Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-12-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/12/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυβέρνηση
  • [04] Εκλογικός νόμος
  • [05] Φοροαπαλλαγές
  • [06] ΝΔ
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Τρομοκρατία
  • [09] Ιράκ-Ενδεχόμενο για επικείμενο πόλεμο
  • [10] Αυθαίρετα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/12/2002

    Το Κυπριακό, οι πληροφορίες για έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ και οι επιπτώσεις τους, οι κυβερνητικοί στόχοι και προτεραιότητες και οι καταστροφές και τα προβλήματα από την κακοκαιρία, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι προβλέψεις για τις τιμές στα ακίνητα το 2003. Πως διαμορφώνονται οι τάσεις στην αγορά. Τι εκτιμούν αναλυτές και τραπεζικοί.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι νέοι μισθοί και συντάξεις. Αναλυτικοί πίνακες με όλες τις αποδοχές. Τι θα ισχύσει από 1-1-2002 σε Δημόσιο, Ιδιωτικό Τομέα και Τράπεζες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κερδίστε τις εκλογές να σωθούμε. Δραματική έκκληση από οικογένεια πολυτέκνων στον Καραμανλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ψάχνει για δανεικά ο Κόκκαλης. Το κράτος θέλει προκαταβολικά 300.000.000 ευρώ για το Ξυστό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι τελικές ρυθμίσεις για 1 εκατ. αυθαίρετα. Ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποίηση και ένταξη στο σχέδιο πόλης.

    ΕΘΝΟΣ: 10 αλλαγές φέρνει το 2003. Ασφαλιστικό: Οι νέες ρυθμίσεις που θα ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλου): Μας σιχάθηκε ο Θεός και μας πήρε με τις... πέτρες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προβληματίζουν τους επιστήμονες που για να μπορέσουν να τα ερμηνεύσουν μελετούν την... μεταφυσική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο χάρτης της διαφθοράς. Τα 13 άντρα της παράνομης συναλλαγής στο Δημόσιο. Καταπέλτης οι εκθέσεις των ελεγκτών-επιθεωρητών και του συνηγόρου του πολίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρώτο θύμα του πολέμου η οικονομία. Ιράκ: Η προαναγγελία της επίθεσης εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φθηνότερες κληρονομιές, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές. 16 αλλαγές από το νέο έτος, ''δώρο'' της Εφορίας.

    ΕΣΤΙΑ: Τα γεγονότα του 2002.

    Espresso: Το ραντεβού που έκλεισε η Αθηνά Ωνάση με τον Σημίτη. Τι θα πουν τετ-α-τετ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οδύσσεια 2003 για 400.000 λαθρομετανάστες. Κινδυνεύουν με απέλαση από την 1η Ιανουαρίου.

    Traffic news: Αστραψαν τα μαχαίρια στη ''Φάρμα''. Φαρ Ουέστ το μεγάλο παιχνίδι του MEGA. ''Επαιξαν ξύλο'' οι παίκτες. Γιάννης εναντίον Ειρήνης για τα 50 εκατ.

    Η ΧΩΡΑ: Επιδημίες φέρνουν οι λαθρομετανάστες. Συγκλονιστικές καταγγελίες στη ''Χ'' του καθηγητή Ιατρικής και βουλευτή της ΝΔ Αθ. Γιαννόπουλου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέοι μισθοί και συντάξεις. Αλλαγές σε φορολογία και ασφαλιστικό το 2003.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συναγερμός για τα εθνικά θέματα. Η ελληνική διπλωματία περιμένει σημαντικότατες εξελίξεις και μάλιστα ταχύτερα του αναμενόμενου.

    [03] Κυβέρνηση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι ''και ξαφνικά το θέμα του ανασχηματισμού επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι πληροφορίες που διοχετεύονται, κάνουν λόγο για ανασχηματισμό στις αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με την προϋπόθεση, βέβαια, οτι δεν θα προκρίνει ο πρωθυπουργός πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2003''.

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν οτι "τους αγρότες αφορά η πρώτη μεγάλη παρέμβαση Σημίτη για το 2003. Ο πρωθυπουργός έχει εμπλακεί προσωπικά το τελευταίο τρίμηνο στον σχεδιασμό αυτής της παρέμβασης - ύστερα και από τα ιδιαίτερα αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ μηνύματα από τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, που έβαλε η κάλπη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο "αγροτικό πακέτο Σημίτη" θα υπάρξουν σημαντικές ελαφρύνσεις των αγροτών που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με τα δάνεια από τις τράπεζες. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να παραμείνουν οι εξαγγελίες του σε καθαρά "οικονομίστικο" επίπεδο. Θέλει να επεκταθεί στο σύνολο των ρυθμίσεων που αφορούν τη ζωή στην ελληνική περιφέρεια".

    [04] Εκλογικός νόμος

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι ''αναλογικότερος του προηγούμενου, αλλά με εμμονή στις σταθερές κυβερνήσεις, είναι ο νέος εκλογικός νόμος που από το πρωί βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού. Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου επρόκειτο να παραδώσει στις 10 το πρωί σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης στον πρωθυπουργό. Είναι αναλογικότερος του προηγούμενου, αλλά και διασφαλίζει τις σταθερές κυβερνήσεις, μην επιτρέποντας αιχμές κατά του κυβερνώντος κόμματος για ηττοπάθεια ή για ''δεξιές παρενθέσεις''. Αξίζει να σημειωθεί πως με τον νέο εκλογικό νόμο, για να σχηματίσει ένα κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 40%. Αντιθέτως διατηρείται το όριο του 3% που απαιτείται για να εισέλθει ένα κόμμα στο Κοινοβούλιο. Το κυβερνών κόμμα δεν αποκλείεται να δεχτεί τη μείωση του ορίου σε 2,5%. Αλλάζουν οι εκλογικές περιφέρειες στην κατεύθυνση να είναι μικρότερες. Ο κ. Σκανδαλίδης προβλέπει το ''σπάσιμο'' των μεγάλων περιφερειών, με πρώτη αυτή της Β' Αθηνών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ''σπάνε'' τρεις ακόμα περιφέρειες, η Α' Αθηνών, η Α' Θεσσαλονίκης και το Υπόλοιπο Αττικής''.

    [05] Φοροαπαλλαγές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι ''μειώσεις φόρων που ξεπερνούν ακόμα και το 90% κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας και αγορά, κληρονομιά ή γονική παροχή θα απολαύσουν από το νέο έτος οι φορολογούμενοι, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα αυξημένα αφορολόγητα όρια, που ξεκινούν από 65.000 ευρώ για τον άγαμο. Η κυβέρνηση υπήρξε ιδιαίτερα απλόχερη σε συζύγους και ανήλικα παιδιά που κληρονομούν ακίνητη περιουσία. Στα οφέλη πρέπει να προσμετρηθεί και η διατήρηση (τουλάχιστον για το 2003) των αντικειμενικών αξιών στα σημερινά επίπεδα''.

    [06] ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι ''το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο το 2003 να είναι έτος βουλευτικών εκλογών, αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία και, όπως όλα δείχνουν, στη Ρηγίλλης θέλουν όλοι να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι''.

    [07] Κυπριακό

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "την εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2003 εκφράζει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, αλλά ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επέστρεψε χθες εσπευσμένα στα Κατεχόμενα, θορυβημένος από τις μαχητικές διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων κατά της πολιτικής του, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο".

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "έχουν τεθεί από τις Αρχές ασφαλείας του καθεστώτος Ντενκτάς ηγετικοί παράγοντες της αντιπολίτευσης, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις στα Κατεχόμενα εναντίον της πολιτικής του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Μάλιστα, κάποιοι τουρκοκύπριοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν και απειλές κατά της ζωής τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σε επιφυλακή εξακολουθεί να βρίσκεται η Λευκωσία αλλά και η αντιπολίτευση στα Κατεχόμενα μετά την κλοπή οπλισμού και εκρηκτικών υλών από στρατόπεδο του Αττίλα στην Αμμόχωστο. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του οπλισμού που εκλάπη σε προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες θα αποδοθούν στους Τουρκοκυπρίους, ή ακόμα χειρότερα η χρησιμοποίησή τους από τους Τούρκους για τη δημιουργία θερμού επεισοδίου στη γραμμή αντιπαράταξης και ακολούθως η αναζήτηση ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "το αργότερο έως τις δέκα Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό των προεδρικών εκλογών και ειδικότερα κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης θα είναι τελικά υποψήφιος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "συμφωνία για την ίδρυση Αμερικανικής βάσης στην Κύπρο φέρεται να έχει αποδεχτεί η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απόφαση η οποία συζητήθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο".

    [08] Τρομοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ο Σάββας γίνεται και πάλι 'αποκαλυπτικός', χωρίς την ... επίδραση φαρμάκων αυτή τη φορά. Σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε υποστηρίζει πως τα μέλη της 17Ν δεν είχαν σχέση με εκείνα του ΕΛΑ, επειδή 'ήταν πασίγνωστοι. Δεν υπήρχε περίπτωση να έχουν επαφή μαζί μας και να μη μας πιάσουν'!".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "αν η τρομοκρατική αυτή οργάνωσις είχε στοιχεία για υπεξαίρεση μυστικών κονδυλίων και στελέχη της Αστυνομίας, αυτά δεν είναι τα πρώτα που θα είχε αποκαλύψει όταν ήταν εν δράσει; Αλλά δεν φταίνε οι Γιωτόπουλοι και οι Ξηροί για την προβολή των όσων αναμασάνε".

    [09] Ιράκ-Ενδεχόμενο για επικείμενο πόλεμο

    Η Espresso ισχυρίζεται οτι "εκτός από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που εξετάζει όλες τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από τον επερχόμενο πόλεμο, ο ίδιος προβληματισμός για τις πολιτικοστρατιωτικές συνέπειες στην περιοχή επικρατεί και στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σε άρθρο της σημειώνει οτι "όταν ξεκινά ένας πόλεμος καθ' υπαγόρευσιν των πετρελαϊκών επιχειρήσεων που χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του ρεπουμπλικανικού κόμματος, δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Πρέπει να ανησυχούμε όλοι μας. Κανείς δεν ξέρει ποιά άλλα λόμπι μπορούν να επιβάλλουν πολέμους και που".

    [10] Αυθαίρετα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι "ανοίγει τελικά ο δρόμος για την σταδιακή νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων και την ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως, μετά την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδίου. Οπως διευκρινίζουν αρμόδιοι παράγοντες, η νομιμοποίησή τους δεν θα γίνει αμέσως, αλλά βάσει του οικιστικού νόμου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 30 December 2002 - 22:45:02 UTC