Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/08/2001
  • [02] Δημοσιονομική πολιτική-ΔΕΘ
  • [03] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [04] Πολιτεία-Εκκλησία
  • [05] Κυπριακό
  • [06] ΠΑΣΟΚ
  • [07] Νέα Δημοκρατία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/08/2001

    Οι παροχές της κυβέρνησης για κοινωνική πολιτική, ο απόηχος από τις δηλώσεις Χριστόδουλου κατά πρωθυπουργού, τα μέτρα της Τροχαίας κατά ΙΧ και οδηγών και η κρίση στην ΠΓΔΜ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Φύκια για μεταξωτές κορδέλες Σημίτη στη ΔΕΘ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συμμορία του σεξ από 14χρονες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σφίγγει ο κλοιός για ΙΧ και οδηγούς. Αγριεύει η Τροχαία

    Η ΑΥΓΗ: Εκτός συνεδρίου η κυβερνητική πολιτική.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 400 δις. το πακέτο Σημίτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι παροχές του κ. Σημίτη ενοχλούν τον κ. Καραμανλή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι μεγάλες παροχές είναι... πεντοχίλιαρο.

    ΕΘΝΟΣ: Παράθυρο αλλά και τελεσίγραφο. Πως απαντά Σημίτης σε Χριστόδουλο

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αταύτιστος με τις ταυτότητες ο Χρυσόστομος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με το σταγονόμετρο οι παροχές, ελλείψει ρευστού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι επόμενες κινήσεις του Χριστόδουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 300 δις. "πριμ" για δημ. υπαλλήλους.

    ΕΣΤΙΑ: Μάθημα δημοκρατίας. Η στάσις Χριστόδουλου έναντι της κυβέρνησης

    Espresso: Μαθήτρια: Η καθηγήτριά μου με μύησε στα ναρκωτικά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο σύστημα αμοιβών δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Παροχές με μέτρο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κακολογούσε (ο αρχιεπίσκοπος) τον Ανδρέα που τώρα εκθειάζει

    ΝΙΚΗ: Παροχές με σταγονόμετρο. Πληγή τα κρυφά ελλείμματα προϋπολογισμού

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΓΔΜ: Σοβαροί οι κίνδυνοι παραδέχεται τώρα και το ΝΑΤΟ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Παίζει τον παπά. Δέσμιος της υπογραφής του ο Καραμανλής.

    Η ΧΩΡΑ: Ωμός εκβιασμός. Ετοιμάζονται να κόψουν μισθούς άγαμων κληρικών

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δρόμοι από χρυσάφι 8 δις. θα κοστίσει νέος οδικός άξονας

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αυθαίρετο το κτηματολόγιο. Επιστολή βόμβα της Κομισιόν.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τώρα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Θεσσαλονίκη.

    [02] Δημοσιονομική πολιτική-ΔΕΘ

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "Οι παροχές ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίου δραχμών προς τις κατώτερες εισοδηματικώς τάξεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την τριετία ως το 2004 κρίνονται λογικές, αλλά όχι και από τη ΝΔ. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη των τομεαρχών ο κ. Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε "λαϊκισμό" το πακέτο που πρόκειται να εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "πάνω από 300 δις. δρχ είναι αποφασισμένη να δώσει η κυβέρνηση το 2002, για αυξήσεις και επιδόματα στους περίπου 550.000 υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου. Είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να βελτιώσει το κοινωνικό της πρόσωπο, ενισχύοντας χαμηλά εισοδήματα και μεγάλα κοινωνικά στρώματα, χωρίς όμως να εγκαταλείψει την πολιτικής της οικονομικής σταθερότητας. Παράλληλα, καταρτίζεται το "πακέτο" ύψους 600 δις για τα επόμενα δύο χρόνια με μέτρα αύξησης των αγροτικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ, των επιδομάτων σε ανέργους, ανύπαντρες μητέρες κ.α. που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "με μικρό "κοινωνικό πακέτο" και με μεγάλες υποσχέσεις για ελαστικότερη κοινωνική πολιτική και περαιτέρω μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων και κεφαλαίου από το 2003, θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "άνθρακες " αποδεικνύεται τελικά ο "θησαυρός" του πακέτου των κοινωνικών παροχών που πρόκειται να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο απέβη άκαρπη και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "με το σταγονόμετρο και σε πολλές δόσεις, σαν καλό επαρχιακό κατάστημα, το οικονομικό επιτελείο ενέκρινε χθες σχεδόν στο σύνολό του το πακέτο των κοινωνικών παροχών, ενώ απέμειναν κάποια μικρά σημεία που αφορούν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2002".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "στην διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ οφείλεται η τεράστια απώλεια χρόνου, ευκαιριών και πόρων με τελικό αποτέλεσμα η λαμπρή ευρωπαϊκή μας πορεία που διανοιγόταν το 1981 να έχει καταντήσει η πραγματικότης του ουρανού της Ευρώπης σήμερα και η ζοφερή προοπτική της περιθωριοποιήσεως αύριο".

    [03] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "καθ΄οδόν προς τα Σκόπια είναι οι πρώτοι 20 Έλληνες στρατιωτικοί, που θα ενισχύσουν-με τους υπόλοιπους 330- τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Τα όπλα του UCK θα συγκεντρωθούν σε διάφορα σημεία του κρατιδίου και θα μεταφερθούν στην Αθήνα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "το ελληνικό τάγμα θα εγκατασταθεί στην πόλη Κρίβολακ, επί του οδικού άξονα Γευγελής- Σκοπίων, 75 χιλιόμετρα βόρεια των ελληνικών συνόρων και 85 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Σκοπίων. Το ελληνικό τάγμα, σύμφωνα με την αποστολή που του ανατέθηκε από το ΝΑΤΟ δε θα πάρει μέρος στην κύρια αποστολή της συγκέντρωσης των όποιων όπλων παραδώσουν οικειοθελώς οι Αλβανοί αλλά θα βρίσκεται στα μετόπισθεν".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "σήμερα φτάνει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις η υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Ιλ. Μίτρεβα, η οποία προ μιας εβδομάδας είχε απευθύνει δραματική έκκληση για το μέλλον της χώρας της, υπενθυμίζοντας ότι οι νατοϊκές δυνάμεις που είχαν ως έργο τη σταθεροποίηση στο Κοσσυφοπέδιο επέτρεψαν να διακινούνται Αλβανοί αντάρτες και όπλα και να δημιουργηθεί πολεμική κατάσταση στα Σκόπια".

    [04] Πολιτεία-Εκκλησία

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "διπλό μήνυμα αποστέλλει ο πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο. Ο Κ. Σημίτης αφήνει στον κ. Χριστόδουλο παράθυρο εκτόνωσης της κρίσης, τονίζοντας ότι "το θέμα των ταυτοτήτων έχει κριθεί οριστικά, όμως συνάντηση και συζήτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί ". Ταυτόχρονα τον προειδοποιεί αυστηρά ότι αν συνεχίσει την επίθεση, τότε θα τον καταγγείλει ο ίδιος στον ελληνικό λαό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "η νέα σκληρή αντιπαράθεση με την Εκκλησία ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε χθες ο πρωθυπουργός με υπουργούς και στελέχη του κόμματος. Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση, αν και αρχικώς ήθελε διακαώς να αποφύγει την εκ νέου όξυνση των σχέσεων με την Ιεραρχία, τα γεγονότα δείχνουν πως οδεύει σε ανοιχτή σύγκρουση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "εκνευρισμός επικρατεί στους κόλπους της Ιεραρχίας από τις επιθέσεις που δέχεται προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, επειδή τόλμησε να αντιδράσει-ως όφειλε-

    στην ειλημμένη απόφαση των κυβερνώντων να αγνοήσουν 4.000.000 υπογραφές στο θέμα των ταυτοτήτων".

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "κανένα σχόλιο για τις κινήσεις Χριστόδουλου" είναι η επίσημη γραμμή που κρατά από χθες η Ρηγίλλης αναφορικά με το νέο γύρο της κόντρας μεταξύ του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας και της κυβέρνησης. Ο Κώστας Καραμανλής , που δεν έχει -τουλάχιστον στη φάση αυτή - κανένα λόγο να αναμιχθεί στην υπόθεση, έδωσε σαφή εντολή στους στενούς του συνεργάτες να αποφύγουν κάθε δήλωση".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "τα πολιτικά πυρά του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου είχαν στόχο τον Κώστα Σημίτη, αλλά βρήκαν στόχο και στη Ρηγίλλης, καθώς η ΝΔ αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα χειρισμού και ο πρόεδρός της Κώστας Καραμανλής είναι εμφανώς ανήσυχος για τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αντιπολιτευτική του τακτική".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "ρήγμα στον Κλήρο σχεδιάζει το Μαξίμου με διακοπή της μισθοδοσίας των άγαμων κληρικών από την Πολιτεία. Το σχέδιο βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη μισαλλοδοξία του κ. Σημίτη και αποτελεί ωμό εκβιασμό κατά του Αρχιεπισκόπου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "ο πρωθυπουργός επιμένει ότι το θέμα έχει κλείσει κόβοντας τις γέφυρες διαλόγου με την Εκκλησία και περιορίζεται σε επικοινωνιακούς ελιγμούς. Ο αρχιεπίσκοπος πρόκειται να συναντηθεί, ενδεχομένως την ερχόμενη Τετάρτη, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επαναφέρει το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο πρώην υπουργός Στ. Παπαθεμελής προειδοποίησε ότι η σύγκρουση Εκκλησίας- κυβέρνησης στέλνει κατευθείαν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση".

    [05] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ο επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν διαβεβαίωσε τον Ιωάννη Κασουλίδη ότι η ΕΕ δε διαφοροποιεί τη θέση της για την Κύπρο και δεν αλλάζει το status του Ντενκτάς. Ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τη συνάντηση με τον Ανάν στις 28 Αυγούστου. Η συνάντηση του Κληρίδη με τον ειδικό σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου και θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα".

    [06] ΠΑΣΟΚ

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "πρόταση "ανοιχτών θυρών" για συνεργασία και συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις χωρίς ηγεμονισμούς και προαπαιτούμενα διατυπώνεται στο κείμενο των Πολιτικών Θέσεων για το Συνέδριο, η συζήτηση για το οποίο άρχισε χθες σε χαμηλούς γενικά τόνους. Το κείμενο, που αποτελεί εισήγηση του γραμματέα της ΚΕ κ. Κώστα ΣΚανδαλίδη, φέρει τη σφραγίδα του κ. Κ. Σημίτη και διακρίνεται για προσπάθεια στρογγυλέματος επίμαχων σημείων, ώστε να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις."

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "κλιμακώνονται οι εσωκομματικές διαμάχες στο κυβερνών κόμμα με κύρια πεδία συγκρούσεων τη διαμόρφωση των οργανωτικών και πολιτικών θέσεων ενόψει του συνεδρίου".

    [07] Νέα Δημοκρατία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας κοινοβουλευτικής παρουσίας της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως από την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής μάλλον δεν θα πρέπει να ικανοποίησε τη Ρηγίλλης. Αν και ο κ. Κ. Καραμανλής είχε συστήσει προ δεκαπενθημέρου στα στελέχη του αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα η εικόνα που παρουσίασε η ΝΔ ήταν αυτή της σύγχυσης και των χονδροειδών λαθών τακτικής, που όχι μόνον έβγαλαν την κυβερνητική πτέρυγα από αδιέξοδα, αλλά παρέλκυσε τελικώς την προσοχή από την ουσία στους τύπους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην παιδεία εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής μετά την συνεδρίαση των συντονιστών και τομεαρχών των επιτροπών του κόμματος κατά την οποία συζητήθηκαν η κατάσταση στην παιδεία και οι εξελίξεις στην Οικονομία".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Sunday, 26 August 2001 - 22:05:29 UTC