Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-02-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/02/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Επίθεση κατά Στεφανόπουλου
  • [04] Βουλή-Ελληνοποιήσεις
  • [05] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [06] Συνέντευξη Μίλερ
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] ΠΑΣΟΚ-Διεργασίες
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Ολυμπιακή
  • [11] Ελλάδα-Τουρκία-Φυσικό αέριο
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Επίθεση κατά Προέδρου Δημοκρατίας

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/02/2002

    Οι εντονότατες αντιδράσεις για την ανεπιτυχή προσπάθεια εμπλοκής του ονόματος του προέδρου της Δημοκρατίας στην υπόθεση του παράνομου τζόγου, η συζήτηση στη Βουλή για τις ελληνοποιήσεις, οι αγροτικές κινητοποιήσεις και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τζόγαραν με τον Πρόεδρο. Με εφαλτήριο την ισονομία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Πότε θα κάνει ΞΑΣΤΕΡΙΑ"!..."Ετρωγαν" τον ...Αρχηγό τους και τραγουδούσαν....Δείπνο συνωμοσίας 41 αντισημιτικών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ποιοί κρύβονται πίσω από τον άθλιο εκβιασμό στον πρόεδρο. Σχέδιο "Ινσαλαχ", για να βγει μπροστά ο Γ. Παπανδρέου.

    Η ΑΥΓΗ: Μπούμερανγκ η επίθεση κατά του προέδρου. Διαψεύστηκαν οι φήμες για παραίτηση του ανώτατου πολιτειακού παρά-γοντα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαγαζί με κουλοχέρηδες. Στην ιδιοκτησία του προέδρου της Δημοκρατίας. Σημίτης και Καραμανλής απέτρεψαν την παραίτηση Στεφανόπουλου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση ομονοούν και καταγγέλλουν: "Αθλια" και "αήθης" η "επίθεση στον Πρόεδρο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χιλιάδες στρέμματα στο σχέδιο πόλης.

    ΕΘΝΟΣ: Υποπτο παιχνίδι με στόχο την ομαλότητα. Η σκευωρία κατά του προέδρου συσπείρωσε όλο τον πολιτικό κόσμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κάτω τα χέρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Αποπροσανατολι-σμός με στόχο την αποσταθεροποίηση - Σφοδρή αντίδραση Στεφανόπουλου και Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φαγητό δηλητήριο στο Πολεμικό Ναυτικό. Το προμήθευσε εταιρία κέτεργινγκ στο πλαίσιο των εξαγγελιών Γιάννου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Δημοκρατία του ανώριμου φρούτου. Σκηνικό κρίσης:ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγγέλλουν αυτά που ανέχθηκαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο κενό η σπίλωση και οι ...πρόωρες εκλογές. Καταδίκη γενική - υποψίες για απόπειρα αποσταθεροποίησης.

    ΕΣΤΙΑ: Οι θεσμοί απροστάτευτοι. Η αήθης επίθεσις κατά του προέδρου.

    Espresso: Μυστήριο με τον Νίκο Χατζηνικολάου! "Αναψε φωτιές" το portal του "Flash.gr" χθες το πρωί.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φθάνει πια, ως εδώ!...Σχέδιο αποσταθεροποίησης με όχημα άθλιους τηλεστάρ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αθλιότητες κατά της Δημοκρατίας. Αμεση στήριξη όλων των πολιτικών και του ελληνικού λαού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γρανίτα λάσπης. Υποπτα σενάρια καταγγέλλουν κυβέρνηση, ΝΔ. Κατακραυτή για τις αθλιότητες κατά του προέδρου.

    ΝΙΚΗ: "Τα φρούτα του κακού". Ομοβροντία καταδίκης από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εργατικά μπλόκα στις αντιλαϊκές πολιτικές. Μαχητικά συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις.

    Traffic News: Μπλέκουν τον Πρόεδρο με τα "φρουτάκια". Ο παράνομος τζόγος πυροδοτεί πολιτειακή κρίση.

    Η ΧΩΡΑ: Κεραυνός. Σάλος με την εμπλοκή του προέδρου στα "φρουτάκια". Τα πλοκάμια του παράνομου τζόγου αγγίζουν και το Προεδρικό Μέγαρο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Λάσπη με στόχο την ομαλότητα! Αθλια τηλεοπτική προβοκάτσια με ύποπτες προεκτάσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Απόπειρα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Στόχος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κλίμα πρόωρων εκλογών. Κάλπες από το φθινόπωρο;

    [03] Επίθεση κατά Στεφανόπουλου

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "τα κυκλώματα της παρανομίας και της διαφθοράς που δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία έφθασαν χθες στο σημείο να στραφούν και κατά της πολιτειακής δομής της χώρας, προσπαθώντας να εμφανίσουν εμμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ως συναλλασσόμενο με 'νονούς' του παράνομου τζόγου στην Πάτρα".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ύποπτο παιχνίδι με στόχο την ομαλότητα και τη σταθερότητα των θεσμών, εκδηλώθηκε χθες με πρωτοφανή, αήθη και σκοτεινή επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου. Με μια πρωτοφανή δημοσιογραφικά θρασύτητα, ο τηλεοπτικός σταθμός EXTRA και ο κ. Σ. Καρατζαφέρης επιχείρησαν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην υπόθεση του παράνομου τζόγου στην Πάτρα, ζητώντας μάλιστα την παραίτηση του κ. Στεφανόπουλου, ενώ από το πρωί οι φήμες προϊδέαζαν για εξελίξεις που 'θα συνταράξουν το πολιτικό σύστημα'!".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "η Πολιτεία καλείται να προστατεύσει τον Πρόεδρο και τη Δημοκρατία. Τα δυσώδη παράθυρα της τηλεόρασης άνοιξαν και πάλι χθες, έχοντας ως στόχο αυτήν τη φορά τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας και δι΄ αυτού τη δημοκρατική ομαλότητα. Η 'πολιτική ζούγκλα' των τελευταίων ημερών, χωρίς καμία αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς αιδώ και μέτρο, επιχείρησε να προσβάλει και αυτόν ακόμη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, διαμορφώνοντας περιβάλλον πλήρους αποσταθεροποίησης και δείχνοντας πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η λεγόμενη "Τηλεοπτική Δημοκρατία".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "κυβέρνηση και ΝΔ συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι υποκινούμενη από 'σκοτεινά κέντρα'. Ωστόσο η καθεμία πλευρά σπεύδει να εντάξει σε διαφορετική ανάλυση την υπόθεση. Ανώτατη κυβερνητική πηγή επικαλείτο 'βάσιμες εκτιμήσεις για σκοτεινά σχέδια, που αποσκοπούν στο χτύπημα συνολικά του πολιτικού συστήματος'".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο. Ετοιμάζεται μεταμ-φίεση του πολιτικού συστήματος; Τι ακριβώς συμβαίνει; Τί εξελίξεις θέλουν να δρομολογή-σουν και ποιοί ακριβώς; Οι χτεσινές 'αποκαλύ-ψεις' που επεχείρησαν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, στη δυσωδία που αναδύθηκε τις τελευταίες μέρες με την υπόθεση του ηλεκτρονικού τζόγου, μήπως αποτελούν απλά ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ ήδη δρομολογημένων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό;".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "ιταμή επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την αποσταθεροποίηση των θεσμών και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές επιχείρησαν χθες εξωθεσμικά κέντρα σε μια υπόγεια συνεργασία με ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Aμεσος στόχος ήταν να παραιτηθεί ο ΠΡόεδρος, που αντιδρά στα ανθελληνικά σχέδια για το Αιγαίο, και απώτερος σκοπός να προωθηθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο ... ρεαλιστής Γιώργος Παπανδρέου".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "τη δημόσια στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας απαίτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, για να μην υποβάλει, τελικά, την παραίτησή του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "όπως ανεμένετο, έσπευσε η παραπαίουσα ήδη κυβέρνηση να καλύψει τον κ. Στεφανόπουλο. Καθ' ότι η παραίτηση -πτώση του Ανωτάτου Αρχοντος θα συμπαρέσυρε και την ετοιμόρροπη εξουσία του ΠΑΣΟΚ! Το συμπέρασμα, ωστόσο, και του τελευταίου πολίτη απ' όλη αυτή την 'περιπέτεια' είναι η αφόρητη υποκρισία που πνίγει τον τόπο... Και βέβαια πεισθήκαμε πια άπαντες οι ... ιθαγενείς αυτού του τόπου ότι, κατά το Σύνταγμα, 'όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι... Αλλά μερικοί είναι ... περισσότερο ίσοι!'".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "οι θεσμοί στον τόπο μας είναι απροστάτευτοι. Ολοι ανεξαιρέτως: ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του ΠΡοέδρου της Βουλής και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Οι θεσμοί δεν προστατεύονται με φραστικές καταδίκες των κομμάτων -όπως οι χθεσινές- παρά μόνον με συνταγματική θωράκιση. Την οποία η Κυβέρνησις Σημίτη ουδέποτε εδρομολόγησε".

    [04] Βουλή-Ελληνοποιήσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σε κλίμα έντασης διεξήχθη χθες στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στο θέμα των ελληνοποιήσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για 'παρακράτος που στηρίζει την κυβέρνηση και στηρίζεται από αυτήν'".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "κόλαφος ήταν για τους κυβερνώντες οι αποκαλύψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για παράνομες ελληνοποιήσεις!".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "με ψήφους 147 'Οχι' (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ) έναντι 127 'Ναι' (ΝΔ και ΣΥΝ), η Ολομέλεια αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος για τη σύσταση τέτοιας επιτροπής. Αρκετοί βουλευτές ψήφισαν με το σύστημα της επιστολικής ψήφου, ενώ τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απουσίαζαν, οι κ. κ. Στ. Παπαθεμελής, Κ. Σπυριούνης, Κ. Παπούλιας και Σ. Βαλυράκης, δεν έστειλαν σχετική επιστολή στο προεδρείο της Βουλής. Πάντως η ΝΔ άφησε ανοιχτό το θέμα ότι θα επανέλθει με πρόταση για τη σύστημα προανακριτικής επιτροπής από τη Βουλή, που σημαίνει πως σχεδιάζει να απαγγείλει κατηγορίες κατά συγκεκριμένων προσώπων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "η επιδίωξη της ΝΔ στην υπόθεση των ελληνοποιήσεων είναι φανερή. Στηριζόμενη στο Πόρισμα Ντογάκου θέλει να κρατήσει ανοιχτό το θέμα προς περαιτέρω πολιτική αξιοποίηση, με έμφαση μάλιστα σε θέματα δημοκρατίας".

    [05] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η Traffic News υποστηρίζει ότι "μαίνεται ο "κλεφτοπόλεμος" κυβέρνησης και αγροτοσυνδι-καλιστών...Με μπλόκα, που στήνουν περιοδικά στις εθνικές οδούς της βόρειας Ελλάδας, αλλά και κλεισίματα της εθνικής οδου στα Τέμπη, οι αγρότες διατηρούν την αγωνιστική τους ετοιμότητα, εν αναμονή των ανακοινώσεων για την τελική τιμή του βαμβακιού".

    [06] Συνέντευξη Μίλερ

    Ο αμερικανός πρέσβης κ. Τόμας Μίλερ είναι "εξαιρετικά ικανοποιημένος από την αναβάθμιση και την επιτάχυνση του ελληνοτουρκικού διαλόγου για τις "διαφορές" - όπως λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ -"στο Αιγαίο. Θεωρεί μάλιστα ότι πιθανώς πλέον "η Ελλάδα και η Τουρκία δεν χρειάζονται τρίτους, όπως οι ΗΠΑ ως μεσάζοντες". Δηλαδή διμερώς και χωρίς διαιτησία. Η ευκολία με την οποία ο κ. Μίλερ αναφέρεται σε "διαφορές" καταδεικνύει μεταξύ άλλων ότι έχουν νομιμοποιηθεί στην αμερικανική αντίληψη του μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις ως διμερή προβλήματα που χρήσουν επιλύσεως".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτσης) σημειώνει ότι "στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση του Νταβός, η οποία για πρώτη φορά φέτος διεξάγεται στη "Μεκκα" του διεθνούς καπιταλισμού. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ προκειμένου να συζητήσουν το γενικό πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος".

    [08] ΠΑΣΟΚ-Διεργασίες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "με το ριζίτικο "Πότε θα κάνει ξαστεριά" σχεδόν 50 νυν και 20 πρώην βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έδωσαν το στίγμα των κινήσεών τους από εδώ και πέρα, στη δρομολογημένη - όπως φαίνεται - απόφασή τους να μην οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε μια συντριπτική ήττα, στις επικείμενες βουλευτικες εκλογές".

    Η Espresso προσθέτει ότι "προσέγγιση Θόδωρου Πάγκαλου - Γιώργου Παπανδρέου σημειώνεται το τελευταίο διάστημα. Το οξύθυμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει "πλησιάσει" υπερβολικά τον υπουργό Εξωτερικών, τόσο ώστε να τον θεωρεί κατάλληλο και ως επόμενο πρωθυπουργό".

    [09] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "άσχετα με το γεγονός ότι συνιστά παραλογισμό και η απλή ακόμη υπόθεση ότι στην παρούσα φάση επιτεύχθηκε προσέγγιση για το καθεστωτικό ή ότι στην επόμενη αντίστοιχη συμφωνία θα υπάρξει στα λοιπά κεφάλαια, επί του παρόντος οι συνομιλίες προχωρούν κανονικά μέχρις ότου βεβαίως διαπιστωθούν δυσάρεστες "εκπλήξεις".

    [10] Ολυμπιακή

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "τη Δευτέρα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη συνέχιση ή τη διακοπή των διαπραμγατεύσεων με την αυστραλιανή κοινοπραξία IAS για την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι ακόμη δεν έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τα 102 εκατ. ευρώ για την επένδυσή τους".

    [11] Ελλάδα-Τουρκία-Φυσικό αέριο

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "η διασύνδεση Τουρκίας και Ελλάδας με τον ιρανικό αγωγό φυσικού αερίου μπορεί να αποτελέσει τον κατάλληλο δρόμο για να έρθει το καύσιμο στην Ευρώπη ως μια δεύτερη εναλλακτική πηγή εκτός του ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Τούρκος υφυπουργός μιλώντας στο συνέδριο για την ενέργεια που διοργανώνει το Economist άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα αυτό μεταξύ των δύο χωρών".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στο κενό "απόπειρα" κατά του προέδρου. Ομόθυμη ασπίδα από όλο τον πολιτικό κόσμο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μέτωπο δημοκρατικής ευθύνης. Η άθλια επίθεση κατά του προέδρου της Δημοκρατίας ενεργοποίησε (επιτέλους!) τα ανακλαστικά όλων των πολιτικών κομμάτων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ελεος! Ποιοί επιδιώκουν αποσταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η βιομηχανία επισείει κίνδυνο αργεντινοποίησης".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "15 όμιλοι για 8 τρις. Αλλάζει ο χάρτης στις κατασκευές".

    [13] Επίθεση κατά Προέδρου Δημοκρατίας

    Το ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "οι επιδιώξεις σκοτεινών κέντρων να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας και να οδηγήσουν τη χώρα σε αφάνταστες περιπέτειες , βρήκαν αντιμέτωπο σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 1 February 2002 - 17:24:23 UTC