Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-05-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/05/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία - Εκθεση ΗΠΑ
  • [04] Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Ευρωπαϊκή άμυνα
  • [07] Τραπεζικά δάνεια
  • [08] Εκλογικές περιφέρειες
  • [09] Αντισεισμικότητα κτιρίων
  • [10] Δηλώσεις Σημίτη
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/05/2003

    Η δήλωση - παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τις πολιτικές εξελίξεις, το Κυπριακό, ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς και ο σεισμός στην Τουρκία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βόμβα στα πανωτόκια. Δικαστική απόφαση - σταθμός.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Αφασία για όσα συμβαίνουν σε κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ. Γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού...άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Δε βαριέσαι...θα σας πως τον Ιούλιο, τι θα κάνω! Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην τον ενοχλούν όσο θα προεδρεύει στην Ευρώπη...

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Ελα στην TV. Ο Καραμανλής ''πετάει το γάντι'' στον Σημίτη.

    Η ΑΥΓΗ: Αντιπολεμική Πρωτομαγιά. Διαδηλώσεις στην Ελλάδα και σ΄όλο τον κόσμο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Και άλλος υπουργός έμενε 6 χρόνια! σε βίλα με πισίνα, προμηθευτή του Δημοσίου. Μπόχα και δυσωδία προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η ομάδα των ''λοχαγών''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Παιδικές φωνές αγωνίας κάτω από τα ερείπια. Σκάβουν με τα χέρια στα χαλάσματα. Φονικός σεισμός 6,4 ρίχτερ συντάραξε χθες την ανατολική Τουρκία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Ποιές περιοχές απογειώνει η Ολυμπιάδα. Τα Ολυμπιακά έργα δίνουν σημαντικές υπεραξίες στα ακίνητα.

    ΕΘΝΟΣ:12 καθαρά χαρτιά από τον Σημίτη. Ματαιοπονούν και βλάπτουν τη χώρα όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μας πιέσουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Λόγω...εθνικού συμφέροντος ανεβλήθη η ''Κουρά'' Πρωτόπαπα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παίζει με τη δικαιοσύνη ο πρωθυπουργός για τα σκάνδαλα. Μνημείο αντιφάσεων η περιβόητη δήλωση Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Διαχειριστής της (σίγουρης) ήττας ο Σημίτης. Πρωθυπουργός: Παιχνίδι με πρόωρες εκλογές και εκλογικό νόμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:''Δεν υποχωρών και δεν θα χαριστώ''. Σημίτης: Βαρυσήμαντη δήλωση 6 σημείων για σκανδαλολογία.

    ΕΣΤΙΑ:''Πόθεν έσχες'' και ακίνητα. Στα βόρεια προάστια κατοικούν οι υπουργοί.

    Espresso:Αρχισε η σύγκρουση για τους σταρ της TV. Ο Γιώργος Αυτιάς από τον ΑΝΤ-1 στον ALPHA.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπεκφεύγει ο πρωθυπουργός. Παραπέμπει στο τέλος Ιουνίου την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης.

    Ο ΛΟΓΟΣ:6,4 ρίχτερ χτύπησαν την Τουρκία. Τουλάχιστον 90 νεκροί και 480 τραυματίες.

    ΤΑ ΝΕΑ:Ραντεβού για....ανασχηματισμό. Τον φωτογράφισε ο Σημίτης.

    ΝΙΚΗ:Αναβολή δύο μηνών. Μετά την ελληνική προεδρία οι αποφάσεις Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Ταξικό μήνυμα ενάντια στο κεφάλαιο- στην κυβέρνηση των αντιλαϊκών μέτρων και στις κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους στηρίζουν. Εργατική Πρωτομαγιά 2003.

    Traffic News:''Είναι ψεύτρα και συκοφάντις''. Αγωγές και μηνύσεις κατά της Ιακωβίδου από τους Π. Κωστόπουλο και Αλ. Κούγια.

    Η ΧΩΡΑ:Στην αυλή του Σημίτη παρελαύνουν οι διεφθαρμένοι. Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει το σάπιο καθεστώς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:1.004 προσλήψεις σε δήμους της Κ. Μακεδονίας. Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Ξύπνησε το ρήγμα της Ανατολίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θρίαμβος. Αποκτούμε το Μετρό. Να' ναι καλά η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] Τρομοκρατία - Εκθεση ΗΠΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''η αμερικανική κυβέρνηση είχε χθες άκρως εγκωμιαστικά σχόλια για τη ''σημαντική και φοβερή πρόοδο'' που έκανε μέσα σε λίγα χρόνια η Ελλάδα στην καταπολέμηση της εσωτερικής τρομοκρατίας. Κατά τον πρέσβη Μπλακ συντονιστή του Στειτ Ντιπάρτμεντ για την αντιτρομοκρατία που παρουσία του υπουργού Πάουελ παρουσίασε προχθές τη φετινή παγκόσμια έκθεση τρομοκρατίας του 2002 η Ελλάδα βρίσκεται δικαιολογημένα μεταξύ των πρώτων χωρών παγκοσμίως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο το 2002 για την καταπολέμηση της εγχώριας τρομοκρατίας''. Ετσι αρχίζει το αφιερωμένο στην Ελλάδα κεφάλαιο της ετήσιας έκθεσης του Στειτ Ντιπάρτμεντ που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Τονίζει επίσης οτι η Αθήνα συνεχίζει τις προετοιμασίες ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2004 ως μια ευκαιρία αύξησης της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Τέλος παραθέτει και δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τομ Μιλερ όπου -μεταξύ των άλλων - εκθειάζει τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη λέγοντας ''Υπάρχει ένας πολύ αποτελεσματικός υπ. Δημ. Τάξεως''.

    [04] Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''η Εργατική Πρωτομαγιά 2003 έστειλε ταξικό μήνυμα ενάντια στο κεφάλαιο- στην κυβέρνηση των αντιλαϊκών μέτρων και στις κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους στηρίζουν''.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι ''με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά. Στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις και χώρες οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις είχαν έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα, καταδικάζοντας την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ μαζί με τα αιτήματα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Για πρώτη φορά μετά το 1958 οι Κύπριοι εργαζόμενοι - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι-γιόρτασαν μαζί την Πρωτομαγιά στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία''.

    [05] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''ένα νέο πραγματικά τοπίο διαμορφώνεται στην Κύπρο καθώς η ένταξη της Μεγαλονήσου στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας δημιούργησε νέα δεδομένα και περιθωριοποίησε ακόμη περισσότερο τον Ραούφ Ντενκτάς και την πολιτική του ''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''ουσιαστικά μέτρα για τη συμφιλίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων αλλά και για την κοινωνική και οικονομική ενίσχυση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού ανακοίνωσε η Λευκωσία δίνοντας απτά δείγματα καλής θέλησης για προώθηση και επίλυση του Κυπριακού''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ,''η μία ιστορική στιγμή διαδέχεται την άλλη στη Μεγαλόνησο. Για πρώτη φορά από το 1958 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι γιόρτασαν μαζί την εργατική Πρωτομαγιά και σαν μία γροθιά περπάτησαν προς την κεντρική πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, αποδεικνύοντας οτι μπορούν να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο καταρρίπτοντας το μύθο που προσπαθεί να συντηρήσει με τις απαράδεκτες δηλώσεις και πράξεις του ο Ραούφ Ντενκτάς δηλαδή ότι τους χωρίζουν πολλά και τους ενώνουν λίγα''.

    Η ESPRESSO εκτιμά ότι ''τη δραστική μείωσης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν που στις 9 Μαΐου σχεδιάζει να επισκεφθεί τα Κατεχόμενα. Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αγκυρα κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας''.

    [06] Ευρωπαϊκή άμυνα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι ''ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου την πρόταση για την ενισχυμένη αμυντική συνεργασία των χωρών της ΕΕ που παρουσίασαν προχθές στις Βρυξέλλες οι πολιτικές ηγεσίας της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου''.

    [07] Τραπεζικά δάνεια

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''φραγμό στις παράλογες απαιτήσεις των εμπορικών τραπεζών έναντι των δανειοληπτών βάζει το Πρωτοδικείο Πειραιά. Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο Πειραιά δέχθηκε ως άκυρη την πρακτική των τραπεζών να υπολογίζουν χωρίς να έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση ως βεβαιωμένα τα χρέη των δανειοληπτών''.

    [08] Εκλογικές περιφέρειες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''εκλογικό πραξικόπημα με διάσπαση των εκλογικών περιφερειών της Αττικής, της Θεσσαλονίκης της Λάρισας και της Αιτωλοακαρνανίας σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με διαρροές του κ. Σκανδαλίδη αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι διαρροές Σκανδαλίδη συναντούν ήδη τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''προφασιζόμενη μάλιστα η κυβέρνηση οτι σύμφωνα με τους συνταγματολόγους η αλλαγή της εκλογικής διαίρεσης δεν σημαίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου προετοιμάζει μεταβολές οι οποίες στόχο έχουν τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στα μέτρα του κυβερνώντος κόμματος''.

    [09] Αντισεισμικότητα κτιρίων

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι ''με ''βόμβα'' έτοιμη να ¨''εκραγεί'' ανά πάσα στιγμή μοιάζει η Αθήνα αφού δεκάδες είναι τα κτίρια εκείνα τα οποία με ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου θα καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι παρασέρνοντας στο θάνατο εκατοντάδες αθώους πολίτες. Δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία αλλά και η Μητρόπολη Αθηνών είναι μόνο μερικά από τα κτίρια-φέρετρα''.

    [10] Δηλώσεις Σημίτη

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "προσωπική δέσμευση για νέα πορεία μετά την Προεδρία αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με χθεσινή γραπτή του δήλωση. Με δώδεκα ``καθαρά χαρτιά`` ο κ. Σημίτης απαντά στον πόλεμο της διαπλοκής, προειδοποιεί φίλους και εχθρούς προαναγγέλλει πρωτοβουλίες και βάζει κανόνες στο παιχνίδι".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "η αναμενόμενη παρέμβαση του Πρωθυπουργού εκδηλώθηκε χθες και προδιέγραψε τις πολιτικές εξελίξεις για προσεχές διάστημα. Με προσωπική δήλωση μεστή περιχομένου -και πολλούς αποδέκτες- ο κ. Σημίτης προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον Ιούλιο, επανέλαβε οτι επιδίωξη του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και πήρε αποστάσεις από την τρέχουσα σκανδαλολογία υπογραμμίζοντας τη συνδρομή της δικαιοσύνης και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην αποκάλυψη των παράνομων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Χρησιμοποιώντας συχνά το πρώτο ενικό πρόσωπο στη δήλωση του, ο κ. Σημίτης τόνισε με έμφαση οτι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις αλλά οτι δεν προτίθεται να προσφέρει την κάλυψή του σε κανέναν".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες απηύθυνε χθες ο κ. Σημίτης με αφορμή το κλίμα σκανδαλολογίας των τελευταίων ημερών".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ραντεβού για ανασχηματισμό της κυβέρνησης αλλά και κύμα αλλαγών σε πολλά επίπεδα δίνει για τον Ιούλιο, αμέσως μετά την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης δηλώνει αποφασισμένος να μην υποκύψει σε πιέσεις ούτε να χαρισθεί σε συνεργάτες, ενώ ετοιμάζει αυστηρότερο Πόθεν Εσχες και μέτρα για τη διαφάνεια και το Χρηματιστήριο. Στο τραπέζι και το σπάσιμο της Β` Αθηνών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ουσιαστικά ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή παρέμβασή του επιχείρησε να αμβλύνει, χωρίς επιτυχία τις δυσμενείς εντυπώσεις που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη και να μεταθέσει στο μέλλον τις αποφάσεις, ελπίζοντας σε ύφεση των καταγγελιών. Οι συνθήκες πάντως παραμένουν εκρηκτικές για το κυβερνών κόμμα"

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "παρά τις πιέσεις που δέχεται μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει άμεσα σε δραστικές κινήσεις "κάθαρσης" στον κύκλο των συνεργατών του αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαφθοράς που πλέον αγγίζει και εκθέτει πολιτικά τον ίδιο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες...μετά την ολοκλήρωση της Ελληνικής Προεδρίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός αρνείται να αποκαλύψει τη σκληρή γι αυτόν και την κυβέρνηση του πραγματικότητα και να ριχθεί άπλετο φως στο έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Τώρα, αναζητά δεκανίκια στη δικαιοσύνη, όχι για να διερευνηθεί η αλήθεια, αλλά για να κερδίσει πολύτιμο χρόνο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "οι περισσότεροι από τους 19 υπουργούς της Κυβερνήσεως Σημίτη κατοικούν στα βόρεια προάστεια. Στην πραγματικότητα ειναι Κυβέρνησις των βορείων προαστείων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "ντοκουμέντα φωτιά που τεκμηριώνουν με απόλυτο τρόπο τις διαπλεκόμενες χέσεις στελεχών της κυβέρνησης με το αμαρτωλό δίδυμο Αθανασούλη-Βαλσαμίδη κατέθεσε προχθές στη Δικαιοσύνη ο εκδότης της Αυριανής Γ. Κουρής".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Εκτός ελέγχου οι δαπάνες. Στο α΄τρίμηνο του 2003''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Δεν υποχωρώ σε εκβιασμούς. Μήνυμα Σημίτη με πολλούς αποδέκτες''.

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Το στοίχημα των 1.700 μονάδων. Αισιοδοξία από την αύξηση των συναλλαγών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Απλοποιείται το νομικό πλαίσιο για τη βιομηχανία. Με σχέδιο 13 δράσεων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Εκτός τροχιά ο προϋπολογισμός. Μηδαμινές οι εισροές κοινοτικών πόρων το α΄τρίμηνο''.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 2 May 2003 - 21:44:11 UTC