Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΗΠΑ-Επίσκεψη Σημίτη
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Ευρώ
  • [06] Ελλάδα-Βαλκάνια-Ανασυγκρότηση
  • [07] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [08] Διοικητικός χάρτης-Αλλαγές
  • [09] Ασφαλιστικό
  • [10] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [11] Χρηματοδότηση κομμάτων
  • [12] ΝΔ-Δημοτικές εκλογές
  • [13] Σφαίρα στο αυτοκίνητο Καραμανλή
  • [14] Ιατρεία-Νοσοκομεία
  • [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [16] Κυκλοφορία ευρώ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/01/2002

    Οι συναλλαγές σε ευρώ και τα προβλήματα που εντοπίζονται, η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η λειτουργία απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέο καθε-στώς κατάταξης στο Στρατό. Τι σχεδιάζει το ΥΕΘΑ για τους οπλίτες υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κομπίνα με λαθραία καύσιμα. Πολλά δις η ζημία στο Δημόσιο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόβουν νοσήλια φάρμακα. Φτιάχνουν και ... σώμα "χωροφυλάκων" της υγείας.

    Η ΑΥΓΗ: Χαμηλοί μισθοί και ανεργία για άλλα πέντε χρόνια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διέλυσαν το σταθμό και στην Μεγαλόπολη. Πάμε για γενικό "μπλακ άουτ", τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της ΔΕΗ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τέσσερις στόχοι με όπλο το ευρώ. Οι προκλήσεις της νέας εποχής για την Ελλάδα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πράσινο φως στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

    ΕΘΝΟΣ: Γκρίζα πρόκληση με στόχο το Αιγαίο. Η Τουρκία απαιτεί να ελέγχει τις πτήσεις προς Ρόδο-Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα, στην κυβερνητική επιτροπή, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει.... Πόσα ... "Yes" θα πούμε στον Μπους για Αιγαίο, Κύπρο κλπ!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φρένο στο μαύρο χρήμα στην πολιτική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το ευρώ κέρδισε τη μάχη της αξιοπιστίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: π-Ε-τάει, π-Ε-τάει. Θερμή υποδοχή του ευρώ στις διεθνείς αγορές, πλησίασε το δολάριο.

    ΕΣΤΙΑ: Ευρώ-μποτιλιάρισμα! Οταν απουσιάζη στοιχειώδης οργάνωσις.

    Espresso: Πολιτικός μπλεγμένος σε όργια! Φοιτήτρια έμεινε έγκυος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το ευρώ κατακτά όλη την Ευρώπη. Η πολιτική ενοποίηση το επόμενο στοίχημα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το Ευρώ κόλλησε μόνο στα ... διόδια. Οι Ελληνες υποδέχονται το νέο νόμισμα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σχέδιο ... υπομονή. Οι πρώτοι δύο μήνες είναι δύσκολοι. Ευρω: ανατιμήσεις, ουρές και καταγγελίες.

    ΝΙΚΗ: Σαρωτικές αλλαγές προωθεί ο Σκανδαλίδης. Πρώτη συζήτηση σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγάλο ευρω-κόστος για το λαό. Πανηγυρίζει η πλουτοκρατία.

    Traffic News: Το big ... παραμύθι που πούλησε ο Τσάκας. Ανοιξε το "κοτέτσι" και βγαίνουν οι χίλιες βρόμες!

    Η ΧΩΡΑ: Οι ευρωτιμές για τα τρόφιμα. Πόσο θα πληρώνετε στα σούπερ μάρκετ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρώτη ευρω-δοκιμή σήμερα στην αγορά. Χάος χτες στις εφορίες. Ουρές υπομονής στις τράπεζες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κρίσιμο τέστ αποτελεί η σημερινή μέρα για ευρώ και αγορά. Τα παράξενα της πρεμιέρας σε όλη την Ευρώπη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δριμύτερη η κακοκαιρία σε Θεσσαλονίκη και Β. Ελλάδα.

    [03] ΗΠΑ-Επίσκεψη Σημίτη

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διεθνούς ασφάλειας, η αντιμετώπιση των εστιών κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στις δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ορισμένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της κατ΄ ιδίαν συνομιλίας του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ο κ. Σημίτης αναμένεται να δώσει κατά τη σημερινή συνάν-τησή του με τους υπουργούς του, το στίγμα των προθέσεών του, αλλά και να καθορίσει - στο βαθμό που του αναλογεί - το πλαίσιο ενός του οποίου πρόκειται να κινηθεί διαπραγματευτικά, στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδο-μαδα με τον Τζόρτζ Μπους στην Ουάσιγκτον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ο πρωθ-υπουργός κ. Κώστας Σημίτης θα αποφασίσει με τους επιτελείς του στην Κυβερνητική Επιτροπή για τις ...καταφάσεις (και μόνον...) τις οποίες θα δώσει στα θέματα που θα του θέσει ο Πλανη-τάρχης "μας" κύριος Μπους τόσον στα ελληνο-τουρκικά, όσο και στην Βαλκανική Πολιτική που "πρέπει να ακολουθήσουμε εφεξής - προ-εξάρχοντος βεβαίως του άλλου "ΝΑΙ" που "πρέπει" να πούμε στους Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων για την τελική ονομασία του ψευδο-κρατιδίου τους".

    [04] Κυπριακό

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "στην ατζέντα της ισπανικής προεδρίας περιλαμβάνεται το Κυπριακό, σύμφωνα με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο κείμενο αυτό ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της προεδρεύουσας χώρας αναφέρεται ότι θα υπάρξει υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού".

    H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "προσωπικά θα χειρίζεται για κάποιο διάστημα το θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μιχ. Παπαπέτρου, που επισήμανε πως τις επόμενες μέρες θα υπάρξούν συγκεκριμένες κινήσεις".

    [05] Ευρώ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "εντυπω-σιακό ντεπούτο του ευρώ χθες στις διεθνείς αγορές. Πέταξε στα 90,60 για να προσγειωθεί στα 90,40 σέντς του δολαρίου ενώ ανέβηκε και έναντι της στερλίνας κατά 2%. Το 50% των ευρωνομισμάτων κυκλοφόρησαν ήδη στη ζώνη του ευρώ με μικροπροβλήματα καθυστερήσεις μικροανατιμήσεις αλλά και ενθουσιασμό. Στην Ελλάδα "έπεσαν" τα πρώτα πρόστιμα. Σήμερα γίνεται το πρώτο κρίσιμο τέστ στην αγορά, αφού είναι ανοιχτά πλέον όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "η ενθουσιώδης υποδοχή του ευρώ από τους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου αλλάζει τα δεδομένα για την Ευρωπαϊκή Ενωση και δημιουργεί προϋποθέσεις για το μεγάλο άλμα της πολιτικής ενοποίησης. Στις δύο πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του ενιαίου νομίσματος σε φυσική μορφή παρά τα προβλήματα της πρώτης εφαρμογής, οι τράπεζες πολιορκή-θηκαν στην κυριολεξία από την Αθήνα μέχρι το Ελσίνκι και από τη Λισσαβώνα μέχρι το Βερολίνο, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το ευρώ κατακτά τους δύσπιστους Βρετανούς, Σουηδούς και Δανούς και βέβαια κατακυριεύει τις φτωχότερες εκτός των τειχών της ΕΕ χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "τέσσερις στόχους θέτει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει η χώρα τις προκλήσεις της νέας εποχής που σηματοδοτεί η κυκλοφορία του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε χθες ότι η πραγματική σύγκλιση θα έρθει μέσα από: τις διαρθρωτικές αλλαγές, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αναδιανομή των εισοδημάτων και την αύξηση των μισθών 2,5% πάνω από τον πληθωρισμό και την αύξηση της απασχόλησης".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "με μικροπροβλήματα που αφορούσαν κυρίως τις ουρές στα διόδια και τις τράπεζες, την έλλειψη μικρών χαρτονο-μισμάτων αλλά και την άρνηση κάποιων τραπεζών να ανταλλάξουν κέρματα της δραχμής με ευρώ, κύλησε η πρώτη "εργάσιμη" του ευρώ, κατά την οποία όμως τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "σε ετοιμότητα βρίσκεται ολόκληρος ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα κερδοσκο-πίας με την κυκλοφορία του νέου νομίσματος στην αγορά, τα οποία έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά από την πρώτη ημέρα εισαγωγής του ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης προχώ-ρησε αρκετό διάστημα πριν σε σύνοψη "συμφωνιών κυρίων" για στρογγυλοποιήσεις προς τα κάτω και πάγωμα των τιμών, οι παράγοντες της αγοράς φαίνεται ότι έχουν αντίθετη γνώμη. Ετσι από χθες και παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα εμπορικά καταστή-ματα ήταν κλειστά, οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα αφού καφετέριες , εστιατόρια κλπ προχώρησαν σε αυξήσεις της τάξης του 10%".

    [06] Ελλάδα-Βαλκάνια-Ανασυγκρότηση

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ύστερα από κωλυσιεργία δύο ετών, εντός των επομένων ημερών πρόκειται να κατατεθεί τελικώς στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ελληνική συμβολή στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων - ένα πρόγραμμα 180 δις για το οποίο είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Την ευτυχή...κατάληξη της υπόθεσης - που είχε πέσει θύμα γραφειοκρατικών περιπετειών και άλλων συμφερόντων - αναμένεται να ανακοι-νώσει σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της εφ΄ όλης της ύλης παρέμβασή του για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική".

    [07] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "έναν κρίκο στη μακρά αλυσίδα των γκρίζων προκλήσεων εναντίον της χώρας μας με στόχο το Αιγαίο προσθέτει τώρα η Τουρκία. Απαιτεί με ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 2001 και αποκαλύπτει σήμερα το ΕΘΝΟΣ την υποβολή σχεδίων πτήσεις στις τουρκικές αρχές από κάθε αεροσκάφος που κινείται από και προς την Ρόδο και τη Λευκωσία".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "δυσοίωνες εκτιμήσεις και προβλέψεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων έκανε κατ΄ επανάληψη τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος εκτίμησε ότι μπαίνουμε όσον αφορά στο Αιγαίο σε περίοδο περισσότερο τρικυμιώδη και ζήτησε επαγρύπνηση και εγρήγορση".

    [08] Διοικητικός χάρτης-Αλλαγές

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σαρωτικές αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας επιφέρει η μεταρρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Εσωτερικών και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης. Λίγα χρόνια μετά τον δειλό εκσυγχρονισμό που σηματοδότησε ο "Καποδίστριας", η διαρθρωτική δομή του ελληνικού κράτους θα γνωρίσει μία νέα μεταρρύθμιση, με στόχο την πραγματική περιφερειακή αποκέντρωση".

    [09] Ασφαλιστικό

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "αποτρόπαιη νοοτροπία αποπνέει η Εκθεσις Χριστοδουλάκη στην 'προσέγγιση' του Ασφαλιστικού, στον διάλογο για τον οποίο θέτει 'βόμβα'! Το μόνο που απασχολεί υπουργό και συντάκτες είναι 'η μείωση της πίεσης που ασκείται από τις δαπάνες για συντάξεις και άλλες δαπάνες, που σχετίζονται με την πληθυσμιακή γήρανση, ώστε να μη τεθούν σε κίνδυνο οι καλές μακρο-οικονομικές επιδόσεις'!"

    [10] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    H ESPRESSO αναφέρει ότι "στον απόηχο των δηλώσεων του Σκοπιανού πρωθυπουργού Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, που ζήτησε 'ένα είδος τελωνειακής και οικονομικής σύνδεσης' της χώρας του με την Ελλάδα, συναντάται σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον ομόλογό του Σλόμπονταν Κάσουλε από την ΠΓΔΜ. Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις πολιτικών της γειτονικής χώρας περί ύπαρξης κινδύνων για 'νέο κύκλο αίματος' ανάμεσα στο σλαβικό και αλβανικό πληθυσμό ανησυχεί και την Αθήνα".

    [11] Χρηματοδότηση κομμάτων

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "φρένο στο 'μαύρο χρήμα' που ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση αυτή τη φορά - όπως διατείνεται - με διακομματική συναίνεση. Κάτι που είναι -σίγουρα- απαραίτητο, καθώς ο κόσμος τα τελευταία χρόνια απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς εξαιτίας της διάχυτης αντίληψης που επικρατεί ότι 'όλοι ίδιοι είναι'".

    [12] ΝΔ-Δημοτικές εκλογές

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "η διεξαγωγή των δημοτικών και των νομαρχιακών εκλογών θεωρείται από τη Ρηγίλλης ως ο τελευταίος σταθμός του κόμματος πριν από την εξουσία. Μία καθαρή πολιτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας - εκτιμούν οι επιτελείς της ΝΔ - θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για το κυβερνών κόμμα με άγνωστες συνέπειες".

    [13] Σφαίρα στο αυτοκίνητο Καραμανλή

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ύποπτη σφαίρα, που χτύπησε το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς την οροφή του αυτοκινήτου του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, προκαλεί εύλογη ανησυχία στους δημοσιο-γραφικούς κύκλους, παρά την προσπάθεια των αστυνομικών αρχών να πείσουν ότι είναι τυχαίο γεγονός που αποδίδεται σε πανηγυρισμούς κάποιων".

    [14] Ιατρεία-Νοσοκομεία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "κανένας ασθενής δεν πάτησε στα απογευ-ματινά ιατρεία, τα οποία εγκαινίασαν χθες τη λειτουργία τους μόλις σε δύο νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και σε ένα της επαρχίας".

    [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τώρα αρχίζει η πραγματική σύγκλιση". Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης παρουσίασε την εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία της οικονομίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίσιμο τέστ για το ευρώ στην αγορά".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ευρώ: "κόκκινο χαλί" έστρωσε η Ευρώπη. Ομαλή μετάβαση - μικρά τα προβλήματα - ενθουσιασμός στις αγορές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η ευρωευφορία δημιούρ-γησε προβλήματα στις συναλλαγές".

    [16] Κυκλοφορία ευρώ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "προβλή-ματα δημιούργησε χθες στις τράπεζες ο υπερ-βολικός ενθουσιασμός του συναλλασσόμενου κοινού να ανταλλάξει τις δραχμές του με ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο στα περισσότερα τραπεζικά καταστήματα της χώρας, παρά την αργία των εμπορικών καταστημάτων".   
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 3 January 2002 - 14:22:51 UTC