Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-12-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/12/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ευρώ
  • [04] ΝΔ
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Ειδικό Δικαστήριο
  • [07] Φορολογικές αλλαγές
  • [08] Δημόσιο - Προσλήψεις
  • [09] ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ
  • [10] Δημόσια νοσοκομεία
  • [11] ΝΔ-ΠΟΛΑΝ
  • [12] Αυτοδιοίκηση-Εκλογές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/12/2001

    Η κυκλοφορία του ευρώ από τα μεσάνυχτα, η συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς και οι άξονες της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μποναμάς στρατιωτικών προσλήψεων και απολυτήριο από τα σύνορα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βενζίνη σούπερ τέλος. Ερχεται νέος τύπος καυσίμου από 1-1-2002.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αντίο δραχμούλα. Καλημέρα Ευρώ-Κώσταινα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νόμισμα Ευρώπης και μισθοί Αφρικής. Στα ύψη ακίνητα, ενοίκια και υπηρεσίες. Κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καλημέρα Ευρώ αντίο...δραχμή.

    ΕΘΝΟΣ: Οι μεγάλες αλλαγές του 2002. Τι φέρνει η νέα εποχή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καλή χρονιά κ. Μπους. Και Αρχή κακός τους Χρόνος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το χαράτσι για ιατρικές εξετάσεις. από 2 Ιανουαρίου 2002 στα δημόσια νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δύο γραπτοί διαγωνισμοί για 1.646 προσλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόροι:14 ελαφρύνσεις φέρνει το 2002. Αύξηση αφορολογήτου, μείωση συντελεστών κ.α.

    ΕΣΤΙΑ: Οι αθλιότητες του 2001. Το νέο "ύφος" της Κυβερνήσεως Σημίτη.

    Espresso: Κώστας - Νικόλ: Αγκαλιά σε δρόμο στα βόρεια προάστια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ευρώ-ποδαρικό με νευρικότητα και μεγάλες προσδοκίες.

    Traffic News: Αγριο θρίλερ με τους "κουμπάρους". Ενώ οργιάζουν οι φήμες ότι είχαν στήσει από την αρχή το παιχνίδι.

    Η ΧΩΡΑ: Αντίο, δραχμή. Από το γρόσι στο φοίνικα και μέχρι το δεκαχίλιαρο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η αγορά σε ευρώ. Οι τιμές 200 ειδών και υπηρεσιών από αύριο.

    [03] Ευρώ

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας και της αγοράς, αλλά και με νευρικότητα, για τα προβλήματα που θα εμφανιστούν τις επόμενες εβδομάδες κάνει ποδαρικό το ευρώ".

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή όχι μόνο της αλλαγής του έτους, αλλά και της έλευσης του ευρώ. Ετσι τουλάχιστον υπόσχονται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και οι τράπεζες που σήμερα θα παραμείνουν κλειστές για την αναγκαία προετοιμασία της μετατροπής".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "παραπάνω από ... 340,75 δραχμές θα κοστίζει η μετατροπή του προς απόσυρση ελληνικού νομίσματος έναντι ενός ευρώ σε εκείνους που θα αποφασίσουν να αλλάξουν τα χρήματά τους μετά την 28η Φεβρουαρίου. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να καταβάλλουν προμήθεια για να αποσύρουν κέρματα και χαρτονομίσματα της δραχμής, μετά την ορισμένη ημερομηνία και να πάρουν ευρώ από τις εμπορικές τράπεζες".

    "Το Ευρώ, προσθέτει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "θα καθρεφτίζει καθημερινά τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Το ψυχολογικό ευρώ-σόκ από τη σύγκριση των μισθών με τις τιμές των προϊόντων και αγαθών αναμένεται να είναι τόσο ισχυρό, που κυβέρνηση και τράπεζες ανησυχούν για θεαματική μείωση της κατανάλωσης, προ-καλώντας στην ελληνική κοινωνία σημαντικούς τριγμούς και οδηγώντας την οικονομία σε προσωρινή ύφεση".

    [04] ΝΔ

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου έτους θα ξεδιπλωθούν οι πτυχές της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ το 2002. Βασικά χαρακτηριστικά θα είναι ο ασφυκτικός κοινο-βουλευτικός έλεγχος και η αλλαγή στο ύψος της αντιπολιτευτικής της δράσης σε συγκεκριμένα ζητήματα, ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης, χωρίς όμως να πέφτει στην παγίδα της παρελθοντολογίας και του κοινωνικού διχασμού που επιχειρεί η κυβέρνηση".

    [05] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και το ανταποδοτικό δείπνο του Γλαύκου Κληρίδη προς τον Ραούφ Ντενκτάς το βράδυ του Σαββάτου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ουδείς πραγματικά γνωρίζει τι ακριβώς συζητήθηκε στο επαίσχυντο "ανταποδοτικό" δείπνο που παρέθεσε το βράδυ του Σαββάτου στο σπίτι του στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης στον αιματοβαμμένο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Οι δύο ηγέτες κράτησαν το στόμα τους πεισματικά κλειστό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "με ένα δείπνο-νομιμοποίηση της κατοχής, η ελληνο-κυπριακή πλευρά παρείχε το "πράσινο φως" στον Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να προ-σέλθει στις επικείμενες συνομιλίες της 16ης Ιανουαρίου, επί ίσοις όροις με τον πρόεδρο της Κύπρου. Ο κ. Ντενκτάς από την πλευρά του προέβη σε νέες απειλές μετά την επιστροφή στα Κατεχόμενα".

    [06] Ειδικό Δικαστήριο

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "πιο εύκολη γίνεται τώρα η παραπομπή υπουργών με σχέδιο νόμου που θα φέρει πολύ σύντομα η κυβέρνηση στη Βουλή. Γίνεται πιο δύσκολη η παραγραφή αδικημάτων. Αλλάζει η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου. Καταργούνται οι βουλευτές-κατήγοροι. Με 30 υπογραφές βουλευτών η πρόταση για άσκηση δίωξης. Με 151 από-φασίζει η Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής και προχωρά ή απορρίπτει την κατηγορία".

    [07] Φορολογικές αλλαγές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "δεκαπέντε φορολογικές αλλαγές φέρνει το 2002 σχεδόν για το σύνολο των φορολογουμένων. Οι επιχειρήσεις θα απολαύσουν σημαντικές μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης των κερδών τους υπό προϋποθέσεις, ενώ το σύνολο των φορολογουμένων θα τύχει αυξημένου αφορολόγητου ορίου πλέον της μείωσης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή. Οι μισθωτοί είναι αυτοί που κυρίως θα αντιληφθούν από τον πρώτο μήνα τις φοροελαφρύνσεις, αφού ο φόρος παρακρατείται στην πηγή, ενώ από φέτος δεν θα επιβαρύνονται με το τέλος χαρτοσήμου".

    [08] Δημόσιο - Προσλήψεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μπόνους στους διαγωνισμούς προσλήψεων που θα διεξαχθούν το 2002 στο δημόσιο τομέα εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών να χορηγήσει σε χιλιάδες συμβασιούχους, που ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για μονιμοποίηση, με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος είδαν να κλείει οριστικά (;) η πόρτα αυτή".

    [09] ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού εξυφαίνεται στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Κουμουνδούρου. Με πρωτοβουλία του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη, επιχειρείται μια πολιτική συνεννόηση 'εφ' όλης της ύλης' με τον ΣΥΝ, κάτι που διεφάνη από τις πρώτες επαφές που είχε με την αντιπροσωπεία του κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς".

    [10] Δημόσια νοσοκομεία

    H Traffic News τονίζει ότι "από μεθαύριο 2 Ιανουαρίου αρχίζουν να λειτουργούν σταδιακά τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, που σε ποσοστό 90% εμφανίζονται έτοιμα να θέσουν σε εφαρμογή το νέο θεσμό".

    [11] ΝΔ-ΠΟΛΑΝ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ φέρεται διατεθειμένος να επανα-προσδιορίσει τους στόχους του σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με τη Νέα Δημοκρατία και αναμένεται να ζητήσει ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον Κώστα Καραμανλή".

    [12] Αυτοδιοίκηση-Εκλογές

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "το 2002, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ένα ακόμη χαμένο έτος στην κομματική σκοπιμότητα και στο παιγνίδι της αναβλητικότητας λόγω 'πολιτικού κόστους'. Είναι άλλωστε από φύση του 'εκλογικό' το 2002, καθώς τον προσεχή Οκτώβριο θα διενεργηθούν οι δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές. Για το κυβερνών κόμμα, οι δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές μπορεί να προσλάβουν τον χαρακτήρα κρισίμου πολιτικού οροσήμου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 31 December 2001 - 17:59:07 UTC