Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-08-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/08/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Προκήρυξη ''17 Νοέμβρη''
  • [04] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [05] Κυπριακό
  • [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [07] Μετοχές-Πρόστιμα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/08/2002

    Ο απόηχος από τη χθεσινή νέα προκήρυξη της ''17 Νοέμβρη'', οι αλλαγές στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το Κυπριακό και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, είναι από τα βασικότερα θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 630 εκ. ευρώ σε μικρομεσαίους. Επιχορηγήσεις μέσω τραπεζών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προκήρυξη βόμβα! Σύγχυση αλλά και πολλά ερωτηματικά. Επιτάχυνση του ανακριτικού έργου υποσχέθηκε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκβιάζουν Αστυνομία, δικαστές, ΜΜΕ. Προκήρυξη με υπογραφή ''17 Νοέμβρη'' αλλάζει το κλίμα.

    Η ΑΥΓΗ: Επικοινωνιακό χτύπημα με όπλο τον λαϊκισμό. Προκήρυξη με την υπογραφή ''17Ν'': Οι επιχειρήσεις μεταφέρονται στην τηλεόραση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνδικάτο εκβιαστών με σφραγίδα της ... 17Ν. Ανθρωπος του υποκόσμου και συνεργάτης του Γιωτόπουλου το νέο αφεντικό της ''εταιρίας''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα κρυφά μηνύματα της προκήρυξης. Σε ποιούς απευθύνεται και ποιός την έγραψε. Πλαστή ή γνήσια η επανεμφάνιση της 17Ν; Τι εκτιμούν οι Αρχές, τι λέγεται στο παρασκήνιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συναγερμός μετά την προκήρυξη. Σε φρούρια έχουν μεταβληθεί πιθανοί στόχοι τρομοκρατών.

    ΕΘΝΟΣ: Δώρο με τα προφορικά σε Β' και Γ' Λυκείου. Πιο εύκολη η αποφοίτηση των μαθητών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μια ... ρουκέτα θα αποδείξει την γνησιότητα. Νέα προκήρυξη της ''17Ν'' με πολλά όμως ερωτηματικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μούδιασαν μετά την προκήρυξη. Χάλασε η φιέστα και το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με την τρομοκρατία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρύθμιση-δώρο στους αδύνατους μαθητές. Υπ. Παιδείας: από τη νέα σχολική χρονιά η εφαρμογή του μέτρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η προκήρυξη στο μικροσκόπιο. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποδειχθεί αν είναι πλαστή ή γνήσια.

    ΕΣΤΙΑ: Η υπόθεσις έχει βάθος. Αδύνατη πλέον κάθε συγκάλυψις.

    Espresso: Ολη η αλήθεια για την προκήρυξη. Φόβοι για την επιστροφή της οργάνωσης. Τα λάθη των συγγραφέων. Ποιοί μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτήν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κάποιοι θέλουν ζωντανό το φάντασμα της ''17Ν''. Σάββας Ξηρός: Η προκήρυξη είναι σκουπίδι.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ποιός κρύβεται πίσω από την προκήρυξη;

    ΤΑ ΝΕΑ: Η ... ''30 Ιούλη'' κατά την ''17 Νοέμβρη''. Η προκήρυξη, η ανάλυση, τα ερωτήματα.

    ΝΙΚΗ: Θολώνει τα νερά. Η 17Ν ξαναχτυπά (;) με προκήρυξη σε νέο στιλ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σοβαρές και μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες. Αμεση ανάγκη ουσιαστικών αποζημιώσεων.

    Traffic news: 17Ν: Με κρυφές κάμερες παρακολουθούσαν τη σεξουαλική ζωή των στόχων τους. Μιλάνε για παιδεραστές και ναρκωτικά. ''Είμαστε εδώ'' λέει με τη νέα προκήρυξη η 17Ν.

    Η ΧΩΡΑ: Πανικός και σύγχυση από την προκήρυξη! Ανέπαφο το μεγαλύτερο τμήμα της 17Ν, λένε αναλυτές, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα''.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θα πάει Χαλκιδική η Σύνοδος Κορυφής; Η Θεσσαλονίκη ''χάνει'' τη διοργάνωση του 2003 για λόγους ασφαλείας-υποδομών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τα λάθη της προκήρυξης. ''Η 17Ν βρίσκεται στον Κορυδαλλό''.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΟΚ: 9χρονος χρήστης ηρωίνης. Νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

    [03] Προκήρυξη ''17 Νοέμβρη''

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι ''πολλά ερωτηματικά και απορίες αλλά και σύγχυση σε πολλές πλευρές σε σχέση με την πατρότητα της προκήρυξης δημιουργεί το σχετικό κείμενο που δημοσίευσε χθες η ''Ελευθεροτυπία'' και το οποίο φέρεται να υπογράφει η ''17Ν''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''σε κατάσταση ''κόκκινου συναγερμού'' βρίσκονται από χθες νωρίς το πρωί οι Υπηρεσίες Ασφαλείας. Η γνωστοποίηση της προκήρυξης συνοδεύτηκε από έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό τον Μ. Χρυσοχοϊδη και με παράλληλη ένταση και επαύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλη τη χώρα και τη δημιουργία κυριολεκτικά ''οχυρών'' γύρω από πιθανούς στόχους των τρομοκρατών''.

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι ''την κινητοποίηση των διωκτικών αρχών προκάλεσε η χθεσινή προκήρυξη, ενώ διίστανται οι εκτιμήσεις για το ποιός είναι ο συντάκτης της. Αρμόδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πρόκειται για άνθρωπο που βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών και ο οποίος επιχειρεί να εγείρει κύμα συμπάθειας προς τους συλληφθέντες ως μέλη της ''17 Νοέμβρη'' εν όψει πιθανών νέων συλλήψεων, αλλά και των δικών που θα ακολουθήσουν''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι ''γνωστός εκβιαστής του υποκόσμου που είχε αναπτύξει ιδιαίτερες συναλλακτικές σχέσεις με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, είναι το νέο αφεντικό της εταιρίας που εμφανίστηκε και πάλι με μια προκήρυξη της συμφοράς που δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα μανιφέστα της 17 Νοέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΡΙΑΝΗΣ, οι διωκτικές αρχές φωτογραφίζουν ως αποστολέα της προκήρυξης ένα γνωστό πρόσωπο του υποκόσμου, που είχε αναλάβει κατά το παρελθόν τους εκβιασμούς επιχειρηματιών για λογαριασμό της 17 Νοέμβρη''.

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι ''η σκιά της θεωρούμενης ως ετοιμοθάνατης, μετά το πρόσφατο κύμα των συλλήψεων, 17 Νοέμβρη, πλανάται και πάλι στην κοινωνική αλλά και πολιτική ατμόσφαιρα, μετά την προκήρυξη-μυστήριο που εστάλη χθες τα ξημερώματα και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι ''ένα νέο σημαντικό στοιχείο προστέθηκε χθες στο σίριαλ ''καταπολέμηση της τρομοκρατίας'' με την εμφάνιση προκήρυξης που φέρει την υπογραφή της ''17Ν''. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο δεν έχει μεν καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες προκηρύξεις, αλλά κάνει προφανή το στόχο των μηχανισμών που την προώθησαν να δώσουν συνέχεια και μάλιστα ''εκσυγχρονισμένη'' στο φαινόμενο της τρομοκρατίας''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''ειδήμονες και αναλυτές εκτιμούν ότι παραμένει ανέπαφο το μεγαλύτερο τμήμα της 17Ν, ενώ η δημοσίευση της νέας προκήρυξης προκάλεσε σύγχυση και πανικό στην κυβέρνηση, που προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα. Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία της ''Χώρας'' για σχέσεις και διασυνδέσεις του παρακράτους του τρόμου με ''θυλάκους'' στον κρατικό μηχανισμό''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει ότι ''είχε ευρύτατη και διόλου ανεξήγητη απήχηση η προκήρυξη που δημοσίευσε χθες η ''Ε'' και αναμετέδιδαν σχολιάζοντάς την σε όλη τη διάρκεια της μέρας οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Ετέθη κατ΄ αρχάς το ερώτημα αν η προκήρυξη είναι γνήσια ή πλαστή. Ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορεί να αποδειχθεί με τα στοιχεία και τις ενδείξεις που παρέχει η ίδια η προκήρυξη. Και τέτοια στοιχεία είναι το ύφος της γραφής, η σφραγίδα της οργάνωσης, η γραφομηχανή και, γενικά, η σύγκριση με τις προηγούμενες προκηρύξεις της 17Ν''.

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι ''με εκβιασμούς, απειλές για απαγωγές και νέα χτυπήματα, ''μπηχτές'' για ορισμένους αλλά και... χριστιανικές αναφορές στην μετά θάνατον ζωή επιχειρούν οι συντάκτες ή ο συντάκτης της προκήρυξης που εστάλη προχθές στην εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' να συντηρήσουν τον μύθο της 17 Νοέμβρη και να προειδοποιήσουν ότι η οργάνωση δεν έχει εξαρθρωθεί''.

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι ''παγωμάρα έχει πέσει από χθες το πρωί στην κυβέρνηση και την αστυνομία λόγω της προκήρυξης της ''17Ν''. Είναι σαφές ότι αυτή η αιφνιδιαστική εξέλιξη προκαλεί προβλήματα στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είδε την ψαλίδα να κλείνει με τα τελευταία γκάλοπ. Η τάση που διαμορφώνεται είναι να αγνοήσει το γεγονός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για πλαστή προκήρυξη''.

    [04] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ο προφορικός βαθμός, που σύμφωνα με τους 'παροικούντες την Ιερουσαλήμ' ευθύνεται για σωρεία δεινών στους κόλπους της σχολικής κοινότητας, αντί να καταργηθεί ... αναβαθμίζεται".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "δώρο στους αδύνατους μαθητές - συγκάλυψη των αδυναμιών του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνεται προσαρμογή του προφορικού βαθμού στον γραπτό κατά την προαγωγή από τη Β' στη Γ' Λυκείου και κατά την απόλυση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "την αναβάθμιση της ισχύος της προφορικής βαθμολογίας για τους μαθητές τόσο της Β' όσο και της Γ' Λυκείου που δίνουν απολυτήριες εξετάσεις, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "στη μείωση του αριθμού των μαθητών που δεν καταφέρνουν να πάρουν απολυτήριο, στοχεύει το υπουργείο Παιδείας. Από τη νέα χρονιά καταργείται η προσαρμογή του προφορικού βαθμού στον γραπτό όσον αφορά την προαγωγή από τη Β' στη Γ' τάξη του Λυκείου καθώς και τη χορήγηση του απολυτηρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "το 'κύμα' αποτυχίας που διέπει το σύστημα των εξετάσεων προσπαθεί να ανακόψει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "με έναν εύκολο τρόπο επιχειρεί ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου να διασκεδάσει το πρόβλημα της αποτυχίας των μαθητών, η μεγάλη αύξηση της οποίας φέτος αναδεικνύει μέρος των δεινών του ελληνικού σχολείου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "σε νέα ρύθμιση-δώρο στους 'αδύνατους' μαθητές προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να καλύψει τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στα Λύκεια. Ετσι, 'απελευθερώνει' τον υπολογισμό του προφορικού από το γραπτό βαθμό κατά την προαγωγή και τη χορήγηση του απολυτηρίου, ενώ η ρύθμιση παραμένει ως έχει για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    [05] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "συνάντηση στις 6 Σεπτεμβρίου κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μια ανασκόπηση των αποτελεσμάτων των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, θα έχουν εκ νέου ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    H TRAFFIC NEWS επισημαίνει ότι "συνάντηση στις 6 Σεπτεμβρίου κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μια ανασκόπηση των αποτελεσμάτων των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, θα έχουν εκ νέου ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλ. Κληρίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "τα Ηνωμένα Εθνη ενεργοποιούνται για επιτάχυνση της διαδικασίας των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, επειγόμενα να επιτύχουν πρόοδο πριν από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο της Κοπεγχάγης τον Οκτώβριο. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων εθνών Αλβαρο ντε Σότο είχε χθες το πρωί χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντεντκάς, στους οποίους διαβίβασε πρόσκληση του κόφι Ανάν για να τον συναντήσουν στο Παρίσι στις 6 Σεπτεμβρίου".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "εκτενές άτυπο έγγραφο για το εδαφικό, κατέθεσε ο κατοχικός ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς κατά την τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλ. Κληρίδη. Για πρώτη φορά, μετά από καιρό, ο Ντενκτάς αναλύει τις θέσεις του για το εδαφικό, αλλά εξακολουθεί να μην τοποθετείται επί χάρτου".

    [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Βλέπουν τα χειρότερα! Εξι κολοσσοί: MORGAN STANLEY, GOLDMAN SACHS, LEHMAN BR, MERRILL LYNCH, CITIGROUP, UBS".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Πρόστιμο-ρεκόρ στην ιστορία της Σοφοκλέους. Ολο το παρασκήνιο και το παιχνίδι με τη μετοχή της Τασογλου DELONGHI από 1/1/1999 έως 29/2/2002".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Πόσο έπληξε το ΧΑΑ η εισαγόμενη κρίση. Ο Ιούλιος "έκαψε" σημαντικά περισσότερες από 200 μετοχές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Εγκρίνονται τουριστικές επενδύσεις 240 εκ. ευρώ. Διευρύνονται τα όρια για την ενίσχυση μικρών μονάδων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Βαριές "καμπάνες" από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εναρμονίζεται με το διεθνές κλίμα επιβολής προστίμων".

    [07] Μετοχές-Πρόστιμα

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Πέντε πρόσωπα, η "Τασόγλου" και η ΑΚΤΙΒ ΕΠΕΥ καλούνται να πληρώσουν συνολικά 15,2 εκατ. ευρώ (5,18 δις δρχ) για παιχνίδια με τη μετοχή της εισηγμένης εταιρείας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 1 August 2002 - 15:28:54 UTC