Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΚΕΠ
  • [04] Ελλάδα - Αφγανιστάν
  • [05] Κατηγορία για κατασκοπεία
  • [06] Επικρίσεις κατά Γ. Παπανδρέου
  • [07] ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
  • [08] Ολυμπιάδα 2004
  • [09] Φορολογία
  • [10] Εκλογικός νόμος
  • [11] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [12] Κυπριακό
  • [13] ΠΑΣΟΚ - Δημοτικές εκλογές
  • [14] Εκκλησία
  • [15] Ασφαλιστικό
  • [16] Νέα Δημοκρατία
  • [17] ΠΑΣΟΚ
  • [18] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [19] Ελληνική οικονομία - Αναβάθμιση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/11/2001

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, οι δημοτικές εκλογές, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μαχαίρι στα εκτός έδρας των στρατιωτικών. Σημαντικές περικοπές στις αποδοχές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέα τροπή στο Ασφαλιστικό. Επάνω σε 4 άξονες η συζήτηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ψαλίδι σε ταμεία συντάξεις. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

    Η ΑΥΓΗ: Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον πόλεμο. Πάνω από 1.000 πεζοναύτες στην πόλη Κανταχάρ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να μιλήσει ο Μπιν Λάντεν πριν πεθάνει. Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας και της έννομης τάξης θα αποτελέσει ενδεχόμενη δολοφονία του από τις ΗΠΑ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιοί πληρώνουν φόρους. Το 83% καταβάλλεται από το 16% των Ελλήνων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παίρνουν φωτιά αντικειμενικές αξίες και ενοίκια.

    ΕΘΝΟΣ: 1.352 νέες προσλήψεις στα Ταμεία. Δεκτοί πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με ... Μπούστικο τρόπο, υπονομεύουν του Ολυμπιακούς. Κοίτα ποιοί μιλάνε για τρομοκρατία, οι ... Αμερικανοί!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γάμος ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού. Ενώ η κυβέρνηση μελετά αναλογικότερο εκλο-γικό σύστημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 4.177 προσλήψεις στο Δημόσιο έως το τέλος του έτους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και κλώνοι ρωμαίικοι. Μπορούμε και εμείς, λένε 2 Ελληνες ερευνητές.

    ΕΣΤΙΑ: Ανήθικες μεθοδεύσεις. Επιβεβαιώνεται η εκλογική παγίδα.

    Espresso: 7,5 δις ζητούν από Φοίβο και Λεμπέση. Με δυο αγώνες μαμούθ η MINOS κλιμακώνει τον πόλεμο στη δικογραφία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βλαστοκύτταρα "ναι", "όχι" κλωνάνθρωποι. Ονειρο ή εφιάλτης η πρώτη κλωνοποίηση εμβρύου;

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ολυμπιακή εκεχειρία. Κ. Σημίτης: Να μην γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κλωνο-χάος σε ΗΠΑ, Ευρώπη από τα κενά στους νόμους. Σύγχυση για το τι ισχύει στην Ελλάδα.

    ΝΙΚΗ: Διμέτωπος Μαξίμου κατά Παπανδρέου-Λαλιώτη. "Εκσυγκρονιστικά μαχαιρώματα" με φόντο τη ... διαδοχή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανελλαδικός ξεσηκωμός της αγροτιάς. Συντονίζονται οι κινητοποιήσεις.

    Traffic news: Πόλεμος της Τζούλιας (Μπάρκα) με το Tempo.

    Η ΧΩΡΑ: Φωτιά τα ασφάλιστρα. Τι αλλάζει για αυτοκίνητα, πυρκαγιές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το νέο ασφαλιστικό. Οι 4 άξονες με τους οποίους θα προσέλθει η κυβέρνηση στο διάλογο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 2.231 ευκαιρίες. Ολες οι νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέα περίοδος σεισμογένειας στην Ελλάδα; Με αφορμή τον χθεσινό σεισμό στην Κρήτη.

    [03] ΚΕΠ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "η εικόνα του ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Ελευθέρων, όσο πανηγυρική κι αν ήταν και όσο, απ' αυτό που λέμε "αέρα δυναμικής" κι αν απέπνευσε, δεν κατασίγασε την σεναριολογία περί εμπλοκής - ακουσίως ή όχι - του νέου πολιτικού φορέα σε διεργασίες, οι περισσότερες των οποίων στη θεωρητική τους, τουλάχιστον, διάσταση εκβάλλουν στην συνεργασία, πολλαπλών εκδοχών, με ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα".

    [04] Ελλάδα - Αφγανιστάν

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "η Ελλάδα θα συμμετέχει στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με ό,τι διεφάνη σαφώς από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας".

    [05] Κατηγορία για κατασκοπεία

    Η Espresso εκτιμά ότι "ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της "κατασκοπίας" αναμένεται να παιχτεί σήμερα στην Καλαμάτα, όπου θα απολογηθούν οι 14 αλλοδαποί που συνελήφθησαν στις 8 Νοεμβρίου στο στρατιω-τικό αεροδρόμιο της πόλης. Οι 12 Βρετανοί και 2 Ολλανδοί θα απολογηθούν συμπληρωματικά και στη συνέχεια εισαγγελέας και ανακριτής θα αποφασίσουν αν οι κατηγορούμενοι θα αποφυλακιστούν ή αν θα παραμείνουν έγκλειστοι μέχρι τη δίκη τους".

    [06] Επικρίσεις κατά Γ. Παπανδρέου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "εντονότατη κριτική αλλά και σαφέστατα υπονοούμενα - αιχμές από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Καψή χθες στη Βουλή για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική του Γ. Παπανδρέου αλλά και τις δημαρχιακές του βλέψεις".

    [07] ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "νέα δεδομένα δημιουργεί στο πολύχρονο "φλερτ" ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού, η χθεσινή παρέμβαση του ιστορι-κού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς, κ. Λεωνίδα Κύρκου. Μια παρέμβαση που μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στις σχέσεις των δυο κομμάτων, μετά από μια περίοδο ψυχρό-τητας".

    Η Traffic news προσθέτει ότι "για συνεργασία τακτικής ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού, αλλά ακόμα και για ένα καινούργιο κόμμα ομοσπονδιακού τύπου, με κύριο κορμό τα δυο κόμματα, κάνει λόγο ο Λεωνίδας Κύρκος. Η παρέμβαση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία επιχειρείται μεταστροφή του κλίματος ανάμεσα στους δυο κομματικούς σχηματισμούς, έπειτα και από την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Κώστα Λαλιώτη και του Νίκου Κωνσταντόπουλου".

    [08] Ολυμπιάδα 2004

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "να μην αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και κομματικής διαμάχης ζήτησε χθες κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ας κρατήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μακριά από την κομματική διαμάχη και την πολιτική εκμετάλλευση, ζήτησε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της τελευταίας επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ αιφνιδίασε χθες ακόμη και τους πλέον αισιόδο-ξους γύρω από την έγκαιρη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και, επικαλούμενος τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις του Ντένις Οσβαλντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας, αλλά επισήμανε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως ο εφησυχασμός θα είναι η χειρότερη ... επιλογή της κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη και βλέπονται το τεράστιο κύρος που απολαμβάνει η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου στους διεθνείς Ολυμπιακούς κύκλους, η Κυβέρνηση αποφάσισε "να τα βρει" σε όλα με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004" κάνοντας στροφή 180 μοιρών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "ενοχλημένος ο Κ. Σημίτης έβαλε χθες τέλος στη διαμάχη της Γιάννας Αγγελοπούλου και του Ευάγγ. Βενιζέλου. Εχοντας δίπλα του τους δυο συνεργάτες του τόνισε εμφατικά ότι ο καθένας έχει το ρόλο του και τη δική του προσφορά. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ δήλωσε ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι απόλυτα επιτυχημένοι".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Times" σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να αναλάβει την Ολυμπιάδα του 2004 γιατί, όπως αναφέρεται, είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και να προστατεύσει Αμερικανούς και άλλους διπλωμάτες που υπηρετούν στην Αθήνα".

    [09] Φορολογία

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2001 αποδεικνύει ότι λίγοι Ελληνες σηκώνουν τον "σταυρό" κάθε χρόνο: είναι τα λεγόμενα μεσαία και υψηλά εισοδήματα (από 5 εκ. δρχ έως 12 εκ. δρχ και από 12 εκ. δρχ και πάνω) που επωμίζονται το σύνολο σχεδόν των φορολογικών βαρών, καθώς προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες και δεν είναι δυνατόν να αποκρυβούν".

    [10] Εκλογικός νόμος

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "η απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει διαδικασίες δια-κομματικού διαλόγου με στόχο την διαμόρφωση ενός νέου εκλογικού νόμου, που θα ισχύσει όμως, βάσει του Συντάγματος, από τις μεθεπόμενες και όχι τις επόμενες εθνικές εκλογές, πυροδοτεί πολιτική ένταση, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρά με σφοδρότητα, κάνοντας λόγο - όπως υποστήριξε ο κ. Καραμανλής- ακόμη και για παιχνίδια "με την πολιτική ομαλότητα".

    [11] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "φουντώνουν οι αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σ΄ ολόκληρη τη χώρα, ενώ παράλληλα εντείνονται οι προετοιμασίες για την Πανελλαδική Παν-αγροτική Σύσκεψη, που θα γίνει την Πέμπτη στον Παλαμά της Καρδίτσας. Κύριος στόχος της σύσκεψης είναι ο πανελλαδικός συντονισμός και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων".

    [12] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μια δημόσια αντιπαράθεση για τις προοπτικές του Κυπριακού αναπτύσσεται αυτή την περίοδο στην Τουρκία, εν όψει της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς στις 6 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζέμ υπογράμμισε σε ομιλία του χθες πως δεν υπάρχει δίλημμα για την Αγκυρα ανάμεσα στην επιθυμία της λύσης του Κυπριακού και ένταξης στην Ενωση για να τονίζει πως η Τουρκία υποστηρίζει "την κοινή λύση που θα βρουν τα δύο έθνη στην Κύπρο προκειμένου να προχωρήσουν σε μια συνύπαρξη", ο πρωθυπουργός Μπ. Ετζεβίτ υποστήριξε προχθές ότι στο θέμα της Κύπρου "δεν θα υποχωρήσουμε".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε βραδυφλεγή βόμβα για την Αγκυρα εξελίσσεται το Κυπριακό παρά την απόπειρα κορυφαίων αξιωματούχων της Τουρκίας να δείνουν πως "τίποτε δεν έχει αλλάξει" και "η σκληρή γραμμή παραμένει". Το κλίμα έντασης έγινε ιδιαιτέρως φανερό κατά την κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση για το Κυπριακό, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, την περασμένη Παρασκευή".

    [13] ΠΑΣΟΚ - Δημοτικές εκλογές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει η "ονοματολογία" των τελευταίων ημερών για το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θα δώσει την κρίσιμη αναμέτρηση του Δήμου Αθηναίων, και, δευτερευόντως, η συχνότητα με την οποία κορυφαία στελέχη προβαίνουν σε πολιτικές παρεμβάσεις επί θεμάτων εκτός του τομέα ευθύνης τους".

    [14] Εκκλησία

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "επίκεντρο της αντιπα-ραθέσεως είναι η "εξουσία της Εκκλησίας". Η σημερινή όμως αντιπαράθεσις ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Και αναμφισβήτητα βλάπτει την Εκκλησία πολύ περισσότερο από ό,τι βλάπτει τον οποιονδήποτε Ιεράρχη, ακόμη και τον Αρχιεπίσκοπο ή και τον οποιονδήποτε λαϊκό, προσκείμενο σε οποιονδήποτε Ιεράρχη".

    [15] Ασφαλιστικό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "με ενοποίηση των ταμείων σε τρία (ένα για τους αγρότες, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους μισθωτούς) και σταδιακές μειώσεις στις συντάξεις επανέρχεται η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό. Το σχέδιο περιλαμβάνει επαν-εξέταση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων που ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά".

    [16] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "ο προϋπολογισμός ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη χθεσινή σύσκεψη της "ομάδας ανάλυσης" της ΝΔ. Τονίστηκε η ανάγκη ανάδειξης από τη ΝΔ ενός διακριτού φιλελεύθερου μοντέλου, έτσι ώστε οι πολιτικές επιλογές της ή ακόμα κι αυτός ο πολιτικός της λόγος να διαφοροποιείται από του ΠΑΣΟΚ, το οποίο - όπως ελέχθη- πειρα-ματίζεται με φιλελεύθερες πολιτικές που δεν πιστεύει και δεν γνωρίζει".

    [17] ΠΑΣΟΚ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "κάλεσμα προς όλα τα πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ να κινητοποιηθούν εκ νέου στο κόμμα, αναμένεται να απευθύνει προσεχώς ο κ. Κ. Λαλιώτης, ενώ πονοκεφάλους προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η Οργανωτική Συνδιάσκεψη, καθώς ο κίνδυνος να ανοίξει εκ νέου το θέμα της διαδοχής είναι απολύτως υπαρκτός. Ο κ. Λαλιώτης θα απευθυνθεί στους "παλιούς συντρόφους", αυτούς δηλαδή που για πολιτικούς ή προσωπικούς λόγους αποχώρη-σαν από το ΠΑΣΟΚ από το 1974 που ιδρύθηκε το κόμμα και μετά και θα τους ζητήσει να συστρατευθούν και πάλι".

    [18] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Βελτιώθηκε το Ισοζύγιο. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι 4 παράγοντες που θα επηρεά-σουν το ΧΑΑ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τελευταίοι στην Ευρώπη σε εξαγωγικές επιδόσεις. Παρά τη βελτίωση του ισοζυγίου στο εννεάμηνο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πράσινο φως από Σημίτη για αποκρατικοποιήσεις-εξπρές. Τι συζήτησε με Χριστοδουλάκη-Βερελή".  

    [19] Ελληνική οικονομία - Αναβάθμιση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "σε νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι έτοιμη να προχωρήσει η Moody's εντός του 2002. Προϋπόθεση είναι η συνέχιση της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής". 
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 27 November 2001 - 15:17:56 UTC