Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-05-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/05/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Παιδεία - Αλλαγές-ΝΔ
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Κυπριακό- Τουρκία
  • [06] ΣΕΒ-Κυβέρνηση
  • [07] Επιτόκια στεγαστικών
  • [08] Κυβέρνηση - Προτεραιότητες
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10]  Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/05/2003

    Οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία και οι αντιδράσεις,η στάση του Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η απάντηση της κυβέρνησης στις θέσεις ΣΕΒ για την ανεργία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Βαθμολόγιο μετατάξεις αποδοτικότητα. Τι περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Θα καταργηθούν οι εξετάσεις στη Β΄Λυκείου. Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Μάθε παιδί μου γράμματα. Πρώτη επιλογή για τη ΝΔ η επένδυση στη γνώση.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Ανοιχτά ΑΕΙ για όλες τις ηλικίες. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με σφραγίδα Καραμανλή.

    Η ΑΥΓΗ:Κραυγή αγωνίας για την ανεργία στη γεωργία. Μετά τον τουρισμό και τη βιομηχανία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Κτίριο 500.000.000 έχτισε ο γαμπρός του Νεονάκη. Από οδηγός της Ολυμπιακής με 250.000 μισθό...

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Σύγκρουση για την Παιδεία. Για ''πρόγραμμα -κουρελού'' μιλάει ο κ. Ευθυμίου. Κρίσεις και επικρίσεις για τις προτάσεις που παρουσίασε η ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Πανελλαδικές: Πώς θα γίνει η βαθμολόγηση σε κάθε μάθημα. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι.

    ΕΘΝΟΣ:Νέα μείωση στα επιτόκια στεγαστικών. Πίνακες με τις δόσεις όλων των τραπεζών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και μετά την ανάστασή του ο Ντενκτάς θέλει τον Χριστό στον Σταυρό. Οργανα του Ψευδοκράτους εισέβαλαν σε εκκλησία στην κατεχόμενη Μόρφου, την ώρα που οι πιστοί έψαλλαν το ''Χριστός Ανέστη''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Λεηλασία ψήφων. Υπέρ του δεύτερου κόμματος. Νεκρανσταίνουν τον εκλογικό νόμο των Α. Παπανδρέου - Μ. Κουτσόγιωργα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Πανελλαδικές : Ανάσα από ΝΔ για μαθητές και γονείς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σύγκρουση για την Παιδεία. Αλλαγές προτείνει η ΝΔ , ο Ευθυμίου καταγγέλλει λαϊκισμό.

    ΕΣΤΙΑ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Κ. Σημίτης ακολουθεί την πορεία πτώσεως του Α. Παπανδρέου.

    Espresso: Ροζ σκάνδαλο στον στρατό! Το τυφλό πάθος ανώτερου αξιωματικού για την ένστολη ερωμένη του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ποιοτικό άλμα της ΝΔ. Με πρώτο βήμα τις προτάσεις για την Παιδεία διεκδικεί τη θετική ψήφο των πολιτών.

    Ο ΛΟΓΟΣ:ΟΧΙ στους μισθούς Κίνας... Η κυβέρνηση απάντησε στο ΣΕΒ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ευρώ-ωράρια θέλει ο Χριστοδουλάκης. ''Οχι'' από σούπερ μάρκετ, μικρομεσαίους.

    ΝΙΚΗ: Στο συρτάρι του Σημίτη. Αργότερα η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Ανεργία-φτώχεια ανασφάλεια για τους εργαζόμενους. Στο Πέραμα χτες η Αλέκα Παπαρήγα.

    Traffic News:Βρήκα τον άντρα της ζωής μου. Η Σοφία Παθέκα αποκαλύπτει στην traffic.Με σκλάβωσε με δεκάδες κόκκινα τριαντάφυλλα.

    Η ΧΩΡΑ: 12 χρόνια σχολείο για όλους. Επαναστατικές αλλαγές στην Παιδεία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Αμόκ για ένα εισιτήριο. Σκηνές τρέλας από τους οπαδούς Αρη και ΠΑΟΚ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αλλαγή ζητά ο Γ. Παπανδρέου. Με ''πλατφόρμα'' σήμερα στον πρωθυπουργό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Αισιοδοξία της αστυνομίας από τη μείωση κάθε μορφής εγκληματικότητας. Τα στοιχεία παρουσίασε ο Γ.Α.Δ.Θ. Κων. Τζέκης.

    [03] Παιδεία - Αλλαγές-ΝΔ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''προεκλογικό άρωμα χθες ύστερα από τη δημοσιοποίηση του προγράμματος της ΝΔ για την Εκπαίδευση - μάλιστα λίγες ημέρες προτού αρχίσουν οι εφετινές γενικές εξετάσεις!- καθώς ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο. Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου χαρακτήρισε το πρόγραμμα της ΝΔ ''κολάζ'' και ''κουρελού'' μια ''ταπητουργική πλίνθων και κεράμων ατάκτως ερριμμένων'' και τις προτάσεις της ''επικίνδυνες για τα συμφέροντα της χώρας''. Αρνητικές ήταν επίσης και οι γνώμες των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι ''άλλη μια μεταρρύθμιση στην Παιδεία επαγγέλλεται η ΝΔ με το πρόγραμμά της, που ανακοίνωσε χθες πέντε μέρες πριν αρχίσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι θέσεις της προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Παιδείας που αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τα επιμέρους. Βολές και στο εσωτερικό της ΝΔ για μέτρα από το παρελθόν''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''η μεγαλύτερη απάτη του κυβερνώντος κόμματος μεγαλύτερη και από την απάτη του Χρηματιστηρίου, μεγαλύτερη και από την εκλογική νοθεία του Απριλίου 2000, είναι η περιβόητη ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ που ξεκίνησε το 1981 ως εκτυφλωτική εξαγγελία του Ανδρέα Παπανδρέου για να γίνει στις ημέρες του Κώστα Σημίτη η ακριβότερη Παιδεία της Ευρώπης και ο σπουδαιότερος λόγος που οι Ελληνες δεν κάνουν παιδιά''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''Ο Καραμανλής παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την Παιδεία. ''Επένδυση στη Γνώση'' με :12ετή υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους, κατάργηση των Πανελλαδικών στη Β΄Λυκείου, μείωση εξεταζόμενων μαθημάτων στη Γ΄Λυκείου, επανίδρυση των Επαγγελματικών Λυκείων, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ''το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία είναι η απάντησή μας σε αυτή την εικόνα σ΄αυτόν τον φαύλο κύκλο μεταρρυθμίσεων και αντιμεταρρυθμίσεων , είπε στην ομιλία του ο κ. Κ. Καραμανλής επισημαίνοντας οτι το κείμενο που παρουσιάστηκε αποτελεί ''δέσμευση στην κοινωνία και το συμβόλαιο με κάθε πολίτη για την πολιτική που είμαστε έτοιμη να ακολουθήσουμε και πρόσθεσε:''πρώτη μας επιλογή είναι η επένδυση στη γνώση''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι ''καθ΄όλα ριζοσπαστικό μα προπάντων προσαρμοσμένο στα πρότυπα των εκπαιδευτικών συστημάτων που ισχύουν στις χώρες - μέλη της ΕΕ είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία (που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο του κόμματος Κ. Καραμανλή ) το οποίο φιλοδοξεί να δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση-τομή για τη σύγχρονη Ελλάδα''.

    Η ΕSPRESSO γράφει ότι ''η πρώτη ενότητα του ''κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ'' που αφορά την Παιδεία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Η παρουσίαση εξελίχθηκε σε μικρή προεκλογική φιέστα, η οποία είχε απ΄όλα. Η Ρηγίλλης άλλωστε είχε υποσχεθεί κάποιες ''μικροεκπλήξεις''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''΄με γενναίες προτάσεις που αγγίζουν όλα τα μέτωπα της εκπαίδευσης, η ΝΔ ανακοίνωσε χθες το κυβερνητικό πρόγραμμά της για την Παιδεία. Σύνθημα:Επένδυση στη γνώση. Μακριά από ευκαιριακές λύσεις και μικροπολιτικά συμφέροντα''.

    Κατά την ΕΣΤΙΑ,''ολοκληρωμένη και αμέσως εφαρμόσιμη μεταρρυθμιστική πρόταση για όλες τις βαθμίδες της Εκπαιδεύσεως παρουσίασε χθες η ΝΔ εγκαινιάζοντας με την Παιδεία την δημοσιοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος''.

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''στενεύει ασφυκτικά ο κλοιός γύρω από τον Ερντογάν, μετά από το γραπτό υπόμνημα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος μετέφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - αρμόδια για την πορεία των υποψήφιων μελών της ΕΕ- την έντονη αντίδραση της Ελλάδας για τις παρενοχλήσεις των αεροσκαφών της από τα τουρκικά κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ασκήσεων''.

    H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι ''την έντονη αντίδραση της Ελλάδας για τις παρενοχλήσεις των αεροσκαφών της από τα τουρκικά κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ασκήσεων μετέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες''.

    [05] Κυπριακό- Τουρκία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι εάν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό η εικόνα που θα παρουσιάζει η Κύπρος θα είναι αυτή που διαμορφώθηκε με την ελεύθερη διακίνηση πολιτών. Σε δηλώσεις στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο Ντενκτάς υποστήριξε οτι την εικόνα αυτή θα αποτελούν δύο διαφορετικές διοικήσεις που θα διατηρούν καλές σχέσεις''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''το Κυπριακό θα λυθεί μόνο όταν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ και όχι όταν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις προέβλεψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, από την Κύπρο όπου βρίσκεται ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Λευκάρων''.

    [06] ΣΕΒ-Κυβέρνηση

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι ''στις επισημάνσεις της κυβέρνησης για το δημόσιο διάλογο που ανεπτύχθη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ αναφέρθηκε χθες ο Χρήστος Πρωτόπαπας υπενθυμίζοντας τη θέση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη οτι η κυβέρνηση ''έχει ανοιχτό μέτωπο κατά της διαφθοράς και έχει θέσει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο κέντρο της πολιτικής της που θα την ολοκληρώσει χωρίς δισταγμό΄''.

    [07] Επιτόκια στεγαστικών

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''νέο γύρο μείωσης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια εγκαινιάζουν οι τράπεζες. Η εθνική ανακοίνωσε ήδη μείωση των σταθερών επιτοκίων μέχρι και 0,60 της μονάδας. Σε αποκλιμάκωση προχώρησε και η Πειραιώς''.

    [08] Κυβέρνηση - Προτεραιότητες

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα αποφασίσει για το τελικό περιεχόμενο των αλλαγών που θα επέλθουν στον εκλογικό χάρτη της χώρας, αλλά και στο εκλογικό σύστημα. Αυτό αποσαφηνίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Σημίτη με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι 'δεν υπάρχει νέος εκλογικός νόμος στα συρτάρια της κυβέρνησης' και κατέστησε σαφές πως τις πρωτοβουλίες σχετικά με αυτόν, καθώς και με τις κατατμήσεις των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας, θα πάρει ο κ. Σημίτης".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "σε προσωπικό στοίχημα αναδεικνύει ο πρωθυπουργός την προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης, όπως διεφάνη από τις συναντήσεις που είχε χθες με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κ. Σκανδαλίδη και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Λαλιώτη.

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "μετά την κάθετη άρνηση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να παγώσει το όλο θέμα τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, έτσι ώστε μετά το πέρας της ελληνικής προεδρίας, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τις όποιες αποφάσεις του που θα αφορούν στον εκλογικό νόμο".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "τώρα προεδρεύουμε στην ΕΕ, αργότερα οι πρωτοβουλίες για την πολιτική κρίση. Αυτό διεμήνυσε χθες ο πρωθυπουργός στον Κ. Σκανδαλίδη και τον Κ. Λαλιώτη. Ο κ. Σημίτης έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και προσδιόρισε την εντολή για αλλαγές μόνο στο 'πόθεν έσχες' των ... δημοσίων υπαλλήλων! Σήμερα στο Μαξίμου ο Γ.Α. Παπανδρέου με τη δική του πλατφόρμα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "μυστικά κράτησε χθες τα σχέδιά του για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται ν' αναλάβει στο τέλος Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης από τα στελέχη του κόμματός του που δέχθηκε διαδοχικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνομιλητές του πρωθυπουργού ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκρ. Κοσμίδης".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "εν ολίγοις, ο Πρωθυπουργός άφησε στα ... μαύρα σκοτάδια τους κορυφαίους, τόσο όσον αφορά τον ανασχηματισμό, που υποτίθεται ότι θα λάβει χώρα μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας, όσο και τις υπόλοιπες πολιτικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζει για την ίδια περίοδο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΉ προσθέτει ότι "ο κ. Σκανδαλίδης κατέθεσε στον Πρωθυπουργό πακέτο προτάσεων για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, την κατάτμηση των περιφερειών και το 'πόθεν έσχες' των πολιτικών προκειμένου ο δεύτερος να τις επεξεργαστεί και να λάβει τις αποφάσεις για τα θέματα αυτά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο κ. Σημίτης θα προβεί στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις στο πλαίσιο της πολιτικής πρωτοβουλίας που ο ίδιος έχει ήδη ανακοινώσει και προσδιορίσει για μετά το τέλος της ελληνικής προεδρίας, δηλαδή για το τέλος Ιουνίου".

    [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Η κυβέρνηση δεν κατάλαβε τίποτα;Στο κενό τα μηνύματα και οι προτάσεις του ΣΕΒ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Επιστροφή επενδυτών στη Σοφοκλέους. Τριπλασιάστηκαν οι ενεργοί κωδικοί".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Αέρας στα πανιά των μετοχών. Αποτελέσματα έκπληξη από EUROBANK και DEUTSCHE TELECOM".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Ο προϋπολογισμός ...θύμα των απωλειών του Β΄ΚΠΣ. Τα απολεσθέντα είχαν εγγραφεί ως έσοδο του 2002".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:'' Τετραπλασιάστηκαν οι ενεργοί κωδικοί στο ΧΑ. Επιστρέφουν οι μικροεπενδυτές στο ταμπλό".

    [10] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "η "δίψα" για θετικά επιχειρηματικά νέα που ανακοινώνονται επαναφέρει τα χρηματιστήρια σε θετική τροχιά. Η ασαφής κατεύθυνση των αγορών κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε χθες με την αναγγελία θετικών αποτελεσμάτων του γερμανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Deutsche Telecom, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία, πράγμα το οποίο είχε να συμβεί από το β΄τρίμηνο του 2000!".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 16 May 2003 - 19:50:15 UTC