Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-02-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/02/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΕΛΑ- Συλλήψεις υπόπτων
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] ΕΕ-Ελληνική προεδρία-Ιράκ
  • [06] Βουλή-ΝΔ-Διαφθορά
  • [07] Υπόθεση εκβιασμών
  • [08] Κυπριακό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/02/2003

    Οι συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στον ΕΛΑ, οι πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας στο θέμα του Ιράκ, το Κυπριακό, η τραγωδία με το Κολούμπια και η υπόθεση των εκβιασμών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΕΛΑττώνουν τις αντιδράσεις για Ιράκ, διαφθορά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 80 ύποπτοι 20 συλλήψεις εν όψει... Μετά τους τρεις που βρίσκονται ήδη στην Αντιτρομοκρατική.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συλλήψεις από τη λίστα Παπαθεμελή. Αρχισε η εξάρθρωση του ΕΛΑ με στοιχεία του 1995.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΑΖΙ φαρμάκι για ΕΛΑ. Με καθυστέρηση 10 χρόνων η ΕΛΑΣ συλλαμβάνει τον σκληρό πυρήνα της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 26 εκατ. ευρώ για γυναίκες επιχειρηματίες. Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για να μπείτε στο πρόγραμμα.

    ΕΘΝΟΣ: Αλλοι 2 στο στόχαστρο κι άλλοι 20 από κόσκινο. Επιχείρηση ΕΛΑ: Τα επόμενα βήματα μετά το ''σόου'' του διημέρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αυτή κι αν είναι καραμπινάτη περίπτωση δωροδοκιών και εκβιασμών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαλλιά-κουβάρια Σημίτης-Λαλιώτης. Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για χάρη του βουλευτή Μ. Νεονάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα αρχεία τους έλεγαν... ΕΛΑ από το 1995. Τρομοκρατία: Γιατί αξιοποίησαν τώρα τις ''άχρηστες'' πληροφορίες της Στάζι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ποιά στοιχεία στάζει η ΕΛΑΣ. ΕΛΑ: Διώξεις κατά τριών, που αρνούνται τις κατηγορίες.

    ΕΣΤΙΑ: Παγκόσμια τραγωδία. Η πτώσις του Columbia.

    Espresso: Νέο ερωτικό τρίγωνο στην τρομοκρατία. Το μυστικό της γυναίκας του ΕΛΑ. Είχε σχέση και με τους δύο αρχηγούς η Ειρήνη Αθανασάκη που συνελήφθη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με... ραντεβού οι τρεις συλλήψεις για ΕΛΑ. Και άλλοι τρεις, στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ.

    Traffic news: Συνέντευξη Νίκου Μαστοράκη: Δεν ήθελα να ''φάω'' τη Ρούλα για να βάλω τη Λάσπα. Αλλά δεν θέλω να πάρω μέρος σ' αυτό το ξεκατίνιασμα''.

    Η ΧΩΡΑ: Τρέμει ο αρχιερέας της διαπλοκής τις αποκαλύψεις που έρχονται στη Βουλή και αλλού. Οι συκοφάντες ξεσκεπάστηκαν, η σκευωρία κατέρρευσε.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΕΛΑ στο εδώλιο. Η Αντιτρομοκρατική άνοιξε το νέο κύκλο συλλήψεων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΛΑ στον εισαγγελέα για Τζορτζ, Φιλίπ και Μυρτώ. Αρχισε ο χορός των συλλήψεων και έπεται συνέχεια.

    [03] ΕΛΑ- Συλλήψεις υπόπτων

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''ο κύκλος των ατόμων που φέρονται ότι συμμετείχαν στον ΕΛΑ διευρύνεται. ''Νίκολας'' και ''Αντριου'' είναι τα δύο επόμενα ψευδώνυμα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ερευνώνται είκοσι ακόμα περιπτώσεις''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι ''το αντιτρομοκρατικό επιτελείο προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στη σύλληψη τριών ατόμων και ..στάζει πρόσθετα στοιχεία προς τις εισαγγελικές αρχές για να τεκμηριώσει τη συμμετοχή τους στον ΕΛΑ. Η αντιστοίχηση συγκεκριμένων τρομοκρατικών ενεργειών του ΕΛΑ στους τρεις συλληφθέντες κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Σημαντικές κατά την αστυνομία καταθέσεις μαρτύρων υπέδειξαν τρία διαμερίσματα, που χρησιμοποιούσε ως γιάφκες ο ΕΛΑ, όπως προκύπτει από άλλη κεντρική κατάθεση και κατευθύνουν τις αρχές προς τη σύλληψη και άλλων ατόμων που είχαν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους''.

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι ''Πολυάριθμα δακτυλικά αποτυπώματα του Κώστα Αγαπίου και της Ειρήνης Αθανασάκη βρέθηκαν σε 3 προκηρύξεις της υποομάδας του ΕΛΑ ''Χρήστος Κασσίμης'' η οποία έδρασε την περίοδο 1977-79 μετά τον θάνατο του ηγέτη του ΕΛΑ στις 20 Οκτωβρίου 1977. Το κυριότερο ατού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ωστόσο αποτελεί ο φάκελος με τις αποκαλυπτικές καταθέσεις ''μετανοημένων'' συντρόφων τους. Απέναντι από τη γιάφκα της 17Ν στην οδό Πάτμου, στα Κάτω Πατήσια, είχε ένα από τα οπλοστάσιά του ο ΕΛΑ! Αυτό προέκυψε από κατάθεση που έδωσε μάρτυρας -¨''κλειδί'' ο οποίος υπέδειξε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία τα σημεία στα οποία ο ΕΛΑ είχε κατά καιρούς τις γιάφκες με τα εκρηκτικά''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι ''η πρώην σύζυγος του Αγγελέτου Κανά φαίνεται να ''κάρφωσε'' τον ίδιο αλλά και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του ΕΛΑ στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην κατάθεσή της αναφέρει οτι συγκεκριμένη χρονική στιγμή είδες τον ''Τζορτζ'' και τον ''Φιλίπ'' να κατασκευάζουν ωρολογιακή βόμβα. Ο ίδιος ο κοινοτάρχης της Κιμώλου από την πρώτη στιγμή που ''φωτογραφήθηκε'' ως ο βομβιστής του ΕΛΑ, ανέφερε ότι στην υπόθεση τον ενέπλεξε η πρώην σύζυγός του. Στη συνέχεια άλλαξε τακτική και υποστήριξε οτι υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την Κίμωλο''.

    Σύμφωνα με την ESPRESSO,''μέχρι τις 3 Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι συλλήψεις για τον ΕΛΑ και τις υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτός είναι ο στόχος των διωκτικών αρχών που καθορίζει τις κινήσεις της Αστυνομίας. Οι Αρχές θέλουν να έχουν κλείσει το δεύτερο και τελευταίο -όπως όλα δείχνουν - κεφάλαιο της τρομοκρατίας. Η καθοριστική ημερομηνία θα είναι η έναρξη της δίκης της 17Ν και αυτό γιατί οι παράγοντες της έρευνας εκτιμούν οτι έτσι και οι δικαστές θα έχουν ξεκαθαρισμένη άποψη χωρίς απορίες και κενά συνολικά για το θέμα της τρομοκρατίας και παράλληλα θα βοηθηθεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι ''χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια απραξίας και να υπάρξει ένα τολμηρός υπουργός Δημόσιας Τάξης όπως είναι κατά γενική ομολογία ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδη για να αρχίσει επιτέλους η εξάρθρωση του ΕΛΑ που θεωρείται η μητέρα όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα. Η εξάρθρωση του ΕΛΑ και η σύλληψη τουλάχιστον του στεγανού πυρήνα και του ''Επαναστατικού Συμβουλίου'' της οργάνωσης, απαιτεί μόνο πολιτική τόλμη διότι τα πρόσωπα είναι γνωστά εδώ και μια δεκαετία τόσο από τα στοιχεία της ΣΤΑΖΙ όσο και από τον καυτό φάκελο της ΜΟΣΑΝΤ''.

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, ''κάποτε πρέπει να ριφθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Πως δηλαδή και γιατί δεν έγινε η αξιοποίησης των στοιχείων της Στάζι στον βαθμό και με τον τρόπο που έπρεπε. Οπως επίσης κάποτε η έρευνα για την τρομοκρατία πρέπει να στραφή και προς την πλευρά των πληροφοριοδοτών και των συνδέσμων των τρομοκρατών - δολοφόνων''.

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''με εκτοξεύσεις πυραύλων, δημιουργία στρατιωτικής ομπρέλας προστασίας της Κύπρου, από ελληνικής πλευράς, καθώς και με αρνητικό επηρεασμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων απείλησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου την Τουρκία, στην περίπτωση που δεν επιλυθεί το Κυπριακό, στη διάρκεια συνέντευξής του που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή στον έγκυρο Τούρκο δημοσιογράφο Αλί Μπιράντ του CNN Turk.''.

    [05] ΕΕ-Ελληνική προεδρία-Ιράκ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "εν μέσω του "εμφυλίου" που έχει ξεσπάσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά το "πραξικόπημα των 8" και το άδειασμα της ελληνικής προεδρίας, η Αθήνα επιχειρεί αγωνιωδώς και υπό το άγχος των ραγδαίων πλέον εξελίξεων να περισώσει τα προσχήματα, καταβάλλοντας ύστατες προσπάθειες για μια στοιχειώδη "κοινή θέση" των 15 στο μείζον θέμα της κρίσης με το Ιράκ. Στην Αθήνα έχει πλέον γίνει συνείδηση οτι είναι σχεδόν απίθανο να αποφευχθεί η πολεμική αναμέτρηση αλλά και εξαιρετικά δύσκολο να "συγκολληθούν" τουλάχιστον άμεσα τα "κομμάτια και θρύψαλα" της Ενιαίας Ευρώπης, μετά την "τορπίλη των 8".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "η αμερικανική πρόταση για μετακίνηση του Σαντάμ Χουσείν στη Λιβύη, η προσπάθεια της ιρακινής πλευράς ν' αναπτύξει δίαυλο επικοινωνίας με το Βερολίνο, το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης της στρατιωτικής επιχείρησης και η θρησκευτική διάσταση που δίνει ο Χουσείν στη σχεδιαζόμενη επίθεση καταγράφονται σε σημείωμα της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπίας στη Βαγδάτη. Το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε εγγράφως από την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπία στη Βαγδάτη για τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει και τις εκτιμήσεις στις οποίες έχει καταλήξει από τις επαφές της με τις άλλες ξένες αντιπροσωπίες στο Ιράκ και με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ".

    [06] Βουλή-ΝΔ-Διαφθορά

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει οτι "πανικός επικρατεί στο Μαξίμου, την κυβέρνηση και τη Χαριλάου Τρικούπη εν όψει της αυριανής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις αποκαλύψεις που θα κάνουν ο Καραμανλής και τα στελέχη της ΝΔ για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τη διαφθορά".

    [07] Υπόθεση εκβιασμών

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά οτι "τρεις έγιναν οι δημοσιογράφοι που "καίγονται" μέσα από τους βασικούς μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν για την υπόθεση των εκβιασμών σε βάρος επιχειρηματιών και ιερέων στο όνομα της "17 Νοέμβρη" και όχι μόνο. Η κατάθεση - ποταμός που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στηρίχθηκε σε "εξαιρετικά ενδιαφέροντα" αποδεικτικά στοιχεία, όπως τονίζουν έγκυρες δικαστικές πηγές, καθώς ο μητροπολίτης τόλμησε να πει πως έπεσε θύμα εκβιασμού, ενώ δεν δίστασε να καταγγείλει με το ονοματεπώνυμό τους εκείνους τους δύο άνδρες από το χώρο του Τύπου, οι οποίοι τον απείλησαν με "προειδοποιητικά" ρεπορτάζ γύρω από την προσωπική του ζωή, αλλά και να παραδώσει τα έγγραφα-φωτιά στα... χέρια της Δικαιοσύνης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ο υπουργός Τύπου και η Γιάννα να βγάλουν, εδώ και τώρα, τα αναρίθμητα ονόματα των Δημοσιογράφων που πληρώνονται από την ΓΓ Τύπου, τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και από το "Αθήνα 2004" για.... να μην γράφουν ή για να γράφουν ό,τι τους λένε".

    [08] Κυπριακό

    Η Traffic news ισχυρίζεται οτι "στο στάδιο μελέτης του θέματος για κατάθεση νέου αναθεωρημένου σχεδίου για το Κυπριακό βρίσκεται ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη ο οποίος τόνισε επίσης οτι εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσει στις απευθείας συνομιλίες η συζήτηση για το θέμα του εδαφικού, το οποίο ο Ραούφ Ντενκτάς αρνείτο μέχρι σήμερα να συζητήσει, αφού επέμεινε οτι πρώτα πρέπει να του αναγνωρισθεί κυριαρχία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "η διαφθορά που κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο υπέρ του Τάσου Παπαδόπουλου αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου όχι μόνο δεν μικραίνει, αλλά διευρύνεται. Ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ δύο εβδομάδες πριν από την πρώτη ψηφοφορία έχει ένα σαφέστατο προβάδισμα 14 μονάδων έναντι του κ. Κληρίδη".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 3 February 2003 - 17:47:45 UTC