Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-03-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/03/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ιράκ-Πόλεμος
  • [04] Πόλεμος Ιράκ-Ελλάδα
  • [05] Δίκη 17Ν
  • [06] Ελληνική Προεδρία ΕΕ-Ιράκ
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] Εταιρίες-Ερευνα
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] Πόλεμος Ιράκ-Επιπτώσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/03/2003

    Ο πόλεμος στο Ιράκ, οι αντιδράσεις στην ΕΕ, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και η δίκη της 17Ν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Υπεύθυνος ενώπιον Θεού και ανθρώπων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Οργιο φημών και προπαγάνδας ακόμη και για φυγή του Σαντάμ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο Σαντάμ θυσιάζει το λαό του. Αμετάπειστος ο Μπους.

    Η ΑΥΓΗ: Παγκόσμια αντίσταση. Οργή για το έγκλημα. Απεργούμε και διαδηλώνουμε κατά του πολέμου του Μπους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδα μηνύσεων για τις φούσκες του Χρηματιστηρίου. Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της ''Α'' για τους απατεώνες της ALTEC.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι πρώτες βόμβες στο Ιράκ. Νυχτερινό πολεμικό συμβούλιο στην Ουάσιγκτον άναψε πράσινο φως. Ερημη πόλη από χθες η Βαγδάτη ενώ χτυπήθηκαν στόχοι στη Βασόρα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αρχισε η σφαγή. Ωρα μηδέν στη Βαγδάτη.

    ΕΘΝΟΣ: Ξεκίνησε ο εφιάλτης της ερήμου. Ωρα μηδέν για το Ιράκ και την ανθρωπότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η πιο μεγάλη μέρα της ξεφτίλας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έρχεται, σήμερα, το έγκλημα εναντίον του Ιρακινού Λαού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η πρώτη βόμβα στις Βρυξέλλες. ''Κοριοί'' στα γραφεία διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ωρες πολέμου. Ιράκ: Η ''καταιγίδα των πόλεων'' άρχισε με τηλεπικοινωνιακό αποκλεισμό-Φέρετρα περιμένουν οι ΗΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιδού δράκων πυρρός. ''Ντροπή σας κυρία Μίλερ''. ''Γουότεργκέιτ'' στη σύνοδο κορυφής.

    ΕΣΤΙΑ: Οψιμοι ευρωπαϊστές. Το ΠΑΣΟΚ ξέχασε το παρελθόν του.

    Espresso: Η ώρα του τρόμου. Θρίλερ όλη τη νύχτα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κωδικός: ''Σοκ και Δέος''. Ολα έτοιμα για την επιχείρηση κατά του Ιράκ - 3.000 βόμβες στοχεύουν τη Βαγδάτη''.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αρξατε πυρ. Είσοδος αμερικανικών στρατευμάτων στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη Ιράκ-Κουβέιτ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στο έλεος υπερόπλων οι Ιρακινοί. Ανυπεράσπιστοι εκατομμύρια άμαχοι.

    ΝΙΚΗ: Είμαστε όλοι Ιρακινοί. Απάντηση σ' αυτούς που αιματοκύλησαν τον κόσμο.

    POST: Αρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ. Μπους: Ισοπεδώστε τη Βαγδάτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο. Τώρα! Αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και δράση.

    Traffic News: Φύγετε γιατί θα πεθάνετε. Αγωνιώδης έκκληση της κυβέρνησης στους Ελληνες δημοσιογράφους.

    Η ΧΩΡΑ: Ωρες αγωνίας. Παράταση στον Σαντάμ έδωσε ο Μπους: Φύγε από τη Βαγδάτη ή αρχίζουν αμέσως οι βομβαρδισμοί.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ξημέρωσε θάνατος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πυρ. Χαλί από βόμβες κατά του Ιράκ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τα έσχατα σημεία των καιρών. Εποχή σπηλαίων η ...νέα εποχή.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Ιράκ-Πόλεμος

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι ''ανυπεράσπιστοι εκατομμύρια Ιρακινοί βρίσκονται στο έλεος των ''έξυπνων'' πυραύλων και βομβών των Αμερικανών. Ο πρόεδρος Μπους υπόσχεται ένα γρήγορο πόλεμο, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποιεί τους συμπατριώτες του οτι δεν αποκλείονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Ταυτόχρονα, φουντώνει ο πόλεμος της προπαγάνδας''.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι ''οι βόμβες πέφτουν σαν το χαλάζι στο πολύπαθο Ιράκ, που βιώνει μία πρωτοφανή βαρβαρότητα, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας. ''Είμαστε όλοι Ιρακινοί''. Αυτό είναι το σύνθημα που ενάμιση χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, βρίσκεται στα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι αντιδρούν στον παράνομο πόλεμο''.

    Η Post αναφέρει οτι ''με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τα ''φτερά του θανάτου'' να απλώνονται επάνω από το Ιράκ''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι ''μετά την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έρχεται, σήμερα, το έγκλημα εναντίον του Ιρακινού λαού. Η πιο μεγάλη μέρα της ξεφτίλας των Ηνωμένων Πολιτειών''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι ''ο όλεθρος στο Ιράκ, που συντελείται παρά την άρνηση απάντων, υπήρξε ο προαναγγελμένος θάνατος ενός ολόκληρου λαού. Ολοι γνώριζαν οτι θα συνέβαινε, αλλά ουδείς, ακόμα και σήμερα είναι ενημερωμένος για τα όπλα με τα οποία οι Αμερικανοί θα ακινητοποιήσουν τους Ιρακινούς, τα τερατουργήματα της υψηλής τεχνολογίας που θα εξασφαλίσουν μια γοργή μεγαλειώδη νίκη στον Τζορτζ Μπους και μια σύντομη ταπεινωτική ήττα στον Σαντάμ Χουσείν''.

    Η ΑΥΓΗ σε σχόλιό της προσθέτει οτι ''είναι η ώρα της αντίστασης, όχι μόνον για τους λαούς. Χρέος των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να μην συνεργήσουν έστω κατ' ελάχιστο στον πόλεμο. Ο Μπους διάλεξε τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Συγχρόνως διάλεξε την αντιπαράθεση, τη σύγκρουση με τη ''μεγάλη υπερδύναμη'', την παγκόσμια κοινή γνώμη. Και όλοι ξέρουμε -θα έπρεπε να μην το ξεχνούν και στην Ουάσιγκτον- ποιός θα νικήσει τελικά''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο άρθρο της επισημαίνει οτι ''η θλίψη δεν είναι για τον ΟΗΕ. Είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υπέκυψε στο τελεσίγραφο Μπους, οπότε θα είχε αυτοκαταργηθεί. Αντιθέτως, υπερασπίστηκε τη διεθνή νομιμότητα και το θεμέλιο του ΟΗΕ, δηλαδή το άρθρο 2 παρ. 4 του Καταστατικού Χάρτη, που θέτει τον πόλεμο εκτός νόμου. Με αυτή τους τη στάση οι κατά του πολέμου δυνάμεις έσωσαν την τιμή του ΟΗΕ και συμπορεύονται με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ολόκληρου του κόσμου''.

    [04] Πόλεμος Ιράκ-Ελλάδα

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι ''έντονη κινητικότητα παρουσιάζουν οι οργανώσεις και τα συνδικάτα όλης της χώρας, ενόψει της έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Καλούν τους πολίτες, τη στιγμή που θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου, να βγουν στους δρόμους και να εκφράσουν μαζικά και αποφασιστικά την αντίθεσή τους''.

    Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει οτι ''σε στενό ''κλοιό'' είναι τα τελευταία 24ωρα περίπου 300 άτομα αραβικής καταγωγής που διαμένουν στην Ελλάδα και τα οποία θεωρείται οτι έχουν σχέση με τέσσερις πυρήνες ενόπλων οργανώσεων που δρουν στη Μέση Ανατολή''.

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ''να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της στους πρόσφυγες παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες -δηλαδή τις περιορισμένες έως μηδαμινές δυνατότητες υποδοχής- καλείται η Ελλάδα, ενόψει της επικείμενης μαζικής εξόδου από το Ιράκ. Χθες, ο αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ. Ρόμπερτ Γουάιτ, απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να αφήσει ανοικτά τα σύνορά της για ανθρώπους που χρήζουν προστασίας και να ''παγώσει'' τις απελάσεις, για περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "κάθε διευκόλυνση , ακόμη και πέραν των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα με τις λεόντειες διμερείς ελληνοαμερικανικές συμφωνίες, παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο βασικές επιχειρησιακές ανάγκες της αμερικανικής εκστρατείας κατά του Ιράκ".

    [05] Δίκη 17Ν

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι ''μετά τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Χριστόδουλο Ξηρό, χθες ήταν η σειρά του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου να αντικρίσει το δάχτυλο κάποιου μάρτυρα κατηγορίας στραμμένο πάνω του ενοχοποιητικά. Σε μία προβληματική, ελάχιστα νηφάλια και με αρκετές ανακρίβειες κατάθεση, ο μάρτυρας Κ. Μπακατσέλος (δημοσιογράφος στο επάγγελμα) αναγνώρισε τον Γιωτόπουλο ως έναν από τους τρεις δράστες της δολοφονίας Μομφεράτου ''αποδίδοντάς'' του μάλιστα ρόλο συντονιστή''.

    Η Traffic news εκτιμά οτι "με τον Σάββα Ξηρό να λείπει και πάλι από το εδώλιο του κατηγορουμένου -κάνοντας πολλούς να υποψιαστούν ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύεται το σοβαρό πρόβλημα υγείας του για να ''εξαφανιστεί'' από την ημέρα που άρχισαν οι μαρτυρικές καταθέσεις-ξεκίνησε χθες η ακροαματική διαδικασία μέσα σε κλίμα έντασης και μικροπαρεξηγήσεων μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "άρχισε να φωτίζεται, αργά, αλλά σταθερά, η δολοφονικής δράσις της ''17 Νοέμβρη''.Και το πρώτο πράγμα που επιβεβαιώνεται στην αίθουσα του Δικαστηρίου είναι η μικρότης και ασημαντότητα των κατηγορουμένων, που είναι σύμφυτη με την ύπαρξη τους''.

    [06] Ελληνική Προεδρία ΕΕ-Ιράκ

    Η Esspreso ισχυρίζεται οτι "ο πρωθυπουργός περνά ίσως την πιο δύσκολη φάση της πολιτικής του σταδιοδρομίας '' επισημαίνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, σε μια προσπάθεια να αποδώσει την ένταση και την αγωνία της ελληνικής αποστολής που καλείται να αποδείξει στην παγκόσμια κοινότητα πως η Ευρώπη δεν στέκεται στο περιθώριο των εξελίξεων.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει οτι "σε πεδίο μάχης αναμένεται να μετατραπεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των ''15'' στις Βρυξέλλες , αφού η αντιπαράθεση μεταξύ ''ατλαντιστών'' και ''ευρωπαϊστών'' θα είναι εξίσου σφοδρή με τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ. Μια πρόγευση των όσων θα διαδραματιστούν σήμερα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, κ.Μαξέιν κατά τη διάρκεια του δείπνου των υπουργών Εξωτερικών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι ''Γαλλία-Αμερική: Ο ψυχρός πόλεμος''. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας ''Liberation '' και η πτώση του ευρώ είναι δύο συμβολισμοί ενδεικτικοί της νέας εποχής μπροστά στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βαθύτερο από ποτέ το ρήγμα μεταξύ του φιλοαμερικανικού μπλοκ που έχει διαμορφωθεί υπό το Λονδίνο και του γαλλογερμανικού άξονα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει οτι "στο σκοτάδι παρέμενε έως αργά χθες το βράδυ η ελληνική προεδρία αλλά και η πλειονότητα των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις αμερικανικές προθέσεις και για τις πρώτες επιθέσεις εναντίον του Ιράκ αργά χθες το βράδυ. Ουδεμία αντίδραση υπήρξε στις Βρυξέλλες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "η πρώτη βόμβα μεγατόνων πριν όμως ξεκινήσει ο πόλεμος έσκασε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τραυματίζονται ακόμα περισσότερο το κύρος της που ήδη είχε καταρρακωθεί από την αδυναμία της να παρέμβει αποφασιστικά στην κρίση του Ιράκ.Η είδηση που έγινε γνωστή νωρίς το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ότι στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακαλύφθηκαν κοριοί για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπογραμμίζει οτι "όσο και αν φαίνεται παράδοξο αυτή τη στιγμή, οι εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας, όπως έχουν διατυπωθεί σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα από την Ουάσιγκτον προς το υπουργείο των Εξωτερικών, είναι ότι οι εξελίξεις στο Ιρακινό θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ευνοημένη την Ελλάδα. Εκτιμάται συγκεκριμένως ότι μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, την εγκατάσταση στο Ιράκ φιλοαμερικανικού καθεστώτος και την ισχυροποίηση των αμερικανικών συμφερόντων και θέσεων στην περιοχή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αποκτήσουν νέα δυναμική".

    [08] Εταιρίες-Ερευνα

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "καταιγίδα μηνύσεων που στρέφεται τόσο κατά ιδιοκτητών εισηγμένων εταιριών, όσο και κατά της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις της Αυριανής για τις απάτες της ALTEC .Την αρχή έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος προσφεύγει στη ΔΙκαιοσύνη με μήνυση και αγωγές κατά της ΔΙοίκησης του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της φούσκας που ακούει στο όνομα ΚΟΝΕΞΙΟΝ".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει οτι "έρχονται νέα μεγάλα κανόνια στην αγορά, όπως είχε γράψει πρόσφατα η ''Χ'' και επιβεβαιώνεται από τις χθεσινές δηλώσεις αγωνίας των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα και την οικονομικής ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες επιχειρήσεις λόγω της έως σήμερα δραστηριοποίησης στην αγορά της Connection ΑΕΒΕΕ".

    [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Πόλεμος θερμός και ψυχρός. Ξεκίνησαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί του Ιράκ''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Είστε υπεύθυνοι για τη ζωή των αμάχων'' Δήλωση-ράπισμα του Κόφι Αννάν για Μπους-Μπλερ''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Οι βόμβες πλήττουν και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Φρένο στην εκταμίευση κονδυλίων λόγω πολέμου. ''Θωρακίζεται'' ο προϋπολογισμός''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Ματώνει'' η οικονομία από τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ. Στα 3,2 δις. ευρώ οι απώλειες του προϋπολογισμού''.

    [10] Πόλεμος Ιράκ-Επιπτώσεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "με το κλείσιμο της "στρόφιγγας" εκταμίευσης των κονδυλίων, ενεργοποιούνται τα μέτρα θωράκισης του Κρατικού Προϋπολογισμού, απέναντι στην κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράκ, ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση που εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα, στο πρώτο δίμηνο του έτους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 20 March 2003 - 16:59:31 UTC