Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-04-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/04/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυβέρνηση-Καταγγελίες-Αντίδραση
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Δημοσκόπηση
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Προσλήψεις
  • [08] Ατυπη πνευμονία
  • [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Ελλειμμα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/04/2003

    Η αντίδραση της κυβέρνησης στις καταγγελίες σε βάρος στελεχών της για εμπλοκή στο Χρηματιστήριο, το Κυπριακό και η δίκη της 17Ν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις και άτομα με ειδικές ανάγκες. 2 νέα προγράμματα. Πως θα γίνουν οι νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιτέλους! Τάφος του ΠΑΣΟΚ η Σοφοκλέους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εσκασε η φούσκα του εκσυγχρονισμού. Διχασμένο το κυβερνών κόμμα-Στην πυρά η ''προεδρική φρουρά''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πρόταση μομφής για τις απάτες στη Σοφοκλέους. Κίνηση ματ του Καραμανλή φέρνει το σκάνδαλο στη Βουλή.

    Η ΑΥΓΗ: Επίθεση στην αυτοτέλεια των ΑΕΙ. Πρωτοφανής διάταξη του Π. Ευθυμίου σε νομοσχέδιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 200.000.000 πλήρωσε ο Αθανασούλης για την εκλογική καμπάνια του υπουργού Πρωτόπαπα. Δήλωση βόμβα στην ''Α'' της αρχιτέκτονος Λίλης Ξυναδιανού που ήταν προϊσταμένη στην ALTEC.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυβέρνηση καλεί Εισαγγελέα. Νέες καταγγελίες και νέες διαψεύσεις για σχέσεις υπουργών με επιχειρηματίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τριπλάσιος τόκος με καταθέσεις στην Ευρώπη. Πως μπορεί ο Ελληνας αποταμιευτής να ανοίξει λογαριασμό στο εξωτερικό.

    ΕΘΝΟΣ: Η μάχη για 1.138 θέσεις σε Δημόσιο-Τράπεζες-Δήμους. Λήγουν οι προθεσμίες από αύριο έως τις αρχές Μαΐου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ιέ μου, ιέ μου ίνα τι μας... εμφανίσθηκες! Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία -και κάθε κοινωνία- την εξάπλωση της θανατηφόρου πνευμονίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρέμουν τις νέες αποκαλύψεις. Για πολιτικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στη λεηλασία του ΧΑΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις-εξπρές για 8.383 σε Δημόσιο - δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Κρίνονται όλοι απ' όλους μας''. Σιβυλλική δήλωση Σημίτη, με πολλές ερμηνείες.

    ΕΣΤΙΑ: Ο Πρωθυπουργός επιβραβεύει. Παίκτες της Σοφοκλέους έγιναν υπουργοί.

    Espresso: Αγριο ξύλο στο The Wall. Έκοψαν τη σκηνή του επεισοδίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εγκλωβισμένος ο κ. Σημίτης. Αναγνώρισε το πολιτικό πρόβλημα με τα χρηματιστηριακά υπερκέρδη των στελεχών του και τώρα αναζητεί ευπρόσωπη υπέρβαση της κρίσης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Παγκόσμιος συναγερμός για τον φονικό ιό. Στους 205 οι νεκροί.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εισαγγελέα καλεί ο Σημίτης. Μετά τις καταγγελίες για τις μετοχές.

    ΝΙΚΗ: Διαφάνεια εδώ και τώρα. Η κυβέρνηση ζήτησε δικαστική εκκαθάριση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δουλεμπόριο σε προεκλογικό φόντο. Επέκταση μερικής απασχόλησης στο δημόσιο.

    Traffic News: Γ. Τράγκας: ''Ας έρθει ο Λαλιώτης να με βάλει φυλακή''. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απειλεί με διώξεις το δημοσιογράφο επειδή αναρωτιέται πως οι φίλοι του κάνουν καλές δουλειές.

    Η ΧΩΡΑ: Ο Λαλιώτης απειλεί να κλείσει φυλακή τον Τράγκα. Με επιστολή του προς τον εκδότη της ''ΧΩΡΑΣ'' και όλους τους διευθυντές της προειδοποιεί: ''Δεν βάλατε μυαλό από την υπόθεση Ψωμιάδη''.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ''Ξέχασαν'' 18.500 πρόστιμα. Εισαγγελική δίωξη στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέμεσις για το Χρηματιστήριο. Θέλει τα χρήματά του πίσω ο κόσμος.

    [03] Κυβέρνηση-Καταγγελίες-Αντίδραση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι ''δήλωση με πολλούς αποδέκτες έκανε ο Κώστας Σημίτης, παρεμβαίνοντας στις καταγγελίες για επιλήψιμες χρηματιστηριακές συναλλαγές κυβερνητικών στελεχών. Ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ερευνήσει τις καταγγελίες και παράλληλα προσδιόρισε την ευθύνη των πολιτικών''.

    Τα ΝΕΑ τονίζουν οτι ''η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει τη βασιμότητα των κατηγοριών κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, για σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα και εμπλοκή στο Χρηματιστήριο. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητήθηκε από τον ίδιο τον κ. Σημίτη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της νομιμότητας και της απόλυτης διαφάνειας. Παράλληλα τόνισε οτι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την εύρυθμη και σταθερή πορεία της χώρας''.

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι ''αποφασισμένος να μην μείνει καμία σκιά σε ότι αφορά σε θέματα διαφάνειας και νομιμότητας ενεργειών μελών της κυβέρνησης, είναι ο Κώστας Σημίτης''.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι ''πλήρη διαφάνεια ''εδώ και τώρα'' ζητά η κυβέρνηση, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εγκαλούνται για αδιαφανείς χρηματιστηριακές συναλλαγές''.

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι ''η σοβαρή κρίση που ξέσπασε στο κυβερνητικό κόμμα με αφορμή την υπόθεση Β. Μαλέσιου ανησυχεί ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό και, όπως είναι φανερό, αποδιοργανώνει εντελώς την κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας ή αλληλοϋπονομεύονται ή παρακολουθούν αμήχανα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι ''εγκλωβισμένοι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του στα παιχνίδια που στήθηκαν στο Χρηματιστήριο και με την συμμετοχή στελεχών της σε βάρος χιλιάδων μικροεπενδυτών, οδηγούνται από τις τελευταίες αποκαλύψεις στον πολιτικό τους θάνατο''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι ''αντιμέτωπος με τη δίνη μιας κρίσης απρόβλεπτων διαστάσεων -η οποία απειλεί να παρασύρει, όχι μόνο το ''σκληρό πυρήνα'' των συνεργατών του, αλλά και ολόκληρο το κυβερνητικό οικοδόμημα- βρίσκεται ο πρωθυπουργός ύστερα από τις καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα. Πιθανή η επίσπευση του ανασχηματισμού από τον κ. Σημίτη''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''τρέμουν το κύμα αποκαλύψεων για τα πολιτικά -και όχι μόνον- παιχνίδια που έγιναν στο Χρηματιστήριο! Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει πλέον για την κυβέρνηση η υπόθεση με την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε χρηματιστηριακά παιγνίδια''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι ''όλοι οι παροικούντες την ''Ιερουσαλήμ του ΠΑΣΟΚ'' δείχνουν αμήχανοι μπροστά στις απρόβλεπτες εξελίξεις που έχει λάβει η υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής, προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγ. Κρουσταλάκης έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι ''χαμηλούς τόνους ακόμα και στο ζήτημα της διαπλοκής που άλλοτε αποτελούσε την αιχμή του δόρατος της κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτικής τακτικής της, τηρεί η ηγεσία της ΝΔ''.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι ''από την μία πλευρά, η Κυβέρνησις απαγορεύει σε υπουργούς να παίζουν στην Σοφοκλέους. Και από την άλλη ο Πρωθυπουργός υπουργοποιεί βουλευτές των οποίων γνωρίζει τις χρηματιστηριακές επιδόσεις. Αραγε ποιός κοροϊδεύει ποιόν;''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ ''Δήλωση βόμβα στην ''Α'' της αρχιτέκτονος Λίλης Ξυναδιανού που ήταν προϊσταμένη στην ALTEC. 200.000.000 πλήρωσε ο Αθανασούλης για την εκλογική καμπάνια του υπουργού Πρωτόπαπα. Ολα τα τιμολόγια χρεώθηκαν και πληρώθηκαν από την ALTEC. Στην συνέχεια πέρασαν στα λογιστικά βιβλία της εταιρίας σαν δαπάνες για την προώθηση των πωλήσεών της''.

    Η Traffic news υποστηρίζει ότι ''μέτωπο εναντίον του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας ''ΧΩΡΑ'' Γιώργου Τράγκα, άνοιξε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, ύστερα από σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων της εφημερίδας αναφορικά με τις κοινωνικές γνωριμίες του γραμματέα του κόμματος που με ευκολία κατάφερναν να κλείνουν δουλειές και να αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου''.

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι ''με επιστολή που απηύθυνε χθες προς τον εκδότη και διευθύνοντα σύμβουλο της ''Χώρας'' Γιώργο Τράγκα του διαμηνύει ευθέως ότι θα στραφεί στη Δικαιοσύνη και ούτε λίγο ούτε πολύ απειλεί να τον κλείσει φυλακή με τη χαρακτηριστική φράση ''όπως φαίνεται ακόμη και αυτή η ''υπόθεση Ψωμιάδη'' δεν σας έχει διδάξει τίποτα''.

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι ''την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου αμέσως μετά τις πασχαλινές διακοπές κήρυξε χθες ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ κ. Γ. Σουφλιάς με επιστολή που απέστειλε προς όλους τους βουλευτές του κόμματος, καλώντας τους να δραστηριοποιηθούν πλήρως από τις αρχές του επόμενου μήνα''.

    [05] Δημοσκόπηση

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "τον προβληματισμό της Κοινής Γνώμης για τις συνέπειες που θα έχει για την ίδια την Ελλάδα ο πόλεμος στο Ιράκ, αποκαλύπτει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία RASS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η οποία ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου. Η έρευνα RASS, πάντως, δείχνει ότι η πλειοψηφία της Κοινής Γνώμης σε ποσοστό 55,4% εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης, με τις αρνητικές απόψεις να φθάνουν το 18,3%. Σε ό,τι αφορά τη στάση των κομμάτων, οι θετικές γνώμες είναι για το ΠΑΣΟΚ 52,7%, τη ΝΔ 45,9%, το ΚΚΕ 37,4%, τον ΣΥΝ 36% και το ΔΗΚΚΙ 28,5%, με τις αρνητικές γνώμες να είναι για το ΠΑΣΟΚ 22,8%, τη ΝΔ 31,8%, το ΚΚΕ 33,3%, τον ΣΥΝ 40,7%, και το ΔΗΚΚΙ 47,9%.

    [06] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σε πλήρη απομόνωση και με μειωμένη την αξιοπιστία του μεταξύ των Τουρκοκυπρίων εμφανίζεται ο κατοχικός ηγέτης κ. Ντενκτάς, μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχωρήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Παράλληλα, η συνάντηση του κ. Κ. Σημίτη με τους ηγέτες των κομμάτων της τουρκοκυπριακής αντιπολιτεύσεως στη Λευκωσία έπεισε περί της προθέσεως της ελληνικής πλευράς να εργασθεί για λύση στη βάση του σχεδίου Αννάν, με προσαρμογές που θα την καθιστούσαν λειτουργικότερη και συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "με 'αντίμετρα' εντυπωσιασμού επιχειρεί ο Ραούφ Ντενκτάς να 'προλάβει' τα μέτρα, που ετοιμάζεται να εξαγγείλει η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου για τους Τουρκοκυπρίους. Και χθες, ο γιος του Σερντάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφο ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, είπε ότι το καθεστώς του θα επιτρέψει τη διέλευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από την πράσινη γραμμή καθημερινά μέχρι τις 12.00 το βράδυ".

    Η ESPRESSO τονίζει ότι "σκληραίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά τη στάση της έναντι του κατοχικού καθεστώτος του Ραούφ Ντενκτάς, που συνεχίζει την επίδειξη της αδιαλλαξίας του!".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα έχει στις 26 Μαΐου, στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος".

    [07] Προσλήψεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο τομέα, οι οποίες, εφεξής, θα ολοκληρώνονται μέσα σε δύο μήνες αντί των πέντε μηνών που ισχύει σήμερα, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν και ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για μία θέση στο δημόσιο".

    [08] Ατυπη πνευμονία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "η έλευση χιλιάδων τουριστών στη χώρα μας για τις γιορτές του Πάσχα υποχρεώνει την κυβέρνηση στη λήψη αυξημένων μέτρων για τον ιό της άτυπης πνευμονίας". "Πρόκειται για σοβαρή απειλή και ενδεχομένως να επεκταθεί και περισσότερο" δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

    [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Κρίση και στα ακίνητα. Σημαντική η πτώση τιμών από την αρχή του έτους''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Σπατάλες 1,2 δις. ευρώ στην Υγεία. Από κόσκινο οι δαπάνες των ασφαλισμένων''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Γολγοθάς'' για την κυβέρνηση. Στον Ε. Κρουσταλλάκη η διεύρυνση των καταγγελιών''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Παραμένει πάντοτε ψηλά το ταμιακό έλλειμμα. Παρά τη μείωση κατά 0,4%''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Η πώληση της ΕΧΑΕ προκαλεί μικτές αντιδράσεις. Τι πιστεύουν παράγοντες της αγοράς".

    [10] Ελλειμμα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι ''Ελάχιστη μείωση παρουσίασε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού του 2002 σε ταμιακή βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ ανησυχία υπάρχει και για την επίτευξη των στόχων του 2003, όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 22 April 2003 - 16:03:06 UTC