Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-02-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/02/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Βουλγαρία-Επίσκεψη Παπαντωνίου
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Οικονομία
  • [06] Δημοτικές εκλογές
  • [07] Θράκη- ΗΠΑ- Επενδύσεις
  • [08] ΓΣΕΕ-Εργοδότες-Διαπραγματεύσεις
  • [09] Συνέντευξη Δρυ
  • [10] Ελληνοτουρκικά
  • [11] Ασφαλιστικό
  • [12] Καραμανλής-Κακλαμάνης
  • [13] Alpha Bank-Πειραιώς
  • [14] Υπουργείο Παιδείας-Μείωση ύλης

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/02/2002

    Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, το Κυπριακό, οι δημοτικές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ-εργοδοτών για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σπατάλη ρεύματος από τις....κλειστές οικιακές συσκευές. 10% της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται από συσκευές σε κατάσταση αναμονής!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Το "δίχτυ της φτώχειας" έπιασε φύκια! Έκοψαν τα κονδύλια για το πολυδιαφημισμένο "κοινωνικό πρόσωπο" του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ανατροπές στα εκτός σχεδίου. Από 5 έως 10 στρέμματα η αρτιότητα.

    Η ΑΥΓΗ:Οι απειλές του Μπους ανησυχούν Ευρώπη και Ισλάμ. Βαριά σκιά στη διεθνή συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Απάτη μαμούθ στο Χρηματιστήριο. Εξαπάτησε χιλιάδες μετόχους ο Κόκκαλης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Συζητείται μείωση των ωρών εργασίας παράλληλα με τις αυξήσεις των μισθών. Η εβδομάδα των 39 ωρών στόχος των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Επιδοτήσεις σε χιλιάδες ανέργους.

    ΕΘΝΟΣ:"Κρυφές" αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα. Ελεγκτές υπουργείου Ανάπτυξης:Ασύδοτη η αγορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Χέσε θέατρο και κατούρα παράσταση! Δύο χρόνια θα κρατήσει η παρωδία του Μιλόσεβιτς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Αγρία κόντρα υπουργών στην υγεία. Τη στιγμή κατά την οποία έχει παραλύσει ο χώρος και οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται από απεργίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Ο διάλογος ξεκινά με αποδοχές και πρόωρες συντάξεις. Ασφαλιστικό:Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε χθες εντολή για έναρξη της μεταρρύθμισης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Μείωση ύλης για Β'-Γ΄ Λυκείου. 1ο βήμα: Εγκύκλιος για αναμόρφωση του προγράμματος.

    ΕΣΤΙΑ:Η "βεντέτα" Σημίτη-Παπουτσή. Ορίσθηκε υποψήφιος για να καταστραφή!

    Espresso:Ποιοί ζητούν απαγόρευση εισόδου του Σφακιανάκη στην Αμερική!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Προς διετή σύμβαση με αυξήσεις στο 5%. ΣΕΒ-ΓΣΕΕ επιζητούν εργασιακή ειρήνη εν όψει πολιτικής έντασης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δημοτικές...προετοιμασίες. Επισπεύδονται οι διαδικασίες στη ΝΔ. Κ. Λαλιώτης: Δεν είναι δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική οι δημοτικές...

    ΤΑ ΝΕΑ:Τιμές σοκ σε ιδιωτικές κλινικές-ακριβότερες ως 300%. Συγκριτικός πίνακας σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.

    ΝΙΚΗ:Η Ντόρα κάνει πίσω. Τα γκάλοπ δεν δείχνουν περίπατο...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Θέλουν να κρύψουν τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. ΝΑΤΟϊκό δικαστήριο Χάγης.

    Traffic News:Τρεις υπουργοί στα δίχτυα του Μάκη. Πυρηνικές βόμβες στη "Ζούγκλα" και στον "κίτρινο τύπο".

    Η ΧΩΡΑ:Αυθαίρετα.Ποιοι και πως μπορούν να τα σώσουν. Όλες οι νέες ρυθμίσεις και οι αλλαγές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Παράνομη προετοιμασία για διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Υποψήφιοι πληρώνουν έως και 800.000 δρχ στη Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Τι αλλάζει στην υγεία. Όλο το νομοσχέδιο -πρόταση του Αλ. Παπαδόπουλου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Σφοδρή επίθεση κατά Καραμανλή. Από την κυβέρνηση για τα ΜΜΕ.

    [03] Βουλγαρία-Επίσκεψη Παπαντωνίου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σύμπτωση απόψεων στον αγώνα των δύο χωρών κατά της τρομοκρατίας υπήρξε χθες στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Βουλγαρίας στη Σόφια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και ο Βούλγαρος ομόλογός του Νικολάι Σβινάροφ. Στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προβλέπεται να εγκατασταθεί μόνιμος στρατιωτικός σύμβουλος της Ελλάδας στο υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας, ο οποίος θα βοηθήσει στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας με γνώμονα τη συμβατότητά τους στα ΝΑΤΟϊκά επίπεδα".

    [04] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "ευδιάκριτη καθίσταται πλέον η προσπάθεια των Τούρκων να προβάλουν εμπρόθεσμα άλλοθι για τυχόν αδιέξοδο στις συνομιλίες, ενώ παράλληλα αναζητούν προσχήματα για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του Αττίλα".

    [05] Οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "η Ελλάδα δεσμεύθηκε δια του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη να προωθήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και ο σχετικός διάλογος αναμένεται να αρχίσει στα τέλη Μαρτίου. Το Συμβούλιο υπουργών των οικονομικών υπήρξε πολύ αυστηρό ως προς το συνταξιοδοτικό, ενώ την ίδια στιγμή ζήτησε με εξίσου αυστηρό τόνο τον περιορισμό του δημόσιου χρέους".

    [06] Δημοτικές εκλογές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "ο κύβος ερρίφθη για την υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Αθήνα, όπως όλα δείχνουν, αλλά το "τάϊμινγκ" της ανακοίνωσης αναζητείται".

    "Καραμανλής και Ντόρα όπως αποκαλύπτουν στην Espresso άτομα του στενού τους περιβάλλοντος, συμφώνησαν ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της δεν θα πρέπει να γίνει εσπευσμένα αλλά ούτε αργότερα από τον Απρίλιο".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ,"έτοιμη να πει το μεγάλο..."όχι" είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Χρ. Παπουτσή, δεν ενθαρρύνουν την επίτευξη του στόχου της για "νίκη από τον α΄γύρο".

    [07] Θράκη- ΗΠΑ- Επενδύσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "στρατηγικής σημασίας περιοχή για τον έλεγχο του διεθνούς εμπορίου στα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες θεωρείται πλέον η Θράκη. Η επίσκεψη του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ στην περιοχή, η δεύτερη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου μέσα στους τελευταίους μήνες, πιστοποίησε το ενδιαφέρον της υπερδύναμης για επενδύσεις στην περιοχή. Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για την πρόθεση των Αμερικανών να κάνουν επενδύσεις στην περιοχή, καθώς στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σημίτη στο Λευκό Οίκο ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, παρόντος του προέδρου Μπους, γνωστοποίησε στον κ. Σημίτη τη βούληση των Αμερικανών να επενδύσουν στην περιοχή προκειμένου να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό".

    Αντιδράσεις για αμερικανικούς σχεδιασμούς

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "οι απειλές του προέδρου Μπους ότι θα επεκταθεί ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος στο Ιράκ, το Ιράν και τη Β. Κορέα προκάλεσαν πολύπλευρες αντιδράσεις στο Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνουν χθες και σήμερα η ΕΕ και η Ισλαμική Διάσκεψη. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση προς τους Ευρωπαίους για να μην "εκτροχιαστεί η συμμαχία κατά της τρομοκρατίας" ενώ ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Πικέ επέκρινε τους μονομερείς αμερικανικούς χειρισμούς".

    [08] ΓΣΕΕ-Εργοδότες-Διαπραγματεύσεις

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "η εβδομάδα των 39 ωρών εργασίας βρίσκεται προ των πυλών, καθώς για πρώτη φορά- έπειτα από 20 χρόνια - θεωρείται πιθανή η μείωση του ωραρίου εργασίας και πάλι μέσω Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι φετινές συλλογικές διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις που ξεκίνησαν χθες αποτελούν την αφετηρία για τη μείωση των ωρών εργασίας, αλλά και για τη σταδιακή σύγκλιση των αμοιβών με αυτές της ΕΕ διεκδικώντας αυξήσεις γύρω στο 6%".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "θετικές, ως προς το θέμα των αυξήσεων εμφανίσθηκαν εχθές οι εργοδοτικές οργανώσεις, στην πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ".

    [09] Συνέντευξη Δρυ

    "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στηρίξει διεύρυνση της ΕΕ η οποία θα στηρίζεται σε περιορισμό των πόρων που διατίθενται για την ευρωπαϊκή γεωργία", δηλώνει ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ, ενώ χαρακτηρίζει "τραγική" για τα συμφέροντα των αγροτών την πρόταση για επανενεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής. Υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης, σύμφωνα με τον κ. Δρυ θα στοίχιζε στον κρατικό προϋπολογισμό μόνο για το βαμβάκι από 210-230 δις δραχ. Πιθανή κάθοδος των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, ακόμα και αν πραγματοποιηθεί, θα είναι αποδυναμωμένη", τονίζει ο κ. Δρυς, ενώ καλεί "τον κ. Παττάκη και τον κ. Μπούτα να κάνουν την αυτοκριτική τους , που "έχουν ουσιαστικά κεντράρει τον αγώνα στην τιμή του βαμβακιού και πουθενά αλλού". Ο κ. Δρυς, μάλιστα, αναφέρει πως "η τελική τιμή του βαμβακιού θα κυμαίνεται από 271 έως 285 δρχ το κιλό, ενώ η κατώτατη επιστροφή θα είναι οι 50 δραχμές το κιλό".

    [10] Ελληνοτουρκικά

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "με κοινή συναινέσει μετριασμό των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί κατά την αρχική ανακοίνωση της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου για τις διαφορές στο Αιγαίο προχώρησαν χθες οι κκ Παπανδρέου και Τζεμ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "διπλωματικοί κύκλοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός οτι ο κ. Παπανδρέου στις σύντομες δημόσιες δηλώσεις του περί των διερευνητικών επαφών απέφυγε να υπενθυμίσει οτι "μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας". Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας άλλωστε είχε εξαρχής τονίσει οτι "πρέπει να είμαστε μετρημένοι στις φιλοδοξίες μας, η διαδικασία είναι δύσκολή και επίπονη". Μια παρατήρηση, η οποία ερμηνεύθηκε από πολλές πλευρές ως προσπάθεια άμβλυνσης των προσδοκιών".

    Αντίθετα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "ακάθεκτος" ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προχωρά προς μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσα από μια διαδικασία διαλόγου εφ' όλης της ύλης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "τις ίδιες πάντως ώρες, η Άγκυρα πιστή στο κλίμα έντασης που καλλιεργεί στο Αιγαίο, φρόντισε να "σφραγίσει" αυτή τη συνάντηση με ένα νέο χορό παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα, 40 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σε 13 σχηματισμούς προέβησαν χθες σε ισάριθμες παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου".

    Η ΧΩΡΑ γράφει οτι "σε θρίλερ εξελίχθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Ισμαήλ Τζεμ, καθώς τα σενάρια που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα, μετά την αρχική απόφαση για αναβολή της, ανάγκασαν τον Γ. Παπανδρέου να παρακαλέσει τον Τούρκο ομόλογό του να τον δεχθεί".

    [11] Ασφαλιστικό

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι "το ασφαλιστικό δεν λύνεται χωρίς τομές και θυσίες και η αναβολή απλώς καθιστά ακόμα πιο επώδυνη την τελική επίλυσή του".

    [12] Καραμανλής-Κακλαμάνης

    Η Traffic news ισχυρίζεται οτι "οι εκτελεστικοί νόμου του Συντάγματος που αφορούν κυρίως στην ιδιοκτησία και στο ασυμβίβαστο των ΜΜΕ αποτέλεσαν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης μεταξύ Απ. Κακλαμάνη και Κ. Καραμανλή. Ο τελευταίος τόνισε την καθυστέρηση που σημειώνεται στην ψήφιση των επίμαχων νόμων".

    [13] Alpha Bank-Πειραιώς

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "νέες διεργασίες αρχίζουν να καταγράφονται και πάλι στον τραπεζικό τομέα, μετά την εκτόνωση των εντυπώσεων που είχαν προκληθεί από το "ναυάγιο" της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank. Πληροφορίες αναφέρουν οτι η διοίκηση της Εθνικής επαναξιολογεί προγενέστερα σενάρια συνεργασιών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για βολιδοσκοπήσεις προς την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, παρ' ότι ανώτερα στελέχη των δυο τραπεζών αποφεύγουν ευθείες αναφορές σ' αυτές".

    [14] Υπουργείο Παιδείας-Μείωση ύλης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "στην περικοπή της εξεταστέας ύλης μαθημάτων της Β' και της Γ' Λυκείου, οδηγείται το υπουργείο Παιδε4ίας μετά τη διαπίστωση ότι αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης απ' όλη τη χώρα σε εισηγήσεις τους προς το υπουργείο αναφέρονται στο έντονο πρόβλημα που παρατηρείται για την κάλυψη της ύλης σε 6 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Το ΥΠΕΠΘ έστειλε ήδη επείγουσα εγκύκλιο στα Λύκεια, ζητώντας να προχωρήσουν στην αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 13 February 2002 - 17:08:36 UTC