Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΗΠΑ – Αφγανιστάν
  • [04] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου
  • [05] Οικονομία
  • [06] Εκκλησία
  • [07] Κυπριακό
  • [08] ΝΔ
  • [09] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [10] Ελληνική πρωτοβουλία
  • [11] ΣΥΝ
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] Βομβαρδισμοί - Επιπτώσεις στην οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/2001

    Τα στρατιωτικά αντίποινα των ΗΠΑ, οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην ελληνική οικονομία και η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χημικός τρόμος σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 500 μουλάδες του "μαύρου χρήματος".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκοτώνουν με επιστολές.

    Η ΑΥΓΗ: Αναβρασμός στον μουσουλμανικό κόσμο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τι κρύβει ο κούτσος στη βαλίτσα του;

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βομβαρδισμοί νυχθημερόν. Μετά τους "τυφλοπόντικες" οι κομάντος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αρμαγεδών με βιοχημικά.

    ΕΘΝΟΣ: Ελαστική σύνταξη με ειδικά πριμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα γίνουν ... χημεία και τέρατα!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ηφαίστειο ο Χριστόδουλος. Κατήγγειλε ξένα κέντρα εξουσίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο βιολογικός πόλεμος ξεκίνησε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρομάζει η επέκταση πολέμου.

    ΕΣΤΙΑ: Ο παγκόσμιος χάρτης των ανισοτήτων.

    Espresso: Οπαδοί του Λάντεν ανάμεσα στους λαθρομετανάστες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επέρχονται χερσαίες επιχει-ρήσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σφυροκόπημα μέρα - νύχτα. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πρέσβης Ταλιμπάν: Είμαστε έτοιμοι για εκατομμύρια νεκρούς.

    ΝΙΚΗ: Αδιέξοδη σύγκρουση. Κίνδυνος διολίσθησης σε "θρησκευτικό πόλεμο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αδικος πόλεμος με θύματα αμάχους.

    Η ΧΩΡΑ: Κ. Καραμανλής: Κανείς συμβιβασμός.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φάση 2η: οι "Ράμπο". Φάση 3η:τα χημικά;

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρχισε ο βιολογικός πόλεμος στην Αμερική;

    [03] ΗΠΑ – Αφγανιστάν

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "Υπό τη σκιά μιας επίθεσης με βιολογικά και χημικά όπλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δίνει το "πράσινο φως" για τη χρήση ίδιων αλλά και πιο ισχυρών όπλων. Τι μέλλει γενέσθαι;"

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας του άνθρακα και ακόμη δυο ύποπτα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο βιολογικός πόλεμος κατά των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει. Μια θανατηφόρος επιστολή μετέφερε, κατά πάσα πιθανότητα, το βακτήριο του άνθρακα στις εγκαταστάσεις εκδοτικού ομίλου της Φλόριδας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "οι επί 24ώρου βάσεως βομβαρδισμοί με παράπλευρες ζημίες κατά του Αφγανιστάν και ο κίνδυνος επέκτασής τους και αλλού, προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο και τριγμούς στην "ευρύτατη συμμαχία" του Μπους. Οι Ταλιμπάν ξαφνικά ζητούν διάλογο με τις ΗΠΑ. Ο εφιάλτης των χημικών όπλων προβάλλει ακόμη πιο έντονα μετά τη βρετανική διαβεβαίωση ότι βρίσκονται στα χέρια του Μπιν Λάντεν".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "αντιμέτωπες ήδη με αρκετά αδιέξοδα που έχουν προκύψει από την ίδια την πολιτική τους, που είναι σαφές ότι δεν έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα πέρα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι ΗΠΑ φροντίζουν να ... εντείνουν τις ανησυχίες και παίζοντας με την φωτιά της ... "τζιχάντ" να σπέρνουν θύελλες, διαρρέοντας πληροφορίες περί επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σε άλλες χώρες-στόχους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "το άσχημο πρόσωπο του δολοφονικού ιμπεριαλιστικού πολέμου δεν άργησε να φανεί. Οι υποτιθέμενοι στρατιωτικοί στόχοι αποδείχθηκε πως ήταν χτυπήματα που σκορπίζουν το θάνατο και τον τρόμο στους αμάχους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "παρά τη... "σιγή ασυρμάτου" που έχει επιβληθεί σε επίπεδο ουσιώδους ενημέρωσης στην Αγκυρα, η άμεση στρατιωτική εμπλοκή της γειτονικής χώρας στο Αφγανιστάν ή οποιοδήποτε μέτωπο κρίνουν οι ΗΠΑ ... νόμω και έργω από σήμερα πρέπει να θεωρείται δεδομένη".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "η Τουρκία ετοιμάζει Σώμα "ειδικών δυνάμεων" που θα αποστείλη στο Αφγανιστάν. Κατά τις μεταδοθείσες πληροφορίες η Τουρκική Εθνοσυνέλευσις πρόκειται να ψηφίση τον σχετικό νόμο που απαιτείται. Βεβαίως το γεγονός ότι ο κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ δηλώνει παραλλήλως ότι "δεν έχει ακόμη διατυπωθή τέτοιο αίτημα" ουδόλως μειώνει την σημασία της ειδήσεως".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "οι μουσουλμάνοι βουλευτές της Θράκης καταδικάζουν τη στάση του Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πρόσκληση σε τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και τάσσονται υπέρ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

    [04] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

    Η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενα με φασιστική λογική και μας αφορά όλους, λεει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ και προειδοποιεί ότι και η Ελλάδα μπορεί να γίνει στόχος των τρομοκρατών. Ο υπουργός Εξωτε-ρικών, ένα 24ωρο πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μιλάει επίσης για τις ευκαιρίες που προσφέρονται για την Ελλάδα και την Ευρώπη - αλλά και για τον Κώστα Σημίτη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

    [05] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η αβεβαιότητα και η ρευστότητα στο διεθνές σκηνικό υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν τήρησε στη σοβούσα κρίση την επιβεβλημένη στάση επιφυλακτικότητας, να κινείται στο εκκρεμές αισιοδοξίας - απαισιοδοξίας".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "στάση αναμονής για το εύρος και το μέγεθος των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, από το διεθνές σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά την επίθεση - απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, τηρούν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στο πλαίσιο σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και τον υφυπουργό Χ. Πάχτα για την εκτέλεση του Γ' ΚΠΣ εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης ζήτησε τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να δημιουργηθούν "οχυρά" που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας".

    [06] Εκκλησία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμί-ζει ότι "υπό τη σκιά της κρίσης που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ξεκίνησε η φετινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην εναρκτήρια ομιλία του χαρακτήρισε "την αντιπολίτευση" που έχει εκδηλωθεί στους κόλπους της Εκκλησίας ως "θλιβερό φαινόμενο παρακμής και εκκο-σμίκευσης".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "το Φανάρι θέλοντας να δείξει στην Εκκλησία της Ελλάδος τη δύναμη που διατηρεί στους κόλπους της ελλαδικής Ιεραρχίας, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού ενεργοποίησε τον φίλα προσκείμενο σε αυτό μητροπολίτη Μεγάρων Βαρθολομαίο, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία έμμεσης στήριξής του. Ο εν λόγω ιεράρχης κυκλοφόρησε κείμενο το οποίο φέρονται να έχουν υπογράψει περί τους 25 μητροπολίτες και με το οποίο επιχειρείται οι χειρισμοί των θεμάτων που άπτονται των σχέσεων με το Φανάρι να γίνονται από την Ιεραρχία, και προτείνεται να "παγώσει" κάθε συζήτηση περί του θέματος των σχέσεων".

    [07] Κυπριακό

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "θετικό για την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ήταν το κλίμα που αντιμετώπισε χθες στις Βρυξέλλες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κασουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής κ. Χαβιέ Σολάνα, καθώς και με τους Επιτρόπους κκ Γκούντερ, Βερχόγκεν και Κρίστοφερ Πάτεν. Την ταχύτατη πρόοδο της Κύπρου στην πορεία προς την προσχώρησή της στην ΕΕ επεσήμανε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος κ. Γ. Βερχόγκεν".

    [08] ΝΔ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "καμία παραχώ-ρηση σε ζητήματα ηθικής και διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και παράλληλα ασφυκτικό έλεγχο στην κυβέρνηση ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματός του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή".

    [09] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "καθαρή και ισχυρή εντολή, ώστε το Συνέδριο να αποτελέσει την εκκίνηση μιας νέας και νικηφόρας περιόδου, πρόκειται να ζητήσει αύριο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με την εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον 6.371 συνέδρων. Ο κ. Σημίτης εκπέμποντας μηνύματα, τόσο προς το εσωτερικό του κόμματός του όσο και κυρίως προς την κοινωνία, θα επιχειρήσει να σταματήσει την -ακόμα και σήμερα- έρπουσα διαδοχολογία, καθώς τη θεωρεί εμπόδιο για τη νικηφόρα πορεία".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "στη "μάχη της λίστας" επιδίδονται τα δυο στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών του έκτακτου συνεδρίου".

    [10] Ελληνική πρωτοβουλία

    Η Espresso ισχυρίζεται ότι "ενεργοποίηση των "κουρασμένων" σχέσεων της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες επιδιώκει η Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ετοιμάζεται εσπευσμένα να πραγματοποιήσει νέο κύκλο επισκέψεων σε σημαντικές πρωτεύουσες στην Ασία και στη Βόρεια Αφρική. Το "πράσινο φως" έχει άλλωστε εξασφαλιστεί, αφού στον προηγούμενο κύκλο των επισκέψεών του στην Ουάσιγκτον, αλλά και στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα είχαν ενημερωθεί για τις ελληνικές προθέσεις ο Κόλιν Πάουελ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γιόσκα Φίσερ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας διαθρησκευτικής διάσκεψης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [11] ΣΥΝ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης παίρνει πλέον η διαφωνία της Μαρίας Δαμανάκη με τη στάση του Συνασπισμού απέναντι στις πολεμικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί εναντίον του Αφγανιστάν. Σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της η πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού δεν παραλείπει να εκφράσει τις διαφωνίες της με τη γραμμή που ακολουθεί το κόμμα της επισημαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι συγκλίνει στις ακραίες θέσεις που εκφράζει το ΚΚΕ".

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Και μετά τι; Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κάτω από 4% η απόδοση των ομολόγων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τονωτική ένεση στην ψυχολογία των Ευρωπαίων. Σε ύφεση ΗΠΑ-Ιαπωνία. Ελπίζει αναπτυξιακά η Ευρώπη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε επιφυλακή η οικονομία" λεει τώρα ο κ. Παπαντωνίου".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πέφτουν χαμηλότερα οι αποδόσεις των ομολόγων. Μόλις 3,94% έδωσαν οι τράπεζες για 3ετή".

    [13] Βομβαρδισμοί - Επιπτώσεις στην οικονομία

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "ανησυχία έχει καταλάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την έκταση των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, από τη δυσμενή διεθνή συγκυρία. Ο ΥΠΕΘΟ κ. Γ. Παπαντωνίου, δηλώνει ότι ο τρόπος κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα καθορίσει την έκταση και τη χρονική διάρκεια των συνεπειών στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία". 
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 10 October 2001 - 14:02:30 UTC