Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Καραμανλής - Θεσσαλονίκη
  • [04] ΗΠΑ - Τρομοκρατία
  • [05] ΠΑΣΟΚ - Εκλογές
  • [06] Δημοσκόπηση
  • [07] ΗΠΑ – Αφγανιστάν - Δημοσκόπηση
  • [08] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου
  • [09] Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/10/2001

    Οι διεθνείς εξελίξεις για την πάταξη της τρομοκρατίας, οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και η εφ' όλης της ύλης ομιλία του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συνέδριο καλπονοθείας. Οργιο παρατυπιών στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φραγμός στη διαπλοκή και στα συμφέροντα. Τι είπε στη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Καραμανλής.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η προκήρυξη για 1.038 θέσεις στην Υγεία. 7.400 διορισμοί σε εξέλιξη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο σχήμα με βάση το ΚΕΠ. Τι συζητάει ο Αβραμόπουλος με Μάνο, Ανδριανόπουλο και Ανδρουλάκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πως διαμορφώνεται η θητεία στο στρατό. Τι ισχύει για τη μείωση της θητείας.

    ΕΘΝΟΣ: Στεγαστικά: Τα δάνεια ευκαιρίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ετοιμάζεται για... μετακόμιση στο Μαξίμου. Ο Κ. Καραμανλής εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καραμανλής: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. "Δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σε πέντε μέτωπα ο πόλεμος των ΗΠΑ. Τρομοκρατία: Εμπρηστικές δηλώσεις Ετσεβίτ γα εμπλοκή της Κύπρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 48 κρίσιμες ώρες. Επίθεση προλέγουν οι Αγγλοι, κραυγές υπέρ ειρήνης και από ΗΠΑ.

    ΕΣΤΙΑ: Το νέο όπλο του ΠΑΣΟΚ. Εκλογές το 2005 με Απλή Αναλογική.

    Espresso: Πούλησε οικόπεδο για να πληρώσει τους δολοφόνους μου. Μιλάει ο πολιτικός μηχανικός που σχεδίαζε να δολοφονήσει η γυναίκα του.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οχι πόλεμο λέει το 86,2% των Ελλήνων. Γκάλοπ της V.PRC.

    Η ΧΩΡΑ: Δεν ξεχνάμε τη νοθεία, τις ταυτότητες και το Χρηματιστήριο. Πρωθυπουργική εμφάνιση Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυξήσεις μικρότερες από τον πληθωρισμό.

    [03] Καραμανλής - Θεσσαλονίκη

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "Με καθαρόαιμο άλογο που κάλπαζε έμοιαζε ο Κώστας Καραμανλής κατά το τριήμερο στη Θεσσαλονίκη. Μετέδωσε την πίστη του ότι η Νέα Δημοκρατία έρχεται στην εξουσία έτοιμη για να ανασυγκροτήσει το κράτος, να κλείσει τις πολλαπλές πληγές, να ενώσει τους Ελληνες στην πορεία για την πραγματική αλλαγή όπως γνωρίζουν να την προκαλούν και να την επιβάλλουν οι αληθινές δυνάμεις της δημιουργίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στους ισχυρούς διαπλεκόμενους φίλους της στον εκδοτικό χώρο, που προσπαθούν με κάθε τρόπο για την εξυπηρέτηση των δικών τους οικονομικών συμφερόντων να την κρατήσουν στην εξουσία, έστειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "το φιλόδοξο, όπως το χαρακτήρισε, όραμά του για την Ελλάδα του αύριο παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επανίδρυση του κράτους ώστε να δημιουργηθεί κοινωνία ευκαιρών και ανθρωπιάς και να σπάσει το φράγμα της μιζέριας. Ο κ. Καραμανλής στήριξε τον αγώνα της Εκλησίας για τις ταυτότητες".

    Σύμφωνα με την Espresso, "την πίστη του ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα κερδίσει τον Κώστα Σημίτη ή οποιονδήποτε άλλον ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξής του στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η ΝΔ είναι έτοιμη από καιρό να κυβερνήσει τον τόπο".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "από τη συμπρωτεύουσα ο Κώστας Καραμανλής απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τους Ελληνες για τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής Ελλάδας, που θα παίρνει πρωτοβουλίες. Η εμφάνισή του χαρακτηρίστηκε από τους πολιτικούς παρατηρητές ως πρωθυπουργική και εντυπωσίασαν ο ρεαλισμός και το όραμα στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων".

    [04] ΗΠΑ - Τρομοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σε πέντε μέτωπα εξελίσσεται ο "Νέος Πόλεμος" της Αμερικής: Πληροφορίες, συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, κομάντος, διπλωματία και κοινή γνώμη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "παγκοσμιοποιούνται οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις κατά του πολέμου με μεγάλες διαδηλώσεις στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή στις χώρες της υπό τον Τζόρτζ Μπους συμμαχίας, που είναι έτοιμη για την "εκστρατεία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "οι Ταλιμπάν δηλώνει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται υπό τον "έλεγχό" τους, η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει ότι δεν διαπραγματεύεται και συνομιλεί με τον εξόριστο πρώην βασιλιά Σαχ υποστηρίζοντας ότι στόχος των Αμερικανών δεν είναι μεν η ανατροπή του καθεστώτος στο Αφγανιστάν, αλλά να "βοηθήσει" όσους το επιδιώξουν".

    [05] ΠΑΣΟΚ - Εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "μέχρι νωρίς σήμερα τα ξημερώματα συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψήφων στις εσωκομματικές Εκλογές του ΠΑΣΟΚ, για την ανάδειξη των 5.500 Συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο πρόωρο Συνέδριο του Οκτωβρίου. Τα πρώτα συμπεράσματα για το ποιά πτέρυγα βγαίνει ενισχυμένη ("εκσυγχρονιστές" ή "τσοχατζο-πουλικοί") αναμένεται να βγουν σήμερα το μεσημέρι".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "εν μέσω καταγγελιών για "βία και νοθεία" ολοκληρώθηκαν χθες οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των νέων συνέδρων από το χώρο του κόμματος και της Νεολαίας, ενώ περισσότερα από 100.000 μέλη του Κινήματος δεν προσήλθαν στις κάλπες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ολοκληρώθηκε χθες η ψηφοφορία περισσότερων από 200.000 μελών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εξέλεξαν τους 5.000 αντιπροσώπους που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθή από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου. Αυτό όμως που εχαρακτήρισε την χθεσινή ψηφοφορία ήταν η έντασις και τα φραστικά επεισόδια που εσημειώθησαν σε πολλά εκλογικά κέντρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "και ξαφνικά βγήκαν τα "μαχαίρια" στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εσωκομματικές διαδικασίες που έγιναν χθες στην κλειστή αίθουσα του Ολυμπιακού Σταδίου για την ανάδειξη των συνέδρων, οι οποίοι θα κληθούν μέσα στις επόμενες μέρες να αναδείξουν τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος".

    [06] Δημοσκόπηση

    "Νέα δημοσκόπηση από την οποία προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ "ψαλιδίζει" τη διαφορά που το χώριζε το καλοκαίρι από τη Νέα Δημοκρατία", δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ. "Η δημοσκόπηση, η οποία είναι πανελλαδική, διενεργήθηκε από την VPRC, διεξήχθη με κάλπη και ολοκληρώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, φέρει στην πρόθεση ψήφου τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 34,3% έναντι 27,9% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί με 7% το ΚΕΠ του κ. Αβραμόπουλου, 4,9% το ΚΚΕ, 3,5% ο Συνασπισμός και 2,2% το ΔΗΚΚΙ. Το 3,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ψηφίζει άλλο κόμμα , το 3,4% αναποφάσιστοι, το 0,7% δεν θα ψήφιζαν, το 5,1% λευκό και άκυρο, ενώ το 7,5% δεν απάντησε. Στην παράσταση νίκης, πιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο αν είχαμε σήμερα εκλογές, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 42,1% και το ΠΑΣΟΚ 32,4%. Ο κ. Σημίτης και σ΄ αυτή τη δημοσκόπηση φέρεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι του κ. Καραμανλή συγκεντρώνοντας 35,3% έναντι 35% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέλος, αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση δηλώνουν το 21,2%, λίγο το 34,8% και καθόλου το 41,3%. Για την αντιπολίτευση αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουν το 20,9%, λίγο το 32,7% και καθόλου το 42%".

    [07] ΗΠΑ – Αφγανιστάν - Δημοσκόπηση

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC στα ΝΕΑ, "το 86,2% των Ελλήνων είναι αντίθετο με μια στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα το 72,1% δεν επιθυμεί συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη επιχείρηση του ΝΑΤΟ, ενώ συμφωνεί μόνο το 21,3%".

    [08] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου

    "Η ενότητα και η ανανέωση είναι κλειδί για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές", όπως τονίζει με συνέντευξή της στο ΕΘΝΟΣ η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Βάσω Παπανδρέου. "Ελλειμμα συλλογικότητας στις αποφάσεις της κυβέρνησης διαπιστώνει η κυρία Παπανδρέου, γεγονός στο οποίο αποδίδει και το "έλλειμμα συνευθύνης", που παρατηρείται, όπως λέει, σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης,μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2002 θα είναι έτοιμη η πρόταση της Επιτροπής που έχει δημιουργηθεί για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων".

    [09] Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη

    Στα ΝΕΑ ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης διαπιστώνει ότι "το ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε σε κόμμα του κράτους" και προσθέτει ότι "πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία" μέσα από "ρήξεις, ανατροπές και υπερβάσεις". Δηλώνει ότι ο δικός του όρος περί "διάδοχου ΠΑΣΟΚ" δεν έχει καμιά διαφορά με τις αναφορές περί επανίδρυσης, αναγέννησης κλπ. "Είναι η ίδια αγωνία για το μέλλον του χώρου", επισημαίνει".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 1 October 2001 - 13:53:40 UTC