Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τουρκικές εκλογές - Ελλάδα
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Οικονομία
  • [06] Επίσκεψη Γκρόσμαν
  • [07] ΠΑΣΟΚ-ΕΓ-ΣΥΝ
  • [08] Τρομοκρατία-Ερευνες
  • [09] Βραχονησίδα
  • [10] Αντισεισμικότητα σχολικών κτιρίων
  • [11] Προσλήψεις
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Αναβάθμιση των ομολόγων από τη Moody's

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/11/2002

    Το εκλογικό αποτέλεσμα των τουρκικών βουλευτικών εκλογών και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διεργασίες στο Κυπριακό, η αποτίμηση του αποτελέσματος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου από τη Moodys είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Νέος νόμος για συντάξεις στις διαζευγμένες. Ποιο είναι το πλαίσιο των αλλαγών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):12 δις. σε ημετέρους. ΟΤΕ το σκάνδαλο στη Βουλή. Απίστευτες ''χορηγίες'' σε φιλοκυβερνητικό εκδοτικό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ο φίλος μου ο Ερντογκάν. Ο Αβραμόπουλος σκιαγραφεί με συνέντευξή του στην ''Α'' το νικητή.

    Η ΑΥΓΗ:Ο Ερντογκάν στέλνει μηνύματα ευρωπαϊσμού και ηπιότητας. ΗΠΑ και Ευρ. Ενωση αναγνωρίζουν ανοιχτά τη νέα κατάσταση στην Τουρκία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Ξυπνάει η Σοφοκλέους. Ελπίδα για χιλιάδες επενδυτές η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Τι είπαν στο τηλέφωνο Σημίτης και Ερντογκάν. Ραγδαίες εξελίξεις πιθανολογούνται στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Επιρρεπή σε σεισμό Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Μετά την τραγωδία στην Ιταλία.

    ΕΘΝΟΣ:1.370 θέσεις μόνιμων σε Δήμους-Νομαρχίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Καλλίτερα Ισλαμικό φακιόλι, παρά κόμμα κοσμικό!Η Αθήνα ''ανοίγεται'' στη νέα πλειοψηφία της Αγκυρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Βυθίζεται η οικονομία. Για πρώτη φορά το κράτος αρνείται την επιστροφή φόρων σε δικαιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Προσλήψεις 3.576 νέες θέσεις στο δημόσιο τομέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Ωρα αποφάσεων. Κυπριακό: Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, καθώς αναμένεται το σχέδιο Ανάν.

    ΕΣΤΙΑ:Εκ Τουρκίας το μήνυμα. Τα καθεστώτα καταψηφίζονται.

    Espresso:Εζησε με τους αρχηγούς της 17Ν. Η γυναίκα που γράφει βιβλίο και θα αποκαλύψει όσα δεν λένε οι Ξηροί.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Αθήνα καλεί Ερντογκάν. Προσδοκία για συνεργασία σε Κύπρο-ΕΕ και χωρίς προκατάληψη για τις ισλαμικές ρίζες.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Χώρα γερόντων η Ελλάδα.Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπογεννητικότητα.

    ΤΑ ΝΕΑ:Με 30 δόσεις κλήσεις, πρόστιμα. Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη σε Δήμους-Τροχαία.

    ΝΙΚΗ:Τα μαζεύει ο Σημίτης για τη συνεργασία. Στροφή στις ''ευαίσθητες'' κοινωνικές ομάδες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Ποια συμμαχία;Σε ποια κατεύθυνση;Οι απόψεις του ΚΚΕ όπως τις παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Traffic News:Σύνταξη και στις χωρισμένες γυναίκες. Επιτροπή με Γιαννάκου-Δαμανάκη για το τελικό σχέδιο νόμου.

    Η ΧΩΡΑ:Στο σκοτάδι η δίκη της 17Ν. Χωρίς κάμερες και ακροατήριο στον Κορυδαλλό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Πόλεμος συμμοριών. Θεσσαλονίκη: Μαφιόζικη εκτέλεση με 8 σφαίρες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Μεγάλη η ανησυχία από τη στάχτη της Αίτνα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν τους κινδύνους.

    [03] Τουρκικές εκλογές - Ελλάδα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''επιφυλάξεις αλλά οι προσδοκίες για βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράζει η κυβέρνηση, μετά το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών και την άνοδο στην εξουσία του φιλοευρωπαϊκού Ισλαμικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης. Με το πνεύμα αυτό, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έσπευσε να συγχαρεί τηλεφωνικά το νικητή των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογκάν''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''καθώς η συνομιλία των δύο ανδρών ήταν θερμή (μάλιστα ο Ερντογκάν ανακοίνωσε οτι θα επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο) , ραγδαίες εξελίξεις πιθανολογούνται στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι ''κυβέρνηση και ΝΔ αποτιμούν ως θετική την προσέγγιση που είχε προεκλογικών ο κ. Ερντογκάν σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Η Αθήνα δεν δείχνει να αντιμετωπίζει με προκατάληψη τις ισλαμικές ρίζες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ αντιμετωπίζεται θετικά το γεγονός οτι υπάρχουν προϋποθέσεις για μια σταθερότητα κυβέρνηση στην Τουρκία αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη στάση στρατηγών, προέδρου Σεζέρ και οικονομικής ελίτ''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι ''ο θριαμβευτής των τουρκικών εκλογών Ερντογκάν είχε περίπου 15λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη υπερθεμάτισε έναντι του Ελληνα ηγέτη σε αβροφροσύνη και λεξιλόγιο διάθεσης συνεργασίας, ενώ τόσο σε δημόσιες δηλώσεις του όσο και στη συνδιάλεξή του με τον υψηλό ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου εξέφρασε τη βούληση η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα επισκεφθεί να είναι η Αθήνα. Αυτό το προσδιόρισε για τις επόμενες 7-10 μέρες''.

    [04] Κυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''επιφυλακτική στάση φαίνεται να τηρεί και η Αθήνα απέναντι σε μια προσπάθεια άμεσης επίλυσης του Κυπριακού -ταυτόχρονα δηλαδή με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''τελεσίγραφο προκειμένου να επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού πριν από τη Σύνοδο ΚΟρυφής της Κοπεγχάγης έθεσαν χθες δημόσια στην Αθήνα οι Αμερικανοί αποκαλύπτοντας το μέγεθος των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται προς την ελληνοκυπριακή πλευρά''.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ''μεταξύ των νικητών στην Αγκυρα διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις για το Κυπριακό. Ο Ερντογκάν είπε πως υποστηρίζει λύση ''τύπου Βελγίου''. Ο υπ΄αριθμ. δύο του κόμματος Αμπντουλαχ Γκιουλ πιο επιφυλακτικός, υπέβαλε την ιδέα να αναβληθεί η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου, διότι η νέα τουρκική κυβέρνηση δεν θα έχει προλάβει να αναλάβει τον Δεκέμβριο, όταν θα συνεδριάζουν για το θέμα οι ''15''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ''η λύση από μόνη της θα είναι ένας μεγάλος συμβιβασμός'', δηλώνει απερίφραστα ο γενικός εισαγγελέας Αλ. Μαρκίδης, σύμβουλος του προέδρου Κληρίδη. Και προσθέτει: ''να δούμε το σχέδιο να αποφασίσουμε τι συμβιβασμούς θα κάνουμε έχοντας υπ΄όψιν το σήμερα και το αύριο και όχι το 1973''. Δεν αποκλείει βεβαίως να ''καεί'' και το νέο σχέδιο Ανάν''.

    [05] Οικονομία

    Η Traffic News γράφει ότι ''στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου προχώρησε χθες ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys λίγες μόνο ημέρες μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat που οδήγησε ως γνωστόν στη μετατροπή των εικονικών πλεονασμάτων σε ελλείμματα και στην αύξηση του δημοσίου χρέους''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''η βελτίωση του κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οργανισμό Moodys, παρά την βόμβα που έβαλε στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας η έκθεση της Eurostat για την πορεία διαφόρων μακροοικονομικών μεγεθών επηρέασαν θετικά τον Γενικό Δείκτη ο οποίος έσπασε τα επίπεδα των 1800 μονάδων ύστερα από οκτώ συνεδριάσεις''.

    [06] Επίσκεψη Γκρόσμαν

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''γενική επιθεώρηση θυμίζει η επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα Μάικλ Γκρόσμαν. Αντικείμενο των συζητήσεων οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία το Κυπριακό και το θέμα του Ιράκ. Με την επίσκεψη αυτή, που συνδέεται με την ανάληψη από την Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2003 της προεδρίας της ΕΕ ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης θέλησε να καταδείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και ταυτοχρόνως να υπενθυμίσει τις θέσεις της κυβέρνησής του για κρίσιμα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα χειριστεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα''.

    [07] ΠΑΣΟΚ-ΕΓ-ΣΥΝ

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι ''καμπανάκι για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ενώ χαμήλωσε τους τόνους στην πρόταση συνεργασίας με τον Συνασπισμό. Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική ακόμα και στους ''βαρόνους'' του κόμματος, τάχθηκε σαφώς υπέρ της ανανέωσης, ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι όλοι οι αγρότες που έχουν πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ''.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι ''λόγοι τακτικής ωθούν το ΠΑΣΟΚ σε αναδίπλωση στην υπόθεση της κεντροαριστεράς, που όπως τόνισε χθες στο ΕΓ ο Κώστας Σημίτης, παραμένει ''στρατηγική επιλογή'' του κυβερνώντος κόμματος, επιβάλλεται όμως ο τερματισμός της συζήτησης για να μην δίδεται η ''ηττοπαθής εντύπωση οτι το ΠΑΣΟΚ εκλιπαρεί τον ΣΥΝ''. Ολοι, όμως, στο κυβερνών κόμμα συμφωνούν οτι απαιτείται στροφή της κυβερνητικής πολιτικής προς τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες μετά τα ''καμπανάκια'' που, όπως παραδέχθηκε και ο Κ. Σημίτης, ήχησαν για το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές''.

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι ''η χθεσινή υπό τον κ. Σημίτη συνεδρίασις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ δεν διέλυσε την σύγχυση, στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ από το βράδυ των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι ''σχεδόν ομόφωνα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΣΥΝ αποφάσισε να κλείσει το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όπως το έθεσαν υπουργοί και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές''.

    [08] Τρομοκρατία-Ερευνες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι "επόμενος στόχος των διωκτικών Αρχών, όπως αναφέρουν δικαστικοί κύκλοι, είναι δύο γυναίκες της 17Ν. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν οτι μετά το κλείσιμο της υπόθεσης της 17Ν, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στον ΕΛΑ, την 1η Μάη και τους Επαναστατικούς Πυρήνες. Τα μέλη όλων αυτών των οργανώσεων είναι γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες και μερικά ονόματα αναφέρονται στα αρχεία της ΣΤΑΖΙ".

    Η Espresso ισχυρίζεται οτι "ειδικό νομοσχέδιο για τον τρόπο της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της "17Ν" θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Οπως δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, το νομοσχέδιο καταρτίστηκε σε ανύποπτο χρόνο και αφορά τις παρενέργειες που έχουν διαπιστωθεί στη χωρίς κανόνες παρουσία των τηλεοπτικών μέσων και της μετάδοσης των δικών στην Ελλάδα".

    Η ΧΩΡΑ στο σχόλιό της σημειώνει οτι "το ερώτημα που όλοι θέτουν εύλογα είναι που αποσκοπεί αυτό το πλαίσιο περιορισμών στη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης της "17Ν". Φοβάται η κυβέρνηση οδυνηρές αποκαλύψεις για όλους εκείνους που στήριξαν με τη σιωπή τους, την ανοχή τους ή ενδεχομένως και τη συνέργειά τους τη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα μας;".

    [09] Βραχονησίδα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "τουρκική είναι η βραχονησίδα Τσούκα, αφού ευρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Αυτό απεφάνθη χθες η ελληνική κυβέρνηση βάζοντας τέλος στο θέμα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, αφού, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, μελέτησαν τα όποια ιστορικά, γεωγραφικά και υδρογραφικά δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι το θέμα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει επιλυθεί βάσει των υφιστάμενων Διεθνών Συνθηκών και η βραχονησίδα Τσούκα βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα".

    [10] Αντισεισμικότητα σχολικών κτιρίων

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "γερασμένα και κακοδιατηρημένα κτίρια που φαντάζουν επιρρεπή στις φυσικές καταστροφές, στεγάζουν ακόμη τους μαθητές των σχολείων μας και κυρίως εκείνους των δημοτικών και των νηπιαγωγείων".

    [11] Προσλήψεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει οτι "πρόγευση για το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι την προκήρυξη των επόμενων εθνικών εκλογών αποτελεί η... πόρτα που άνοιξε για χιλιάδες προσλήψεις, κατ' εξαίρεσιν του νόμου Πεπονή, σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Με την επίκληση του κινδύνου να χαθούν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. λόγω του κατεπείγοντος του χαρακτήρα τους, κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία που ουσιαστικά απελευθερώνει τους διορισμούς στους δήμους, τα υπουργεία, τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τα ΝΠΔΔ".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Ανοίγματα στην Αθήνα. Μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ερντογκάν στην Τουρκία''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Αναβάθμιση από τη Moody's. Η διαφάνεια επιβραβεύτηκε''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Αισιοδοξία τώρα για... βάση στις 2.000 μονάδες. Η άνοδος 3,29% συμπίπτει με το θετικό διεθνές κλίμα''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Πολυσήμαντη η πιστοληπτική αναβάθμιση από τον Moody's. Περιορίζεται το κόστος του δανεισμού της χώρας''.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [13] Αναβάθμιση των ομολόγων από τη Moody's

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι ''Σε πείσμα'' των δυσμενών δημοσιονομικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών, ο διεθνής οίκος Moody's αναβάθμισε χθες την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία Α1 από Α2, εξέλιξη πολύ θετική σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 5 November 2002 - 22:20:58 UTC