Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-04-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/04/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Χρηματιστήριο
  • [04] ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
  • [05] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [06] Μέση Ανατολή - Ελλάδα
  • [07] Ολυμπιακά έργα
  • [08] ΠΑΣΟΚ- Σημίτης
  • [09] Ελλάδα- ΠΓΔΜ
  • [10] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [11] ΓΣΕΕ-Ασφαλιστικό
  • [12] Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας
  • [13] ΗΠΑ-Επίσκεψη Καραμανλή
  • [14] Κυπριακό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/04/2002

    Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ελληνική στάση, το ασφαλιστικό, η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Ληστεία 35 τρις στο Χρηματιστήριο! Η κυβέρνηση ομολογεί τις ευθύνες της.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τείχος μίσους. Σπεύδουν ...βραδέως οι ΗΠΑ στην Παλαιστίνη.

    Η ΑΥΓΗ:Ο Σαρόν καταλαμβάνει ολόκληρη την Παλαιστίνη. Με απροκάλυπτη βία, συλλήψεις και απελάσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Πλήρωσε το EXTRA για τα φρουτάκια της Πάτρας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Ο Μπους στέλνει τον Πάουελ για να πειθαναγκάσει τον Σαρόν. Αιφνίδια στροφή της Ουάσιγκτον-ζητεί από το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα Κατεχόμενα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Σαρόν Σαρόν Σταύρωσον Αυτόν!

    ΕΘΝΟΣ:Ο νέος φόρος για όλα τα ακίνητα. Με συντελεστή από 0,1-0,2% επί της αντικειμενικής αξίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Τον ...μακιγιάρουν από τώρα για το ''σώου'' της Δευτέρας. Προσεκτικά σκηνοθετημένος ο ...μονόλογος διετίας του Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Ξέρουν τους ένοχους. Η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών έχει ονοματεπώνυμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:ΕΛ.ΑΣ: Τελεσίγραφο αξιωματικών για το μισθολόγιο. Εμφύλιος: Διχάζουν οι προτάσεις Χριστοδουλάκη/Δυσαρέσκεια και από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Και ξαφνικά ο Μπους...Ελιγμός επικοινωνιακός, μπροστά στις αντιδράσεις.

    ΕΣΤΙΑ:Ασφαλιστικό:Όλη η αλήθεια. Στο έξοχο βιβλίο του κ. Π. Βουρλούμη.

    Espresso:Σοκάρει η αφίσα της ηδονής στους δρόμους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Η ανεξέλεγκτη βία αφύπνισε τον Μπους. Σκληρό μήνυμα προς Σαρόν και Αραφάτ-Στέλνει τον Κόλιν Πάουελ.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Κάτι κινείται...Στέλνει τον Πάουελ στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός πρόεδρος.

    ΤΑ ΝΕΑ:Τι (δεν) κάνατε κύριε υπουργέ, την τελευταία διετία. Τα συν και τα πλην του απολογισμού της κυβέρνησης.

    ΝΙΚΗ:Ο Σαρόν δεν έχει το Θεό του. Παρέμβαση Μπους μετά τη διεθνή κατακραυγή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Μπους-Σαρόν φονιάδων των λαών.Δολοφονίες-Βασανισμοί- απελάσεις, η πρακτική του Ισραήλ.

    Traffic News:Με εκλιπαρεί να αποσύρω τη μήνυση. Την έκανε ''ρόμπα'' στο Internet αλλά τώρα ζητά συγγνώμη!

    Η ΧΩΡΑ:Ο Καραμανλής βλέπει Μπους, Τσέινι, Πάουελ. Αποκλειστικό : Τον Ιούνιο στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Οι Άγιοι Τόποι στο απόσπασμα. Η ισραηλινή επίθεση στο Ναό της Γέννησης κατέρριψε κάθε άλλοθι.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Βαρβαρότητα. Ακόμη και οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αντιδράσουν!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Οι Εβραίοι ξανασταυρώνουν το Χριστό.

    [03] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''εγκληματική αδιαφορία βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία αν και γνώριζε ποιοι ευθύνονται για το οικονομικό έγκλημα που συντελέστηκε στο Χρηματιστήριο εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών, δεν έπραξε απολύτως τίποτα για να εμποδίσει τους αυτουργούς της μεγάλης ''ληστείας'' των 35 τρισεκατομμυρίων δραχμών''.

    [04] ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''τις αιτίες της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ για τη ...μετονομασία του Κινήματος αναζητούν στη ΝΔ, μετά την ανακίνηση του συγκεκριμένου ζητήματος από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη. Στην κυριολεξία, στη Ρηγίλλης εξετάζουν με μεγάλη προσοχή το ενδεχόμενο να είναι η ΝΔ στόχος των προτάσεων αυτών και όχι οι υποτιθέμενοι εσωκομματικοί αντίπαλοι των ''εκσυγχρονιστών''.

    [05] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''σε πλήρες ναυάγιο οδηγούνται οι εκ του σύνεγγυς ελληνοτουρκικές συνομιλίες που διεξάγονταν στο ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Τόσο η ελληνική αντιπροσωπεία όσο και η τουρκική δηλώνουν απροθυμία να συναντηθούν, αφού οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν ήδη δρομολογήσει άλλες διαδικασίες διαλόγου , διερευνητικές - όπως τις αποκάλεσαν - για την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι οδηγίες άλλωστε που έχουν πάρει οι μόνιμες αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας στην έδρα της Συμμαχίας είναι να ''παγώσουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μέχρι νεωτέρας'', προφανώς έως ότου διαπιστωθεί πρόοδος στις διερευνητικές επαφές''.

    [06] Μέση Ανατολή - Ελλάδα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι ''στην απροθυμία κυρίως των ΗΠΑ απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου την αδιάλλακτη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης. Αυτό δήλωσε χθες κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''την ανησυχία αλλά και τις επιφυλάξεις του για τη δυνατότητα επίτευξης μιας λύσης στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής στο προβλεπτό μέλλον, εξέφρασε χθες ενημερώνοντας τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι εκτόνωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη βούληση της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη παράλληλα με την επιδιωκόμενη ασφάλεια και πολιτική λύσης του Παλαιστινιακού. Ειδάλλως προέβλεψε ριζοσπαστικοποίηση και πόλωση στον αραβικό κόσμο σε επίπεδο κυβερνήσεων και κοινωνιών με συνακόλουθο αποτέλεσμα αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων, κάτι που θα συνιστά σύγκρουση πολιτισμών και τραγική εξέλιξη για τον κόσμο''.

    Σύμφωνα με την Espresso, ''συνεχίζονται αμείωτες οι επαφές του Γ. Παπανδρέου με παράγοντες της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας και είναι διαρκώς έτοιμος να συμβάλλει και προσωπικά στα όσα αποφάσισε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη. Παράλληλα, η Αθήνα δίνει πλέον προτεραιότητα στην παροχή ανθρωπιστικής συνδρομής από τον ελληνικό λαό προς τα θύματα της βιαιότητας στη Μέση Ανατολή''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ''την ανάγκη να ασκηθεί πίεση προς το Ισραήλ προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επάνοδο της ειρήνης στη Μέση Ανατολή υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δανό ομόλογό του Αντρες Φογκ Ρασμούσεν''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ''παρά τη σαφήνεια των ελληνικών θέσεων, όπως αυτές καταγράφηκαν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, αυτό που έγινε επίσης εμφανές είναι ότι η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να σηκώσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση Σαρόν , η οποία μέρα με τη ημέρα αντιγράφει ολοένα και περισσότερο τις ναζιστικές μεθόδους του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου που κόστισε τη ζωή εκατομμυρίων Εβραίων''.

    [07] Ολυμπιακά έργα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''συγκρατημένα αισιόδοξος αφού απομένει να μετουσιωθούν τα λόγια σε πράξεις εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά χθες ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ''.

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι ''η κυρία Βάσω Παπανδρέου προχθές στη Βουλή απεκάλυψε αλλά και υιοθέτησε, το τέχνασμα που εξ αρχής είχε καταγγείλει η ΝΔ. Οτι δηλαδή σκοπίμως άφηνε η Κυβέρνησις Σημίτης να παρέρχεται ο χρόνος από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς να κάνη τίποτε, ώστε να προωθηθούν τα έργα την τελευταία στιγμή και με ''συνοπτικές διαδικασίες''.

    [08] ΠΑΣΟΚ- Σημίτης

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι ''δεσμεύομαι για την Ελλάδα του αύριο'', πρόκειται να τονίσει στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται για το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος και να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο. Κείμενο 89 σελίδων, όπου περιλαμβάνεται ο απολογισμός της πρώτης διετίας, έδωσε χθες στη δημοσκόπηση το Μέγαρο Μαξίμου. ''Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο, για την Ελλάδα της σύγκλισης και της συνοχής'' είναι ο τίτλος του κειμένου που περιλαμβάνει απολογισμό κατά υπουργείο αλλά και ένα γενικό προγραμματισμό για την επόμενη διετία. Πρώτον να υλοποιηθεί η πραγματική οικονομία και κοινωνική σύγκλιση. Δεύτερον να προωθηθεί η ενταξιακή προοπτικής της Κύπρου με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Τρίτον να διοργανωθούν επιτυχώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και τέταρτον να δοθεί η μάχη για την αυριανή θέση της Ελλάδας σε μια δημοκρατική και συμμετοχική Ευρώπη των λαών''.

    [09] Ελλάδα- ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''η συνεχής βελτίωση των ελλησκοπιανών σχέσεων επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργός της FYROM Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι που είχε χθες το βράδυ ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλιδης. Αναγνωρίζοντας το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ο Λ. Γκεοργκίεφσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να αναλάβει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μιας συνδιάσκεψης του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρότεινε την επέκταση του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης- Σκοπίων και εντός του Κοσόβου σε βάθος 20 χιλιομέτρων. Ο αγωγός ολοκληρώνεται και τον Ιούνιο υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι πρώτες ποσότητες πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια''.

    [10] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι ''στους δρόμους έβγαλαν και πάλι τα τρακτέρ οι αγρότες που πρόσκεινται κυρίως στη ΝΔ και το ΚΚΕ. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στη θέση πως η βαμβακοπαραγωγή που θα δηλωθεί στην Κομισιόν δεν θα ξεπεράσει τους 1.146.000 τόνους''.

    [11] ΓΣΕΕ-Ασφαλιστικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι ''σε δυο συνδικαλιστικά στρατόπεδα χωρίσθηκε χθες η ΓΣΕΕ, καθώς στην μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας και στη ψηφοφορία, δεν υπήρξε κοινή απόφαση για την οριστικοποίηση της 24ωρης απεργίας, με αιχμή την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού''.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι ''σε απεργία στις 18 Απριλίου για το ασφαλιστικό καλούν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΑΣ και Αυτόνομη Παρέμβαση μετά την μεθόδευση του προέδρου της ΓΣΕΕ ουσιαστικά διέλυσε τη συνεδρίαση χθες του οργάνου για να εμποδίσει τη λήψη απόφασης. Ο κ. Πολυζωγόπουλος, φοβούμενος διαφοροποιήσεις στην ΠΑΣΚΕ, επέβαλε την αποχώρηση των 22 συνδικαλιστών της, ενώ παρέμειναν οι 22 συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων. Ο λόγος τώρα στα πρωτοβάθμια συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, ο λόγος τώρα στους εργαζόμενους''.

    Η Traffic news εκτιμά οτι ''ικανοποιημένος από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη χρηματοδότηση του συστήματος ασφάλισης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις που δικαιώνουν τις προσπάθειες και τους αγώνες των εργαζομένων για τη δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος''.

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι ''περίπου 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι ευνοούνται από το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση (37ετία χωρίς όριο ηλικίας, αύξηση συντάξεων, μείωση ορίου ηλικίας για τους άνδρες κα), περίπου 900.000 δεν θα έχουν καμία επίπτωση στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς και μόνο 15.000-20.000 άτομα θα έχουν ελάχιστες απώλειες. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρός της κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος και βασίζονται σε επιστημονική έρευνα που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία''.

    [12] Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι ''υπογραφή μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των επιτελείων Ελλάδας και Ρωσίας, από το οποίο θα υπάρξουν συνεργασίες σε θέματα κοινής εκπαίδευσης και επιχειρησιακής σχεδίασης, ενημέρωση από ελληνικής πλευράς του κ. Ιβανόφ για τους διαγωνισμούς και τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση και το θεσμό του επαγγελματικού στρατού, που υλοποιείται στις ελληνικές ΕΔ, καθώς και άλλα διμερή και διεθνή θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας (τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή), ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν από τους υπουργούς Άμυνας των δυο χωρών, κ. Παπαντωνίου και Ιβανόφ''.

    [13] ΗΠΑ-Επίσκεψη Καραμανλή

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται οτι ''με τον πρόεδρο Μπους, τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι και τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί ο Καραμανλής τον Ιούνιο στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συμμετάσχει στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατικών Κομμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, και ήδη έχουν κανονιστεί τα ραντεβού με τους Τσέινι και Πάουελ, ενώ η συνάντηση με τον πλανητάρχη θα πραγματοποιηθεί εκτός πρωτοκόλλου''.

    [14] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι ''ανήσυχοι για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των Κληρίδη και Ντενκτάς εμφανίζονται Αθήνα και Λευκωσία, όπως φάνηκε μετά τις συναντήσεις που είχες χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Κασουλίδης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τ. Γιαννίτση και τον υπουργό Άμυνας Γ. Παπαντωνίου''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι ''δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποδοχής του βελγικού μοντέλου για την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Κασουλίδης, σε χθεσινές δηλώσεις του στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του κ. Παπανδρέου και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών''.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 5 April 2002 - 16:20:12 UTC