Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Συνέδριο – Κυβέρνηση – Ανασχηματισμός
  • [04] Δασικές εκτάσεις
  • [05] Ελλάδα – ΠΓΔΜ
  • [06] Προληπτικά μέτρα
  • [07] Ελληνική πρωτοβουλία
  • [08] Ελλάδα – Τουρκία
  • [09] Χρηματιστήριο
  • [10] ΕΕ – Τρομοκρατία
  • [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] Επιχειρήσεις - Γ' ΚΠΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/10/2001

    Η επόμενη μέρα του 6ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν και τα κρούσματα άνθρακα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φύγε εσύ, έλα εσύ...

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υποκλοπές του ΡΙΝ των καρτών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νόμιμα καταπατημένα και αυθαίρετα.

    Η ΑΥΓΗ: SOS για εκατομμύρια αμάχους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο ανασχηματισμός: Νέα πρόσωπα - παλαιά προβλήματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παράθυρο για οικοδομές στα δάση.

    ΕΘΝΟΣ: Κλειδί η θέση του Τσάρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ... Λάλησαν με τα "κουκιά" του Κ. Λαλιώτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στον πυρετό του ανασχηματισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ομάδα κρούσης για τα βιολογικά όπλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανθρακωρυχείο πανικού. 13 κρούσματα στις ΗΠΑ.

    ΕΣΤΙΑ: Στόχος τα ταχυδρομεία. Μετά τις αερογραμμές τώρα η αλληλογραφία.

    Espresso: Ραπτάκης: Λέει ψέματα! Η Β. Μπάρμπα με χτύπησε με αυτοκίνητο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μείζον όπλο ο τρόμος για βιοχημική επίθεση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προετοιμασίες για χερσαίες επιχειρήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και κορυφαίους μετακινεί στον ανασχηματισμό.

    ΝΙΚΗ: "Καθαρό χάσμα". Το 1/3 του ΠΑΣΟΚ απέρριψε πάλι τον Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στοχεύουν εσωτερικό "εχθρό" τα νέα τρομο-μέτρα.

    Η ΧΩΡΑ: Κλειστό κλαμπ το Μαξίμου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πάγωσε η αγορά λόγω πολέμου και... ζέστης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 13.100 νέες προσλήψεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υπερκυριαρχία Σημίτη.

    [03] Συνέδριο – Κυβέρνηση – Ανασχηματισμός

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ερμηνεύει την "καθαρή και δυνατή εντολή" με μετακινήσεις των κορυφαίων υπουργών. Κλειδί για τις προθέσεις του πρωθυπουργού η μετακίνηση των δυο κορυφαίων στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης Ακη Τσοχατζόπουλου και Βάσως Παπανδρέου".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "η οικονομία, όπως όλα δείχνουν, θα κρίνει το 'ντόμινο' του ανασχηματισμού και η θέση του νέου 'τσάρου' θεωρείται κλειδί για τις αλλαγές. Ο Κ. Σημίτης, μετά την ισχυρή εντολή που έλαβε από το Συνέδριο, φέρεται αποφασισμένος να προ-χωρήσει σε ευρύτατο ανασχηματισμό, που θα στείλει στην κοινωνία το μήνυμα ότι το αίτημα της αποτελεσματικότητας και της ανανέωσης γίνεται πράξη".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "ο ανασχηματισμός θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα γραφής του κ. Σημίτη μετά την 'ισχυρή εντολή' του Συνεδρίου. Και το δίλημμα, στο οποίο καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι κυβέρνηση που θα αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι, "φορέας αλλαγής, ανανέωσης και αποτελε-σματικότητας', ή κυβέρνηση που θα ανακυκλώνει τα σημερινά αδιέξοδα, με επιμέρους διευθετήσεις".

    Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ "σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται είκοσι χρόνια αφ΄ ότου το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία - πρέπει να αποδείξει ότι έχει ακόμη τη δύναμη να παράγει πολιτική και να καινοτομεί. Αλλιώς η 'καθαρή εντολή' θα μας οδηγήσει στο γκρίζο τέλμα που βρισκόμασταν και πριν από το συνέδριο. Και δεν θα ευθύνονται για αυτό οι φάκελοι με τα λευκά ψηφοδέλτια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η εσωκομματική παντοδυναμία που εξασφάλισε ο κ. Σημίτης αίρει έναν παράγοντα, που ο ίδιος θεωρούσε ανασχετικό. Αυτό που ζήτησε το πήρε ο κ. Σημίτης, επομένως τώρα κρίνεται ο ίδιος και η πολιτική του. Απερίσπαστος και πανίσχυρος στο κόμμα του, πρέπει να δείξει στους πολίτες ποια ήταν αυτά τα πράγματα που ήθελε να κάνει, αλλά τον παρεμπόδιζε η ενδοπασοκική αντιπολίτευση".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "οι 'εκσυγχρονιστές' ετοιμάζονται να καταλάβουν το κόμμα και την κυβέρνηση μετά την 'καθαρή εντολή' που πήρε στο Συνέδριο των 'χειροκροτητών' ο Σημίτης".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "την επόμενη Δευτέρα εκλέγεται το νέο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και παντοδύναμος Γραμματέας του κόμματος ο Κ. Λαλιώτης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "πανίσχυρος με εντολή του Συνεδρίου ο Κώστας Λαλιώτης, αναλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες για την ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "η νεότερη γενιά 'πήρε κεφάλι' στην κομματική επετηρίδα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του συνεδρίου. Σταθερές αξίες σ΄ αυτό το ιδιότυπο κομματικό χρηματιστήριο, παραμένουν στελέχη όπως ο Ακης Τσοχατζό-πουλος, η Βάσω Παπανδρέου, ο Θ. Πάγκαλος, ο Απ. Κακλαμάνης, αλλά είναι προφανές ότι ξεπεράστηκαν από νεότερούς τους".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με επιτυχία πέρασε ο Κ. Σημίτης στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το πρώτο 'τεστ' για την αντιστροφή του κλίματος υπέρ της πολιτικής του, κερδίζοντας καθαρή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά και τυπικά παγίωσε το ιδεολογικοπολιτικό χάσμα που υφίσταται στο Κίνημα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "αρκετές εκπλήξεις έκρυβε η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η 'πρωτιά' του κ. Κ. Λαλιώτη και η παρουσία στην πεντάδα των κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλιδη και Ευάγγελου Βενιζέλου δείχνει ότι η λεγόμενη 'νεώτερη γενιά' του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ετοιμάζεται με πολλές αξιώσεις για τη 'μετασημιτική εποχή'".

    [04] Δασικές εκτάσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "νέοδασικό νομοσχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση, αφού η Αναθεώρηση του Συντάγματος άνοιξε το δρόμο για αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Ετσι, προωθείται τώρα η νομιμοποίηση των καταπατημένων, αυθαιρέτων κτισμάτων με την καταβολή προστίμων, που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή τις αγοραίες αξίες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "'πράσινο φως' για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων άναψε η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή".

    [05] Ελλάδα – ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "κοντά στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, βρίσκονται οι δύο πλευρές, όπως εκτιμά ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη γειτονική χώρα, Φρανσουά Λεοτάρ. Οπως επεσήμανε ο κ. Λεοτάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Devnik", οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να επιτευχθεί μια συμφωνία και αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα".

    [06] Προληπτικά μέτρα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "τη δημιουργία ειδικής μονάδας για την αντιμετώπιση του ραδιοβιολογικού πολέμου στο Νοσοκομείο του Ναυστάθμου Σούδας ανακοίνωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος".

    [07] Ελληνική πρωτοβουλία

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "μήνυμα στη Συρία κόμισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στη Δαμασκό. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ Ελ Ασάντ και με τον ομόλογό του Φαρούκ Αλ Σαράα, μεταφέροντας τα μηνύματα του Κόλιν Πάουελ και της αμερικανικής διπλωματίας στο θέμα της διεύρυνσης της συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας αλλά και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Συρία σ΄ αυτό το ζήτημα".

    [08] Ελλάδα – Τουρκία

    Η ESPRESSO γράφει ότι "δεν ξεχνούν τις παλιές 'καλές' συνήθειές τους οι Τούρκοι. Ετσι, παρά την γενικότερη κρίση που μαστίζει την ανθρωπότητα εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων, αυτοί επέμειναν και χθες στο χαβά τους. Εντεκα σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποίησαν συνολικά 13 παραβιάσεις του ελληνικού FIR και 4 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε στην περιοχή του Β. Αιγαίου, κοντά στα νησιά Χίο και Λέσβο".

    [09] Χρηματιστήριο

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "στον χώρο των 'ώριμων' χρηματιστηρίων, το ελληνικό απετέλεσε εξαίρεση, από πλευράς ανακάμψεως. Οπως και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού απέναντι στην τρομοκρατική βαρβαρότητα. Ετσι, όλα τα ώριμα χρηματιστήρια του Δυτικού κόσμου ανέκαμψαν στα προ της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 επίπεδα και άρα υπερκάλυψαν τις ζημίες των επενδυτών. Η Σοφοκλέους όμως... απετέλεσε παραφωνία".

    [10] ΕΕ – Τρομοκρατία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "την πλήρη ευθυγράμμιση της χώρας μας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου με πρόσχημα την κατα-πολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών η κυβέρνηση ομολογεί ανοιχτά ότι είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εξουσία και ευθύνες, δικές του. Ο Κ. Σημίτης έλαβε την εντολή που ζήτησε".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "750 δις. σε 105.000 μικρές επιχειρήσεις. Πρόγραμμα μαμούθ στην προσεχή 5ετία για σύγχρονες επιχειρηματικές μονάδες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Απελπιστική η αδιαφορία των επενδυτών του ΧΑΑ. Ο τζίρος έπεσε στα 14,5 δις Δικαιολογία το νέο ωράριο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εκπτώσεις στις προσδοκίες ανάπτυξης έως και το 2002. Ενώ το ECOFIN αναζητεί λύσης σήμερα στο Λουξεμβούργο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "PREMIUM 18% για ΕΤΒΑ προσφέρει η Αγροτική Τράπεζα. Αποκτώντας σαφές προβάδισμα".

    [12] Επιχειρήσεις - Γ' ΚΠΣ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών βρίσκονται οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να απορροφήσουν πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας μας κονδύλια. Η μάχη για τον εκσυγχρονισμό των μικρών μονάδων αρχίζει. Ποιές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ και στις τράπεζες με την αρωγή του Ταμείου Εγγυοδοσίας"
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 16 October 2001 - 15:36:27 UTC