Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-12-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/12/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Σημίτης-Επισκέψεις στο εξωτερικό
  • [06] Ελληνοποιήσεις
  • [07] ΝΔ
  • [08] Ασφαλιστικό
  • [09] Ευρώ
  • [10] Κυπριακό
  • [11] Αφγανιστάν - Ελληνική δύναμη
  • [12] Αντικειμενικές αξίες ακινήτων
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Αυξήσεις αντικειμενικών αξιών

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/12/2001

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χιλιάδες εποχικές θέσεις εργασίας στο Στρατό. Για "ανέργους" που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι Ανατολικές Μαφίες πνίγουν την Ελλάδα! Το παραδέχεται και η κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακίνητα: Οι αντικειμενικές τιμές σε ευρώ.

    Η ΑΥΓΗ: Οι ψαράδες έσωσαν 200 μετανάστες. Βρέθηκαν στη βραχονησίδα Γιούρα των Σποράδων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιός θα πληρώσει τα 50 δις κ. Σημίτη. Τα έκαψαν οι χαραμοφάηδες της ΔΕΗ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Υπέρ του ευρώ (72%) οι Ελληνες παρά τις ουρές, την ταλαιπωρία και το άγχος της προσαρμογής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει στις συντάξεις από το 2002.

    ΕΘΝΟΣ: Νέες αξίες ακινήτων σε 28 δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ερχεται και ... βαπτισμένος "Μακεδόνας" φεύγει! Στις 3 Ιανουαρίου καταφθάνει για "διαβουλεύσεις" ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εσπασε η ένοχη σιωπή τους. Για το έγκλημα με τις ελληνοποιήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόσο αυξάνονται οι φόροι με τις νέες αντικειμενικές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο νέος χάρτης στην αγορά ακινήτων. Νέες τιμές σε 28 δήμους από 1ης Φεβρουαρίου.

    ΕΣΤΙΑ: Ο ευρώ-ν αμειφθήσεται. Αρχίζει η μάχη για το νέο νόμισμα.

    Espresso: "Θα προσβάλω τη διαθήκη του Κώστα Χατζηχρήστου". Η χήρα του δεν την αναγνωρίζει.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρώ-παράλογη αύξηση κατά 10% της αξίας ακινήτων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μετ΄ εμποδίων για το ευρώ...

    ΤΑ ΝΕΑ: Γκάφα ολκής του υπουργείου Οικονομικών με τις αντικειμενικές. Εκδικητικές αυξήσεις ως 53,8% σε 28 δήμους.

    ΝΙΚΗ: Πιο ακριβά τα ακίνητα στις προνομιούχες περιοχές. 10% πάνω οι αντικειμενικές αξίες σε 28 δήμους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με την καρδιά μας στο πλευρό της Παλαιστίνης. Εκκληση 103 Ελλήνων Βουλευτών.

    Traffic News: Τι μου είπε ο Κώστας. Παρασκήνιο: "Καλημέρα Ελλάδα" για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η ΧΩΡΑ: Νέα ληστεία στα ακίνητα. 57% πάνω οι τιμές σε 28 δήμους!

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πανικός και ευρώ-ουρές. Πρωτοφανής συνωστισμός σε εφορίες, τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ και λοιπές υπηρεσίες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οχι πια άλλο μπλακ άουτ από τη ΔΕΗ. Υποψίες για πολλές αιτίες που φθάνουν τα όρια του εθνικού σαμποτάζ.

    [03] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "έντονη κινητικότητα από την πλευρά των Σκοπίων για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας του ονόματος της γειτονικής χώρας με την υιοθέτηση της λύσης με βάση τη φόρμουλα της "διπλής ονομασίας" παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Από την πλευρά της η Αθήνα έχει αποστείλει σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔ της Μακεδονίας, αλλά και προς την διεθνή κοινότητα, ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο της κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας".

    Η Traffic news αναφέρει ότι "η Αθήνα απορρίπτει το σενάριο της διπλής ονομασίας για την FYROM, το οποίο ολοένα και συχνότερα επαναφέρει στο προσκήνιο με διάφορους τρόπους η ηγεσία αυτής της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Slobodan Casule, που θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 3 Ιανουαρίου 2002 "θα εξέλθει από το ΥΠΕΞ με πολύ ισχυρο-ποιημένα τα κακώς νοούμενα συμφέροντα της Χώρας του έχοντας κάνει ένα περαιτέρω βήμα στην προώθηση της "Μακεδονικής" του "ιδιοκτησίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "απορρίπτει η Αθήνα τη "συνταγή" για ονομασία της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" με κυριλλική εκφορά. Διπλω-ματικοί παράγοντες στην Αθήνα, αναφερόμενοι στη δήλωση του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, ότι η πρόταση για "Republika Makedonija" αποτελεί "καλή βάση γι τη λύση του παράλογου αυτού προβλήματος" παρατη-ρούσαν πως δεν συζητούμε παρόμοιες προτάσεις, συζητούμε μόνο για να βρεθεί συμβιβαστική λύση, στη βάση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "καθημερινά αυξάνει την ένταση με την Αθήνα η Αγκυρα στο πλαίσιο διαμόρφωσης ευνοϊκού υπέρ αυτής κλίματος, εν όψει της συνάντησης του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον πρόεδρο Μπους στην Ουάσιγκτον, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ταλαντεύεται σταθερά ανάμεσα στην πολιτικής της προσέγγισης με την Τουρκία, που επισήμως ακολουθεί και στη σκληρή πραγματικότητα".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "σε συντήρηση της έντασης στο Αιγαίο και την Κύπρο, με ενδείξεις για ενδεχόμενη κλιμάκωση, επιμένει η Τουρκία, καθώς είναι εν εξελίξει το Κυπριακό και το ζήτημα του ευρωστρατού. Πάγια επιδίωξη της Αγκυρας είναι η δημιουργία εντυπώσεων εις βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αποκομίσει πολιτικά και διπλωματικά οφέλη, εκβιάζοντας σαφώς την ΕΕ. Στο διάστημα 24-26 Δεκεμβρίου τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 45 παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της Κύπρου, με αποτέλεσμα η Λευκωσία να προβεί σε έντονα διαβήματα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "είναι απολύτως σαφής η διαφορετική προσέγγισις των ελληνο-τουρκικών σχέσεων από τους δύο αρμοδίους υπουργούς κκ Γ. Παπανδρέου και Γιάννο Παπαντωνίου. Ο υπουργός Αμύνης πιστεύει - και δηλώνει επισήμως - ότι ο κύκλος της προσεγγίσεως Ελλάδος-Τουρκίας κλείνει και οι σχέσεις μας με την γείτονα "επανέρχονται σε υψηλούς ρυθμούς". Την άποψη αυτή είναι βέβαιο ότι δεν συμμερίζεται ο υπουργός Εξωτερικών. Το ερώτημα είναι αν την συμμε-ρίζεται ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση με τον οποίο έκανε την επίμαχη δήλωση ο υπουργός Αμύνης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "με πρωτοφανή θρασύτητα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο υποστηρίζει πως μαχητικά αερο-σκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και παρενόχλησαν τα αεροσκάφη που πραγματο-ποιούσαν πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. Οι ισχυρισμοί αυτοί από την Αγκυρα διατυπώνονται τη στιγμή κατά την οποία σε καθημερινή βάση και πιο έντονα από κάθε άλλη περίοδο αεροσκάφη της σημειώνουν δεκάδες παραβιάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου".

    [05] Σημίτης-Επισκέψεις στο εξωτερικό

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "πρωθυπουργός ... εξωτερικού θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2002 ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, καθώς έχει προγραμματίσει αλλεπάλληλες επίσημες επισκέψεις σε άλλες χώρες, παρά τα πολλά ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό. Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, εκτιμούν πως το προσεχές δεκαοχτάμηνο, που θα έχει ως κατάληξη την ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003, αποτελεί ένα διάστημα κατά το οποίο ο κ. Σημίτης θα αναδείξει περαιτέρω τον ρόλο του στο διεθνές στερέωμα".

    [06] Ελληνοποιήσεις

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "ανοιχτό κρατά το θέμα των ελληνοποιήσεων η ΝΔ και κατά δήλωση του Κ. Καραμανλή το κόμμα του το συγκεκριμένο ζήτημα "θα το φτάσει μέχρι τέλος". Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Αντένα" χθες ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να λήξει αυτό το θέμα, να διερευνηθεί η όλη υπόθεση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να φέρει το θέμα στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές, ζητώντας τη σύσταση Εξεταστικής ή ίσως και Προανακριτικής Επιτροπής. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, για άλλη μια φορά απάντησε στα όσα της καταλογίζονται με σωρεία ύβρεων κατά πάντων".

    [07] ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ-1. Ο κ. Καραμανλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις δημοτικές και τις νομαρχιακές τον Οκτώβριο του 2002 προσθέτοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για εκλογές".

    [08] Ασφαλιστικό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "έτος αλλαγών αναμένεται να είναι το 2002 για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, αφενός επειδή θα εφαρμοστούν διατάξεις νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί (ν. 1902/92 και 2676/99) και αφετέρου επειδή θα ξεκινήσει διάλογος για τις σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό μας σύστημα".

    [09] Ευρώ

    "Παρά την ανασφάλεια που νιώθουν οι Ελληνες αντιλαμβάνονται ότι το ευρώ φέρνει τη χώρα σε μια νέα εποχή, το θέλουν γιατί τους φέρνει πιο κοντά στην Ενωμένη Ευρώπη, την οποία επίσης θέλουν, αλλά όχι τόσο, που να καταργεί και την αυτονομία της Ελλάδας. Προτιμούν την ένωση στο επίπεδο που είναι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Κάπα Research που δημοσιεύει σε συνέχειες το ΒΗΜΑ. Πιο αναλυτικά: Το ευρώ το θέλουμε, και το 72% πιστεύει ότι μας εισάγει σε νέα εποχή".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ένας στους δύο Ελληνες θεωρεί ότι δεν είναι ακόμη ενημερωμένος για το ευρώ ενώ περίπου ένας στους πέντε υποστηρίζει ότι θα καταναλώνει λιγότερα κατά το διάστημα μετάβασης στο νέο νόμισμα. Αυτά είναι δύο από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) μέσα από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν κατα-ναλωτές στα καταστήματα-μέλη του Συνδέσμου λίγες ημέρες πριν από την έλευση του Ευρώ".

    [10] Κυπριακό

    H Espresso γράφει ότι "τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας θα είναι για το επόμενο εικοσιτετράωρο στραμμένα στην κατοικία του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Ολα εκεί είναι έτοιμα για το δείπνο που θα παρατεθεί από τον οικοδεσπότη στον Ραούφ Ντενκτάς. Η πρόσκληση εντάσσεται στη σειρά των προ-σπαθειών που καταβάλλονται για την βελτίωση του κλίματος στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες που ευνοεί ο ΟΗΕ. είναι η πρώτη φορά μετά από 26 ολόκληρα χρόνια που ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων περνάει στις ελεύθερες περι-οχές της Κύπρου και όπως έγινε γνωστό στη Λευκωσία ο Ντενκτάς θα προσέλθει στο δείπνο με το αυτοκίνητο του που θα φέρει συμβατικές πινακίδες και κανένα διακριτικό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "το σκηνικό της έντασης που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από το Αιγαίο λόγω της άτακτης στρατιωτικής δράσης που αναπτύσσει η Τουρκία μεταφέρεται τώρα και στην Κύπρο. Αφορμή για το γεγονός αυτό αποτέλεσε η ενέργεια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να προχωρήσουν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σε μαζικές παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "την ίδια ώρα που η Λευκωσία επικεντρώνεται στο περιεχόμενο της αυριανής συνάντησης των κυρίων Κληρίδη Ντεντκάς στη Λευκωσία και στο απόηχο που αυτή θ` αφήσει στη διεθνή κοινότητα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης φροντίζει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τους τόνους της αντιπαράθεσης επαναλαμβάνοντας δύο εικοσιτετράωρα πριν την περίφημη απειλή της προσάρτησης σε περίπτωση ένταξης της νήσου στην ΕΕ".

    [11] Αφγανιστάν - Ελληνική δύναμη

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "για αναγκαστική συμμετοχή μονίμων στελεχών στο ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που θα σταλεί στο Αφγανιστάν, αλλά και συμμετοχή σε αυτό ακόμα και στρατευσίμων ``εθελοντών`` με ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί σε μη ``εθελοντική`` βάση και για κάποιες κατηγορίες στρατευσίμων προετοιμάζονται τα στρατιωτικά επιτελεία".

    [12] Αντικειμενικές αξίες ακινήτων

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "αιφνιδιασμό" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 28 δήμους της χώρας αποτελούν οι αποφάσεις των δευτεροβάθμιων επιτροπών του υπουργείου Οικονομικών, έναντι των προσφυγών για τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν το Μάιο τις οποίες αυξάνουν περαιτέρω κατά 10& μέσο ορο".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "η κίνηση αυτή του υπουργείου χαρακτηρίστηκε εκδικητική, καθώς αφορά σε δήμους που είχαν προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή διεκδικώντας να μειωθούν οι σημερινές τιμές. Το υπουργείο ολοκλήρωσε την γκάφα αργά το απόγευμα, όταν, ύστερα από τις αντιδράσεις μετέθεσε για την 1.2.2002 την έναρξη εφαρμογής των νέων τιμών, αντί για σήμερα που προβλεπόταν αρχικά".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κίνητρο τα επιτόκια...Για ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα γκάφα; Αυξάνουν έως 60% τις αξίες των ακινήτων σε 28 δήμους!".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Απρόσμενο χαράτσι στην ακίνητη περιουσία. Αυξήσεις αντικειμενικών σε 28 δήμους αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συγκρατημένη αισιοδοξία για την "πρώτη" του ευρώ".

    [14] Αυξήσεις αντικειμενικών αξιών

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "αυξήσεις αντί μειώσεων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων επέφεραν τελικά οι προσφυγές 28 δήμων από το σύνολο των 70 που είχαν υποβάλει ένσταση, θεωρώντας υπερβολικές τις τιμές που είχε καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών στις 5 Μαρτίου 2001 για τις περιοχές τους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 28 December 2001 - 16:37:27 UTC