Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα-Τουρκία-ΗΠΑ
  • [04] Βουλή-Συζήτηση-Ολυμπιακά έργα
  • [05] Επιστολή Κήλυ
  • [06] Ελλάδα-Κύπρος
  • [07] Τρομοκρατία
  • [08] Εθνική-Alpha Bank
  • [09] ΠΑΣΟΚ-Δημοτικές εκλογές
  • [10] Κρεαταγορά Ρέντη
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Συγχώνευση Εθνικής-Alpha

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/01/2002

    Η συζήτηση στη Βουλή για τα Ολυμπιακά έργα, η κατάσταση στην κρεαταγορά του Ρέντη, τα προβλήματα στη συγχώνευσης Εθνικής - Alpha Bank, οι δημοτικές εκλογές και η επίσκεψη Ετσεβίτ στις ΗΠΑ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις σε παλιούς και νέους επιχειρηματίες. Γενναία κονδύλια για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εστία μόλυνσης η Αγορά του Ρέντη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διπλή παγίδα για τους καταναλωτές. Εκτός ελέγχου το "καλάθι της νοικοκυράς".

    Η ΑΥΓΗ: Ολοι ανευθυνοϋπεύθυνοι για το αίσχος στου Ρέντη! Αδιαφορία για τη δημόσια υγεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα έγγραφα της CIA για τη δολοφονία Μπακογιάννη. Στο φως οι αθλιότητες της ΚΥΠ και των Αμερικανών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Εισαγγελεύς στου Ρέντη για τα χάλια της κρεαταγοράς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αχρηστεύουν χιλιάδες οικόπεδα. Μόνο με μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας θα δίνονται άδειες.

    ΕΘΝΟΣ: Φρενάρουν οι εντάξεις στα σχέδια πόλης όλης της χώρας. Υπουργική απόφαση θέτει όρο τη γεωλογική μελέτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βάζει "μπλάνκο" τώρα, η ΟΤΟΕ στο προικοσύμφωνο. Οι συνδικαλιστές μπλοκάρουν, τώρα, το "ισότιμο" τραπεζικό συνοικέσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στον αέρα η Ολυμπιάδα. Ενώ οι καθυστερήσεις στα έργα ανοίγουν τον δρόμο για μεγάλο φαγοπότι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι 25 αδύναμοι κρίκοι των Ολυμπιακών. Βουλή: Η αποκάλυψη Καραμανλή εξέθεσε Σημίτη-Βενιζέλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κρέατα και... σημεία. Μπέρδεμα αρμοδιοτήτων τριών υπουργείων.

    ΕΣΤΙΑ: Διχασμός αντί ομοψυχίας. Η απάντησις Σημίτη στην στήριξη Καραμανλή.

    Espresso: Γνωστός χρηματιστής έψαχνε μέσω του Iντερνετ εραστές για τη γυναίκα του!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προσδοκία εξελίξεων στην πολύπαθη Κύπρο. Η ευρωπαϊκή προοπτική δίνει ώθηση στις συνομιλίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τις πταίει για τα χάλια της κρεαταγοράς; "Μπαλάκι" οι αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αποκάλυψη τώρα. Αμερικανός πρέσβης ξεγυμνώνει το CBS. "Ζητήστε συγγνώμη" για τις συκοφαντίες λέει ο Μπομπ Κήλυ.

    ΝΙΚΗ: Ολυμπιακοί βυζαντινισμοί. "Αθήνα 2004":Πόλεμος φατριών και υπόγειες διαδρομές με ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολυμπιάδα 2004: Τεράστιες επιπτώσεις σε βάρος του λαού.

    Traffic news: Τα έκαναν λίμπα στα μπουζούκια οι 4 του "Big Brother". Κώστας, Ρέα, Φίλιππος και Ελίνα αναστάτωσαν ένα κέντρο διασκεδάσεως στην Αθήνα.

    Η ΧΩΡΑ: Επενδύστε έξυπνα τις αποταμιεύσεις σας. Αμοιβαία ομολογιακά κεφάλαια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σε επιφυλακή για 3 ιούς της γρίπης. Χιλιάδες κρούσματα σε Γαλλία και Ιταλία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μείζον πρόβλημα η αποκατάσταση των ομογενών... από τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ενωσης.

    [03] Ελλάδα-Τουρκία-ΗΠΑ

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "ουδέτερη στάση στις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα κρατήσουν οι ΗΠΑ, μη προτιθέμενες να αναμειχθούν σχετικώς - αυτή η δυσάρεστη για την Τουρκία είδηση προκύπτει από τις συνομιλίες του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον κατέστη σαφές στην τουρκική πλευρά ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεντάς ώστε να προχωρήσουν ομαλώς οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά θέματα, ο Λευκός Οίκος εκδήλωσε την επιθυμία να συνεχισθεί η πορεία προσέγγισης".

    Αντίθετα η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η Αγκυρα εξασφάλισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο θέμα του ευρωστρατού, αλλά όχι και την οικονομική στήριξη στη χειμαζόμενη οικονομία της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ως τα μεσάνυχτα περίπου ώρα Ελλάδος κράτησε η χθεσινή συνάντηση του προέδρου Μπους με τον Μπ. Ετζεβίτ στο πλαίσιο της κατά πολύ αναβαθμισμένης εν σχέσει με την αντίστοιχη του Κ. Σημίτη επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Το Κυπριακό είχε κορυφαία θέση στην ατζέντα των συνομιλιών των δυο ανδρών και οι αναφορές αμφοτέρων στο διάλογο που ξεκίνησαν οι Κληρίδης και Ντενκτάς είναι ενδεικτικές της βαρύτητας που δόθηκε αλλά και του γεγονότος ότι ο διακοινοτικός διάλογος στη Μεγαλόνησο είναι αποτέλεσμα της βούλησης των ΗΠΑ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ελληνο-τουρκικός "συμβιβασμός" για επαναδιαπραγμά-τευση του "στάτους κβο" στο Αιγαίο. Τον προανήγγειλε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ετσεβίτ μετά τη συνάντησή του στο Λ. Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπους, με τον οποίο συζήτησαν τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Προφανώς γι αυτό και ο κ. Σημίτης δεν έθεσε το θέμα των νατοϊκών "χαρτών χωρίς σύνορα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "κατασκο-πευτικός δορυφόρος των ΗΠΑ θα παρέχει στρατιωτικές πληροφορίες στην Τουρκία, οι οποίες αφορούν τους γείτονές της. Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Αλέκος Αλαβάνος".

    [04] Βουλή-Συζήτηση-Ολυμπιακά έργα

    Η Traffic news ισχυρίζεται ότι "ανέβηκε κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο χθες στη Βουλή. Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε "μεγάλη εθνική υπόθεση" το 2004 και διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει μια "ξεχωριστή" Ολυμπιάδα".

    Η Espresso σημειώνει ότι "φωτιές άναψε στη Βουλή έγγραφο που κατέθεσε κυριολεκτικά στο παρά πέντε ο Κώστας Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πορεία εκτέλεσης των ολυμπιακών έργων. Σύμφωνα με το έγγραφο, 15 από τα 41 έργα των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκονται στο "κόκκινο", κινδυνεύουν δηλαδή να μην ολοκληρωθούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμ-ματα που απαιτούνται".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα Ολυμπιακά έργα, καθώς και στις υπερβάσεις του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων εστίασε την κριτική του ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής όπως ήταν αναμε-νόμενο. Εκανε λόγο για μειωμένες δυνατότητες διαχειριστικής επάρκειας. Παράλληλα, πάντως, επισήμανε τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στην "εθνική προσπάθεια".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "η διοργάνωσις των Αγώνων ως γεγονότος, πράγματι, μπορεί να είναι επιτυχής. Αλλά τι επιπέδου θα είναι... Ηδη έχουν εγκαταλειφθή τα περισσότερα συγκοινωνιακά έργα που θα επέτρεπαν άνετη κίνηση κατά την διάρκειά τους, αλλά και στο διηνεκές θα μεταμόρφωναν τις συγκοινωνίες του Λεκανοπεδίου".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "ο πόλεμος φατριών που σοβεί μέσα στους κόλπους της ίδιας της οργανωτικής επιτροπής, όπου αναμένονται καρατομήσεις, οι υπόγειες διαδρομές που ενώνουν την Κηφισίας, έδρα του "Αθήνα 2004", με την Ρηγίλλης και το τεντωμένο σκοινί στο οποίο βαδίζουν οι σχέσεις κυβέρνησης-Γιάννας Αγγελοπούλου, συνθέτουν ένα ολυμπιακό σκηνικό, που βρίθει βυζαντινισμών και αλληλο-μαχαιρωμάτων".

    [05] Επιστολή Κήλυ

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "χαστούκι για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS αλλά και τους εξ επαγγέλματος συκοφάντες της Ελλάδας σε σχέση με την τρομοκρατία συνιστά η επιστολή του Ρόμπερτ Κήλυ, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας. Ο κ. Κήλυ, σε επιστολή του προς το αμερικανικό δίκτυο καταρρίπτει έναν προς έναν όλους τους ισχυρισμούς και τα υπονοούμενα περί "ανοχής" της ελληνικής κυβέρνησης προς την 17Ν, ενώ ζητεί από το CBS να ανασκευάσει για τη συκοφαντική του εκπομπή και να ζητήσει συγγνώμη από όλους όσοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν εργαστεί για την πάταξη της τρομοκρατίας".

    [06] Ελλάδα-Κύπρος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "σε μερική αναδίπλωση προχώρησε χθες το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, μπροστά τις τελευταίες κλιμακούμενες προκλήσεις της Αγκυρας. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιάννος Παπαντωνίου δεν απέκλεισε χθες την μεταφορά οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα στην Κύπρο, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα μας απορρίπτει κατηγορηματικά το ανεπίσημο αμερικανο-βρετανικό έγγραφο για την είσοδο της Τουρκίας στον ευρωστρατό".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "κατευθείαν στην ουσία του προβλήματος εισήλθαν οι συζητήσεις από την πρώτη κιόλας μέρας των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Πέπλο μυστικότητας κάλυψε, ωστόσο, τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν χθες. Ο Αλβαρο ντε Σότο ξεκαθάρισε ότι οι συναντήσεις θα διεξάγονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας".

    [07] Τρομοκρατία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "στα γραφεία της CIA στην Αθήνα έχουν χαλκευθεί τα δήθεν, απόρρητα έγγραφα που εμφανίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ (προερχόμενα από το ΠΑΚ και την αντιδικτατορική αντίσταση), να συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Τα κατασκευασμένα αυτά έγγραφα διοχετεύονταν στην συνέχεια από τη CIA στους ντόπιους πράκτορές της".

    [08] Εθνική-Alpha Bank

    "Κάνω το παν για τη συγχώνευση, η στάση μας δεν είναι αδιάλλακτη ούτε δογματική, αλλά πρέπει να την θέλουν και οι άλλοι", δηλώνει με νόημα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζάς. Και εξηγεί ότι έκανε υποχωρήσεις σημαντικές για να προχωρήσει η μέγα-συγχώνευση Εθνικής - Alpha. Υπογραμμίζει όμως ότι "αν η συμφωνία τελικώς δεν προχωρήσει, η Εθνική δεν θα εγκαταλείψει την ιδέα της μεγέθυνσης, με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης τράπεζας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "μεγάλα οικονομικά λόμπι, εντός και εκτός συνόρων, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμφωνία".

    [09] ΠΑΣΟΚ-Δημοτικές εκλογές

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "οι δημοτικές εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική ούτε πρόκριμα για τις πολιτικές εξελίξεις και τις βουλευτικές εκλογές του 2004", αναφέρει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, αποδεχόμενος εμμέσως το δυσμενές πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση και το ενδεχόμενο μαζικής αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Κ. Λαλιώτης επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει μια υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ σε κάθε δήμο και νομό και επιχειρεί να περιορίσει το φαινόμενο των ανταρτών. Στην εισήγησή του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ θα εμφανισθεί ανοιχτός για συνεργασίες με την Αριστερά, ενώ δεν συζητεί τώρα την "υποψηφιότητα Μάνου" για την Αθήνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "μετά την ευελιξία στα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων του, το ΠΑΣΟΚ "παίζει", με επιμονή και στρατηγική αλλά προσεκτικά και σε χαμηλούς τόνους, το χαρτί των συνεργασιών στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές με άλλα κόμματα, κινήσεις πολιτών και προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου".

    [10] Κρεαταγορά Ρέντη

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "με απόρρητη έκθεση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, η κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του 1996 και η Κοινότητα από τις αρχές του 1997 γνώριζαν το πρόβλημα και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τις ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής στην κοπή και τον τεμαχισμό των κρεάτων".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "σημαντικές τόσο λειτουργικές όσο και υγειονομικές παραβάσεις, δηλαδή μια τριτοκοσμική εικόνα, διαπίστωσαν κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ στην κρεαταγορά του Ρέντη".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "στην πάγια τακτική της αποποίησης ευθυνών και αρμοδιοτήτων, επιδίδονται τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Γεωργίας σε ό,τι αφορά την κρεαταγορά του Ρέντη, που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι έχει πολλά προβλήματα, σε σχέση τόσο με τη λειτουργίας της, όσο και με τις συνθήκες υγιεινής".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στο εξωτερικό οι καταθέσεις! Σύμφωνα με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίσιμες ώρες. Εως το μεσημέρι, το "μεγάλο ναί" ή το "μεγάλο όχι" στη συγχώνευση Εθνικής-Alpha".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το διαζύγιο κερδίζει έδαφος. Βαραίνει το κλίμα παρά την προσωρινή εκδήλωση καλών προθέσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στο "κόκκινο" 15 από τα 41 Ολυμπιακά έργα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Συζητούν για γάμο έχοντας κατά νου το διαζύγιο. Συνέχεια στο θρίλερ Εθνικής-Alpha".

    [12] Συγχώνευση Εθνικής-Alpha

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "εντός των επόμενων λίγων ωρών κρίνεται η συγχώνευση Εθνικής-Alpha. Η συμφωνία κρέμεται σε μια κλωστή. Μαζί της κρίνεται και το μέλλον του τραπεζικού συστήματος". 
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 17 January 2002 - 14:58:34 UTC