Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-06-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/06/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Απόηχος δηλώσεων Αλέκου Παπαδό-πουλου
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Αβραμόπουλος - ΝΔ
  • [06] Εκλογικοί Κατάλογοι
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] Τουρκία - ΕΕ
  • [09] Εκόνομιστ - Λαλιώτης

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/06/2002

    Ο απόηχος της απόφασης του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου να μη θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φορο-ελαφρύνσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ποιοί και γιατί τις δικαιούνται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 340.000 διπλο-εγγεγραμμένοι! Με εκλογικούς καταλόγους - σκάνδαλο οδεύουν προς τις εκλογές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ρουσφέτι στο φονιά -δραπέτη. Εγγραφο - φωτιά εκθέτει το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλαξε την κυβέρνηση κ. Σημίτη. Δεν πάει άλλο η κατάσταση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δασικοί χάρτες σε 27 νομούς. Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

    ΕΘΝΟΣ: Πότε και πως συμφέρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Νέο φόροι: Το νέο τοπίο για αγοραπωλησίες - γονικές παροχές -κληρονομιές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μετά την απαγόρευση για τον καπνό των Ελλήνων από τον Υπουργό Υγείας... Γίνεται και ο ίδιος καπνός, λόγω, κοσμίας διαγωγής του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δραπετεύει ο Παπαδόπουλος. Από το κλυδωνιζόμενο σκάφος του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας τα ποντίκια που πηδάνε από το πλοίο που βουλιάζει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρίχνουν τις βάσεις Μαθηματικά και προφορικός βαθμός. Πανελλαδικές: Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη πτώση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η υγεία βλάπτει το ΠΑΣΟΚ. Οργή Σημίτη: ''Αλέκο, μου προσθέτεις άλλο ένα πρόβλημα''.

    ΕΣΤΙΑ: Το σχέδιο ανατροπής Σημίτη. Επιβεβαιώνεται από το ''Εκόνομιστ''.

    Espresso: Γυμνή μπροστά στον Σημίτη! Η φλογερή Ισπανίδα που εντυπωσίασε τον πρωθυπουργό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και σε άντρες πριμ σύνταξης για παιδιά. Τι προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό.

    Η ΧΩΡΑ: Πηδάνε από το σκάφος του Σημίτη και βλέπουν να έρχεται σύντομα ο Καραμανλής.

    Θρυμματίζεται το ΠΑΣΟΚ, φεύγουν ένας-ένας οι υπουργοί.

    Traffic News: Σκληρός πράκτορας μυστικών υπηρεσιών η Μις Υφήλιος. Οπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο SOS για κρέατα-ψάρια. Αντιβιοτικά σε ιχθυοτροφεία, μόλυβδος και κάδμιο σε ζώα.

    [03] Απόηχος δηλώσεων Αλέκου Παπαδό-πουλου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''απροσδόκητο πλήγμα για τον Κ. Σημίτη και την κυβέρνηση και ''δώρο'' προς τη ΝΔ αποτέλεσε η δήλωση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδό-πουλου ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός το πληροφορήθηκε εν πτήσει προς την Κίνα και εξ όσων φαίνεται εξοργίστηκε αρκούντως''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''με μια κίνηση επιδεχόμενη ερμηνειών για τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει ο Αλ. Παπαδό-πουλος δημοσιοποίησε χθες την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Εξέφρασε, όμως την επιθυμία να παραμείνει μέχρι τότε στη θέση του υπουργού Υγείας, για να ολοκληρώσει, όπως υποστηρίζει, τη ''μεταρρύθμιση''. Η απόφαση Παπαδόπουλου αιφνιδίασε πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''αποσύρεται από την πολιτική, μετά το τέλος της θητείας του στο υπουργείο Υγείας ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος. Μια απόφαση που έχει προκαλέσει αμηχανία ήδη στην κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα. Ο κ. Παπαδόπουλος ουσιαστικά δραπετεύει από το κλυδωνιζόμενο σκάφος του ΠΑΣΟΚ, όπου ισχύει η ρήση: ''Ο σώζων εαυτώ σωθήτω''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι ''η κατάσταση που εμφανίζει σήμερα η κυβέρνηση δεν πάει άλλο και ένα από τα πλέον πετυχημένα στελέχη της ο Αλέκος Παπαδόπουλος με την απόφασή του να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές επιδιώκει περισσότερο να αφυπνίσει τον πρωθυπουργό και τα στελέχη του Κινήματος προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες ικανές να αντιστρέψουν το δυσμενές κλίμα και να ακυρώσουν την Δεξιά επέλαση''.

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, ''το σήμα δόθηκε από τον Αλ. Παπαδόπουλο. Το σκάφος του Σημίτη βουλιάζει. Ενας - ένας οι υπουργοί το εγκαταλείπουν. Ολοι πλέον βλέπουν σύντομα τον Καραμανλή στην εξουσία . Και δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν απροκάλυ-πτα τον πρωθυπουργό και την αυλή του Μαξίμου για την επερχόμενη συντριβή''.

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι ''όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κρίσις θα ξεσπάση αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές. Αν η ήττα του ΠΑΣΟΚ λάβη διαστάσεις συντριβής ο κομματικός μηχανισμός θα κινηθή προς ανατροπή και αντικατάσταση του κ. Σημίτη. Τον Οκτώβριο, οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες''.

    Η Traffic News ισχυρίζεται ότι ''κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο εξέφραζαν την ελπίδα ότι ο Αλ. Παπαδόπουλος - που εκλέγεται από το 1989 στη Θεσπρωτία - θα μεταβάλει άποψη και θα πολιτευθεί και στις επόμενες εκλογές''.

    [04] Ασφαλιστικό

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''πλασματικό χρόνο ασφάλισης για τη φροντίδα των παιδιών και στους άνδρες καθιερώνει το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οποίο παρουσιάζεται (σήμερα αναλυτικά) από ΤΑ ΝΕΑ και κατατίθεται εντός της εβδομάδος στη Βουλή. Η διάταξη για τον πλασματικό χρόνο ασφάλισης για παιδιά θα ισχύσει από την 1.1.2003. Με τη διάταξη αυτή ένας εκ των γονέων με πρώτη έχουσα το δικαίωμα τη μητέρα, μπορεί να ασκήσει τα δύο παρακάτω δικαιώματα: 1. Για τον πλασματικό χρόνο 4,5 έτη για τρία παιδιά να μην εργάζεται - δηλαδή να διακοπεί η εργασία - χωρίς όμως να διακοπεί η ασφαλιστική αλυσίδα-συνέχεια, ύστερα από συνεννόηση ή χωρίς συνεννόηση με τον εργοδότη. 2. Να συνταξιοδοτηθεί ενωρίτερα για παράδειγμα με 10,5 έτη ασφάλισης αντί για 15 έτη. Θεμελιώνεται το δικαίωμα για τη λήψη της κατώτερης σύνταξης. Αναλυτικά η διάταξη για τον πλασματικό χρόνο ασφάλισης για παιδιά προβλέπει τα εξής: Να έχουν το δικαίωμα και οι δύο γονείς με πρώτη έχουσα τη δυνατότητα τη μητέρα. Ο πλασματικός χρόνος να είναι ο εξής: πρώτο παιδί:1 έτος. Δεύτερο παιδί: 1,5 έτος. Τρίτο παιδί: 2 έτη''.

    [05] Αβραμόπουλος - ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''απολύτως ορατές έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι ''γέφυρες'' που έχουν πέσει μεταξύ της Ρηγίλλης και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς χρησιμοποίησε ιδιαίτερα θερμούς χαρακτηρι-σμούς για τον πρόεδρο του ΚΕΠ, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε τα θετικά σχόλιά του τόσο για τον πρόεδρο της ΝΔ προσωπικά όσο και για τη βάση του κόμματος''.

    [06] Εκλογικοί Κατάλογοι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι ''με συνοπτικές διαδικασίες που ''φωνάζουν'' από μακριά ότι κάτι μαγειρεύεται επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει το θέμα των νέων εκλογικών καταλόγων. Πριν καν εκπνεύσει η προθεσμία για το ''κλείσιμο'' των καταλόγων που έχει οριστεί η 30η Ιουνίου σπεύδει να ζητήσει με εγκύκλιο από τους δημάρχους της χώρας να αρχίσουν την αποστολή των ειδικών εκλογικών καρτών στους δημότες τους. Στα περισσότερα εκλογικά διαμερίσματα δεν έχουν διαγραφεί οι διπλοεγγραφέντες που υπολο-γίζονται μεταξύ 340-380.000, ούτε οι παρανό-μως ελληνοποιηθέντες σε αρκετούς από τους οποίους μάλιστα έχει αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια''.

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "για "διαβολοβδομάδα" στο ευρύτερο μέτωπο Ελλάδας - Τουρκίας ανησυχούν στρατιωτικοί και διπλωματικοί παράγοντες. Δίνοντας έστω και λίγες πιθανότητες, πλην υπαρκτές, σε δυσάρεστες εξελίξεις ανησυχούν ότι η Τουρκία θα προβεί σε προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο ή στην Κύπρο στο διάστημα των ερχόμενων έξι ή επτά ημερών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "πλήρη επιβεβαίωση της τουρκικής αδιαλλαξίας στην επίλυση του Κυπριακού αποτελούν για μία ακόμη φορά οι προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να έχει την πεποίθηση πως η Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν υποχρέωση ή ευθύνη να δεχθούν μια λύση ανεξαρτήτως κόστους".

    Η Espresso εκτιμά ότι "παρά τη δεινή οικονομική της κατάσταση, η Τουρκία συνεχίζει αταλάντευτα να υλοποιεί τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, αμέσως μετά την συνεδρίαση του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου του περασμένου Νοεμβρίου, περί περικοπών, είναι κενό γράμμα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί καμία απολύτως περικοπή ή τροποποίηση στα ζωτικά τουλάχιστον προγράμματα".

    [08] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ένα άρθρο με τίτλο "Η Αγκυρα απομακρύνεται από τις Βρυξέλλες" στη βελγική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας "Le Soir", καθώς και οι δηλώσεις - υποδείξεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνει η Τουρκία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σηματοδοτούν τη διόγκωση ενός κλίματος αμφισβήτηση, εναντίον της γείτονος χώρας. Παράλληλα, ο επίτροπος τονίζει ότι η Κομισιόν και τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει να δεχθούν οπωσδήποτε την ένταξη των δέκα υποψηφίων χωρών (και την Κύπρο) ακόμη και αν δεν έχουν επιλυθεί κάποια προβλήματά τους, εξαιτίας του φόβου ότι η άνοδος της Ακρας Δεξιάς στην Ενωση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη διεύρυνση".

    [09] Εκόνομιστ - Λαλιώτης

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "οργισμένα αντέδρασε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης σε δημοσίευμα του "Εκόνομιστ", που τον έφερε να θεωρεί τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ως... εκλογικό βάρος για το ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να φύγει. "Ολα τα σενάρια που αναφέρονται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, είναι ανακυκλωμένα σενάρια ευφάνταστων αναλυτών, που καμιά σχέση δεν έχουν με την αλήθεια και την πραγματικότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαλιώτης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 3 June 2002 - 15:03:05 UTC