Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-02-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/02/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Υπόθεση εκβιασμών
  • [04] Μισθοί δημοσίων υπαλλήλων
  • [05] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] Δίκη 17Ν
  • [08] Κυπριακό
  • [09] Συνομιλία Μπους-Σημίτη
  • [10] Ελληνική προεδρία-ΕΕ-ΗΠΑ-Ιράκ
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Χρηματιστήρια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/02/2003

    Η τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπους και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με πρωτοβουλία του πρώτου για τις εξελίξεις στο Ιράκ και το Κυπριακό, τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κόφι Αννάν στην Αθήνα και η υπόθεση των εκβιασμών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):6.419 προσλήψεις σε υπουργεία, Ταμεία, ΔΕΚΟ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο. Οι κρατήσεις μειώνουν τις αποδοχές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Χτύπησε κόκκινο το πετρέλαιο. Αρχισαν οι απώλειες του πολέμου πριν την κήρυξή του.

    Η ΑΥΓΗ:Η οικονομία σε κλοιό πολέμου..Με φόντο τη γενικότερη κρίση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Στο σκαμνί η συμμορία των Αθανασούλη-Βαλσαμίδη. Να πάνε φυλακή όλοι όσοι λήστεψαν τη μισή Ελλάδα στο Χρηματιστήριο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Τι είπαν στο τηλέφωνο ο κ. Μπους και ο κ. Σημίτης. Συγχαρητήρια, διαβεβαιώσεις και υποδείξεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Μονιμοποιούνται οι αναπληρωτές καθηγητές. Ποιά είναι τα κριτήρια για το διορισμό τους.

    ΕΘΝΟΣ:Διαβατήριο εργασίας για απόφοιτους ΤΕΕ-ΙΕΚ. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την επαγγελματική κατοχύρωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Καλή η πρόταση Αννάν, αλλά μόνον ...για τον Αλλάχ! Το Κυπριακό υπό την σκιάν του επικειμένου πολέμου εναντίον του Ιράκ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Κατέρρευσε το Χρηματιστήριο. Στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας οι τιμές των μετοχών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Δημόσιο: Οι τελικοί πίνακες με τους νέους μισθούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Σε φρούριο. Δίκη 17Ν με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    ΕΣΤΙΑ:Οι θέσεις Γ. Παπανδρέου. Πλήρης ταύτισις με τον Κόλιν Πάουελ.

    Espresso:Αρπάζουν τα παιδιά των φαναριών και πουλάνε τα όργανά τους! Τα εξαφάνισαν!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Πιέζει ο Μπους με όλα τα μέσα. Προτρέπει τους φίλους να βοηθήσουν, απειλεί τη Γαλλία για ενδεχόμενο βέτο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ο Αννάν εκτιμά ότι είναι.. Τελευταία ευκαιρία για τους Τουρκοκύπριους

    ΤΑ ΝΕΑ:Με 6 αγκάθια η πρεμιέρα της δίκης. Τι θα κληθεί να αποφασίσει το Δικαστήριο.

    ΝΙΚΗ:Τελευταία ευκαιρία για τους Τουρκοκύπριους. Αυστηρή προειδοποίηση Αννάν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Διεκδικούμε μόρφωση-ειρήνη για το σήμερα και το αύριο.

    Traffic News:Ο Θέμος κήρυξε...πόλεμο κατά του Βαρδινογιάννη. Από τον FLASH της Ελένης Κόκκαλη.

    Η ΧΩΡΑ:Παραβιάζουν το Σύνταγμα στη δίκη της 17Ν. Καταπέλτης ο πρόεδρος του ΕΣΡ (δικαστής 40 χρόνια) Ι. Λασκαρίδης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:5.722 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Υπερδανεισμός. Οι Ελληνες χρωστούν 31,5 δις ευρώ στις τράπεζες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Οργιάσαν. Επεσαν πάνω στα λεφτά και όποιος πρόλαβε πήρε. Ελλειμμα 30 δις στον ΟΕΕΚ.

    [03] Υπόθεση εκβιασμών

    Η ESPRESSO γράφει ότι ''αποδεικτικά στοιχεία και συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία συνιστούν τη διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος αναφέρονται στο πολυσέλιδο πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για την υπόθεση των εκβιασμών''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''δύο από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας των Θεόδωρου Αγγελόπουλου και Γιάννη Λάτση, ένας ιεράρχης, ο μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος αλλά και άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες, όπως ο Αργύρης Σαλιαρέλης φέρεται να αναδεικνύονται μέσα από το πολυσέλιδο εμπεριστατωμένο πόρισμα του εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ως θύματα κατ΄εξακολούθηση εκβιασμού με φερόμενο ως δράστη τον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο''.

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι ''σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχετικό πόρισμα φέρεται να περιγράφεται η διάπραξη δύο αδικημάτων από το δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας ''Ελεύθερη Ωρα'', Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας θα μελετήσει το σύνολο της δικογραφίας που του υποβλήθηκε και εντός των δύο ημερών αναμένεται να αποφανθεί για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης .Αν δηλαδή θα ασκηθούν ή όχι ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων και αν θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για κάποιο σκέλος της υπόθεσης''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι ''σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Σωτήρης Μπάγιας, μελετά ήδη όλα τα δημοσιεύματα της ''Α'' που αποκάλυψαν με ντοκουμέντα τη δράση των Αθ. Αθανασούλη και Γ. Βαλσαμίδη προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του για την δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης''.

    [04] Μισθοί δημοσίων υπαλλήλων

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''μηδενικές έως..πενιχρές θα είναι εφέτος οι ''αυξήσεις'' στις αποδοχές των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου! Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει εισφορές έως 20,22% στα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με αποτέλεσμα να προκύψουν μειώσεις αποδοχών που εξουδετερώνουν τις αυξήσεις τις οποίες προβλέπει η νέα εισοδηματική πολιτική''.

    [05] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι ''απ΄τη στιγμή που το ''θέμα Αγγελοπούλου''-το οποίο έγκειται κυρίως στη διαφορετική αντίληψη που έχει η (γαλαντόμος) πρόεδρος του 2004 σε σχέση με την κυβέρνηση, η οποία εκ του ρόλου της οφείλει να λαμβάνει υπ΄όψιν οικονομικές παραμέτρους και συνταγματικές επιταγές - δεν αντιμετωπίστηκε όταν έπρεπε, πριν αρχίσει δηλαδή η αντίστροφη μέτρηση για τους Αγώνες, είναι προφανές οτι η κυβέρνηση το θέλει ή όχι θα πρέπει πλέον να συμβιώσει μέχρι τέλους με την πρόεδρο του 2004''.

    [06] Χρηματιστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ''αρνητικό πενταετίας κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών κλείνοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο για χιλιάδες επενδυτές, επιχειρηματίες και νοικοκυραίους, σε επίπεδα προ του Δεκεμβρίου 1998''.

    [07] Δίκη 17Ν

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''ηχηρή παρέμβαση του προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και ανώτατου δικαστικού Ιωάννη Λασκαρίδη έγινε χθες με αφορμή την επικείμενη δίκη της 17Ν. Ο κ. Λασκαρίδης κατήγγειλε ότι η φίμωση της δίκης και η μη μετάδοσή της από τα ΜΜΕ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος''.

    [08] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι ''ως 'από μηχανής Θεός' προσπαθεί να λειτουργήσει και στο Κυπριακό η αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία, ασκώντας πιέσεις και θέτοντας 'διευκολύνσεις' για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έστω και την τελευταία στιγμή. Ενδεικτικό του κλίματος αυτού είναι το περιεχόμενο της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας Σημίτη-Μπους, αλλά και η απόφαση της Βρετανίας για παραχώρηση του 45% των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, προκειμένου να διευκολύνουν την επίλυση του Κυπριακού''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι ''έμπρακτα δείγματα της βούλησης της τουρκικής πλευράς να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού ζήτησε χθες ο Κ. Σημίτης απαντώντας έτσι στον τακτικό ελιγμό του γγ του ΟΗΕ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Αννάν θα επιχειρήσει να σπάσει το αδιέξοδο, καλώντας τους δύο ηγέτες την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες τύπου Κάμπ Ντέιβιντ, όπου το νέο Σχέδιο θα τεθεί υπό μορφή take or leave it''.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''την επιθυμία του να ενταχθεί στην ΕΕ στις 16 Απριλίου μία ενωμένη Κύπρος με επικυρωμένη λύση του πολιτικού προβλήματος μέσα από δημοψηφίσματα, επανέλαβε κατά την άφιξη του στην Αθήνα ο γγ του ΟΗΕ Κ. Αννάν ο οποίος κατέστησε σαφές ότι μεγάλη, μετά την Παρασκευή, καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο την ευκαιρία για λύση και διαβεβαίωσε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν θα αποτελούν έκπληξη για καμία πλευρά, προσθέτοντας ότι οι επαφές του στην Αγκυρα του έδωσαν κουράγιο''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι ''επιμένει στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για το Κυπριακό ο Κόφι Αννάν, ο οποίος άσκησε 'διακριτικές' πιέσεις χθες στην Αθήνα για λύση-εξπρές με βάση το νέο αναθεωρημένο σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα στη Λευκωσία και το οποίο, όπως έχει ήδη επισημανθεί, συμπεριλαμβάνει και νέες αξιώσεις του Ραούφ Ντενκτάς''.

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι ''στην σειρά των δεκαετιών που έχει συμπληρώσει το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματεύς του ΟΗΕ πραγματοποιεί τον κύκλο των 'τριών πρωτευουσών'. Επιδιώκοντας ειδικά στην Λευκωσία, να πείσει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συμφωνήσουν και να φθάσουν σε λύση. Ο κ. Αννάν πιέζει προκειμένου να εξευρεθή η λύσις. Και πιέζει με βασικό επιχείρημα την ένταξη της Ενιαίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι ''ήταν, που ήταν όχι μόνον ανεφαρμόσιμο το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που είχε, κατά πρώτον, εκπονήσει ο Καρνάβαλος της Νέας Υόρκης -δηλαδή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών- ήρθαν τώρα και οι εξελίξεις αναφορικά με τον επικείμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, οπότε τι άλλο θα έκανε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αννάν; Εφτιαξε ένα καινούργιο, ακόμη χειρότερο από ό,τι προηγούμενο και το πέταξε στα μούτρα των κυβερνήσεων Αθήνας και Κύπρου με την εντολή, διότι περί αυτού πρόκειται -ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ υπογράψτε!''.

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι '' την ώρα που εξαντλούνται και οι τελευταίες ελπίδες για εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό εντός των χρονοδιαγραμμάτων, η κρίση στο Ιράκ και οι προτεραιότητες των Αμερικανών σε σχέση με τον επικείμενο πόλεμο δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις όποιες προσπάθειες''.

    [09] Συνομιλία Μπους-Σημίτη

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι ''συγχαρητήρια στον Κ. Σημίτη για τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η προεδρία της ΕΕ στο θέμα του Ιράκ έδωσε ο Τζορτζ Μπους σε 15λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, ενισχύοντας την εκτίμηση οτι η θέση της κυβέρνησης στην ουσία δεν είναι κατά του πολέμου και δεν αντιτίθεται στα αμερικανικά σχέδια. Ο κ. Μπους ''συμφώνησε'', υποτίθεται, με τον Κ. Σημίτη πως οτιδήποτε γίνει θα γίνει με απόφαση του ΟΗΕ, αλλά λίγες ώρες αργότερα δήλωνε από τις ΗΠΑ οτι θα προχωρήσει με ''έναν συνασπισμό εθελοντριών δυνάμεων''.

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι ''σύμφωνα με αμερικανικές πηγές η συνομιλία ήταν ιδιαίτερα θερμή και ο αμερικανός πρόεδρος με την κίνησή του αυτή θέλησε να καταστήσει σαφές οτι ''επικροτεί τη μετριοπαθή και ιδιαίτερα σοβαρή ηγεσία που επιδεικνύει ο κ. Σημίτης σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για τις εξελίξεις στο διεθνές σύστημα''.

    [10] Ελληνική προεδρία-ΕΕ-ΗΠΑ-Ιράκ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι ''σε ''ανοικτή γραμμή'' βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες Αθήνα και Ουάσιγκτον, με αφορμή τις αντιδράσεις για την επικείμενη σύρραξη στον Κόλπο. Ο Κώστας Σημίτης συνομίλησε τηλεφωνικά για μία ακόμη φορά χθες με τον Τζορτζ Μπους, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος θέλησε να επικοινωνήσει με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι ''στο κυβερνητικό επιτελείο χθες ήταν κυρίαρχη η αίσθηση πως μέσω της επικοινωνίας του με την ελληνική προεδρία ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέβη κυρίως σε μια ''χειρονομία καλής θέλησης'' προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία ένδειξη ότι μπορεί να μεταβληθεί η απόφαση των ΗΠΑ να επιτεθούν κατά του Ιράκ, ακόμη και εάν δεν υιοθετηθεί το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι ''σε μαραθώνιο διπλωματικών επαφών, οι οποίες πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχουν αποδυθεί τα δύο ''στρατόπεδα'' του Συμβουλίου Ασφαλείας, που, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, βρίσκονται πλέον στην ευθεία της τελικής ρήξης''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι ''με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται πλέον οι αγορές. Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε στα ύψη και η ανασφάλεια των πολιτών εκδηλώνεται με τη στροφή στην αποταμίευση''.

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Το μαρτύριο της σταγόνας... Με αργούς ρυθμούς απαξιώνεται η Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Φθηνή κάρτα διακοπών από 300 ξενοδοχεία. Οργανωμένη αντίδραση στην κρίση".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Σκηνικό πολέμου στις αγορές. "Βυθίστηκαν" γι' άλλη μια φορά τα χρηματιστήρια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Μειώνεται η αποταμίευση. Αυξάνεται η κατανάλωση. Ενώ επιβραδύνεται ο ρυθμός μεταβολής των δανείων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Κήρυξαν τον πόλεμο στα διεθνή χρηματιστήρια. Κάθετη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές".

    [12] Χρηματιστήρια

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "Το ρίγος του πολέμου και η πιθανή παγκόσμια ύφεση διαπέρασαν και πάλι χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, οδηγώντας τα σε νέα καθίζηση. Αντίσταση στον κατήφορο των τιμών δεν υπήρξε ούτε στη Σοφοκλέους, η οποία επιπλέον επιβαρύνεται με τα αρνητικά αποτελέσματα για το 2002 που ανακοινώνουν οι τράπεζες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 26 February 2003 - 16:11:58 UTC