Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-01-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/01/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Υφαλοκρηπίδα
  • [04] Λαϊκά έντοκα
  • [05] Σωφρονιστικό σύστημα
  • [06] Κυπριακό
  • [07] ΕΕ-Ελληνική προεδρία
  • [08] Πανωτόκια
  • [09] Σεισμός
  • [10] Εξυπηρέτηση πολιτών
  • [11] Νοικοκυριά - Δάνεια
  • [12] '17Ν'
  • [13] Μισθοί - Συντάξεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/01/2003

    Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, οι μισθοί και οι συντάξεις το 2003, τα προβλήματα στο σωφρονιστικό σύστημα, ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Τι αλλάζει από σήμερα στην τσέπη μας. Οι ευνοημένοι και οι χαμένοι του 2003.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Προεδράρα η ..Ελλάδα! Με τις ευχές όλων των Ελλήνων για την εξάμηνη θητεία μας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:9 αλλαγές στις συντάξεις. Πως διαμορφώνεται από χθες το νέο ασφαλιστικό τοπίο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Εμφραγμα 28 τρις από δάνεια για σπίτια και πιστωτικές κάρτες! Νέα λίστα από ''Τειρεσία'' διπλασιάζονται τα επιτόκια για τους κακοπληρωτές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:35.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται από τη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

    ΕΘΝΟΣ:Το νέο τοπίο σε μισθούς- συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλος):Καλό 2003, αν και από ...τρία πάντα πάμε καλά! Θα το γράψει κι αυτό η Ιστορία...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Αύξηση εισφορών και ορίων συνταξιοδότησης. Δυσμενείς αλλαγές για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Συντάξεις: Πόσο αυξάνονται και πότε σε Δημόσιο-ΙΚΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Λευκός θάνατος σε μαύρα κελιά. Νεκρές 3 γυναίκες, αλώβητα τα κυκλώματα στον Κορυδαλλό.

    ΕΣΤΙΑ:1993-2002: Χαμένες ευκαιρίες. Το ΠΑΣΟΚ δεν τις αξιοποίησε.

    Espresso:Ρίγκ το FAME STORY μετά το φινάλε. Επεισόδια στα παρασκήνια με Ασπα-Ελεάνα και Νότη-Βαρδή. Τι έγινε στη Φάρμα μετά τη νίκη της Ειρήνης.

    ΤΑ ΝΕΑ:Οριστικό ναι στα λαϊκά έντοκα. Ως 8.800 ευρώ για 570.000 μικροκαταθέτες.

    Η ΧΩΡΑ:Το φιλί του θανάτου το έδωσε η μάνα! Στο επισκεπτήριο την αγκάλιασε και της ''πέρασε'' στο στόμα την καθαρή ηρωίνη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:'Η φέτος ή ποτέ! Η χρονιά της αλήθειας για τα μεγάλα έργα.

    [03] Υφαλοκρηπίδα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''έτος..υφαλοκρηπίδας για την ελληνική εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία θα είναι το 2003. Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη εκφράζει πλέον ανοικτά τη θέλησή της να ...''ανοίξει'' μέσα στο τρέχον έτος το μόνο θέμα ''εδαφικής κτήσης'' που παραμένει ανοικτός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις''.

    [04] Λαϊκά έντοκα

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''λαϊκά έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο από μισή έως μία μονάδα πάνω από τον πληθωρισμό αποφάσισε τελικά να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών, ως αντίδοτο στις αρνητικές αποδόσεις των καταθέσεων ταμιευτηρίου. Τα έντοκα γραμμάτια θα είναι εξάμηνης ή ετήσιας διάρκειας . Υπολογίζεται ότι από το μέτρο αυτό θα ευνοηθούν περίπου 570.000 μικροκαταθέτες που θα μπορούν να τοποθετήσουν στα έντοκα γραμμάτια ποσό μεταξύ 5.900 και 8.800 ευρώ''.

    [05] Σωφρονιστικό σύστημα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ''αμείλικτα ερωτηματικά για τις συνθήκες θανάτου τριών γυναικών στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού αλλά και για τον τρόπο ''θεμελίωσης'' και λειτουργίας ολόκληρου του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας προκαλεί το πρόσφατο περιστατικό που διαδραματίστηκε στα κελιά του Κορυδαλλού''.

    [06] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''στις 18 Απριλίου, δύο μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης των 10 νέων χωρών -μελών στην ΕΕ θα επισκεφθεί την Κύπρο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ΕΤ1''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ''χρονιά - σταθμός για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αναμένεται να είναι το 2003, ενώ διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως η τουρκική πλευρά χωρίς να διαφοροποιείται από τις πάγιες θέσεις της θα επιχειρήσει με την έναρξη της νέας φάσης της διαδικασίας να παρουσιασθεί έτοιμη να διαπραγματευθεί και ενδεχομένως να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για λόγους εντυπωσιασμού''.

    [07] ΕΕ-Ελληνική προεδρία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''η διεύρυνση , η στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, η μετανάστευση και η λαθρομετανάστευση, οι νέες δομές της Ευρώπης που αφορούν στο μέλλον της και οι εξωτερικής σχέσεις της Κοινότητας είναι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής που θα ασκήσει η χώρα μας κατά το προσεχές εξάμηνο ενώ ταυτοχρόνως θα πρέπει να οδηγηθεί σε μια ομαλή πορεία και η έκβαση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος''.

    [08] Πανωτόκια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλος) τονίζει ότι ''το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την υπ΄αριθμ. 5467/2002 σημαντική απόφασή του (τακτική διαδικασία) που αφορά τα τραπεζικά πανωτόκια. Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση έκρινε οτι ακόμα και αν ο δανειολήπτης υπέγραψε σύμβαση δανείου με τράπεζα που περιλαμβάνει όρο ο οποίος να επιτρέπει τον ανατοκισμό των τόκων από την ημέρα καθυστερήσεως ανά τρίμηνο ο όρος αυτός είναι άκυρος''.

    [09] Σεισμός

    Η Espresso υποστηρίζει ότι ''το ''ελληνικό τόξο'' ξύπνησε και προκαλεί εφιάλτες στους σεισμολόγους! Η σεισμική έξαρση που παρατηρείται στην περιοχή του Ιονίου με τελευταίο ''χτύπημα'' τα 5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν προχθές το βράδυ τον Αμβρακικό κόλπο κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για διέγερση του τόξου και να αναφέρονται στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης''.

    [10] Εξυπηρέτηση πολιτών

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,''τα νεοσυσταθέντα Κέντρα Εξυπηρετήσεως Πολιτών δικαιώνουν τον τίτλο τους. Παραβλέποντες την απορία γιατί πρέπει να υπάρχη διαφορά μεταξύ υπηρεσίας (που ούτως ή άλλως κάνει την δουλειά) και Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (που παραλαμβάνει την αίτηση και παραδίδει το αιτούμενο πιστοποιητικό) πρέπει να πούμε ότι τα ΚΕΠ συνιστούν πρόοδο''.

    [11] Νοικοκυριά - Δάνεια

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σε ωκεανό χρεών, 28 τρισεκατομμυρίων, πελαγοδρομούν τα ελληνικά νοικοκυριά. Το 25% μισθών και εισοδημάτων δεσμεύεται κάθε μήνα για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και τα χρεωστικά των πιστωτικών καρτών, με επαχθή για την Οικονομία συνέπεια την καταβαράθρωση του δείκτη κατανάλωσης -εφόσον τα αποθεματικά των οικογενειακών προϋπολογισμών δεν ρίχνονται πλέον στην αγορά, αλλά στους 'κάδους' των αποπληρωμών των τραπεζικών προϊόντων".

    [12] '17Ν'

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "και άλλη γυναίκα, που συμμετείχε στις επιχειρήσεις της 17Ν, βλέπει το Συμβούλιο Εφετών, απαλλάσσοντας την Αγγελική Σωτηροπούλου από τις κατηγορίες της συμμετοχής στην επίθεση κατά Παλαιοκρασσά και τη δολοφονία Αξαρλιάν. Κατηγορεί τον Κουφοντίνα για τη δολοφονία Μάτη. Για τον Γιάννη Σερίφη, που αποφυλακίσθηκε με όρους, αναφέρει ότι δεν συμμετείχε στον επιχειρησιακό τομέα της οργάνωσης μετά το 1983".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "αποδυναμώνεται σιγά-σιγά το βαρύ κατηγορητήριο για τους 18 έγκλειστους στις Φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή στη 17Ν, καθώς μετά και το παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσαν οι δικαστές τους Συμβουλίου Εφετών προκύπτουν νέα στοιχεία που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και ελαφρύνουν από μερικές 'ανεπιθύμητες' κατηγορίες πολλούς από τους συλληφθέντες τρομοκράτες".

    [13] Μισθοί - Συντάξεις

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "αυξημένοι μέχρι και 3,5% είναι οι μισθοί των εργαζομένων με το νέο χρόνο. Οσο για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, των αυταπασχολουμένων και των ασφαλισμένων στο ΤΣΑΥ, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 4,5% έως και 10%. Κατά 14,67 ευρώ αυξάνονται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "αυξήσεις από 10 έως 15 ευρώ θα πάρουν φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ (ΟΑΕΕ). Αντίθετα, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ θα αποδοθεί μειωμένη κατά 4%. Οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί θα πάρουν αυξήσεις από 37,17 έως 188,52 ευρώ το μήνα. Οι αυξήσεις θα προέλθουν από τις αναπροσαρμογές στους βασικούς μισθούς των εν ενεργεία και από την ενσωμάτωση επιδομάτων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 2 January 2003 - 18:00:37 UTC