Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-07-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/07/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία-''17 Νοέμβρη'-Ερευνες-Απολογίες
  • [04] ΟΗΕ-Ανάπτυξη-Ελλάδα
  • [05] Βαμβάκι-Επιδοτήσεις
  • [06] Παιδεία
  • [07] Αγορά αυτοκινήτων
  • [08] Επιδοτήσεις πτυχιούχων ανέργων
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/07/2002

    Οι έρευνες για τη "17 Νοέμβρη" με τις ακολουθούμενες συλλήψεις και απολογίες, η έκθεση του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη και τη θέση της Ελλάδας, οι επιδοτήσεις των βαμβακοπαραγωγών, το ποσοστό συμμετοχής μαθητών και σπουδαστών σε Λύκεια και ΤΕΕ, η κοινοτική οδηγία για τις τιμές των αυτοκινήτων και οι επιδοτήσεις πτυχιούχων ανέργων, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εργασία για 4.100 ανέργους. Ο Δ. Ρέππας υπέγραψε το ''STAGE 2002''.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δίνει νέα ονόματα ο ''Νικήτας''. Συνελήφθη και... τρίτος της οικογένειας Σερίφη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κλείνουν τα στόματα. Θα μπορέσουν Νασιάκος και Σύρρος να συνεχίσουν, αφού κάποιοι θέλουν να περιορίσουν τη ''17Ν'' στους αδελφούς Ξηρού-Σερίφηδες και στο νεκρό Κασίμη;

    Η ΑΥΓΗ: Μεγαλώνουν οι ανισότητες στον πλανήτη. Η έκθεση του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης - Η μεγάλη ελπίδα της Δημοκρατικής Παράταξης!!! Δήμαρχος ή πρωθυπουργός;

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εφθασε η ώρα των ''παππούδων''. Συνελήφθη ο ''Νικήτας'', θα ακολουθήσει ο ''Αλέκος''. Σε κλοιό η ''πρώτη κυρία'' της τρομοκρατίας -Επιχείρηση - σκούπα σε όλη την Ελλάδα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδοτήσεις. Προγράμματα για ανέργους πτυχιούχους.

    ΕΘΝΟΣ: Τα πάνω κάτω στις τιμές των ΙΧ. Ακριβότερα τα μεσαίου και μικρού κυβισμού - πιο φθηνά τα ''μεγάλα''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τρομοκρατούσαν τους Προεδρικούς Μπουφέδες. Ενώ έρρεε ο ''Ερυθρός'' ... Ξηρός οίνος της Μεταπολίτευσης, χθες ...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αμνηστία σε ΠΑΚ-ΠΑΣΟΚ από τους Αμερικανούς. Ακόμα ένα βήμα για την αποϊδεολογικοποίηση της ''17Ν'' και τους απολιτικ τρομοκράτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύλληψη - βόμβα ''επώνυμου'' πληροφοριοδότη. Τρομοκρατία: Ενημέρωνε τη 17Ν για τις κινήσεις της ΕΛΑΣ και των Αμερικανών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πίσω στην εκτέλεση Γουέλτς. Ψάχνουν πάλι το πρώτο χτύπημα και πέντε δράστες.

    ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς 24η στην έκθεση ΟΗΕ. Ο παγκόσμιος δείκτης Ανθρώπινης Αναπτύξεως.

    Espresso: Συγκλονιστική αποκάλυψη: Πως ήθελαν να με κάνουν μέλος της 17Ν. Ομολογία - σοκ από τον 35χρονο ΑΠ που συναντήθηκε με τους αδελφούς Ξηρού σε συνεργείο στη Θεσσαλονίκη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ηγεσία της ''17 Νοέμβρη''. Τα 4 πρόσωπα του βασικού πυρήνα. Ενας άνδρας, μία γυναίκα περικυκλωμένοι. ''Λάμπρος'' και ''Νικήτας'' στα χέρια των διωκτικών Αρχών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ερευνες και σε άλλες οργανώσεις. Διαψεύδει η κυβέρνηση σύνδεση υπηρεσιών με την ''17Ν''.

    ΤΑ ΝΕΑ: 3 ''περίεργοι'' θάνατοι στη 17Ν. Δύο εκτελεστές και ο στρατολόγος. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ερευνά η ΕΛΑΣ.

    ΝΙΚΗ: Ηρθε η ώρα των γυναικών της ''17Ν'. Αναμένονται 20 ακόμη συλλήψεις εκτελεστών-περιφερειακών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ''μεταρρύθμιση'' διώχνει τους μαθητές από την εκπαίδευση. Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΟΛΜΕ.

    Traffic news: Εταιρεία δολοφόνων η 17Ν. Η Μαίρη Μπόση σκιαγραφεί το πορτρέτο των τρομοκρατών.

    Η ΧΩΡΑ: Στο σκοτάδι οι εγκέφαλοι, οι χρηματοδότες και το παρακράτος των πυρήνων μέσα στην κρατική μηχανή. Στο φως οι ''ανεγκέφαλοι'', τα πιόνια και οι ''μαρίδες'' που στρατολογήθηκαν μετά το 1983.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στη Θεσσαλονίκη η ξανθιά της 17Ν. Τι αποκάλυψε η έφοδος των αστυνομικών σε βίλα στη Χαλκιδική.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο Σερίφης αρχηγός της ''17Ν''. Νικήτας, το κωδικό όνομα του εκάστοτε ηγέτη της οργάνωσης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεσμοί αίματος έδεναν τη 17Ν. Δυο οικογένειες οι Ξηροί και οι Σερίφηδες φαίνεται ότι αποτελούν τον κορμό της.

    [03] Τρομοκρατία-''17 Νοέμβρη'-Ερευνες-Απολογίες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''ο Γιωτόπουλος κρύβει το παρελθόν του και ''δείχνει'' συνήθεις υπόπτους και γκαζάκηδες. Προαναγγέλλουν θάνατο Κουφοντίνα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι ''συνελήφθη και ... τρίτος της οικογένειας Σερίφη. Είναι ο Παύλος Σερίφης, συγγενής του Γιάννη και του Μάκη Σερίφη, που γνωρίζει τους ''παππούδες'' της Οργάνωσης. Σε δύο απόπειρες δολοφονίας και σε δύο ληστείες μετείχε και ο Κ. Τέλιος με το ψευδώνυμο ''Μάρκος''. Φήμες ότι επίκειται η σύλληψη και άλλου... Σερίφη''.

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι ''ενώ η αστυνομία χρεώνει τον συλληφθέντα χθες Παύλο Σερίφη (''Νικήτα'') στον αρχικό πυρήνα της ''17Ν'', οι ''Τάιμς του Λονδίνου'' γράφουν ότι παραμένουν ασύλληπτοι ο ιδρυτής αρχηγός και άλλα τέσσερα μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους μία ''αδίστακτη και μυστηριώδης γυναίκα''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''την μεγάλη ελπίδα της Δημοκρατικής Παράταξης, αποτελεί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που βρίσκεται πλέον στην κορυφή - και μάλιστα χωρίς αντίπαλο - από άποψη δημοτικότητας, διεμβολίζοντας όλους τους πολιτικούς χώρους, από την κεντροδεξιά μέχρι την Αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη κεφαλαιοποιήσει την τεράστια επιτυχία στο ζήτημα της τρομοκρατίας και απομένει να κεφαλαιοποιήσει και τον μεγάλο νικητή στη μάχη κατά της 17Ν, που δεν είναι άλλος από τον σημερινό υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη''.

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι ''έφτασε η στιγμή της μεγάλης κρίσης για τη λεγόμενη ''ιστορική ηγεσία'' της ''17Ν'' - αυτό διακηρύσσουν, πλέον, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, θεωρώντας ότι τώρα θα κληθούν να λογοδοτήσουν και οι ''παππούδες'' της οργάνωσης που συμμετείχαν στις πρώτες δολοφονικές επιθέσεις''.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι ''ένα νέο πρόσωπο προσήγαγε από χωριό της ορεινής Καρδίτσας η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι πρώτες πληροφορίες τον ανέφεραν ως τον ''Νικήτα'' αλλά μάλλον πρόκειται για τον ''Βαγγέλη'' που αναφέρει ο Κ. Καρατσώλης στην απολογία του και είναι πιθανότατα συγγενής του ήδη συλληφθέντος Θωμά Σερίφη. Πρόκειται για τον Παύλο Σερίφη που εξετάζεται για τις σχέσεις του με την 17Ν''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ''επίκειται η ανακοίνωση του ονόματος της ''πηγής'' που ενημέρωνε την οργάνωση για κρατικά απόρρητα. Είναι υπεράνω πάσης υποψίας, με υψηλές διασυνδέσεις, γνωστός στην κοινή γνώμη από της τηλεοπτικές εμφανίσεις του''.

    Η Espresso επισημαίνει ότι ''βρέθηκε γιάφκα της ''17 Νοέμβρη'' και στη Θεσσαλονίκη. Ενα μικρό υπόγειο διαμέρισμα στην οδό Γεωργίου Χαραλάμπους Κυπρίου, στην ''καρδιά'' της πόλης, πίσω από το ναό της Του Θεού Σοφίας, αποτέλεσε την κρυψώνα των τρομοκρατών, στην οποία μετέφεραν αντιαρματικές ρουκέτες από το στρατόπεδο του Συκουρίου''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''ιστορικό στέλεχος της ''17 Νοέμβρη'' θεωρεί η ΕΛΑΣ τον 46χρονο Παύλο Σερίφη που πιάστηκε χθες στον Ανθηρό Καρδίτσας''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι ''φοβούνται οι Αρχές όσο ο Κουφοντίνας κυκλοφορεί ελεύθερος. Αναζητούνται τέσσερα σημαίνοντα πρόσωπα''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ''σε μια λεπτή φάση έχει μπει η έρευνα για την εξάρθρωση της 17Ν, καθώς κινείται προς την κατεύθυνση της πρώτης δολοφονίας του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλτς τον Δεκέμβριο του 1975. Για το ''σκηνικό'' της πρώτης εκτέλεσης από τη 17Ν υπήρχε ένα σενάριο από τις Αρχές, που τώρα λένε ότι πάει να επιβεβαιωθεί. Ολονύχτια ανάκριση του 46χρονου Παύλου Σερίφη, που συνελήφθη χθες στα Αγραφα. Στα ίχνη ακόμη δύο ατόμων βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Λύνεται το αίνιγμα με τον κωδικό ''Νικήτας''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ''την ιδρυτική τετράδα της ''17 Νοέμβρη'' σύμφωνα πάντα με τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, συγκρότησαν ο κρατούμενος πια Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο συλληφθείς χθες, νεαρός τότε ''τσιλιαδόροι'' της επιχείρησης Παύλος Σερίφης και άλλα δύο πρόσωπα, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που μπορεί να μη βρίσκονται στα χέρια των Αρχών, παραμένουν όμως αιχμαλωτισμένα από τις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών''.

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι ''πλησιάζει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ώρα της αποκάλυψης της ταυτότητας και των γυναικών - μελών της 17Ν. Οι διωκτικές αρχές διαθέτουν ενδείξεις για τέσσερις γυναίκες που συμμετείχαν στην οργάνωση, εκ των οποίων η μία ενδεχομένως να συλληφθεί ακόμη και σήμερα, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σημαντικά σε βάρος της''.

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ''τρεις περίεργους θανάτους, δύο εκτελεστών της 17Ν και ενός ατόμου που θεωρείται στρατολόγος της οργάνωσης, εξετάζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Πρόκειται για τρία πρόσωπα που αναφέρονται στις καταθέσεις των κατηγορουμένων και τα οποία πέθαναν στις αρχές της δεκαετίας του '90''.

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ''ανέπαφος ο ΕΛΑ, ασύλληπτοι αυτοί που σκότωσαν τον Βρανόπουλο, τους Τούρκους, τους εισαγγελείς και πήραν μέρος σε δεκάδες χτυπήματα''.

    Η Traffic news σημειώνει ότι ''φωτογραφίζουν τον ''Μάρκο'' για τη δολοφονία Ανδρουλιδάκη. Ο Τέλιος παραδέχθηκε συμμετοχή. Ποιός τελικά τράβηξε τη σκανδάλη; ''Βαγγέλης'' ή ''Νικήτας'' ο Σερίφης;

    [04] ΟΗΕ-Ανάπτυξη-Ελλάδα

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι ''επί τέλους και ένα διαφορετικό νέο. Στην τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, η Ελλάς φιγουράρει στην 24η θέση. Επί συνόλου 173 χωρών, η Ελλάς κατατάσσεται σε εκείνες με υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης. Και το πιο σημαντικό: Βελτιώνει συνεχώς την θέση της. Στην έκθεση του έτους 1999, είχε καταταγή στην 27η θέση''.

    [05] Βαμβάκι-Επιδοτήσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι ''δεκάδες δις χάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί στην Ελλάδα με απόφαση της ΕΕ. Παρέδωσαν αρκετές ποσότητες για τις οποίες δεν παίρνουν επιδότηση''.

    [06] Παιδεία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι ''οι δραματικές και, χρόνο με το χρόνο, εντεινόμενες συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, αλλά και της γενικότερης αντιλαϊκής της πολιτικής, γίνονται ολοφάνερες από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο μαθητικός πληθυσμός των Λυκείων, μαζί με αυτόν των υποβαθμισμένων Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ), μειώθηκε κατά 16% τα τέσσερα τελευταία χρόνια''.

    [07] Αγορά αυτοκινήτων

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ''ανακατατάξεις στις τιμές των ΙΧ από το Φθινόπωρο. Την εξίσωση των τιμών των αυτοκινήτων στην ΕΕ προωθεί η Κομισιόν, αλλάζοντας το καθεστώς διανομής και συντήρησής τους. Αυξήσεις στα μικρομεσαία ''βλέπουν'' παράγοντες της αγοράς. Μειώσεις στα μεγάλα''.

    [08] Επιδοτήσεις πτυχιούχων ανέργων

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι ''την ευκαιρία σε 4.100 πτυχιούχους ανέργους στον τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών να αποκτήσουν την πολυπόθητη θέση στον εργασιακό τομέα δίνει το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ''Stage 2002'', που υπέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας''.

    [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Επιχείρηση ''στήριξη''. Η Wall Street αντέδρασε βιαίως''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Τι κρύβει η ξαφνική εκτίναξη του Dow Jones. Τριτοκοσμικές διακυμάνσεις, πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες στον Dow και 10 στον Dax''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Δραματικές διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια. Με κομμένη την ανάσα οι επενδυτές παρακολουθούν το ''ασανσέρ'' των τιμών''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Το ΧΑΑ πρόλαβε μόνο την πτώση. Περιορίστηκαν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια''.

    [10] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι ''Απέδωσε χθες η προσπάθεια στήριξης ή σωστότερα αναστολής των πτωτικών τάσεων στην κεφαλαιαγορά της Νέας Υόρκης, εξασφαλίζοντας θετικό πρόσημο στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και επιδρώντας θετικά στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις απέφεραν οφέλη, των οποίων όμως αμφισβητείται η μακροημέρευση''. 
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 25 July 2002 - 16:19:02 UTC