Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] 17 Νοέμβρη
  • [05] Χωρικά ύδατα
  • [06] Κηφισός-Αυθαίρετα
  • [07] Αμυντικές δαπάνες
  • [08] ΝΑΤΟ-Σύνοδος Κορυφής
  • [09] Προϋπολογισμός
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/11/2002

    Οι διαπραγματεύσεις σε Αθήνα, Λευκωσία και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό και οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 6.000 προσλήψεις από το υπ. Αμυνας. Μέχρι 28 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παραμάγαζο συμφερόντων το ΠΑΣΟΚ! Από ''Κίνημα μη προνομιούχων''...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κάλυψαν φοροδιαφυγή- μαμούθ. Κυνηγούν ανελέητα τους μικρούς- αφήνουν στο απυρόβλητο τους κολοσσούς.

    Η ΑΥΓΗ: Εικονικές οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Οι ''φοροελαφρύνσεις'' ψαλιδίζουν τους μεσαίους μισθούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εφοδος του ΣΔΟΕ στην ΑΧΟΝ του Λιακουνάκου. Για πλαστά τιμολόγια και ισολογισμούς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Χειρόγραφες οδηγίες του Αλ. Γιωτόπουλου προς τους τρομοκράτες. ''Το ΒΗΜΑ'' αποκαλύπτει 8σέλιδο κείμενο της 17Ν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολη η αλήθεια για τον δασονόμο.

    ΕΘΝΟΣ: Πόλεμος τιμών εν όψει εορτών. Αγωνία στην κυβέρνηση-Μπαράζ ελέγχων στην αγορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με αφορμή την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού η ΝΔ καταγγέλλει:Παραμάγαζο των μεγάλων συμφερόντων η κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σιωπηρή παραίτηση από τα 12 μίλια στο Αιγαίο. Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία του Αν. Υπεξ. Τ. Γιαννίτση με τον βουλευτή της ΝΔ Νικ. Κακλαμάνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οχι από το λαό στο σχέδιο Αννάν. Γκάλοπ ALCO-Symmetron: Τι έδειξε η πρώτη ταυτόχρονη δημοσκόπηση σε Αθήνα και Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βέτο,αν...Προειδοποίηση Γιώργου για την ένταξη της Κύπρου.

    ΕΣΤΙΑ: Οι φόροι αυξήθηκαν 94%. Κατά την επταετία του κ. Σημίτη.

    Espresso: Ετοιμάζονται να γεμίσουν την Ελλάδα με πλαστά ευρώ! Επείγον σήμα της EUROPOL στην ΕΛ.ΑΣ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα βάρη της οικονομίας. Το 74,2% των δαπανών το 2003 κατευθύνεται σε μισθούς,συντάξεις, τόκους και ταμεία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Απειλή από φονικές επιδημίες. Ανάγκη να ενισχυθεί το παγκόσμιο πρόγραμμα παιδικού εμβολιασμού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χοντραίνει το πόκερ με Τουρκία. Γ. Παπανδρέου: Θα μας βρουν μπροστά τους.

    ΝΙΚΗ: Ενταξη ή βέτο. Σαφές μήνυμα Παπανδρέου για την Κύπρο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παγκόσμιος τρομοκράτης το ΝΑΤΟ. Σύνοδος Πράγας.

    Traffic News: Ο μυστικός αρραβώνας του Ελευθερόπουλου με την Αννα- Μαρία.

    Η ΧΩΡΑ: Εδώ και τώρα εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία ζητάει την παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αριστούχοι τηλεφωνητές! Θεσσαλονίκη: Κατατέθηκαν 5.700 αιτήσεις για 430 θέσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πακέτο εμποδίων από Ερντογάν. Συνδέει Κυπριακό, Ευρωστρατό και ένταξη Τουρκίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πλήττονται οι εργαζόμενοι. Μικρές αυξήσεις για 2003. Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος προϋπολογισμός.

    [03] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι ''στις δημοσκοπήσεις της εταιρίας ALCO (πραγματοποιήθηκε στο Λεκανοπέδιο Αττικής στις 18 και 19 Νοεμβρίου ) και της εταιρίας Symmetron MRCl Ltd (πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15ης και 18ης Νοεμβρίου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας) για λογαριασμό του ''Ελεύθερου Τύπου'' καταγράφεται πλειοψηφική αντίθεση στις κυρίαρχες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας που έχει αποδεχθεί το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών ως ''καλή αφετηρία διαπραγμάτευσης (Κ. Σημίτης). Σύμφωνα με την ALCO στην Ελλάδα, οι περισσότεροι (53,8%) το απορρίπτουν σε αντίθεση με το 45,4% που τάσσεται υπέρ. Στην Κύπρο το 71% δηλώνει ότι η λύση αυτή δεν πρέπει να γίνει δεκτή''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''δώδεκα σχηματισμοί με 30 μαχητικά κάλυψαν σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο με 15 παραβιάσεις και 20 παραβάσεις. Εγιναν εμπλοκές και διαπιστώθηκε οτι 9 τουρκικά ήταν οπλισμένα. Ο Γ. Παπαντωνίου μίλησε για ''ασταθή ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική εξουσία στην Αγκυρα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι ''σε ''σκληρή παρτίδα'' διπλωματικού πόκερ με παίκτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξελίσσεται το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης. Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι διπλωματικές κινήσεις της Ουάσιγκτον για άσκηση επιρροής στις αποφάσεις των '15'' ώστε να ευρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την Κοπεγχάγη αλλά και στο Κυπριακό πριν από την Κοπεγχάγη αλλα και για να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αγκυρα''.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη διεύρυνση της ΕΕ σε περίπτωση που επιχειρηθεί να μπουν εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου κατά τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης είναι η ελληνική κυβέρνηση όπως διεμήνυσε χθες ο Γ. Παπανδρέου''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι ''οι τελευταίες ''αιφνιδιαστικές'' κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης με την υποστήριξη των ΗΠΑ ανάγκασαν την Αθήνα να στείλει αυστηρά προειδοποιητικά μηνύματα σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ απειλώντας ακόμη και με βέτο τη διεύρυνση''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι ''ξάφνιασε χθες ο νέος ''ισχυρός' ανήρ της γείτονος όσους πίστεψαν πως τα χαμόγελα του νεοεκλεγέντος Τ. Ερντογάν υπό το φως του όμορφου Αττικού ουρανού, μπορούσαν ν΄ανατρέψουν τις μεθοδεύσεις δεκαετιών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πολλώ μάλλον να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων. Επαναδιατύπωσε χθες από τις Βρυξέλλες την απειλή ότι θα πρέπει οι ''15'' να μπλοκάρουν τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ''χοντραίνει το παιχνίδι με την Τουρκία εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης. Η Αγκυρα με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Βρετανίας περιέλαβε σε ένα ''πακέτο '' την ένταξη της Κύπρου, την επίλυση του Κυπριακού και την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την είσοδό της στην ΕΕ. Η νέα αυτή τακτική ανησυχεί την Αθήνα η οποία έκανε σαφές ότι θα φτάσει και στο βέτο για να εξασφαλίσει την κυπριακή ένταξη''.

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι ''Κυπριακό, ευρωστρατός και ένταξη στην ΕΕ αποτελούν μία ενότητα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δήλωσε ο νέος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν υποστηρίζονται ότι ήταν λάθος της τουρκικής διπλωματίας ο διαχωρισμός των τριών αυτών θεμάτων και εξήγγειλε την αλλαγή αυτής της πολιτικής''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) προσθέτει ότι'' τις σοβαρές αμφιβολίες της ΝΔ για τη βιωσιμότητα του σχεδίου Αννάν στην πράξη εφ όσον εφαρμοσθεί τελικά στην Κύπρο εξέφρασε για μια ακόμα φορά χθες ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ειδικό απεσταλμένο της Μεγάλης Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδο Χάνεϊ''.

    Σύμφωνα με την Espresso, ''παρά το έντονο παρασκήνιο και τις πιέσεις που δέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ιδιαίτερα οξύς στους χαρακτηρισμούς του για το σχέδιο του Κόφι Αννάν''.

    [04] 17 Νοέμβρη

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι '' ένα ντοκουμέντο, αποδεικτικό - κατά τις εκτιμήσεις αξιωματικών της Αστυνομίας - του ηγετικού ρόλου του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στη 17 Νοέμβρη αποκάλυψαν οι έρευνες στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Στο εν λόγω χειρόγραφο η 17Ν χαρακτηρίζεται ''εταιρία'' και καθορίζονται τα απαραίτητα για την αυτοπροστασία των τρομοκρατών μέτρα ώστε να μην αποκαλυφθεί η δράση τους''.

    [05] Χωρικά ύδατα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η Ελλάδα είχε τη χρυσή ευκαιρία να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και δεν το έκανε όταν της ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Αυτό αποκάλυψε χθες ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης".

    [06] Κηφισός-Αυθαίρετα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "στην κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων και μπαζών που έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί στις κοίτες του Κηφισού, προχωράει τις επόμενες ημέρες το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου ως το τέλος του χρόνου να μην υπάρχουν πια παρόμοιες παρεμβάσεις".

    [07] Αμυντικές δαπάνες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών στο ελάχιστο δυνατό όριο, έτσι ώστε να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του ΥΕΘΑ σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση για την κατεύθυνση των οπλικών συστημάτων σε σύγχρονα όπλα και όχι πλέον σε παραδοσιακά αποφάσισαν χθες στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης με τον κ. Γ. Παπαντωνίου, ενόψει του ΚΥΣΕΑ της προσεχούς Δευτέρας".

    [08] ΝΑΤΟ-Σύνοδος Κορυφής

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "παρουσία 40 αρχηγών κρατών και κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε σήμερα στην Πράγα η σημαντική για το μέλλον του ΝΑΤΟ διήμερη σύνοδος κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αναμένεται να πάρουν το "πράσινο φως" για ένταξη στη Συμμαχία επτά χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία)".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "η ισχυροποίησις των θέσεών μας την περίοδο ακριβώς αυτή είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη, καθώς διαφαίνεται οτι με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό αρχίζει ένα τεράστιο "ευρω-παζάρι". Στην "ευρωπαϊκή κινούμενη άμμο" ας έχουμε εμείς σταθερές θέσεις".

    [09] Προϋπολογισμός

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει οτι "ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε χθες η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση με κύριους στόχους τον Προϋπολογισμό, τα αγροτικά και την εξαιρετικά χαμηλή απορρόφηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ και την καλεί να παραιτηθεί".

    Η Traffic news προσθέτει οτι "το ερώτημα εάν οι νέες φοροαπαλλαγές υποσκελίζονται από την κατάργηση προηγούμενων φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα αποτέλεσε την Τετάρτη σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση, κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νέου φορολογικού σχεδίου-νόμου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "την ακτινογραφία της καθυστέρησης της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει ανάλυση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με αυτήν από κάθε 100 ευρώ, που δαπανά το ελληνικό κράτος, τα 74 κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του χρέους, για καταβολή μισθών και συντάξεων καθώς και για εισφορές στην ασφάλιση. Ετσι, λιγότερα από 12 ευρώ αφορούν αναπτυξιακές δαπάνες και τα 14 ευρώ που απομένουν, καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, πέραν των μισθών".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Θύμα" οι επενδύσεις... Στην προσπάθεια της κυβέρνησης για εμφάνιση μικρού ελλείμματος στον προϋπολογισμό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Καταργούνται οι διάτρητες αποδείξεις. Ανάσα στις Εφορίες και τις επιχειρήσεις. Περιορίζεται κατά 70% η γραφειοκρατία".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''ΝΔ: Επίθεση μέσω ΣΕΒ στο φορολογικό. Χαριστική η ρύθμιση για το φόρο μεταβίβασης επιχειρήσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Ομαδικά πυρά κατά του Προϋπολογισμού. Σκληρή κριτική από αντιπολίτευση και φορείς".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία των τραπεζών το 2003. Η "ατμομηχανή" της Σοφοκλέους αφυπνίζεται".

    [11] Προϋπολογισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2003 η θεώρηση-διάτρηση όλων των φορολογικών στοιχείων (τιμολόγια, δελτία αποστολής, παραστατικά, αποδείξεις λιανικής πώλησης κλπ) που εκδίδονται μηχανογραφικά, ενώ η γνησιότητά τους θα πιστοποιείται με ειδικό κωδικό (σήμανση) ο οποίος θα εκτυπώνεται επί των στοιχείων και θα προσδιορίζει, κατά τρόπο μοναδικό, το σύνολο των αναγραφόμενων δεδομένων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Saturday, 23 November 2002 - 22:24:51 UTC