακα για τον καρκίνο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εφάπαξ 35 εκ. και εθελουσία έξοδος. Απίστευτα κίνητρα για τους τραπεζικούς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καμένο χαρτί για το ΠΑΣΟΚ ο Σημίτης. Τι δείχνει το νέο γκάλοπ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι Ελληνες διώχνουν τον Σημίτη. Γκάλοπ - δημοψήφισμα επισπεύδει τις εξελίξεις.

    Η ΑΥΓΗ: Η δεξιά πολιτική ξαναφέρνει τη δεξιά. Δημοσκόπηση της MRB καταγράφει σαφές προβάδισμα της ΝΔ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταπέλτης ο Πάγκαλος για την αυθαίρετη βίλα Θεοχαράκη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Η νέα δημοσκόπηση προκαλεί ανησυχία στα κυβερνητικά στελέχη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διακοπές δωρεάν για τα παιδιά.

    ΕΘΝΟΣ: Πίστωση τέλος. Γκάλοπ - κεραυνός για Σημίτη - ΠΑΣΟΚ.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ. Μετά το γκάλοπ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κακή η διάγνωση για τον ... θεράποντα γιατρό. Πρώτη η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις - προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ερχεται η ώρα της απαλλαγής. Για πρώτη φορά η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης με 51,3%.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: ο νέος κώδικας για τους στρατιωτικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υστατο καμπανάκι. Γκάλοπ: ανησυχία στο Μαξίμου και αντεπίθεση Ιούλιο-Σεπτέμβριο.

    Espresso: Γυναίκες με ράσα θέλει ο Ξαρχάκος. Με γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ΕΣΤΙΑ: Προφανής δυσαρμονία. Κυβέρνησις Σημίτη και λαϊκό σύνθημα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το φάσμα της ήττας συνταράσσει το ΠΑΣΟΚ. Νέα δημοσκόπηση ανατρέπει και τα τελευταία κυβερνητικά ερείσματα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 300 δις "καπέλο" για τους Ολυμπιακούς. Αυξημένος κατά 7,5% ο προϋπολογισμός για τους αγώνες του 2004.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση για φάουλ στο Ασφαλιστικό. Γκάλοπ: "Ψήφος εμπιστοσύνης" στη ΓΣΕΕ.

    ΝΙΚΗ: Τελειωμένος ο Σημίτης! Δραματικό το γκάλοπ για το Μαξίμου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα σχέδια φωτιά για "μεγάλη Αλβανία"!

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: 12 δις τρωνε οι διευθυντές! Στην Εμπορική.

    Η ΧΩΡΑ: Πρώτος σε όλα ο Καραμανλής. Ολα τα γκάλοπ φωτογραφίζουν το αυριανό πολιτικό σκηνικό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δήμαρχοι "εναντίον" της σχολικής στέγης. 23 από τα 43 σχολεία που θα χρηματοδοτούνταν από το Γ΄ ΚΠΣ δεν έχουν μελέτες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΜΕΤΡΟ: Ευθύνες στην Αθήνα για την καθυστέρηση. Ο αρμόδιος επίτροπος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ αποκαλύπτει.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση.

    [03] Δημοσκόπηση MRB

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "ένα οδυνηρό για την κυβέρνηση και τον Κώστα Σημίτη μήνυμα αποτυπώνει η σφυγμομέτρηση της MRB. Η κοινή γνώμη δεν της δίνει άλλη πίστωση χρόνου. Το Ασφαλιστικό, η έλλειψη δημιουργικής δραστηριότητας και οι εσωκομματικές διαμάχες έφεραν το ΠΑΣΟΚ με την πλάτη στον τοίχο".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "ραγδαία εξέλιξη - και μάλιστα αρνητική - στις τάσεις του εκλογικού Σώματος σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της MRB. Το πιο σημαντικό στοιχείο της, όπως γράφαμε και χθες, είναι το προβάδισμα που δίνει για πρώτη φορά στον Κώστα Καραμανλή έναντι του Κώστα Σημίτη σε ο,τι αφορά το επίμαχο κριτήριο της καταλληλότητάς του ως πρωθυπουργού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "θεαματική ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού προδιαγράφουν τα στοιχεί της δημοσκόπησης της MRB που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "το άστρο Σημίτη, που η συγκυρία έφερε να μεσουρανεί τα προηγούμενα χρόνια εκμεταλλευόμενος τις θυσίες του λαού για την ένταξη στην ΟΝΕ, σβήσει οριστικά, καθώς και η νέα δημοσκόπηση της MRB επιβεβαίωσε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός είναι τελειωμένος στην κοινωνία η οποία στρέφεται δυστυχώς προς τον Κώστα Καραμανλή αναζητώντας καλύτερο διαχειριστή της ίδιας δεξιάς πολιτικής".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "μείζον πολιτικό θέμα εγείρει η δημοσκόπησις της MRB-Hellas που εδόθη χθες στην δημοσιότητα. Το ΠΑΣΟΚ φέρεται να εξασφαλίζη μόλις και μετά βίας ποσοστό 26% η ΝΔ προηγείται σταθερά κατά 9 μονάδες, ενώ 2 στους 3 πολίτες θεωρούν τον κ. Σημίτη ακατάλληλο πρωθυπουργό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη ΝΔ ισοδυναμούν τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας "Τάσεις" της MRB που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Δεν είναι μόνον το άνοιγμα της ψαλίδας διαφοράς μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στις 9 εκατοστιαίες μονάδες που δείχνει ότι η βαθμιαία μεταβολή του πολιτικού σκηνικού παγιώνεται με τη σταθερή πρωτοπορία της φιλελεύθερης παράταξης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "αναστάτωση μεγάλη προκάλεσαν στο κυβερνών κόμμα τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας κοινής γνώμης, που γνωστοποίησε χθες η εταιρία δημοσκοπήσεων MRB και τα οποία καταγράφουν καθαρά πλέον την υποχώρηση της πολιτικοεκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ και προσωπικώς του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "και βεβαίως οι δημοσκοπήσεις ούτε εκλογές είναι ούτε και αποτελούν "δεδικασμένο" για τη δημοτικότητα της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ... Αλλα απεικόνιση - στον δεδομένο χρόνο διεξαγωγής τους - της άποψης και της κρίσης των πολιτών για τη μια και την άλλη. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η τελευταία δημοσκόπηση ανατρέπει τα δεδομένα και δίδει καθαρό προβάδισμα δημοτικότητας στην αξιωματική αντιπολίτευση και -για πρώτη φορά - στον αρχηγό της".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "τη συνέχιση της ίδια πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του στα θέματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ημέρα δημοσιοποίησης της εξαιρετικά αρνητικής για τον ίδιο και την κυβέρνησή του νέας δημοσκόπησης που φέρνει τη ΝΔ μπροστά με 9 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ".

    [04] ΠΓΔΜ

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "όλες οι εξελίξεις στη γειτονική ΠΓΔΜ συναινούν πως ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν ετοιμάσει τα πιο επικίνδυνα σχέδια για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Οι συνομιλίες των πολιτικών κομμάτων στην Οχρίδα οδηγούνται σε αδιέξοδο, ενώ οι ΝΑΤΟϊκοί μόνιμοι αντιπρόσωποι στις Βρυξέλλες περιμένουν για να αποφασίσουν ανάλογα το είδος της στρατιωτικής επέμβασης".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "με ένα περιορισμένης αριθμητικά σύνθεσης τάγμα (300 άνδρες) δήλωσε ότι θα πάρει μέρος και η Ελλάδα στη στρατιωτική δύναμη που θα στείλουν μια σειρά από νατοϊκές χώρες στην ΠΓΔΜ προκειμένου να συμβάλλουν στον αφοπλισμό των Αλβανών εξτρεμιστών".

    Η Espresso αναφέρει ότι "σενάρια για το ποιός θα αναλάβει τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης, που θα αποσταλεί στα Σκόπια, επεξεργάζονται πυρετωδώς τα νατοϊκά επιτελεία, θέλοντας να ολοκληρώσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες εν όψει της αναμενόμενης απόφασης σήμερα από το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων χωρών - μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες που θα καθορίζει το μέγεθος της δύναμης και τον τρόπου θα εκτελέσει την αποστολή της".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών - μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα στις Βρυξέλλες αν θα αποστείλει στρατιωτική δύναμη περίπου 3.000 ανδρών στην ΠΓΔΜ, υπό μια προϋπόθεση όμως ότι θα προηγηθεί συμφωνία για τον αφοπλισμό των αλβανών ανταρτών και την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να αναγνωρισθούν περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα της χώρας".

    [05] Οικονομία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "λύσεις για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο οικονομικό πεδίο αναζητούν σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "κάτω από ένα μείγμα διεθνών πιέσεων από την πλευρά μεγάλων οικονομικών οργανισμών και εσωτερικών πιέσεων για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εθνικής ΟΙκονομίας και ΟΙκονομικών Γ. Παπαντωνίου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το απασχολούν ιδιαίτερα οι επιπτώσεις στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις που ήδη ταλαιπωρούν την ευρωζώνη".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "σε ένα όχι και τόσο καλό λίμα λόγω των κακών εσωτερικών και εξωτερικών οικονομικών εξελίξεων συναντώνται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής ΟΙκονομίας και ΟΙκονομικών Γιάννο Παπαντ6ωνίου. Τα πρόσφατα άσχημα νέα από το Γκέτεμποργκ όσον αφορά τα 12 σημεία που πρέπει να προσέξει η ελληνική πλευρά για την οικονομία της, αλλά και οι δυσμενείς εξελίξεις στην Ευρώπη σε επίπεδο πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης αναμένεται να είναι το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ γράφει ότι "σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία με τα νέφη του στάσιμου πληθωρισμού να σωρεύονται στον ορίζοντα της ευρωζώνης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την ικανοποιητική μέχρι τώρα πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και για τους σοβαρούς δημοσιονομικού κινδύνους που ελλοχεύουν τους επόμενους μήνες, απειλώντας με εκτροχιασμό από το στόχο για πλεόνασμα 220 δις δρχ (0.5% του ΑΕΠ)".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "στη σκιά των αυστηρών κοινοτικών συστάσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των ελέγχων του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας ο Γιάννος Παπαντωνίου επισκέπτεται σήμερα τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα νέα - χειρότερα- δεδομένα των μακροοινομικών δεικτών".

    [06] Ολυμπιάδα 2004

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "μια δεύτερη απόπειρα προσέγγισης του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 επιχειρεί η κυβέρνηση μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού στο 1,5 τρις δρχ και μια ορθότερη κατανομή των δαπανών, χωρίς όμως και πάλι να είναι βέβαιο ότι απεικονίζεται πλήρως το οικονομικό μέγεθος και κόστος της διοργάνωσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "στο 1,493 τρις οριστικοποιήθηκε ο προϋπολογισμός των ολυμπιακών έργων ενώ το θέμα των κλινών στη διάρκεια των Αγώνων του 2004 φαίνεται να επιλύεται και εάν υπάρξει ανάγκη θα λειτουργήσουν και "πλωτά ξενοδοχεία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "μπήκαν πολλά πράγματα στο καλάθι" είπε χαρακτηριστικά ο Τηλέμαχος Χυτήρης αμέσως μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός της ολυμπιακής προετοιμασίας ο οποίος ανήλθε στο 1 τρις 493 δις δρχ".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "στα 1,493 τρις δρχ οριστικοποιήθηκε ο προϋπολογισμός των ολυμπιακών έργων, που παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και εγκρίθηκε από τη διυπουργική επιτροπή. Ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 7,5% σε σχέση με τα μεγέθη που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο παρά το γεγονός ότι σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται μια σειρά έργων, τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "μετά από αγωνιώδη κυοφορία αρκετών μηνών και αφού μεσολάβησε έντονο και σε πολλές περιπτώσεις ... άγριο παρασκήνιο η Διυπουργική Επιτροπή για την Ολυμπιάδα που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με την παρουσία της Γιάννης Αγγελοπούλου συμφώνησε τελικά ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι κάτι λιγότερα από 1,5 τρις δρχ για την ακρίβεια 1.493,5 δις δρχ".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μόνο δυόμισι τράπεζες! Πολλοί είναι σήμερα οι όμιλοι τραπεζών στην Ελλάδα κατά τον κ. Γ. Κωστόπουλο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αυστραλοί και πιλότοι: Προσφέρουν 120 δις. για την Ολυμπιακή".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι ξένοι επενδυτές εγκατέλειψαν τις τράπεζες. Γ. Κωστόπουλος: Η Ελλάδα δεν χωράει περισσότερες από 2,5 μεγάλες τράπεζες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κωστόπουλος: Τρεις τράπεζες είναι πολλές για την Ελλάδα".

    [08] Χρηματιστήριο

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Υποτονικό είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το ελληνικό Χρηματιστήριο, κάτι που αντανακλάται και στη μείωση της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, ακόμα και σε όσες θεωρούνται από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 20 June 2001 - 21:19:17 UTC