Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-01-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/01/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικονομία
  • [04] ΝΔ
  • [05] Τρομοκρατία
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Σημίτης-Ευρωκοινοβούλιο
  • [08] Εργασιακές σχέσεις-Αλλαγές
  • [09] Περιοδεία Γ. Παπανδρέου
  • [10] Ελληνοτουρκικά
  • [11] Υπόθεση εκβιασμών
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Τράπεζες - Συντελεστές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/01/2003

    Οι καταγγελίες για εκβιασμό επιχειρηματιών, οι έρευνες για εξάρθρωση της τρομοκρατίας, η παρουσίαση των στόχων της Ελληνικής Προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο από τον πρωθυπουργό και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καταιγίδα αποκαλύψεων με πολιτικό πόκερ. ''Φαρμάκι'' εκβιασμών από πρώην υπουργό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ποιοι παγίδευσαν την υπουργό; Και όμως η κ. Παπανδρέου συνυπέγραψε τον σκανδαλώδη νόμο για τα δημόσια έργα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καίει κι άλλους η Γιάννα. Νέα ονόματα δημοσιογράφων στη λίστα των εκβιασμών.

    Η ΑΥΓΗ: ''Δεν θέλουμε να ζούμε σε φυλακή''. Συγκλονιστική διαδήλωση Τουρκοκυπρίων υπέρ της λύσης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλίμονο στην Γιάννα και στον Θόδωρο. Αν αποδειχθεί ότι ο Μιχαλόπουλος γνώριζε τη 17Ν.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ερχονται νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας. Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα για πιο ευέλικτες μορφές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ακινήτων. Ποιες οι επιπτώσεις σε στεγαστικά δάνεια και αγορά.

    ΕΘΝΟΣ: Δέσμη από 14 μέτρα για μαθητές-εκπαιδευτικούς. Τι αλλάζει για τις Πανελλαδικές-Σκληρές ποινές για τις αντιγραφές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά! Ενώ το Χαλκείο κατασκευάζει ''μάρτυρες'' και ''επιχειρήματα'', βροχή οι μηνύσεις εναντίον των λασπολόγων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ουραγός η χώρα μας. Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ αποκαλύπτει την πραγματική κατάσταση στην οικονομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υποπτο παιχνίδι Σημίτη με το σημείωμα Αγγελόπουλου. Τρομοκρατία: Πως το ντοκουμέντο αντί για στοιχείο της δικογραφίας έγινε πολιτικό χαρτί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οργή λαού. Κατεχόμενα: 50.000 απαίτησαν ''να φύγει ο Ντενκτάς''.

    ΕΣΤΙΑ: Ασυμβίβαστο υπουργού - βουλευτού. Η λογική συνέχεια μετά την συνταγματική αναθεώρηση.

    Espresso: Κώστας Πάσσαρης: Πώς έγινα φονιάς! Ολο το υπόμνημα που κατέθεσε προς τις ρουμανικές δικαστικές αρχές.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιχειρηματίες ρίχνουν φως στους εκβιασμούς. Ο εισαγγελέας καλεί μάρτυρες άμεσα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 6 κρίσιμες εβδομάδες για το Κυπριακό. Αρχίζουν σήμερα οι απ΄ευθείας συνομιλίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Από λάθος 7 χρόνια σε Εντατική. 35χρονος πήγε για απλή εγχείρηση και έμεινε ''φυτό''.

    ΝΙΚΗ:Η Γιάννα έδωσε το σημείωμα στον πρωθυπουργό. Στη διάθεση των Αρχών το ιδιόχειρο κείμενο του Δ. Αγγελόπουλου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εργατική - λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

    Traffic News: Μπήκαν στη φάρμα οι πρώτοι επώνυμοι. Από σήμερα το πρωί στα Βασιλικά της Εύβοιας. Μπονάτσος, Σαμίου, Καπεζάνου, Φωκάς, Πυριόχος, Μεϊμαρίδη σε ...αγροτική ζωή.

    Η ΧΩΡΑ: Γιατί έμεινε θαμμένο 17 χρόνια. Το σημείωμα - φωτιά. Ποιοι δούλευαν τη ''φάμπρικα'' της ''προστασίας'' επιχειρηματιών από τη 17Ν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χτίζουν σε μνημείο! Με τη βούλα της πολεοδομίας στην ''πύλη'' του Αγίου Όρους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παραιτήσου. Φωνή λαού στα κατεχόμενα. Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ τάσσεται κατά του Ντενκτάς.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανανέωσε τη θητεία των αντιδημάρχων ο Παπαγεωργόπουλος.

    [03] Οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ''μαύρα μαντάτα για την οικονομική κατάσταση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ψεύτικους προϋπολογισμούς και πλασματικούς δείκτες. Εκτός κάθε ελέγχου το δημόσιο χρέος''.

    [04] ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''μήνυμα ενότητας για τη ΝΔ έδωσαν χθες οι εσωκομματικές εκλογές που έγιναν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάδειξη των νέων συντονιστών''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ''άρωμα εκλογών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των συντονιστών της ΝΔ που ασχολήθηκε με τα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργία πελατειακών σχέσεων, εμπαιγμό των αγροτών και αδιαφορία''.

    [05] Τρομοκρατία

    Η Espresso αναφέρει ότι ''στα χέρια των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα ένας 50χρονος άνδρας γιος απόστρατου ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ για τον οποίον υπάρχουν στοιχεία ότι συμμετείχε σε επιθέσεις όχι μόνον της 17Ν αλλά και της 1η Μάη. Ισως αυτός είναι ο λόγος που όλοι πλέον στην Ελληνική Αστυνομία μιλούν με μεγάλη σιγουριά για ένα νέο κύκλο συλλήψεων που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου και δεν θα αφορά μόνο τη 17 Νοέμβρη αλλά και το σημαντικότερο παρακλάδι του ΕΛΑ , την 1η Μάη''.

    [06] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι ''για πρώτη φορά γίνεται τόσο εμφανές μετά το χθεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στα κατεχόμενα ότι το καθεστώς Ντενκτάς βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, θύμα της αδιαλλαξίας του ίδιου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, η οποία τον έχει φέρει σε πλήρη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση''.

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS, ''πόλεμος συλλαλητηρίων έχει στηθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μεταξύ των υποστηριχτών του σχεδίου Αννάν και των υποστηρικτών της αδιάλλακτης πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι ''τέστ για τις πιθανότητες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θεωρούν κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών το σημερινό τετ α τετ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, το οποίο αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών με στόχο την πραγματοποίηση ''σχετικών'' αλλαγών επί του αναθεωρημένου σχεδίου του γγ Κόφι Αννάν''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι ''υπάρχει διαφορά στις εκτιμήσεις Κληρίδη και Μαρκίδη κατά πόσο είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον μια λύση του Κυπριακού, αλλά πρόσθεσε ότι ο γενικός εισαγγελέας δεν αμφισβητεί την πολιτική Κληρίδη''.

    [07] Σημίτης-Ευρωκοινοβούλιο

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''τη διαβεβαίωση πως η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επιδιώκει την υψηλότερη δυνατή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλα τα επίπεδα έδωσε χθες ο Κ. Σημίτης παρουσιάζοντας στο Στρασβούργο τις προτεραιότητες της Ενωσης για το τρέχον εξάμηνο, παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ και του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι '' την υψηλότερη δυνατή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιδιώξει η ελληνική προεδρία, όπως διαβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης''.

    [08] Εργασιακές σχέσεις-Αλλαγές

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''η κυβέρνηση απαντά θετικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Οπως όμως τονίζει με άρθρο του στο ΒΗΜΑ ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, η ελληνική θέση την οποία θα προωθήσει στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας την άλλη εβδομάδα στο Ναύπλιο ο προεδρεύων υπουργός κ. Δ. Ρέππας θα συνίσταται στη σταδιακή εφαρμογή νέων μορφών εργασίας σε συμφωνία πάντοτε με τους εργαζομένους. Στο πλαίσιο αυτό ήδη μελετάται η επέκταση της μερικής απασχόλησης στον αμιγώς δημόσιο τομέα στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ με στόχο να δημιουργηθούν 30.000 θέσεις απασχόλησης, αν και στη ρύθμιση αντιδρά η ΑΔΕΔΥ''.

    [09] Περιοδεία Γ. Παπανδρέου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι ''ν΄αναλάβει πρωτοβουλία για το Κόσοβο ζήτησε από την ελληνική προεδρία ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζις από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Το Βελιγράδι ήταν ο πέμπτος σταθμός της τριήμερης περιοδείας του Γ.Παπανδρέου στα ΒΑλκάνια με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Η δεύτερη ημέρα της περιοδείας του Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε από το Ζάγκρεμπ. Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου ολοκληρώνει την περιοδεία του με το Σεράγεβο και την Πρίστινα''.

    [10] Ελληνοτουρκικά

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''σε τουρκική ''παγίδα'' αποδίδουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα τον εικοσιπλασιασμό των αερομαχιών στο Αιγαίο που σημειώθηκε μεταξύ 2001 και 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες. Στόχος της Αγκυρας κατά το κρίσιμο αυτό για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό χρονικό διάστημα είναι η προώθηση της ''στρατηγικής της έντασης'' ώστε μέσα απ΄αυτή να επιδιώξει ''συζήτηση'' των διεκδικήσεών της λενε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές με αφορμή την κλιμάκωση των προκλήσεων''.

    [11] Υπόθεση εκβιασμών

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "διαστάσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ενός κοινού εκβιασμού για την απόσπαση κάποιων χρημάτων προσδίδουν οι αρχές στην υπόθεση των ``εκβιαστών`` επιχειρηματιών εξ ονόματος της ``17Ν``. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι το θέμα `` είναι πολύ σοβαρό`` και `` θα προχωρήσει σε βάθος``. Άφηναν δε να εννοηθεί ότι πίσω από τους εκβιασμούς μπορεί να βρίσκονται περισσότερο του ενός πρόσωπα, ακόμη και από τον χώρο της δημοσιογραφίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι "διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει λάβει το θέμα των εκβιασμών επιχειρηματιών, καθώς νέα στοιχεία βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Σε δύο νέα ντοκουμέντα-φωτιά, που αφορούν έναν υπουργό της 7ετίας και έναν γνωστό το δικηγόρο, που φέρεται ότι απειλούσε τον αείμνηστο Παναγιώτη Αγγελόπουλο, αναφέρθηκε χθες ο δικηγόρος της οικογένειας Αγγελόπουλου, κ. Αλέξης Κούγιας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει: "πολύ φοβόμαστε ότι ούτε η Γιάννα ούτε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θα γνώριζαν τις τεράστιες ποινικές ευθύνες που μπορεί να προέκυπταν σε βάρος τους, όταν έδιναν στον Πρωθυπουργό το ``σημείωμα`` του θείου τους, που είχε δολοφονηθεί από την 17 Νοέμβρη και έγραφε ότι ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος είχε σχέσεις με την 17 Νοέμβρη. Πραγματικά αν αποδειχθεί ότι ...ο Μιχαλόπουλος δεν είναι ...ψευτοθόδωρος και ψευτοεκβιαστάκος, αλλά ότι γνώριζε ανθρώπους της 17 Νοέμβρη , οι οποίοι του είχαν μάλιστα τόσο εμπιστοσύνη , ώστε να του δείχνουν και τον κατάλογο με τους ανθρώπους που θα εκτελούσαν, τότε δεν αποκλείεται η Γιάννα και ο Θόδωρος να βρεθούν ακόμα και κατηγορούμενοι για απόκρυψη στοιχείων εγκληματικών πράξεων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κάνει λόγο για "ντοκουμέντα -σοκ! Εισαγγελέας καλεί το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου . Στα χέρια του αναμένεται να παραδώσουν νέα συγκλονιστικά στοιχεία που θα προκαλέσουν και άλλους τριγμούς...ισχυρότερους από αυτούς οι οποίοι ταρακούνησαν για τα καλά τη δημόσια ζωή της χώρας μας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ''μίτο της Αριάδνης που άρχισε να ξετυλίγεται'' χαρακτήριζαν χθες πολιτικοί κύκλοι την υπόθεση των... εκβιασμών. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ''υπόθεση Μιχαλόπουλου'' είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και ότι ''θα βγουν και άλλα ονόματα στη σέντρα''.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ''ανοίγει οι κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων για την υπόθεση των εκβιασμών επιχειρηματιών με την απειλή δολοφονίας τους από τη 17 Νοέμβρη. Την Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος των καταθέσεων και - όπως ανέφερε και το ΑΠΕ- ο εισαγγελέας κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλος θα καλέσει σε κατάθεση τόσο τον εκδότη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ Γρηγόρη Μιχαλόπουλο όσο και τους επιχειρηματίες Θόδωρο Αγγελόπουλο, Αργύρη Σαλιαρέλη και Βαρδή Βαρδινογιάννη. Επίσης, έχει δεχθεί να καταθέσει ένας ακόμη μεγάλος επιχειρηματίας καθώς και ένας Ελληνοαμερικανός''.

    Η ΕΣΤΊΑ σε άρθρο της ισχυρίζεται ότι "κατά τις πληροφορίες-καταγγελίες των τελευταίων ημερών το σημείωμα αυτό δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν και άλλα, στα οποία, γίνεται μνεία περί απόπειρας εκβιασμού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "αυτονόητο , πάντως , είναι ότι ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος όχι μόνον δεν γνωρίζει τίποτε και ούτε έχει σχέση με το περιβόητο ημερολόγιο, για το οποίο, επαναλαμβάνουμε, ότι η πολιτική ηγεσία`` μας`` επέλεξε την μέθοδο της τμηματικής δημοσιοποιήσεώς του, αλλά τραβάει, στην κυριολεξία, τα μαλλιά του προ του τερατουργήματος αυτού που παρουσιάσθηκε, επαναλαμβάνεται, με την έναρξη του 2003, ήτοι 18 ολόκληρα έτη μετά την δολοφονία του Δημητρίου Αγγελοπούλου".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Ανεπαρκή τα μέτρα!Στην έκθεση της ΕΕ για την ελληνική οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Τι συμφώνησαν οι τραπεζίτες με Χριστοδουλάκη".

    ΚΕΡΔΟΣ: '' Πως θα κλείσουν έως τον Μάρτιο οι εκκρεμείς. Οσοι καθυστερούν τη ρύθμιση θα πληρώσουν περισσότερα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Στον αναπτυξιακό νόμο οι "υπηρεσίες ποιότητας".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Διχασμένες οι τράπεζες για την αύξηση των προβλέψεων. Αναζητείται συμβιβαστική λύση με την ΤτΕ".

    [13] Τράπεζες - Συντελεστές

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "σε συμβιβαστική λύση φαίνεται οτι οδηγούνται η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και η ΤτΕ, σχετικά με την αύξηση των συντελεστών προβλέψεων για τις κατηγορίες δανείων μετά τις ισχυρές πιέσεις που άσκησαν οι τραπεζίτες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 15 January 2003 - 17:05:39 UTC