Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-03-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/03/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τουρκία-Ελλάδα-ΕΕ-ΗΠΑ
  • [04] Ελληνική εξωτερική πολιτική
  • [05] Πόλεμος Ιράκ
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Δίκη - 17Ν

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/03/2003

    Ο πόλεμος στο Ιράκ, οι αντιδράσεις για ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ και η δίκη της 17Ν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο ''περίπατος'' γίνεται εφιάλτης. Το Ιράκ στις φλόγες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θρίλερ με τους αιχμαλώτους. Καταρρίφθηκαν και αεροπλάνα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΟΚ για ΗΠΑ. Οι εικόνες των πέντε αιχμαλώτων και των νεκρών. Ανοιξαν δύο νέα μέτωπα στις πρώτες 100 ώρες του πολέμου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλεψαν άλλα 4.000.000.000 από το ALTER. Τα 2 λαμόγια της ALTEC έχουν πλαστογραφήσει και παραχαράξει και άλλο ΡΕΠΟΣ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επίδομα πολέμου σε ανέργους και συνταξιούχους. Εκτακτο σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διεθνής οικονομική κρίση.

    ΕΘΝΟΣ: Σπρώχνουν την Τουρκία στον πόλεμο. Οι στρατηγοί πιέζουν τον Ερντογάν για άμεση εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε πλήρη αντίθεση με το δικό μας σύνθημα της 25ης Μαρτίου 1821 ''Ελευθερία ή θάνατος'', οι Αμερικανοί φωνάζουν στους λαούς:''Ελευθερία'' και θάνατος!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κίνδυνοι για την Ελλάδα. Με τις εξελίξεις σχετικά με τους Κούρδους και την εμπλοκή τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αιχμάλωτοι της προπαγάνδας. Ιράκ: Οι Αμερικανοί χάνουν τη μάχη της επικοινωνίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αιχμάλωτος ο... περίπατος του Μπους. Μπαστούνια τα βρήκε η συμμορία στο Ιράκ και αλλάζει σχέδια.

    ΕΣΤΙΑ: Το συμφέρον της Ελλάδος. Απαιτείται υπεύθυνη στάσις.

    Espresso: Χθες κήρυξαν ιερό πόλεμο. Θα χτυπήσουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Σε μυστική συνάντηση οι ηγέτες των φανατικών Ισλαμιστών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εφιάλτης γίνεται ο... περίπατος. Σκληρή αντίσταση των Ιρακινών. Η αληθινή εικόνα του πολέμου.

    POST: Καίει τα παιδιά της Βαγδάτης. Ο πλανητάρχης σε ρόλο σύγχρονου Νέρωνα παρακολουθεί από την TV τις φλόγες του Ιράκ.

    Traffic News: ''Μαμά μην πεθάνεις στον πόλεμο''. Η συγκλονιστική παράκληση της 10χρονης κόρης της έκανε τη γνωστή δημοσιογράφο Ειρ. Αναστασοπούλου να φύγει από τις φλόγες του Ιράκ.

    Η ΧΩΡΑ: Η Τουρκία περιμένει σινιάλο για εισβολή στο Ιράκ. Ο ''περίπατος'' του Μπους εξελίσσεται σε νέο Βιετνάμ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η μάχη της προπαγάνδας. Στην ενημέρωση, τη διπλωματία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Από λάθος σε λάθος ο πόλεμος στο Ιράκ. Αλλεπάλληλες οι επικοινωνιακές γκάφες, θύματα από φίλια πυρά αλλά και από υστερίες Αμερικανών στρατιωτών.

    [03] Τουρκία-Ελλάδα-ΕΕ-ΗΠΑ

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι ''τα επανειλημμένα λάθη της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στον χειρισμό της κρίσης με το Ιράκ έχουν προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και σταδιακά, αλλά σταθερά, θέτουν τις βάσεις για εμβάθυνση της συμμαχίας της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους. Μεσοπρόθεσμα αυτή θα οδηγήσει στην πλήρη αυτονομία του κουρδικού πληθυσμού εντός ενός ομοσπονδιακού Ιράκ και, μακροπρόθεσμα, στην πιθανή ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν με την αποδοχή της Αμερικής''.

    Η Post αναφέρει οτι ''σε μετωπική σύγκρουση φαίνεται να οδηγούνται οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, λόγω της στάσης της Αγκυρας έναντι των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ και των απειλών της να εισβάλει στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ ο πρόεδρος Μπους σε επιστολή που έστειλε από την προηγούμενη εβδομάδα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν τον προειδοποιεί οτι δεν πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες γιατί υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με αμερικανικές δυνάμεις. Παρ' όλα αυτά η Τουρκία περιμένει ''το σινιάλο'' για να εισβάλει με μεγαλύτερες δυνάμεις στο Ιράκ''.

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι ''στο χείλος μιας περιπέτειας με απρόβλεπτες συνέπειες, για την ίδια και για ολόκληρη την περιοχή, ακροβατεί η Τουρκία. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ισχυρές πιέσεις του στρατιωτικού κατεστημένου, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε χθες την αυστηρή προειδοποίηση του Τζορτζ Μπους και σύσσωμης σχεδόν της διεθνούς κοινότητας προς την Αγκυρα, να μη στείλει τα στρατεύματά της στο βόρειο Ιράκ''.

    Η Espresso γράφει οτι ''με άγρυπνο βλέμμα παρακολουθεί η ελληνική διπλωματία την κατάσταση στο βόρειο Ιράκ. Κρίνει πως η υπόθεση που επίσημα εμφανίζεται ''συγκεχυμένη'' έχει στην πραγματικότητα πάρει ''σαφώς κακή τροπή''. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε και πάλι την Αγκυρα να ξεχάσει την ένταξη εφόσον επιμείνει στην εισβολή στρατιωτών της στο Ιράκ''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι ''έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει και στην Αθήνα η ενδεχόμενη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, παρόλο που η κατακόρυφη επιδείνωση των σχέσεων της Αγκυρας και της Ουάσιγκτον, δικαιολογημένα, έγινε δεκτή με ανακούφιση από την κυβέρνηση, η οποία τώρα επεξεργάζεται από άλλη οπτική γωνία τις επόμενες κινήσεις της''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι ''αντιμέτωπη με τον χειρότερο διπλωματικό και στρατιωτικό εφιάλτη της βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ελληνική κυβέρνηση μετά την αστραπιαία εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ. Η Αθήνα, θεωρώντας οτι η ενέργεια της Αγκυρας μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή είτε σε στρατιωτικό ντόμινο, με συνέπεια την κορύφωση της έντασης στο Αιγαίο, αναζητά μέσω διεθνών οργανισμών και διμερών επαφών τη διπλωματική φόρμουλα, μέσω της οποίας θα δοθεί εγκαίρως τέλος στην τουρκική ''προληπτικού χαρακτήρα'' εισβολή στο Ιράκ''.

    [04] Ελληνική εξωτερική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι ''ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επιβεβαίωσε πλήρως την πολιτική επιλογή του να προσδέσει απολύτως τη χώρα στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, δηλαδή το γαλλογερμανικό άξονα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Αυτό το γεγονός αυξάνει τις αποστάσεις από τη μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, που θεωρεί πολιτική προτεραιότητα τη διαφύλαξη και προώθηση των διατλαντικών σχέσεων''.

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι ''είναι αδιανόητο να πολιορκήται καθημερινώς η Αμερικανική Πρεσβεία, υπό τις ευλογίες της ελληνικής Κυβερνήσεως. Είναι ανεπίτρεπτο η Ελλάς να εμφανίζεται σχεδόν συντασσομένη με το καθεστώς Σαντάμ και ο Πρωθυπουργός να σιωπά. Είναι εθνικά επικίνδυνο η εξωτερική πολιτική της χώρας μας να διαμορφώνεται με αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει ο Πρωθυπουργός να πη τα πράγματα με το όνομά τους. Και μέχρι στιγμής, δεν το έχει πράξει''.

    [05] Πόλεμος Ιράκ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι ''ο πόλεμος δεν πάει και πολύ καλά για τους Αμερικανούς. Τα σχέδια που είχε καταστρώσει το Πεντάγωνο δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν στην έρημο του Ιράκ. Την ίδια ώρα, σοκ προκάλεσαν οι εικόνες των τρομοκρατημένων Αμερικανών αιχμαλώτων. Οπως φαίνεται, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο για τα αλαζονικά σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι ''με χτυπήματα τύπου 'καμικάζι' οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακόψει την προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων προς τη Βαγδάτη. Στη Νασιρίγια, τη Νατζάφ, την Ουμ Κασρ, οι Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες συναντούν σθεναρή αντίσταση. Θύματα καταγράφονται στο συμμαχικό στρατόπεδο και από 'φιλικά πυρά'. Αίσθηση έχουν προκαλέσει εικόνες των πρώτων Αμερικανών αιχμαλώτων''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι ''μέσα από την οργή για την κτηνωδία που επιτελείται στο Ιράκ, μια νέα υπερδύναμη γεννιέται: η υπερδύναμη των λαών. Εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο ξεχύνονται στους δρόμους και ενώνουν τη φωνή τους κατά των φονιάδων. Πρωτοφανείς σε όγκο οι διαδηλώσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι ''με δεδομένη την απόφαση των ΗΠΑ να μην διεισδύσουν στο Ιράκ από το τουρκικό έδαφος, το Πεντάγωνο προχώρησε στην εφαρμογή ενός μέχρι τώρα 'μυστικού' και 'αναπληρωματικού' σχεδίου: μέρος των συμμαχικών στρατευμάτων άρχισαν να εισέρχονται στη δυτική έρημο του Ιράκ από την Ιορδανία''.

    [06] Κυπριακό

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου)''να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία που του προσφέρουν οι εξελίξεις με το Ιράκ επιχειρεί το ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Ενδεικτική αυτών των προθέσεων είναι η σχετική ανακοίνωση της λεγόμενης 'κυβέρνησης' στα κατεχόμενα, ότι αποφάσισε να 'ανοίξει τα αεροδρόμια και τα κλειστά λιμάνια του στις συμμαχικές δυνάμεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι ''αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συναντηθούν σύντομα για να εξετάσουν τρόπους επίσπευσης της λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ. Εν τω μεταξύ, η τουρκοκυπριακή αντιπολιτευόμενη πλατφόρμα 'Αυτή η χώρα είναι δική μας' συνεχίζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό και όσων τον υποστηρίζουν στην Αγκυρα''.

    [07] Δίκη - 17Ν

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να αρχίσει και σήμερα η δίκη για την τρομοκρατική οργάνωση '17 Νοέμβρη', όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής θα συνεχίσουν να επιμένουν ότι πρέπει να καταθέσουν και μέλη της Αντιτρομοκρατικής".

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "με την 'παρέλαση' σημαντικών μαρτύρων, που αναμένεται να ρίξουν 'φως στο τούνελ' και να δώσουν στο δικαστήριο -σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες- στοιχεία 'φωτιά' για την ανεύρεση της αλήθειας στη δολοφονία του βιομηχάνου Δημήτρη Αγγελόπουλου, στην επίθεση εναντίον των ΜΑΤ, αλλά και 'χτυπήματα' σε τρεις στόχους αμερικανικού ενδιαφέροντος, θα συνεχιστεί για αυτή την εβδομάδα η πολύκροτη δίκη της '17Ν'. Αυτόπτες μάρτυρες, άνθρωποι που έζησαν τις δολοφονίες από 'πρώτο χέρι' και 'μυστικοί πρωταγωνιστές' που κάτι είδαν, κάτι άκουσαν αλλά δεν θέλουν να γίνουν γνωστά τα στοιχεία της ταυτότητάς τους θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες τα μέλη του δικαστηρίου".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 24 March 2003 - 23:25:15 UTC