Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ''Επιφυλάσσομαι'' λέει ο Ντενκτάς.
  • [04] Τρομοκρατία - έρευνες
  • [05] Εξοπλισμοί
  • [06] Προϋπολογισμός
  • [07] Κυπριακό
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Γ' ΚΠΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/11/2002

    Το σχέδιο Αναν για το Κυπριακό, η προσέγγιση των κυβερνήσεων και των κομμάτων σε Ελλάδα, Κύπρο και η στάση της Αγκυρας και διεθνών παραγόντων, οι έρευνες για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας και ο προϋπολογισμός είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Επιδοτήσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Νέο πρόγραμμα για παλιές και νέες επιχειρήσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Λύση...γιοκ! Να που οδήγησε η μυστική διπλωματία και η ενδοτικότητα Σημίτη- Γιωργάκη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Διχοτόμηση με άλλοθι και ανταλλάγματα. Η αποκάλυψη των προτάσεων του ΟΗΕ διαλύει τις ψευδαισθήσεις.

    Η ΑΥΓΗ:Αρχίζει σκληρή διαπραγμάτευση. Στάση αναμονής από την Αγκυρα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Ψήφισαν όλοι δωρεάν μερσεντές...αλλά δεν βρίσκουν λεφτά για τους αγρότες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Γιαβάς, γιαβάς...Σχέδιο Ανάν: οι Τούρκοι καθυστερούν.

    [03] ''Επιφυλάσσομαι'' λέει ο Ντενκτάς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:

    ΕΘΝΟΣ:Οι 7 γόρδιοι δεσμοί για τη νέα Κύπρο. Στο φως όλο το σχέδιο Αναν-Αρχίζει μαραθώνιος σκληρών διαπραγματεύσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Ο Σαμαράς είπε την μεγάλη αλήθεια για το ...σαμάρι στην πλάτη των Κυπρίων. Για το σχέδιο-έκτρωμα του Κόφι Αναν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:12 σημεία-φωτιά στο σχέδιο Αναν. Πως μετατρέπει την Κύπρο κυριολεκτικά σε κράτος- Φρανκενστάϊν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Σχέδιο-τέρας δώρο στον Αττίλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Τα 12 κρίσιμα σημεία του σχεδίου Αναν. Ψυχραιμία στην Κύπρο ΕΕ: Αρπάξτε την ευκαιρία ΗΠΑ: Στηρίζουμε έντονα.

    ΕΣΤΙΑ:Το ιστορικό του Κυπριακού τα τελευταία 125 χρόνια. Οι ''χαμένες ευκαιρίες'' και τα σχέδια διχοτομήσεως.

    Espresso:Παγίδα θανάτου στον πατέρα του Μυτιληναίου! Απείλησαν να τον σφάξουν και του πήραν 150.000.000.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Τα ''κλειδιά'' του σχεδίου. Σημεία που κρίνουν την τύχη της Κύπρου.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Η Κύπρος γίνεται...Ελβετία. Τα βασικά σημεία του σχεδίου Αναν.

    ΤΑ ΝΕΑ:Ολο το σχέδιο για λύση στην Κύπρο. Πυρετός σε Αθήνα, Λευκωσία, Αγκυρα.

    ΝΙΚΗ:Διάλογος για τον ...διάλογο! Αβέβαιη η επίτευξη τελική συμφωνίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Εκδηλώσεις για την Κύπρο σε όλη τη χώρα. Παραδόθηκε στα κόμματα το ''σχέδιο Αναν''.

    Traffic News: Μια ζωή με γδέρνουν εξομολογήθηκε σε φίλους του. Πικραμένος ο Τόλης από τους συγγενείς του.

    Η ΧΩΡΑ:Το διπλό ψέμα του Σημίτη. Απρέπειες και έλλειψη εθνικής ευαισθησίας στην ενημέρωση της αντιπολίτευσης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Εθνικό μέτωπο. Προετοιμασίες για σκληρή διαπραγμάτευση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Εκβιάζονται διεθνείς λύσεις σε βάρος του ιστορικού Ελληνισμού.

    [04] Τρομοκρατία - έρευνες

    Η Traffic News αναφέρει ότι ''σε ...''αυλή των θαυμάτων'' ενδεχομένως να μετατραπεί μέσα στις επόμενες μέρες το προαύλιο των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού ύστερα από την απόφαση των ανακριτικών Αρχών να μπει πλέον τέλος και λόγω της περάτωσης του ανακριτικού έργου στη μοναξιά των ειδικών κρατουμένων της ''17Ν''.

    H Espresso προσθέτει ότι ''φοβούνται τρομοκρατικό χτύπημα οι διωκτικές αρχές από μέλη της 17 Νοέμβρη που κυκλοφορούν ελεύθερα! Τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι πληροφορίες στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής για ''υπόγειες κινήσεις '' εν όψει μάλιστα της πορείας για το Πολυτεχνείο, ενώ οι αξιωματικοί σύμφωνα με έγκυρη πηγή έβαλαν και πάλι στο μικροσκόπιό τους την προκήρυξη που είχε σταλεί στον Τύπο τον περασμένο Ιούλιο και είχε χαρακτηρισθεί ως ''μαϊμού''.

    [05] Εξοπλισμοί

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι ''αιμορραγεί οικονομικά η Ελλάδα με τους εξοπλισμούς και τις δαπάνες για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου επισήμανε πως το κόστος για να καταστούν αξιόμαχες οι Ενοπλες Δυνάμεις άγγιξαν τα όρια αντοχής της οικονομίας μας. Πριν από έξι χρόνια η χώρα μας υποχρεώθηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος. Μόνο τα τελευταία χρόνια, όπως τόνισε ο υπουργός Αμυνας, η Ελλάδα αγόρασε άρματα Λέοπαρντ εξήντα αεροσκάφη F-16 δεκαπέντε Μιράζ, τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 πέντε πυραυλακάτους και τα αντιαεροπορικά συστήματα Πάτριοτ κ.α.''.

    [06] Προϋπολογισμός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''ανεπαίσθητες αυξήσεις στους μισθούς τους θα δουν και το 2003 μισθωτοί και συνταξιούχοι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός στόχος του οποίου είναι η συγκράτηση των δαπανών και η ισοσκέλισή τους με τα έσοδα''.

    [07] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η επομένη μέρα της ανακοίνωσης του σχεδίου Ανάν ενεργοποιεί, σε Αθήνα και Λευκωσία, διαδικασίες συνεννόησης και, πάντως, δεν επιβεβαιώνει, προς το παρόν, το συνήθη σκηνικό των αντιπαραθέσεων για τα εθνικά θέματα. Ολα τα πολιτικά κόμματα τονίζουν την ανάγκη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και αποφεύγουν να υιοθετήσουν ανοιχτά αρνητική στάση για το σχέδιο Ανάν. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση δείχνει να μελετά τη σύγκληση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "Λευκωσία και Αθήνα δεν επιθυμούν να χρεωθούν απόρριψη του προτεινόμενου σχεδίου, γι΄αυτό και αποδέχονται περαιτέρω διαπραγμάτευση, γνωρίζοντας ότι η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς μπορεί να την καταστήσει 'διάλογο για το διάλογο', χωρίς προοπτική εξεύρεσης κοινής λύσης, καθώς τα όρια του συμβιβασμού είναι προκαθορισμένα και αδιαπραγμάτευτα από ελληνοκυπριακής πλευράς".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "έντονος σκεπτικισμός, προβληματισμός, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία για επιμέρους 'κέρδη' κατά τις διαπραγματεύσεις είναι τα στοιχεία που περιβάλλουν την ελληνική κυβέρνηση, δύο εικοσιτετράωρα μετά την κοινοποίηση του σχεδίου Ανάν σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "οι αποφάσεις που θα πάρη η Κυβέρνησις στην παρούσα περίπτωση για το Κυπριακό μόνον στον πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελλάδος ως εγγυητρίας δυνάμεως μπορούν να λειτουργήσουν. Τον πρώτο λόγο τον έχει η Λευκωσία, η θέσις της οποίας παντοιοτρόπως πρέπει να ενισχύεται και κατά κανέναν τρόπο δεν μπορεί να προκαταλαμβάνεται".

    Ο ΛΟΓΟΣ σχολιάζει ότι "είναι το πρώτο επίσημο σχέδιο λύσης που δίνεται ύστερα από πολλά χρόνια και αναγνωρίζεται με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ο ενιαίος χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με ενιαία κυριαρχία, ενιαία εκπροσώπηση στο εξωτερικό και ενιαία ιθαγένεια. Ωστόσο υπάρχουν πολλά σημεία στο σχέδιο τα οποία αποτελούν τις γκρίζες ζώνες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "μακριά από τις μέχρι τώρα θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας κινείται το σχέδιο Ανάν. Εκτός αυτού, η προτεινόμενη λύση έχει προβλήματα λειτουργικότητας και συμβατότητας με τις ευρωπαϊκές αρχές και το κοινοτικό κεκτημένο. Στην πραγματικότητα προτείνεται μία ιδιότυπα συνομοσπονδιακή λύση, εμφανώς πολύπλοκη και δυσκίνητη. Αν και προβλέπεται μηχανισμός άρσης των αδιεξόδων, αυτά δεν αποκλείεται καθόλου να προκαλέσουν κρίσεις με απρόβλεπτες επιπτώσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της υποστηρίζει οτι ''απαρέγκλιτος όρος της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι η αποδοχή πλήρως των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλιώς μιλάμε για de facto διχοτόμηση''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι ''μια καλυμμένη με τον όρο ''κοινό κράτος'' συνομοσπονδία περιγράφεται στο σχέδιο του ΟΗΕ. Ο κ. Ντενκτάς θα συμπροεδρεύει για τρία χρόνια με τον κ. Κληρίδη και θα υπογράψει μαζί του τη συνθήκη προσχώρησης στην ΕΕ. Η συνταγματική αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής πλευράς θεωρείται βέβαιο οτι θα αξιοποιηθεί από την Αγκυρα για να προωθηθεί η πολιτική της έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι ''ερωτηματικά για το κατά πόσο η επιχειρούμενη επίλυση του Κυπριακού μπορεί να καταστεί βιώσιμη. Πέραν από τα θέματα που αφορούν στην εκπροσώπηση, στην ιθαγένεια στη δομή του Συμβουλίου, στο ότι αν δεν καθίσταται δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις αυτές θα τις παίρνει ο ΓΓ του ΟΗΕ και οτι οι ''εγγυήτριες'' δυνάμεις θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να παρεμβαίνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, υπάρχουν δυο ακόμη σημεία εξαιρετικά προβληματικά: Το ένα αφορά στο ότι μετά την παρέλευση 20ετίας η εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό τμήμα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του γηγενούς πληθυσμού και Το δεύτερο, οτι τίθεται εσαεί φραγμός της τάξης του ενός πέμπτου για την εγκατάσταση πολιτών των κρατών-μελών της ΕΕ σε οποιοδήποτε τμήμα της Κύπρου.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι ''μετατρέπουν την Κύπρο σε κράτος περιορισμένης κυριαρχίας - Θνησιγενές το μοντέλο''.

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά οτι ''διαφωνίες και έντονο σκεπτικισμό έχει προκαλέσει στα κυβερνητικά στελέχη η πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς γίνεται ανοικτά λόγος για λάθος τακτική της κυβέρνησης που δεν επέδωσε άμεσα το κείμενο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ εκφράζονται φόβοι για τα ''σκιώδη'' σημεία που περιλαμβάνονται σε αυτό''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι ''στην ''εθνική γραμμή πλεύσης'' της αποδοχής του ''σχεδίου Ανάν'' κινείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ηγεσία της ΝΔ, συνεπής στην ''εθνική ομοψυχία'' αλλά και επιδεικνύοντας πειθαρχία στους ηγεμόνες της ''νέας τάξης''. Ταυτόχρονα, όμως, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την επιβολή της ''λύσης'' αυτής στο Κυπριακό, εκφράζοντας φραστικές επιφυλάξεις χωρίς πρακτικό αντίκρισμα''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι '' κλίμα αποδοχής του σχεδίου Αναν ως βάση διαπραγματεύσεων κι αποφυγής πάση θυσία μιας ''πρώτης απόρριψής'' του διαμορφώνεται στη Λεκωσία με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων να εντοπίζουν εκ πρώτης όψεως περισσότερα θετικά παρά αρνητικά σημεία στις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αποφασιστικής σημασίας για τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς θεωρείται η στάση που θα τηρήσει το ΑΚΕΛ το μεγάλο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα τοποθετηθεί''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες θα αναλάβουν από την επόμενη εβδομάδα την ουσιαστική μεσολάβηση επί του σχεδίου λύσης του Κυπριακού, με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Τον κύριο ρόλο θα παίξει ο άνθρωπος που ''έπεισε'' την Ουάσιγκτον και τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν να υποβληθεί τώρα ταυτόχρονα με τη συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το σχέδιο λύσης του προβλήματος. Ο σερ Ντέιβιντ Χάνει ο καλύτερος ίσως διπλωμάτης της γενιάς του στο Φόρεϊν Οφις''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι ''ο πρωθυπουργός θέλει να εξασφαλίσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πει ναι στη συζήτηση του σχεδίου του γγ του ΟΗΕ . Γι αυτό και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή έσπευσε να υπογραμμίσει τα θετικά της πρότασης και την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Προφανώς όλα αυτά έγιναν σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Κληρίδη. Με το ''ναι'' της ελληνοκυπριακής πλευράς ο κ. Σημίτης θα πάει στην Κοπεγχάγη θωρακισμένος . Αν το σχέδιο γίνει αποδεκτό και από την τουρκική πλευρά και συμφωνηθεί η λύση, τότε η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου θα γίνει χωρίς καμιά αντίρρηση. Αν η τουρκική πλευρά το απορρίψει τότε θα ενταχθεί μόνο το ελεύθερο τμήμα κάτι που επίσης εξυπηρετεί την ελληνική στρατηγική''.

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι ''η Αγκυρα μπαίνει στο παιχνίδια της επίλυσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Αναν. Η επόμενη ημέρα της κατάθεσης του Σχεδίου σημαδεύεται από δηλώσεις αξιωματούχων οι οποίο όχι μόνο χαρακτηρίζονται από διαπραγματευτική διάθεση αλλά επιπρόσθετα θεωρούν οτι το κύριο τουρκικό αίτημα της κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων αντιμετωπίζεται θετικά από το σχέδιο Αναν. Στη Νέα Υόρκη η αποφασιστικότητα του Κόφι Αναν να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα φαίνεται να δυσκολεύει τους χειρισμούς της Αγκυρας, καθώς ο Ρ. Ντενκτάς εμφανίζεται να μη βιάζεται''.

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Δάνεια μόνο για επενδύσεις στην κυβέρνηση. Το υπ. Οικονομικών προωθεί ν/σ για την τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τον έλεγχο των δαπανών''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Σε 107 ημέρες η συμφωνία για το Κυπριακό. Καταληκτική ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Ανοίγουν οι πόρτες για επενδύσεις μέσω Γ' ΚΠΣ. από 25 Νοεμβρίου οι Τράπεζες θα δέχονται τις αιτήσεις''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Αρχίζει χορός επιδοτήσεων για τους μικρομεσαίους. από 27/1/2003 οι αιτήσεις για το Γ' ΚΠΣ''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Πενήντα μετοχές αποκτούν market makers. Πρεμιέρα του νέου θεσμού στις 18 Νοεμβρίου. Στόχος η ενίσχυση της ρευστότητας και η προσέλκυση νέων επενδυτών''.

    [09] Γ' ΚΠΣ

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "έτοιμες να υποδεχθούν τα επενδυτικά σχέδια χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης, θα είναι από τις 25 Νοεμβρίου οι τράπεζες, που επελέγησαν να διαχειριστούν αυτό το μέρος των κονδυλίων του Γ'ΚΠΣ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 13 November 2002 - 16:16:41 UTC