Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-02-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/02/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ
  • [04] Κύπρος - FIR
  • [05] Υπόθεση Κόκκαλη
  • [06] Δημοτικές εκλογές
  • [07] Συνέντευξη Ευθυμίου
  • [08] Συνέντευξη Χρήστου Πρωτόπαπα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/02/2002

    Η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - Νέας Δημοκρατίας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, οι εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους και οι εσωκομματικές διεργασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών

    είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για εργαζόμενους σε μικρές επιχειρήσεις. Δικαιούχοι οι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-20 άτομα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αποσυρθείτε με αξιοπρέπεια. Με την αυτοπεποίθηση του βέβαιου νικητή ο Κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα από την Πρέβεζα στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ράπισμα Κακλαμάνη στον Σημίτη. Θεσμική Σύγκρουση: Ο πρόεδρος της Βουλής κατά του πρωθυπουργού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι δουλειές του ROCCO με τη Μαφία. Ο Κόκκαλης αγκαλιά με τον αρχινονό της βουλγαρικής Καμόρα Βασίλ Μποζκώφ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδότηση χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων. Νέο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ με 11,2 εκ. ευρώ για την κατάρτιση χιλιάδων εργαζομένων.

    ΕΘΝΟΣ: Μπόνους και άδειες για εργαζόμενους-εθελοντές. 2004: Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το κώνειο για τον Σωκράτη made in Germany. Οι άνθρωποι του Διστόμου και της Γκεστάπο, όψιμα, θυμήθηκαν την ... Στάζι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βλέπει φαντάσματα. Πανικόβλη-τος από την επερχόμενη κατάρρευση του σαθρού καθεστώτος, ο πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιά είναι τα 50 περιζήτητα τμήματα των ΑΕΙ. Αποκλειστικό: Για πρώτη φορά οι δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων το 2001.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψυχραιμία κ. πρωθ-υπουργέ! Αρθρο-παρέμβαση της "Ε" για τα περί εκτροπής κλπ.

    ΕΣΤΙΑ: Εκτός ελέγχου η κατάστασις. Ολα θυμίζουν εποχή Κοσκωτά.

    Espresso: Υπόθεση Μονσελά: Συγκλονιστική εξέλιξη στην κατά παραγγελία δολοφονία Βαγενά. Κατάθεση που αλλάζει τα δεδομένα για τον θάνατο της οδοντιάτρου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σύνταξη με πριμ για όσους δουλεύουν περισσότερα χρόνια. Σχέδιο κατά της πρόωρης συνταξιοδότησης.

    Traffic News: Αγριες σκηνές σεξ στο bar και στο Big Brother.

    Η ΧΩΡΑ: Μαγειρεύει πολιτική ανωμαλία και εκλογικό πραξικόπημα. "Ο Σημίτης είναι μικρόψυχος και επικίνδυνος".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συντάξεις νεκρών ζητά πίσω το ΙΚΑ!

    [03] Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "σκληρή κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πυροδότησε η τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη με την οποία παραλληλιζόταν, εμμέσως πλην σαφώς, η "έκρυθμη" πολιτική περίοδος την οποία βιώνει ο τόπος με αυτήν των παραμονών του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "ξεπέρασε κάθε προ-ηγούμενο η αντιπαράθεση Σημίτη-Καραμανλή, καθώς οι απανωτές εκρήξεις των δύο ανδρών το διήμερο εκτόξευσαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξέφυγαν από κάθε μέτρο και οι βαριές κατηγορίες που αντάλλαξαν θύμισαν σε πολλούς τις χειρότερες ημέρες της αντι-παράθεσης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και για σενάρια πολιτικής εκτροπής κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον , βάζοντας με τον τρόπο αυτό στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης και το δημοκρατικό πολίτευμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "θα ήταν τουλάχιστον αφελές να υποστηριχθεί ότι η χθεσινή εκτός ορίων καταγγελία του πρωθυπουργού περί σχεδίων πολιτικής εκτροπής εδράζεται στο "φρουτώδη" θόρυβο του τελευταίου διαστήματος. Κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι τις τελευταίες ημέρες περι-ήλθαν σε γνώση του πρωθυπουργού, από πηγές κυρίως στο εξωτερικό, ορισμένες πληρο-φορίες που κατά κύριο λόγο επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη - και με μοχλό την υπόθεση Κόκκαλη- ένα ευρύτερο σχέδιο πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η πολιτική κατάστασις της Χώρας ευρίσκεται εκτός ελέγχου. Οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδος και δεν αφήνουν τίποτε όρθιο. Ο πρωθυπουργός τελεί υπό κομματική ομηρεία και δεν μπορεί να ανακτήση τον έλεγχο. Το ΠΑΣΟΚ ευρίσκεται στα πρόθυρα καταρρεύσεως και αναζητεί σανίδα σωτηρίας στην Αριστερά. Η δε Αξιωματική Αντιπολίτευσις τηρεί στάση αναμονής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "συνειδητοποιεί το τέλος ο κ. Σημίτης. Καταφεύγει στην κινδυνολο-γία μιλώντας για εκτροπή και δικτατορία 28 χρόνια μετά την εδραίωση της δημοκρατίας και 20 χρόνια από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Διχάζει τον λαό, επιδιώκει την οξύτητα, συμπεριφέρεται ως παλαιοκομματικός και πολιτικός της δεκαετίας του '60 με την ελπίδα ότι θα συγκινήσει κάποιες ομάδες ψηφοφόρων για να τις εγκλωβίσει και πάλι στο μαντρί".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "ο πρωθυπουργός της νοθείας, της λεηλασίας του Χρηματιστηρίου και των κοινοτικών πόρων, του παράνομου τζόγου, της διαφθοράς και των οργανωμένων συμφερόντων τρέμει την πτώση και τις πρόωρες εκλογές και καταφεύγει σε οξύτατη πόλωση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "σκληρή "γλώσσα" κατά του πρωθυπουργού χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του στην Πρέβεζα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ηπειρο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για παρακράτος διαφθοράς και ασυδοσίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "ο Κ. Σημίτης άρχισε να παίζει με την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα, στην προσπάθειά του να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Εφτασε στο σημείο να ενοχοποιήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δημιουργεί συνθήκες για νέα δικτατορία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό γράφει μεταξύ άλλων "κύριε πρωθυπουργέ, οι δηλώσεις σας για θολό τοπίο, πόλεμο οργανωμένων συμφερόντων, απαξίωση της πολιτικής, απόπειρα αποσταθε-ροποίησης και κίνδυνο εκτροπής, υπερβολικές και εξωπραγματικές καθ΄ εαυτές, προδίδουν έλλειψη ψυχραιμίας. Συνδεόμενες αναπόφευκτα με το κυρίαρχο γεγονός των ημερών που δεν είναι τα "φρουτάκια" αλλά η ποινική δίωξη κατά του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, οι δηλώσεις αυτές αδικούν και σας και την κυβέρνησή σας και οδηγούν σε παρερμηνείες. Το φαινόμενο Κόκκαλη δεν είναι ούτε σημερινό, ούτε τυχαίο. Είναι ένα εγκαθιδρυμένο διαχρονικό και διακομματικό καθεστώς διαπλοκής".

    [04] Κύπρος - FIR

    Η Espresso αναφέρει ότι "για πρώτη φορά από τη συνθήκη εγκαθίδρυσής της το 1960, η Κύπρος ξεπερνάει τα διλήμματα και τις απειλές της Τουρκίας και από 1ης Μαρτίου 2002 αναλαμβάνει τα νόμιμα δικαιώματά της και τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και θα εκτελεί αποστολές έρευνας και διάσωσης μέσα σε όλη την περιοχή του FIR Λευκωσίας. Με ειδική ΝΟΤΑΜ έχει ήδη γνωστοποιήσει την απόφασή της προς το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και προς κάθε άλλον αρμόδιο φορέα".

    [05] Υπόθεση Κόκκαλη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "στο κενό φαίνεται να πέφτει η εκστρατεία σπίλωσης του προέδρου της INTRAKOM και του Ολυμπιακού κ. Σωκράτη Κόκκαλη που ενορχήστρωσαν ξένα επιχειρηματικά κέντρα με τα ποικίλα υποπόδιά τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επίθεση λάσπης έγινε από πολυ-εθνική εταιρεία με έδρα την Γερμανία, με απώτερο σκοπό να βάσει στο χέρι το "φιλέτο" της Ελληνικής και Βαλκανικής Τηλεπικοινωνια-κής αγοράς που σήμερα κατέχει ο Ομιλος INTRAKOM".

    Η Traffic news εκτιμά ότι "συνεχίζεται το θρίλερ με την πλούσια επιχειρηματική δράση του Ελληνα μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, που παίρνει τις διαστάσεις κατασκο-πευτικού σεναρίου ύστερα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι υπήρξε πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας Στάζι, έγγραφα της οποίας δημοσίευσε και χθες η εφημερίδα "Καθημερινή".

    [06] Δημοτικές εκλογές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "με διπλάσιο αριθμό υποψηφίων συμβούλων στα ψηφοδέλτια θα διεξαχθούν οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, οι επικεφαλής των συνδυασμών θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιό τους τόσους υποψηφίους όσα και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αυξημένα κατά 100%. Με τον ισχύοντα νόμο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50%. Στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων θα ισχύσει επίσης η ποσόστωση του ένα προς τρία υπέρ των γυναικών, που επιβάλλει την παρουσία ποσοστού 33% στα δημοτικά ψηφοδέλτια".

    [07] Συνέντευξη Ευθυμίου

    "Νομοθετική ρύθμιση για την απεμπλοκή των εξετάσεων των αποφοίτων ιατρικών σχολών του εξωτερικού από το πρόβλημα των εκάστοτε κινητοποιήσεων στις σχολές, αύξηση των συντάξεων των πανεπιστημιακών και 7.000 νέους διορισμούς στις δυο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης προαναγγέλλει μέσω της ΑΠΟ-ΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πέτρος Ευθυμίου, και ανακοινώνει ότι ο νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών θα διενεργη-θεί το Νοέμβριο του 2002. Η εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών του 2002 δεν πρόκειται να μειωθεί, η προφορική βαθμολογία δεν καταργείται, ενώ η προσαρμογή του προφο-ρικού στο γραπτό βαθμό για τους αδύναμους μαθητές θα παραμείνει στις 5 μονάδες".

    [08] Συνέντευξη Χρήστου Πρωτόπαπα

    "Ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά της κυβέρνησης τα συμφέροντα εκείνα που ονειρεύονται να εκμεταλλευτούν προς ίδιον όφελος τους πόρους και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, προειδοποιεί με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. "Κάποια στιγμή οι μάσκες πέφτουν", υπογραμμίζει, όταν ερωτάται εάν η κυβέρνηση θα πει ονόματα, δηλώνοντας πως "θέλουν να δημιουργήσουν τώρα κλίμα αποσταθεροποίησης, είτε γιατί φοβούνται το μέλλον είτε γιατί δεν μπορούν να περιμένουν". Θετικός σε ένα νέο εκλογικό νόμο, που θα δίνει την ευκαιρία για προεκλογικές συνεργασίες αυτοτελών κομμάτων και για συμμετοχή περισσότερων πολιτικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση της χώρας, εμφανίζεται ο υπουργός Τύπου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 25 February 2002 - 21:35:56 UTC