Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-04-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/04/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αντιπολεμικά συλλαλητήρια
  • [04] Σημίτης - Ερντογάν
  • [05] ΝΔ
  • [06] Ελληνική οικονομία
  • [07] Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [08] Φοιτητικές εκλογές
  • [09] Κατατάξεις
  • [10] Κυπριακό
  • [11] Πόλεμος - Ελλάδα - ΕΕ
  • [12] Δίκη 17Ν

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/04/2003

    Ο πόλεμος στο Ιράκ, η στάση της Ελλάδος και της ΕΕ, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των 10 νέων χωρών, το Κυπριακό και η δίκη της 17Ν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τώρα δολοφονούν την αλήθεια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πωλούνται διαβατήρια. Αντί 50 δολαρίων. Γεμίσαμε από Ρώσους και Τούρκους μαφιόζους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δεν θέλουν μάρτυρες στην κατεχόμενη Βαγδάτη. 3 νεκροί δημοσιογράφοι και 5 τραυματίες από βολές άρματος.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σπίτια-δώρο στους επαγγελματίες οπλίτες. Ζητούνται ακόμη 22.000 για άμεση πρόσληψη.

    Η ΑΥΓΗ: Στρατιωτικός στόχος και οι δημοσιογράφοι. Μετά τις εκατόμβες αμάχων, πυρά κατά της ενημέρωσης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 42.000.000.000 κέρδη η κυρία του λαμόγιου Νο2 (Γ. Βαλσαμίδης). από την μεγάλη ληστεία που έκανε η ALTEC στο Χρηματιστήριο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυνηγώντας τον Σαντάμ. Τον αναζητούν νεκρό ή ζώντα στα ερείπια και στα τούνελ. Συνεχείς οδομαχίες στη Βαγδάτη και ''έξυπνες βόμβες'' στα καταφύγια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σοκ. Δεν θέλουν μάρτυρες στη σφαγή. Τώρα σκοτώνουν και δημοσιογράφους.

    ΕΘΝΟΣ: Εκτέλεση εν ψυχρώ τριών δημοσιογράφων. Η συγκλονιστική μαρτυρία της απεσταλμένης μας στη Βαγδάτη Ελένης Καλογεροπούλου που έζησε τη σφαγή στο ξενοδοχείο ''Παλαιστίνη''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν θέλουν μάρτυρες στα εγκλήματά τους. Βαράνε στο ψαχνό και δολοφονούν και τους δημοσιογράφους οι δυνάμεις του Κακού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προσλήψεις και μετατάξεις. Συμφώνησαν ο υπουργός Αποκέντρωσης-Δημόσιας Διοίκησης και ο υπουργός Οικονομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Ανοίγουν οι πόρτες για μετατάξεις. Κυβέρνηση: Παροχές προεκλογικού τύπου στους υπαλλήλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λογοφόνοι. Κατακραυγή για το νέο έγκλημα των Αμερικανών.

    ΕΣΤΙΑ: Η Αθήνα του 2023. Θα πληρώνη τα λάθη του 2003.

    Espresso: Νιώσαμε την καυτή ανάσα του θανάτου. Οι Ελληνες απεσταλμένοι στη Βαγδάτη περιγράφουν την επίθεση στο ξενοδοχείο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ζυμώσεις κορυφής στα ''μπλοκ''. Μπους-Μπλερ δίνουν το περίγραμμα για Ιράκ. Σιράκ, Σρέντερ, Πούτιν, Αννάν μαζί στη Ρωσία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Θάνατος στην ελευθερία του Τύπου. Δύο δημοσιογράφοι νεκροί και τρεις τραυματίες από την επίθεση στο Palestine.

    ΤΑ ΝΕΑ: Λογοκρισία θανάτου επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Σκότωσαν 3 δημοσιογράφους σε τρεις επιθέσεις.

    ΝΙΚΗ: Αμερικάνοι δολοφόνοι της ενημέρωσης. Παγκόσμια κατακραυγή για το νέο έγκλημα πολέμου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δολοφονούν το λαό για να του ...χαρίσουν την ελευθερία! Αμερικανοβρετανικά κτήνη στο Ιράκ.

    Traffic News: Είδαμε το Χάρο με τα μάτια μας. Η Ελένη Καλογεροπούλου συγκλονισμένη μιλάει στην traffic. Πως γλίτωσαν οι Ελληνες δημοσιογράφοι από την κόλαση.

    Η ΧΩΡΑ: Η νεολαία συντρίβει το ΠΑΣΟΚ. Καραμανλής: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προπομπός της μεγάλης νίκης της ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δεν ήταν ένα ακόμα λάθος. Ελληνες πολεμικοί ανταποκριτές στη Βαγδάτη μίλησαν στον ''Α''.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το ρεπορτάζ συνεχίζεται...

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οριακή η κατάσταση στην αγορά. Λίγες μέρες πριν από το Πάσχα.

    [03] Αντιπολεμικά συλλαλητήρια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''νέα αντιπολεμικά συλλαλητήρια διοργανώνονται στις 16 Απριλίου στο Σύνταγμα με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των 10 νέων χωρών -μελών. Τις πρωτοβουλίες ανέλαβαν οργανώσεις ειρήνης και κοινωνικές κινήσεις''.

    [04] Σημίτης - Ερντογάν

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι ''με το ελληνικό ενδιαφέρον στραμμένο στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν ξεκίνησε χθες με την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών η διαβαλκανική σύνοδος κορυφής στο Βελιγράδι''.

    [05] ΝΔ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι ''συνάντηση με τον Γιώργο Σουφλιά είχε χθες βράδυ στο ''Εσπέρια'' η ομάδα των''λοχαγών'' η οποία πλέον αυτοαποκαλείται ''ομάδα ριζοσπαστών''. Η αποκατάσταση των σχέσεων της ομάδας και με τον Γ. Σουφλιά έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού οι ''λοχαγοί'' το 1997 είχαν πρωτοστατήσει στο να κατέβει ως υποψήφιος αρχηγός ο Κ. Καραμανλής''.

    [06] Ελληνική οικονομία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ''οι ξένοι έρχονται, οι Ελληνες φεύγουν. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών τα οποία δείχνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής των ξένων για το σύνολο της Σοφοκλέους διαμορφώθηκε στο 29,42% στις 31.3.2003 από 28,65% στις 31.12.2003 ενώ αντίστοιχα υποχώρησε στο 70,58% από 71,34% το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών''.

    [07] Ολυμπιακοί Αγώνες

    H ESPRESSO ισχυρίζεται ότι ''ουδεμία έκπληξη από τον Ντένις Οσβαλντ που χθες πήρε πίσω όλα όσα είπε προχθές - κάτι που συνηθίζει να διαπράττει ο Ελβετός ''αθάνατος''...Και που να μην ήταν πρόσφατο το ''περιστατικό'' στο αεροδρόμιο, όπου η Ελλάδα παρέδωσε ''μαθήματα'' ασφαλείας...''.

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και Γιάννα Αγγελοπούλου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την Ολυμπιακή προετοιμασία στη χώρα μας -αν και οι σχέσεις τους δεν ήταν και οι καλύτερες πριν από ένα μήνα περίπου - ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ έχει διαφορετική άποψη αφού κάνει λόγο για καθυστερήσεις'.

    [08] Φοιτητικές εκλογές

    Ο ΛΟΓΟΣ διερωτάται αν ''ο πόλεμος θα φέρει άραγε περισσότερους φοιτητές στις κάλπες; Υπό τη σκιά του πολέμου στο Ιράκ, άνοιξαν νωρίς σήμερα το πρωί οι κάλπες για τις εκατοντάδες χιλιάδες των φοιτητών και σπουδαστών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της Ελλάδας''.

    [09] Κατατάξεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι ''ανοίγει ο δρόμος για μετατάξεις στον δημόσιο τομέα, αλλά κατόπιν προγραμματισμού εφόσον είναι απολύτως δικαιολογημένες και κινούνται στο πλαίσιο του δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και της κείμενης νομοθεσίας''.

    [10] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''νέα τεχνάσματα μηχανεύεται ο Ντενκτάς (σε συνεννόηση με την Αγκυρα) εν όψει της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ στις 16 Απρίλιου: Απειλεί να εποικίσει την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου αν η Κυπριακή Δημοκρατία γίνει δεκτή στην ΕΕ κι αν οι έξι προτάσεις του που εισηγήθηκε στην επιστολή του στον πρόεδρο Παπαδόπουλο δεν γίνουν αποδεκτές''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''η αποτελεσματική χάραξη και εφαρμογή από Αθήνα και Λευκωσία της πολιτικής στο Κυπριακό την τελευταία τετραετία απέφεραν την επιτυχία της ΚΟπεγχάγης και την άνευ εμποδίων ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η οποία θα επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα με την υπογραφή της συνθήκης ένταξης στην Ακρόπολη. Ετσι έκλεισε με τον καλύτερη δυνατό τρόπο το πρώτο μακροσκελές κεφαλαίο της κρίσης αυτής φάσης του Κυπριακού''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ,''επικριτικός εμφανίστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς τόσο για την έκθεση του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό όσο και για τα μέτρα στήριξης των τουρκοκυπρίων που μελετά το Εθνικό Συμβούλιο αν και ακόμη δεν έχουν εξαγγελθεί''.

    [11] Πόλεμος - Ελλάδα - ΕΕ

    Η ΝΙΚΗ γράφει υποστηρίζει ''οι Αμερικάνοι δεν θέλουν αυτόπτες μάρτυρες κατά την τελική τους επίθεση για την κατάληψη της Βαγδάτης, και για τον λόγο αυτό εξαπέλυσαν από χθες μία επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπροσώπων του Τύπου που παραμένουν στην ιρακινή πρωτεύουσα''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι ''οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το μεταπολεμικό Ιράκ και τον ρόλο του ΟΗΕ και της ΕΕ στην ανασυγκρότηση της χώρας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της Αθήνας, η οποία 'βλέπει' να διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση πραγμάτων μετά τη διαφαινόμενη αναδίπλωση της Γαλλίας και της Γερμανίας, την οποία περιέγραψε ευθέως στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εξωτερικών''.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ''ο κ. Αννάν, που θα προέρχεται όμως από τη Συνάντηση Κορυφής στην Αγία Πετρούπολη του 'αντιπολεμικού μπλοκ' (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία), θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις εξελίξεις στο Ιράκ και κυρίως το πώς θα πρέπει να δρομολογηθεί το μεταπολεμικό καθεστώς της χώρας και φυσικά η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων του ιρακινού λαού. Αν και η Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής των '15', την Τετάρτη το πρωί, θα έχει σαν αντικείμενο τις εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης, πηγές της Ελληνικής Προεδρίας θεωρούν δεδομένο ότι θα δοθεί η ευκαιρία στους Ευρωπαίους να συζητήσουν και τις εξελίξεις στο Ιράκ''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ''σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου συμφωνούν στην εκτίμηση ότι η εμπέδωση κλίματος έντονου αντιαμερικανισμού στη χώρα δεν υποβοηθάει τα εθνικά συμφέροντα, τα οποία επιβάλλουν την τήρηση λεπτών ισορροπιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ουάσιγκτον''.

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι ''αν η χώρα μας παραμείνει δέσμια στο δόγμα της Ευρώπης-αντίβαρο στην υπερδύναμη, φοβούμεθα ότι πολύ σύντομα θα πληρώσουμε τα σπασμένα. Αραγε τι υπαγορεύει το εθνικό μας συμφέρον; Να προσδεθούμε στον γαλλο-γερμανικό άξονα που προσπαθεί να ηγηθή σε μία Ευρώπη ούτως ή άλλως διεσπασμένη; 'Η, ως χώρα που ανήκει στο άκρον της Ευρώπης, να ενισχύσουμε τα ερείσματά μας και προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ;''.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) ''συνωστισμός στην αμερικανική βάση στη Σούδα... Πολεμικά πλοία έχει γεμίσει η Σούδα που καταφθάνουν στην Κρήτη για ανεφοδιασμό και συντήρηση, προερχόμενα από τον Περσικό Κόλπο. Μαζί με τα αμερικάνικα πλοία βρίσκονται στο ναύσταθμο γαλλικά και γερμανικά''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι ''τα εύσημα του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τόμας Μίλερ έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την 'αξιοθαύμαστη δουλειά' που κάνει, μεσούντος του πολέμου στο Ιράκ, στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    [12] Δίκη 17Ν

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "ξανά πρόσωπο με πρόσωπο βρέθηκαν χθες οι αστυνομικοί και τα μέλη της "17Ν", που πρωταγωνίστησαν στη γνωστή συμπλοκή των Σεπολίων, το Νοέμβριο του 1991. Τρεις από τους πέντε αστυνομικούς, που παραλίγο να σκοτωθούν από τα πυρά των τρομοκρατών, αναγνώρισαν ανεπιφύλακτα τους δράστες, στα πρόσωπα του Χριστόδουλου και του Σάββα Ξηρού, οι δύο, του Δημήτρη Κουφοντίνα και του Σωτήρη Κονδύλη ο τρίτος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "νέα παρέμβαση-πρόκληση από τον "Λουκά" της 17 Νοέμβρη, τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Τόσο ο ίδιος όσο και η συνήγορός του επιχείρησαν, ανεπιτυχώς φυσικά, να πείσουν οτι το χτύπημα εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στα Εξάρχεια με ρουκέτα και χειροβομβίδα έγινε προς "εκφοβισμό" των αστυνομικών και όχι για να προκαλέσουν θανάτους! Αυτό στην ξύλινη γλώσσα και "λογική" του Δ. Κουφοντίνα λέγεται "ελαχιστοποίηση της επαναστατικής βίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "το... φύλαγε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης επίθεσης με ρουκέτα σε βάρος λεωφορείου των ΜΑΤ, που βρισκόταν κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, στις 2 Νοεμβρίου 1991 για να... εξαγγείλει το καθιερωμένο πλέον προκλητικό του διάγγελμα. "Το βασικό χαρακτηριστικό της δράσης της "17 Νοέμβρη" ήταν η ελαχιστοποίηση της βίας. Είχε γίνει προειδοποίηση προς τα ΜΑΤ στην προκήρυξη για τον Στιούαρτ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "χαρακτηριστικό της χθεσινής μέρας ήταν οι προκλητικά αντιφατικές καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας -ειδικά σε ό,τι αφορούσε αναγνωρίσεις δραστών- που έκαναν την υπεράσπιση να μιλήσει για κατασκευασμένες μαρτυρίες".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 9 April 2003 - 20:13:09 UTC