Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-08-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/08/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Τρομοκρατία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/08/2002

    Οι εξελίξεις γύρω από την τρομοκρατία και η απολογία του Σάββα Ξηρού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι διακοπές του πρωθυπουργού στη Σίφνο είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νερό και φως για χιλιάδες αυθαίρετα. Ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιδόματα για 80 κατηγορίες ασφαλισμένων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μίλησε ο ''τσιμεντωμένος'' Μπρούνο Μπρεγκέ. Το πρωτοπαλίκαρο του Κάρλος ζει στις ΗΠΑ και ''δίνει'' τον ΕΛΑ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολοι οι άνθρωποι του ΕΛΑ. Τι συμφέροντα προστάτευαν οι τρομοκράτες. Ποιά άτομα συμμετείχαν στην οργάνωση που έστησε η ΣΤΑΖΙ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δημοτικά τέλη και ΔΕΗ νομιμοποιούν τα αυθαίρετα. Πριν από τις δημοτικές εκλογές τα νέα μέτρα.

    ΕΘΝΟΣ: Αυξήσεις χωρίς όρια σε είδη πρώτης ανάγκης. Ανατιμήσεις έως 33% διαπιστώνει η κυβέρνηση - Αναζητεί ''φρένο''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επαιξαν ...''ξηρή'' με σημαδεμένη την τράπουλα! Ο Β. Πολύδωρας βλέπει ''σικέ'' τις συλλήψεις των εκτελεστών της 17Ν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κάτι φοβάται! Εφυγε σε διακοπές-αστραπή ο κ. Σημίτης για να γυρίσει σε χρόνο μηδέν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πότε θα δώσουν το νέο επίδομα εξομάλυνσης. Δημόσιο: Με καθυστέρηση 21 μηνών οι αυξήσεις σε 160.000 συνταξιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Εγώ και ο Λουκάς τα φονικά πιστόλια''. Ομολόγησε ότι σκότωσε Περατικό και Σόντερς.

    ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ σε αδιέξοδο. Δεν σώζεται από την τρομοκρατία.

    Espresso: Αυτοί είναι οι τρομοκράτες που ''έδειξε'' ο Παπαθεμελής. Νέα στοιχεία από την έκθεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εγώ σκότωνα και ο ''Λάμπρος'' έβλεπε ... Η 12ωρη απολογία του Σάββα Ξηρού.

    Traffic News: Αρχιτέκτονας και υπάλληλος του ΕΟΤ στη λίστα του ΕΛΑ που είχαν δώσει οι Γερμανοί στον Παπαθεμελή. Ποιοί εξανάγκασαν σε παραίτηση τον υπουργό.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιούς υπουργούς συναντούσε ''τυχαία'' ο Κουφοντίνας. Προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για το σοκ των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στο ''κόκκινο'' η περίθαλψη στη Χαλκιδική. 45 γιατροί για 2.000 περιστατικά κάθε Σαββατοκύριακο.

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους και παρά το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ασκούσε με συνέπεια την πολιτική Γ. Παπανδρέου περί ''προσεγγίσεως'' Ελλάδος-Τουρκίας και δημοσίως εξεπέμπετο αισιοδοξία, στο νεοκλασσικό της Β. Σοφίας δεν υπήρχαν αυταπάτες στους διπλωμάτες. Τουναντίον από καιρό έβλεπαν ως υπαρκτό τον κίνδυνο πρόκλησης θερμού επεισοδίου και κρίσης με τη γειτονική χώρα που θα προκαλούσε η Αγκυρα σε συνάρτηση με προσάρτηση των κατεχομένων''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από πλευράς της Τουρκίας, αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''προσαρμογή της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς κανόνες σημαίνει μεταξύ άλλων παραχώρηση σε μειονοτικά ιδρύματα του δικαιώματος απόκτησης και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης η είδηση θα ήταν σημαντική αν δεν είχε προηγηθεί εξουθένωση του πληθυσμού και υφαρπαγή των περιουσιών. Η Αγκυρα ζητεί τώρα τα ρέστα εγείροντας ζήτημα στη Θράκη''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''στους κινδύνους για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, αλλά και αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αναφέρεται απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσίευσε η κυπριακή εφημερίδα ''Σημερινή' στο χθεσινό της φύλλο. Το έγγραφο αναφέρει ότι σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου χωρίς λύση, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να ετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν πρώτον την προσάρτηση των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου στην Τουρκία και δεύτερον την πρόκληση στρατιωτικής κρίσης''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι ''για υπαρκτό κίνδυνο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία και αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έκανε λόγο με δημοσίευμά της η εφημερίδα ''Σημερινή'' επικαλούμενη ''απόρρητο έγγραφο σοκ'' του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι ''ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από τη Λευκωσία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρ. Ντενκτάς έχει διαμηνύσει σε ξένους διπλωμάτες ότι προσέρχεται στις συνομιλίες της 6ης Σεπτεμβρίου με στόχο να οδηγήσει σε αναβολή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    [04] Τρομοκρατία

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ''με την απολογία και την αναμενόμενη προφυλάκιση του Σάββα Ξηρού φαίνεται να κλείνει έστω και προσωρινά, αφού εκκρεμεί η σύλληψη του Κουφοντίνα...Ο πρώτος κύκλος του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ειδικά της εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη. Ασφαλώς όμως δεν κλείνει και η υπόθεση, αφού απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν πριν προχωρήσει στο δικαστικό μέρος της''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ''ο ... Μιχάλης της ''17 Νοέμβρη'' άνοιξε τον ασκό του Αιόλου! Ο κατά κόσμον Σάββας Ξηρός φανέρωσε τους μυστικούς άσους που κρατούσε καλά φυλαγμένους στο μανίκι του και ''έκαψε'' τον αρχηγό της οργάνωσης Αλέξανδρο Γιωτόπουλου, που μέχρι σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος λέγοντας πως δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''στο επίκεντρο των ερευνών η σύλληψη του Κουφοντίνα, ενώ συλλέγονται στοιχεία για 3-4 ακόμη άτομα της επιχειρησιακής ομάδας της ''17Ν'' . Από το φθινόπωρο η προσπάθεια εξάρθρωσης των ''αδελφών'' οργανώσεων''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''ο Δ. Κουφοντίνιας αλλά και μία μυστηριώδης γυναίκα, κρατάνε τα ''κλειδιά'' που θ΄ ανοίξουν για τους αστυνομικούς την ''πόρτα'' που οδηγεί απευθείας στο Επαναστατικό Συμβούλιο της πολυπληθέστερης ελληνικής τρομοκρατικής οργάνωσης του ''ΕΛΑ''.

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "την συμμετοχή του, για μία ακόμη φορά, στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη" παρεδέχθη χθες ο νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" Σάββας Ξηρός, κατά την απολογία του στον τακτικό ανακριτή. Ανέφερε ότι ήταν αυτός ο οποίος επυροβόλησε και σκότωσε τους Κ. Περατικό και σ. Σώντερς, ενώ συμμετείχε επίσης σε άλλες 85 ενέργειες της τρομοκρατικής οργανώσεως".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ο συντονιστής και αρχιεκτελεστής της "17Ν" Δημ. Κουφοντίνας, ενώ τον είχαν διαγράψει το 1976 από το ΠΑΣΟΚ, συναντούσε "τυχαία" υπουργούς και βουλευτές του Κινήματος και έπιανε μαζί τους κουβέντα στο κέντρο της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι τον κυνηγούσε η CIA".

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "ΕΛΑ ... να δεις ποιοι θα συλληφθούν μετά "τα μπάνια του λαού"! Η φράση αυτή, που ακούγεται ως ανέκδοτο στο μέγαρο της Ασφάλειας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, προαναγγέλλει ουσιαστικά τι πρόκειται να συμβεί από τον Σεπτέμβριο".

    H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "ο αέρας "μυρίζει" σημαντικές αποκαλύψεις γύρω από τις σχέσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα με υπουργούς και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι οποίες σχεδόν προαναγγέλλονται ότι θα ακολουθήσουν εντός των προσεχών ημερών και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σοκ στην κοινή γνώμη αλλά και στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "οι εκτελέσεις της "17 Νοέμβρη" γίνονταν - κυρίως - δια χειρός Δημήτρη Κουφοντίνα ή Σάββα Ξηρού. Στη μαραθώνια απολογία του ο 40χρονος αγιογράφος ομολόγησε ότι ο ίδιος δολοφόνησε τους Κώστα Περατικό και Στίβεν Σόντερς, ενώ ανάλογο ρόλο (σε άλλες επιθέσεις) απέδωσε και στον καταζητούμενο "Λουκά"".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 12 August 2002 - 14:34:55 UTC