Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικονομική πολιτική
  • [04] Κυβέρνηση - Σημίτης
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] Μηνυτήρια αναφορά
  • [07] ΗΠΑ - Ελλάδα
  • [08] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [09] Απογευματινά ιατρεία
  • [10] Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [11] Ευρώ
  • [12] ΝΔ
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Τουριστική βιομηχανία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/10/2001

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η χθεσινή σύσκεψη πρωθυπουργού-υπουργού Εθνικής Οικονομίας και η πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυξήσεις -φωτιά στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Και πάλι πάνω ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΝΔ: Μπλόκο σε νέα νοθεία. Ζητά την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και σύσταση Δια-κομματικής.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8.992 διορισμοί. Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσλήψεις.

    Η ΑΥΓΗ: Οργή για τη ρατσιστική απόφαση. Δεν προφυλακίστηκε ο αστυνομικός που σκότωσε τον τσιγγάνο στο Ζεφύρι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εταιρία δολοφόνων η CIA. Με το νέο νόμο του Τζορτζ Μπους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μέτρα ή απολύσεις. Νυχτερινή σύσκεψη Σημίτη-Χριστοδουλάκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μεθυσμένα λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους.

    ΕΘΝΟΣ: Σε 5 δόσεις η λύση για το Ασφαλιστικό. Νέα προσέγγιση από κυβέρνηση, συνδικάτα και ΣΕΒ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μόνο με Γιάννα κερδίζεται το στοίχημα. Σήμερα ο Κ. Σημίτης ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες για την Ολυμπιάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πυρ ομαδόν εναντίον Σημίτη. Ορυμαγδός "αντιδράσεων" κορυφαίων στελεχών της κυβερνώσας παράταξης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: 3.095 προσλήψεις - 6 νέες προκηρύξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εντολή για δολοφονίες. Ο Μπους προς τη CIA για τρομοκράτες.

    ΕΣΤΙΑ: Οι Αγώνες των υφυπουργών. Κίνδυνος διασυρμού με τις συναρμοδιότητες.

    Espresso: Ειρήνη Βελημαχίτη: Απειλούν τη ζωή του παιδιού μου και τη δική μου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρεάλπολιτικ στην Οικονομία. "Βλέποντας και κάνοντας" απεφάσισαν χθες οι κ. Κ. Σημίτης και Ν. Χριστοδουλάκης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διχάζουν τα απογευματινά ιατρεία. "Πόλεμος στην υγεία".

    ΤΑ ΝΕΑ: Το σοκ του ευρώ ανησυχεί τώρα την κυβέρνηση. Μεγάλες ανισότητες Ελλάδας-Ευρώπης.

    ΝΙΚΗ: Η ΕΤΒΑ στην Πειραιώς. Ο Ακης επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η CIA αναλαμβάνει αποστολές φόνων σε όλο τον πλανήτη. Νέα τρομοκρατικά μέτρα.

    Traffic news: Το καρνέ της μαντάμ Βάσως!

    Η ΧΩΡΑ: Βαράει κανόνι η Ολυμπιακή. Οδηγούν σε πτώχευση τον εθνικό αερομεταφορέα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στους δρόμους για τα "σάπια" σχολεία. Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν την ανέγερση νέων διδακτηρίων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 5.573 νέες προσλήψεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 100.000 Πακιστανοί έτοιμοι να προσχωρήσουν στους Ταλιμπάν.

    [03] Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "αντιμέτωπος με τις υπερπροσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την αλλαγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αλλά και τη σκληρή πραγματικότητα, που προσδιορίζεται από την ιδιαίτερα δυσμενή διεθνή συγκυρία και τις ελληνικές υστερήσεις, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης προσπαθεί να ισορροπήσει και να κινηθεί στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής οικονομικής πολιτικής".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "με σχεδόν δεδομένη την περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερο σφίξιμο των δαπανών, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος είχε χθες αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον πρωθυπουργό και τον διοικητή της ΤτΕ, προσπαθεί να λύσει τον γρίφο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2002".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "είναι σαφές, από αυτά που προηγήθηκαν ότι για την ελληνική οικονομία και το νέο υπερυπουργό της, η ώρα της αλήθειας έχει ήδη σημάνει".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "φως στο τούνελ των διαρθρωτικών αλλαγών, που είχαν τελματώσει τους τελευταίους μήνες παραλύοντας ολόκληρη τη λειτουργία της αγοράς και επιφέροντας τραγικές συνέπειες ιδιαίτερα στο ΧΑΑ, δίνει η απόφαση για πραγματική ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ. Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Ανάπτυξης ο Ακης Τσοχατζόπουλος έδωσε το πράσινό φως για τη μεταβίβαση της κρατικής αυτής τράπεζας στην Πειραιώς και όχι στην, επίσης κρατική ΑΤΕ".

    [04] Κυβέρνηση - Σημίτης

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εργασίας στην κυβέρνηση και το κόμμα επιδιώκει ο Κώστας Σημίτης και δίνει ο ίδιος το "σήμα" από την πρώτη εργάσιμη βδομάδα για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Κύριες προτεραιότητες, η οικονομία και η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "ένα νέο, περισσότερο δυναμικό, ύφος διακυβέρνησης εγκαινιάζει πλέον ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης προκειμένου να δώσει τον τόνο της επιτάχυνσης στο κυβερνητικό έργο και να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη από τον κ. Σημίτη υπό το βάρος των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, έχει αποφασίσει να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλίες, όχι μόνο για να ελέγξει το πολιτικό παιχνίδι αλλά και για να ... τρέξει η κυβέρνησή του σε όλα τα μέτωπα προτού είναι πολύ αργά".

    [05] Ασφαλιστικό

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "σταδιακά θα προχωρήσει ο διάλογος και θα δοθούν οι λύσεις για το Ασφαλιστικό. Κυβέρνηση και συνδικάτα συμφωνούν η κάθε μία από τις πέντε κύριες ενότητες του ασφαλιστικού να συζητείται χωριστά και να καταγράφεται όπου υπάρχει συμφωνία".

    [06] Μηνυτήρια αναφορά

    Ο ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος κατέθεσε χθες το πρωί στον αρμόδιο εισαγγελέα ο δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων κ. Αγγ. Μοσχονάς. Ο πρώην αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας υποστηρίζει ότι τα παραπάνω αδικήματα προέκυψαν κατά τη διαδικασία διενέργειας διαγωνισμού για τον ηλεκτροφωτισμό της Αθήνας, προϋπολογισμού 582 εκατομμυρίων δραχμών".

    [07] ΗΠΑ - Ελλάδα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "οι δυνατότητες συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χώρα μας, όσον αφορά τους εξοπλισμούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες το πρωί στο Πεντάγωνο, ο νέος υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Ο Τόμας Μίλερ ήταν ο πρώτος επίσημος επισκέπτης που πέρασε την πύλη του Πενταγώνου για να συναντηθεί με τον Γιάννο Παπαντωνίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική πλευρά επανέρχεται με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε εκφράσει τη δυσφορία της αναφορικά με την αρχική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για προμήθεια των μαχητικών Γιουροφάιτερ, προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμη πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας μας".

    [08] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "σε μαζικές απολύσεις υπαλλήλων στα γραφεία του εξωτερικού, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες, η Ολυμπιακή Αεροπορία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει ξεσπάσει μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή δεν αποκλείεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση επισπεύδει τη διάλυση και πτώχευση της Ολυμπιακής για να την πωλήσει "κοψοχρονιά" σε επιχειρηματία της επιλογής της. Ηδη, έχουν δρομολογηθεί οι απολύσεις χιλίων και πλέον υπαλλήλων και η δραστική περικοπή των πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού. Τουλάχιστον 90 πτήσεις, εκ των οποίων 53 εσωτερικού, δεν θα πραγματο-ποιούνται σε ημερήσια βάση!".

    [09] Απογευματινά ιατρεία

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "πόλεμος έχει ξεσπάσει στο χώρο της Υγείας, με μήλον της έριδος τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους την 1η Ιανουαρίου του 2002".

    [10] Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "σε 'καβγά για το πάπλωμα' τείνει να εξελιχτεί η κατανομή των αρμοδιοτήτων στους νέους υφυπουργούς για τα θέματα της Ολυμπιάδας. Χθες στην κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να καταλήξει, ώστε να υπογράψει και να δημο-σιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι νέες αρμοδιότητες των υφυπουργών. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την απροθυμία των υπουργών να παραχωρήσουν στους υφ-υπουργούς τους τέτοιες αρμοδιότητες, αφού επιθυμούν να κρατήσουν για τον εαυτό τους τον έλεγχο του 'Ολυμπιακού πακέτου'".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "ο Ευάγγ. Βενιζέλος εμφανίσθηκε τελικά να έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση της Ολυμπιάδας. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να καθοριστούν οι μεταβολές στη σύνθεση της Διυπουργικής Επιτροπής, μετά τον ανασχηματισμό, φαίνεται να διευκρινίσθηκε ότι συντονιστής των νέων υφυπουργών και όχι μόνο, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο ίδιος, θα είναι ο κ. Ευαγγ. Βενιζέλος".

    H TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι "συντονισμός και κατανομή αρμοδιοτήτων ήταν το αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης των υπεύθυνων υπουργών και υφυπουργών για την ολυμπιακή προετοιμασία υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "τον μίτο της Αριάνδης αναζητεί η κυβέρνηση για να ξεπεράσει τις εγγενείς αγκυλώσεις που αντιμετωπίζει στο θέμα της ολυμπιακής προετοιμασίας".

    [11] Ευρώ

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "σοκ αναμένεται να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην ελληνική κοινωνία η εισαγωγή του ευρώ. Η κυβέρνηση ανησυχεί όχι μόνο λόγω των προβλημάτων προσαρμογής στο νέο νόμισμα, αλλά και λόγω των αναπόφευκτων συγκρίσεων που θα γίνουν μεταξύ των εισοδημάτων των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων πολιτών. Συγκρίσεις, οι οποίες θα αποκαλύψουν τις συνεχιζόμενες μεγάλες ανισότητες και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό τους".

    [12] ΝΔ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "αιφνιδιασμούς σε ζητήματα που αφορούν τη διοικητική διάρθρωση της χώρας και σχετίζονται με τις εθνικές ή δημοτικές εκλογές. Οι εκλογικοί κατάλογοι και οι ελληνοποιήσεις στο μικροσκόπιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνάντηση με Σκανδαλίδη θα έχουν επιτελείς της ΝΔ, για να θέσουν επισήμως τα ζητήματα αυτά".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "στη διασφάλιση 'ισότιμων όρων' για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ρίχνει το βάρος της η ηγεσία της ΝΔ, η οποία παρακολουθεί με φανερή αγωνία τις κινήσεις της κυβέρνησης, κυρίως όσον αφορά τα περί μητροπολιτικών δήμων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "μπλόκο στο νέο σχέδιο της νοθείας, που φαίνεται να έχει καταρτίσει η κυβέρνηση με στόχο αυτή τη φορά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, βάζει η Νέα Δημοκρατία. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν οι χθεσινές αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Τζαννή Τζαννετάκη".

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αγωνία για τον τουρισμό. από τους επαγγελματικούς φορείς και τους παράγοντες του κλάδου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η ΕΤΒΑ περνά στην Πειραιώς. Σήμερα, η επίσημη ανακοίνωση. Η ΑΤΕ αναγνωρίζει τη διαδικασία του διαγωνισμού".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κραυγή αγωνίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ζητείται άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και μέτρων στήριξης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανησυχίες για ντόμινο στην τουριστική βιομηχανία. Στο κόκκινο ξενοδοχειακές και αεροπορικές επιχειρήσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στην Τρ. Πειραιώς η ΕΤΒΑ. Επίδειξη αποφασιστικότητας γα "καθαρές" ιδιωτικοποιήσεις".

    [14] Τουριστική βιομηχανία

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στον ελληνικό τουρισμό η κρίση που μαστίζει την παγκόσμια τουριστική και αεροπορική βιομηχανία, κρούουν οι επιχειρηματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις μπορεί να μην είναι αναστρέψιμες εάν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης των εταιρειών του κλάδου, αλλά και του τουρισμού γενικότερα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 31 October 2001 - 8:02:18 UTC