Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-05-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/05/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Παλαιστινιακό
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Γιουγκοσλαβία - Σημίτης
  • [06] Προϋπολογισμός
  • [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [08] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/05/2002

    Οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό, ο προϋπο-λογισμός του 2003, το ασφαλιστικό, η επίσκεψη Σημίτη στη Γιουγκοσλαβία είναι μεταξύ των θεμάτων της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ''Μαχαίρι'' σε υπερωρίες, επιδόματα. ''Περιστολή των δαπανών'' επικαλείται η κυβέρνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το νέο μισθο-λόγιο. Δημόσιο: Πως θα διαμορφωθούν τα επιδόματα.

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ: Σε ποιούς δίνει το χρίσμα η Ρηγίλλης. Ολα τα ονόματα υποψήφιων νομαρχών της Νέας Δημοκρατίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορίζουμε όσους θέλουμε. Ρουσφετολογικό αμόκ Φλωρίδη.

    Η ΑΥΓΗ: Στη Γάζα τώρα το μακελειό ... Το Ισραήλ ολοκληρώνει το σχέδιό του.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ερχεται μεγάλη άνοδος στη Σοφοκλέους. Κυβέρνηση, τραπεζίτες, επιχει-ρηματίες και επενδυτές προεξοφλούν απογείω-ση του Δείκτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναβάλλεται για μετά το 2004 το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Που συμφωνούν και που διαφωνούν οι κκ Σκανδαλίδης και Χριστοδουλάκης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3 περιοχές SOS για έξι Ρίχτερ!

    ΕΘΝΟΣ: Αύξηση ρεκόρ στα δάνεια για κατοικία. Στεγαστικά: Πάνω 40% σ΄ ένα χρόνο-Χρωστάμε 16,4 δις ευρώ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αποφασισμένος ο Σαρόν για εκδίκηση μέχρις εσχάτων. και τώρα πιάνει δουλειά η Ισραηλινή ... Γκεστάπο!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρη τρύπα στην οικονομία. Ο δήθεν πλεονασματικός προϋπολογισμός είναι έντονα ελλειμματικός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελεύθερες τώρα οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Υπ. Οικονομικών: Καταργείται ο περιορισμός ενός διορισμού για κάθε 5 αποχωρήσεις, που δεν ίσχυσε ποτέ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αρον-άρον για προσλήψεις. Πιέζουν υπουργοί, αμύνεται ο Φλωρίδης με χρονοδιάγραμμα.

    ΕΣΤΙΑ: Αυτά μεθοδεύουν για τις εκλογές. Στόχος 121 έδρες και ''δεξιά παρένθεση''.

    Espresso: Δύσκολες ώρες για Ντέμη και Βανδή! Ο ρόλος της Δέσποινας στην απόφαση του διεθνή άσου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προσλήψεις, αυξήσεις παρά τα ελλείμματα. Ο εκλογικός κύκλος πιέζει την κυβέρνηση για παροχές πέραν των δυνατοτήτων της.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στο μικροσκόπιο ο...έλεγχος των τροφίμων. 13-22 Μαΐου η Επιτροπή της ΕΕ στην Αθήνα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επιχείρηση θρίλερ με Παλαιστινίους. Και η Ελλάδα θα πάρει εγκλωβισμένους.

    ΝΙΚΗ: ''Ψαλίδι'' σε υπερωρίες και οδοιπορικά. Μειώνονται οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Για Αυτοδιοίκηση λαϊκό φρούριο συσπείρωσης κι αγώνα.

    Traffic News: Το σπίτι της ίντριγκας. Ο Νίκος αφηγείται για πρώτη φορά τη ζωή του μέσα κι έξω από το κοτέτσι.

    Η ΧΩΡΑ: Ο Αντώνης στο δρόμο της επιστροφής. Ολα τα στελέχη της Κεντροδεξιάς θα συμπαραταχθούν με τη ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παραμένει φτωχομάνα. Μεγάλες αποκλίσεις από τους μέσους όρους 58 ευρωπαϊκών πόλεων παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παιχνίδι με προσλήψεις. Ενόψει Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προβοκάτορες στο Κοινοβούλιο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γκαλίπ Γκαλίπ αποκάλεσε την Ελλάδα κράτος ''τρομοκράτη''.

    [03] Παλαιστινιακό

    Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποστηρίζει ότι ''μετά από δραματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων και με την εγγύηση ΗΠΑ και ΕΕ οι έγκλειστοι στο Ναό της Γεννήσεως βρίσκονται καθ΄ οδόν προς χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Πρώτος σταθμός τους η Λάρνακα''.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ''τη μοναδική παλαι-στινιακή περιοχή που έμεινε αλώβητη από τις καταστροφικές ''αντιτρομοκρατικές'' επιχειρήσεις του περασμένου μήνα βάζει τώρα στο στόχαστρό της η ισραηλινή πολεμική μηχανή. Ο κλοιός γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας έσφιξε ακόμη περισσότερο χθες, καθώς το Ισραήλ άρχισε να συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή, επιστρατεύοντας παράλληλα πολλούς εφέδρους''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''νέα βαρειά αντίποινα ετοιμάζει ο Αριέλ Σαρόν και οι στρατιωτικοί του επιτελείς μετά τις αιματηρές παλαιστινιακές επιθέσεις με την συναίνεση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο του άφησε εν λευκώ να αποφασίσει την ''φύση των μέτρων που θα ληφθούν''.

    Η Espresso τονίζει ότι ''επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι Ισραηλινοί οι οποίοι προετοι-μάζονται για μία ακόμη ''αναμέτρηση'' στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Το Υπουργικό Συμβούλιο της ισραηλινής κυβέρνησης έδωσε το ''πράσινο φως'' γι αυτό που αναμενόταν: μια νέα επίθεση αντιποίνων σε απάντηση της αιματηρής επίθεσης αυτοκτονίας στην περιοχή Ρισόν Λετζιόν. Ολα ήταν έτοιμα για την επίθεση, που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα τα ξημερώματα''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''στην Κύπρο μεταφέρεται ύστερα από ολονύκτια επιχείρηση θρίλερ οι 13 Παλαιστίνιοι που ήταν εγκλωβισμένοι στο Ναό της Γεννήσεως . Υστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις Ελλάδας-Κύπρου - Ισραήλ και με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στρατιωτικό αεροπλάνο αναχώρησε χθες το βράδυ από την Κύπρο για το Τελ Αβιβ προκειμένου να παραλάβει Παλαιστινίους''.

    [04] Ασφαλιστικό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι ''έτοιμη να καταρτίσει και μετά να καταθέσει το αντιασφα-λιστικό νομοσχέδιό της εμφανίζεται η κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Εργασίας στάθηκε χτες συγκαταβατικός απέναντι στα προκλητικά αιτήματα της διοίκησης του ΕΒΕΑ''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, για μείωση των εργοδοτικών εισφο-ρών, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''αναβάλλεται για το 2004 λόγω της βεβαρημένης κατάστασης του προϋπολογισμού, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όπως δήλωσαν προς το ΒΗΜΑ πηγές του υπουργείου Οικονομίας, κατεβάζοντας μάλιστα τον πήχυ των αυξήσεων στη δημόσια διοίκηση. Η ΑΔΕΔΥ ωστόσο επιμένει και παρ΄ ότι αποδέχεται σταδιακή εφαρμογή του νέου μισθολογίου σε εύλογο χρονικό ορίζοντα, καταθέτει ''πανάκριβη'' για τα δημοσιονομικά περιθώρια πρόταση, προκει-μένου να επιτευχθεί εξομοίωση των μισθών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης με αυτούς της ευρωπαϊκής''.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ''στη μείωση των εισφορών σχεδιάζει να προχωρήσει την επόμενη διετία το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μισά από τα χρήματα που θα προέλθουν από την πάταξη της εισφορο-διαφυγής και την αντιμετώπιση της παρα-οικονομίας πρόκειται να διατεθούν για τη μείωση των εισφορών''.

    [05] Γιουγκοσλαβία - Σημίτης

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''τρια χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς η κατακερματισμένη σήμερα Γιουγκοσλαβία δίνει το δικό της αγώνα, αναζητώντας διέξοδο στα αδιέξοδά της. Και η επίσκεψη χθες του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη έχει αναμφίβολο χαρακτήρα πολύ σημαντικού γεγονότος, αφού η αναγνώριση και η προσέγγιση μιας φίλης χώρας ήταν εμφανής στις επαφές''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι ''το κείμενο με τους όρους της συμφωνίας για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων που συνέταξε το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί τον προσεχή Ιούνιο, παρέδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Γιουγκο-σλαβίας Ντράγκισα Πέσιτς κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο Βελιγράδι ύστερα από 16 χρόνια''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι ''το Βελιγράδι που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του από τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ επισκέπτεται από χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''με την υπογραφή τριών συμφωνιών οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας που αφορούν κυρίως στους τομείς των εναερίων και οδικών μεταφορών, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της διημέρου επισκέψεως του πρωθυπουργού στο Βελιγράδι''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη σε μια χώρα που σταδιακά ιδιωτικοποιείται. Μίλησε, λοιπόν κυρίως για δουλειές. Απέφυγε τον πολιτικό λόγο, ενώ υπερέβη ακόμη και τις διπλωματικές αναστολές, δεν συναντήθηκε δηλαδή με τον πρόεδρο της Σερβίας Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος βρίσκεται με το ένα πόδι στη Χάγη''.

    [06] Προϋπολογισμός

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "δραστικές περικοπές στις υπερωρίες και τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων επιβάλλει η κυβέρνηση σε όλα τα υπουργεία, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2003".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "με το 'μαχαίρι' σκοπεύει να κόψει το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών τις δαπάνες για τις υπερωρίες και τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ 'φρένο' σκοπεύει να βάλει και στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, σε μία προσπάθεια περιστολής των δαπανών".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "με αρχή τις υπερωρίες, τα οδοιπορικά και τις δαπάνες του υπουργείου Παιδείας ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα αναμόρφωσης -και περικοπής- των δαπανών με βάση το πρότυπο των δαπανών, βάσει προγραμμάτων δραστηριοτήτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "κόβει με το μαχαίρι η κυβέρνηση υπερωρίες-μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων, προσλήψεις και ορίζει ανώτατο όριο αύξηση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων, ενόψει της κατάρτι-σης του προϋπολογισμού χρήσης 2003".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "με τριετή χρονοδιαγράμματα επιχειρεί να αντισταθεί στις πιέσεις υπουργών για άρον-άρον προσλήψεις στο Δημόσιο ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης. Με εγκύκλιό της 'συνιστά' δραστική περικοπή δαπανών για μετακινήσεις και υπερωρίες και περιορίζει την αύξηση των λει-τουργικών δαπανών των υπουργείων σε 2%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "σε διαρκή άσκηση ισορροπίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει ταυτόχρονα τις δημοσιονομικές υστερήσεις και τις προεκλογικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνεχώς μεταξύ αλληλοαναιρούμενων επαγγελιών".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "με μαγική εικόνα μοιάζει, πλέον, ο προϋπολογισμός αφού μέσα σε ένα μήνα ο ρυθμός των πρωτογενών δαπανών έσπευσε από το 13,6% στο 5%, έναντι ετήσιου στόχου 5,4%! Ανάλογη είναι και η εικόνα στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες από το απίστευτο 14,1% του πρώτου διμήνου εμφανίζονται περιορισμένες στο 4,4% έναντι ετήσιου στόχου 5,6%".

    H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "'Ψαλίδι' στις υπερωρίες και τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων επιβάλλει η κυβέρνηση σε όλα τα υπουργεία, εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2003. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι ενώ ο τρόπος κατάρτισης και του επόμενου προϋπολογισμού θα είναι κατά τ΄ άλλα ο ίδιος με το φετινό, ο τρόπος έγκρισης αλλά και το ύψος των δαπανών για υπερωρίες και μετακινήσεις προσωπικού θα αλλάξουν δραστικά".

    [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Ξέφυγε ο προϋπολογισμός! Απομα-κρύνεται η πρόβλεψη για πλεόνασμα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Ψαλίδι στις κρατικές δαπάνες. Νέο σύστημα ελέγχου της αποδοτικότητας όλων των δημοσίων δαπανών και πλαφόν 2% το 2003".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Μετεξεταστέα" έμεινε η πληροφορική στα σχολεία. Αδύναμο το κράτος να απορ-ροφήσει τα κοινοτικά κονδύλια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Περιορισμοί τέλος για προ-σλήψεις στο Δημόσιο. Δεν ισχύει πλέον η αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων".

    [08] Προϋπολογισμός

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "σήμερα κινδύνου εκπέμπει η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί από τώρα τα υπουργεία ότι οι δαπάνες τους για το 2003 θα είναι αυξημένες μόλις κατά 2%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Saturday, 11 May 2002 - 6:23:57 UTC