Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-12-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/12/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα-Τουρκία-ΝΑΤΟ
  • [04] Προϋπολογισμός
  • [05] Λαλιώτης-ΝΔ-Λογαριασμοί
  • [06] Ανεργία-Δημόσια έργα
  • [07] Σημίτης-ΗΠΑ
  • [08] Ευρωβαρόμετρο
  • [09] Αυξήσεις - ΓΣΕΕ
  • [10] Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [11] Αργεντινή
  • [12] Κυπριακό
  • [13] Τρομοκρατία - Εκδήλωση
  • [14] Ασφαλιστικό
  • [15] Ολυμπιάδα
  • [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [17] Καταναλωτικά δάνεια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/12/2001

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τους λιβεριανούς λογαριασμούς, η συζήτηση του προϋπολογισμού και οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 7 αλλαγές στις Πανελλαδικές. από φέτος με Προεδρικό Διάταγμα. Επανέρχεται και ο θεσμός των ανεξεταστέων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 4 σκάνδαλα πνίγουν την κυβέρνηση. Ενώ πανικόβλητος ο Λαλιώτης αμύνεται με τη "φούσκα" του λογαριασμού της ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλαγές στις εξετάσεις. Πρώτα οι προαγωγικές-απολυτήριες και μετά οι ενδοσχολικές.

    Η ΑΥΓΗ: Τραγωδία στην Αργεντινή με θύτη το ΔΝΤ. Ο νεοφιλελευθερισμός οδηγεί ξανά στη Χούντα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα έπαιρνε και η ΝΔ από την Λιβεριανή "OFF-SHORE" που είχε στήσει ο Μητσοτάκης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αίμα στους δρόμους χάος και λεηλασίες των καταστημάτων ... Η Λαϊκή εξέγερση στην Αργεντινή φουντώνει.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δωρεάν χρήμα για γυναίκες και άνδρες επιχειρηματίες. Δόθηκε παράταση στα δυο βασικά προγράμματα επιδοτήσεων.

    ΕΘΝΟΣ: Νέο σύστημα βαθμολόγησης στη Β' και Γ' Λυκείου. Πανελλαδικές: Αντικειμενικά κριτήρια θεσπίζει το υπουργείο Παιδείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο λένε οι ΗΠΑ. Συνθήκες ελληνοτουρκικού πολέμου δημιουργούν οι Αμερικανοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαγράφουν τα σύνορα οι Αμερικανοί στο Αιγαίο. Υποτονική και περίεργη στάση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών ο οποίος υποβαθμίζει το θέμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέες αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Υπ. Παιδείας: Μειώνεται η επιτρεπόμενη διαφορά γραπτού και προφορικού βαθμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φορτσάρει κατά ανεργίας. Αγωνία Σημίτη: Κριτήριο η απασχόληση για δημ. έργα.

    ΕΣΤΙΑ: Τα τραίνα που παγώνουν! Ο ΟΣΕ αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

    Espresso: Η κατάρα της μάνας για τον Βαγιωνή. Ξέσπασε μετά την αίτηση αποφυλάκισης του επιχειρηματία η μητέρα του θύματος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική προσπάθεια αδρα-νοποίησης "17Ν". Πρόοδος στην προσέγγιση της ταυτότητας των μελών της.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Παράταση κατά 5 χρόνια. Αποκαλυπτική έρευνα για τις συντάξεις. Για όσους ασφαλίστηκαν μεταξύ 1983-1992.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δυο αλλαγές στη βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Μπόνους στους αδύνατους-Ψαλίδι στα προφορικά.

    ΝΙΚΗ: Ανοιχτοί λογαριασμοί στη Ρηγίλλης. Ο Λαλιώτης βάζει όλη τη ΝΔ στο χορό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή: Προϋπολογισμός αφαίμαξης των εργαζομένων.

    Traffic news: Μεγάλος έρωτας Νικόλ-Κώστα. Νέος πετεινός στο "κοτέτσι".

    Η ΧΩΡΑ: Κλείστε τώρα τα χρέη σας στις τράπεζες. 9 τρόποι για να απαλλαγείτε από τα βάρη του πλαστικού χρήματος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυξήσεις 7-11% στα ασφάλιστρα των ΙΧ. Το "χορό" άνοιξε η μεγαλύτερη εταιρία, η Εθνική Ασφαλιστική.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τρεις μήνες κενό εξουσίας! Ζημιώνεται επικίνδυνα η Θεσσαλονίκη από την απουσία περιφερειάρχη.

    [03] Ελλάδα-Τουρκία-ΝΑΤΟ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "οι ισχυρισμοί και η στάση της Τουρκίας στα ζητήματα της Κύπρου και του Αιγαίου καθίστανται εμπόδιο στην επίλυση των προβλημάτων, υποστήριξε ο Γ. Παπαντωνίου στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια. Πρόσθεσε ότι η όποια επίλυση θα πρέπει να γίνει στη βάση των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Αμυνας εξέφραζε ικανοποίηση στον Ελληνα ομόλογό του για το γεγονός ότι αποδίδουν τα ΜΟΕ, είκοσι τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν στον εθνικό εναέριο χώρο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "μακροχρόνια και σκληρή προσπάθεια θα πρέπει να καταβάλει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση προκειμένου να άρει τους όρους της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Αμυνα που αφορούν τις σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας με τον Ευρωστρατό. Οπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, η διαπραγματευτική προσπάθεια ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι σκληρή και είναι πιθανό να διαρκέσει ακόμα και δυο χρόνια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "τον ασκό του Αιόλου για να τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο ανοίγουν οι Αμερικανοί μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους για την ψηφιακή χαρτογράφηση των θαλασσίων συνόρων. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερι-κών έδωσε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία (ΝΙΜΑ) να μην συμπεριλάβει τη θαλάσσια συνοριακή γραμμή στο Αιγαίο παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα όλοι οι διεθνείς χάρτες έδειχναν μια διακεκομμένη γραμμή των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία βασιζόταν στις διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "διαφορετικές προσεγ-γίσεις για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από εδώ και πέρα έκαναν χθες στην Αττάλεια οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου δημόσιου διαλόγου ενώπιον πλήθους δημοσιογράφων, διπλωματών και στρατιωτικών".

    [04] Προϋπολογισμός

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η υψίστη χρησιμότης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2002 είναι ότι πιστοποιεί και αποδεικνύει πως με Κυβέρνηση Σημίτη δεν μπορούμε να περιμένουμε το "μίγμα πολιτικής" που έχει ανάγκη η οικονομία, η ελληνική κοινωνία, η χώρα".

    [05] Λαλιώτης-ΝΔ-Λογαριασμοί

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "πέντε νέες εντολές πληρωμής από την Λιβεριανή εταιρεία "Mayo Investments Corporation" προς την Νέα Δημοκρατία έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Λαλιώτης, "χοντραίνοντας" το παιχνίδι της αντιπαράθεσης με την Οικογένεια Μητσοτάκη και την Αξιωματική Αντιπολίτευση".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "ανοιχτούς λογαριασμούς στην κορυφή της Νεας Δημοκρατίας δημιουργούν οι νέες αποκαλύψεις του Κώστα Λαλιώτη και τα περισσότερα ηγετικά στελέχη βρίσκονται πλέον εκτεθειμένα στο σκάνδαλο μαύρου χρήματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "τα "μαύρα ταμεία" της Ρηγίλλης γέμιζαν με τεράστια ποσά που προέρχονταν από την Λιβεριανή "OFF-SHORE" που είχαν στήσει οι άνθρωποι του Κ. Μητσοτάκη. Αυτό αποδεικνύεται από την κίνηση του λογαριασμού που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης ανάβοντας φωτιές στην Ρηγίλλης που μέχρι σήμερα επιχειρούσε να εμφανίσει τη Λιβεριανή "OFF-SHORE" υπόθεση που αφορούσε αποκλειστικά την οικογένεια Μητσο-τάκη".

    [06] Ανεργία-Δημόσια έργα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "ριζικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής αποφάσισε η κυβέρνηση, υπό το κράτος της αγωνίας να περιοριστεί η ανεργία πριν αρχίσει ο εκλογικός κύκλος. Στόχος, η αύξηση της απασχόλησης με όπλο τα 17 τρις. δρχ του Γ' ΚΠΣ. Χθες έγινε το πρώτο βήμα. Ο κ. Σημίτης και το υπουργικό συμβούλιο έδωσαν πράσινο φως στον Ν. Χριστοδουλάκη να θέσει ως κριτήριο την απασχόληση στους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα. Το νέο πλέγμα κριτηρίων θα είναι έτοιμο το Φεβρουάριο".

    [07] Σημίτης-ΗΠΑ

    Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στην οργάνωση της Ολυμπιάδας και στην κατάσταση στα Βαλκάνια θα δώσει έμφαση ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζ. Μπους. Μεγάλη σημασία αποδίδεται από ελληνικής πλευράς και στις συζητήσεις που θα γίνουν για τα Βαλκάνια, μέσω της ανάδειξης του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή. Θα διερευ-νηθούν επίσης οι δυνατότητες που θα έχει η ελληνική προεδρία στην ΕΕ να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεων της Ενωσης με τις ΗΠΑ, Ενώ θα εξετασθούν οι τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και σε άλλους, πλην της ασφάλειας, τομείς. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στο Κυπριακό, καθώς θα επίκειται η πρώτη επί της ουσίας συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, αλλά και στο θέμα των ελληνοτουρ-κικών σχέσεων. Διεξοδικές συζητήσεις θα γίνουν, βεβαίως, και για το θέμα της Ευρω-παϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας".

    [08] Ευρωβαρόμετρο

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "οι μισοί Ελληνες (50%) δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους, Ενώ το 46% δηλώνει το αντίθετο. Αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα κατέγραψε ευρωπαϊ-κή δημοσκόπηση (ευρωβαρόμετρο) για την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στα κοινοτικά θεσμικά όργανα, αλλά και τις κυβερνήσεις τους, το οποίο όμως δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου κορυφής του Λάακεν στις 14 Δεκεμβρίου και δεν έτυχε ευρείας δημοσιότητας και σχολιασμού".

    [09] Αυξήσεις - ΓΣΕΕ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "αυξήσεις 6% στους μισθούς και τα ημερομίσθια για το 2002 διεκδικεί η ΓΣΕΕ μέσα από τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Η ολομέλεια της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας προχώρησε χθες στην καταγγελία της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπεγράφη το 2000 με τις εργοδοτικές οργανώσεις και κατέληξε στο πλαίσιο των αιτημάτων της".

    [10] Πανελλαδικές εξετάσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΎΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "επτά αλλαγές, μεταξύ των οποίων ο διαφορετικός τρόπος βαθμολόγησης των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η μείωση της 'ισχύος' του προφορικού βαθμού, η κατάργηση της προφορικής επανεξέτασης και η καθιέρωση εκ νέου του θεσμού των μετεξεταστέων στη Β' Λυκείου, θα ισχύσουν από φέτος στο εξεταστικό σύστημα για την πρόσβαση των υποψηφίων του Ενιαίου Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    [11] Αργεντινή

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "σε αντιδημοκρατικά έκτροπα οδηγείται η Αργεντινή για να 'διασώσει' με τη στρατιωτική πυγμή την αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή που επέβαλε το ΔΝΤ".

    [12] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "το θέμα του καθορισμού του καθεστώτος της κάθε πλευράς θα προταχτεί στις συζητήσεις που θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου, στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντεντκάς. Σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες, αυτή είναι και η βρετανική θέση, την οποία συζήτησε στη Λευκωσία και ο απεσταλμένος του Φόρεϊν Οφις Λόρδος Χάνεϊ".

    Σύμφωνα με την ESPRESSO ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες 'παραμένουν δεσμευμένες δεσμευ-μένες στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό'. Αυτό τονίζεται στη διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους".

    [13] Τρομοκρατία - Εκδήλωση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "εντείνεται η πολιτική πίεση, πέραν της αστυνομικής, προς τα μέλη της '17 Νοέμβρη', με στόχο, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την ακινητοποίηση και αδρανοποίηση της οργάνωσης".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "περισσότεροι από 160 συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας στη χώρα μας συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, σε μια εκδήλωση σιωπηρής διαμαρτυρίας κατά της τρομοκρατίας. Η εκδήλωση αυτή ήταν μια πρωτοβουλία της άτυπης ομάδας συγγενών θυμάτων των τρομοκρατών με την επωνυμία "Ως Εδώ", η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την αφύπνιση της κοινωνίας και 'τη συγκρότηση μιας κοινωνικής συμμαχίας εναντίον της τρομοκρατίας', όπως τόνισαν χαρακτηριστικά".

    [14] Ασφαλιστικό

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "η παράταση -κατά 5 έτη- του εργασιακού βίου όσων ασφαλίστηκαν μεταξύ 1/1/83 και 31/12/92 και έχουν όρια συνταξιοδότησης κάτω του 65ου έτους είναι η μόνη παρέμβαση που μπορεί να γίνει. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Ομοσπονδίας Πολιτικής με δεδομένη τη δέσμευση του Δημ. Ρέππα ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν στο ασφαλιστικό 'δεν θα αφορούν όσους στοιχειοθετούν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2006'".

    [15] Ολυμπιάδα

    H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "την ίδια στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός των Ολυμπιακών έργων εισέρχεται σε μία - περιορι-σμένη χρονικά - φάση μερικής αναθεώρησης, ο προϋπολογισμός του 'Αθήνα 2004' έχει ήδη αυξηθεί κατά 8 εκ. ευρώ με σημεία αιχμής τις δαπάνες για το πρόγραμμα τεχνολογίας και τις Ολυμπιακές προσαρμογές, που καλύπτουν το 25,5% του συνόλου".

    [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέα έρευνα στο Κτηματολόγιο! Ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο Σύνταγμα για όλες τις εταιρείες της Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πτώση 15% των εξαγωγών βλέπει ο ΣΕΒΕ. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας αναδεικνύεται σε βασικό πρόβλημα της οικονομίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το ευρώ αυξάνει τα όρια των καταναλωτικών δανείων. Αλλαγές και στο χρηματοπιστωτικό τομέα".

    [17] Καταναλωτικά δάνεια

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Αυξάνεται κατά 6,4% το ανώτατο όριο χορήγησης καταναλω-τικών δανείων, το οποίο από τις αρχές του έτους διαμορφώνεται σε 8.518.750 δραχμές (25.000 ευρώ) από 8 εκ. δραχμές που είναι σήμερα. Επίσης, τα προσωπικά δάνεια αυξάνονται κατά 22.250 δραχμές και θα ανέλθουν σε 1.022.250 δραχμές (3.000 ευρώ) από 1 εκ. δραχμές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 21 December 2001 - 15:36:53 UTC