Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-05-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/05/2003
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων
  • [03] Συνέντευξη Τάσσου Παπαδόπουλου
  • [04] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Οικονομία
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ
  • [09] Σενάρια εκλογών
  • [10] Νέα Δημοκρατία
  • [11] Επίσκεψη Βαρθολομαίου
  • [12] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/05/2003

    Η δημοσκόπηση που φέρει να αυξάνεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το Κυπριακό, η αυριανή σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πως θα χτίσουν οι συνεταιρισμοί. Αρθρο 17 του νέου Δασονόμου. Λύνονται τα χέρια 150.000 ιδιοκτητών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 10 μονάδες η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ καλπάζει στις δημοσκοπήσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκλογές σε δύο δόσεις το 2004. Μάιο οι Εθνικές-Ιούνιο οι Ευρωεκλογές. ''Οχι'' από κυβέρνηση σε ΔΟΕ για το 2003.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νέοι μισθοί. Δημόσιο: Πότε ''μπαίνουν'' οι αυξήσεις-Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αμόκ για αρπαχτές. Ξύπνα Σημίτη. Γιουρούσι από τα ...λαμόγια του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ: Πως διαμορφώνονται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Ανατροπή σκηνικού με 9 κινήσεις. Συνέντευξη-παρέμβαση εφ'όλης της ύλης από τον Ακη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στομαχοκεντρικό το ''Πιστεύω'' του σύγχρονου Ελληνα. Προτεραιότητα στην τσέπη του, μόνον, δίδει η πλειοψηφία του λαού μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανοίγει η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις. Σχεδόν διψήφιο νούμερο η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκλογές: Μπρος ΝΔ και πίσω χάος για το ΠΑΣΟΚ. Κυβέρνηση: Χάνει είτε με πρόωρες κάλπες είτε όχι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελληνες βιομήχανοι: Πρώτοι σε κέρδη-γκρίνια.

    ΕΣΤΙΑ: Ραγδαίες εξελίξεις μέσω Ευρώπης. Ο κ. Σημίτης πιθανός Πρόεδρος της Κομισιόν.

    Espresso: Η Ελλάδα του χρόνου στη Β' εθνική του φεστιβάλ. Χαστούκι από τη Eurovision. Η Ευρώπη απέρριψε τη Μαντώ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διχάζει το ΠΑΣΟΚ η Οικονομία. Αναψε φωτιές ο Γκαργκάνας.

    Traffic News: Σικέ-Vision. Με τα ''φιλάκια'' του Πανταζή οι Τούρκοι πήραν το πρώτο βραβείο. Γιατί έκαψαν το ελληνικό τραγούδι.

    Η ΧΩΡΑ: Σκάνδαλο στις ανακρίσεις για το Χρηματιστήριο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τσουχτερά τα μπάνια του λαού. Ερευνα: Αναλυτικά στοιχεία και τιμές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ολα τα στοιχεία του νέου μισθολογίου. Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

    [03] Συνέντευξη Τάσσου Παπαδόπουλου

    ''Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Η έναρξη και η διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να επενεργήσει ως μοχλός πίεσης για τη λύση του Κυπριακού'', υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.''Ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτηρίζει τα τελευταία ανοίγματα Ντενκτάς ως εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, που έχει ως στόχο την αναγνώριση δύο χωριστών κρατών ''με σχέσεις καλής γειτονίας'' στη Μεγαλόνησο και υπενθυμίζει με αυστηρό τόνο ότι τα τουρκικά στρατεύματα εξακολουθούν να κατέχουν τμήμα της. Εκφράζει τη διαφωνία του με όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει στρατηγική στο Κυπριακό και επιμένει ότι στόχος, πλέον πρέπει να είναι η ένταξη μιας επανένωμένης Κύπρου στη ΕΕ. ''Δεν είμαι κανένας πρωτάρης στην πολιτική '' λεει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τον οποίο, όπως δηλώνει ''μιλάμε πάντα ελεύθερα''.

    [04] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    Με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος ''τάσσεται υπέρ ενός νέου πολιτικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων, πρωτοβουλιών και αλλαγών για την ''Ελλάδα 2010'' σχεδίου που θα ενοποιεί και θα κινητοποιεί το ΠΑΣΟΚ. Ζητά νέα εργαλεία αναδιανομής εισοδήματος και πλούτου-παράλληλα με τη μεταρρύθμιση των υφισταμένων. Υποστηρίζει την ανάγκη νέου εκλογικού νόμου, πιο αναλογικού με όριο άνω του 43%. Τάσσεται υπέρ μιας κυβερνήσεως συνεργασίας. Για τον ανασχηματισμό εύχεται μεν ο πρωθυπουργός να έχει άσους στο μανίκι. Υπογραμμίζει πως ο μόνος τρόπος να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ την εσωστρέφεια, είναι να στραφεί στην ίδια την πολιτική, με ουσιαστικά δικαιώματα στα μέλη. Εκφράζει την αντίθεσή του σε έκτακτες διαδικασίες στο κόμμα. Αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ανανέωση. Ζητά να αντιμετωπιστεί πολιτικά η απροθυμία μελών να επανεγγραφούν στο ΠΑΣΟΚ''.

    [05] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτηρίζονται οι επαφές και οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα και αύριο στην Αθήνα με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση όλες τις τελευταίες εξελίξεις με σκοπό την επίλυση του πολιτικού προβλήματος''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι '' στην αυριανή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, όπου θα χαραχτεί από κοινού η στρατηγική που θα ακολουθηθεί απέναντι στην αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς την οποία και θα καταδικάσουν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ αναμένεται να ζητήσουν από κοινού από την πολιτική ηγεσία της Αγκυρας να αλλάξει στρατηγική και να πιέσει με όλες τις δυνάμεις το καθεστώς του Ντενκτάς να αποδεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης το σχέδιο Αννάν''.

    Η ESPRESSO προσθέτει ότι ''Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν άγρυπνα τις διεργασίες στον ΟΗΕ, αφού σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους είναι αισθητή κάποια, διαφοροποίηση στην άκρως αρνητική εικόνα που εμφάνιζε ο Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τώρα. Η προσπάθεια του Κόφι Αννάν ''να εξισορροπήσει'' την εικόνα των δύο πλευρών εκτιμάται πως εγκυμονεί τον κίνδυνο να μεταβληθεί το ''κλίμα'' ως προς το περιεχόμενο της νέα έκθεσης που θα ετοιμάσει για το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γγ του ΟΗΕ''.

    [06] Οικονομία

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι ''οι σκληρές προτάσεις-που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών και τιμών ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία-που διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας με συνέντευξή του σε εφημερίδα του Σαββάτου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κυβέρνησης και ΓΣΕΕ''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,''η θύελλα ξεσηκώθηκε για τη ''συγκράτηση των μισθών ''. Αλλά και εδώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δεν αναφέρθηκε γενικώς στους μισθούς των εργαζομένων αλλά στα ''ρετιρέ'' των υψηλόμισθων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Ομως αυτοί ακριβώς είναι οι αντιδρώντες και μάλιστα μέσα από το πανίσχυρο κομματικό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής που συνέρχεται αύριο και μεθαύριο''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι ''την πιο δύσκολη ίσως περίοδο στη θητεία του ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης διανύει το τελευταίο διάστημα καθώς οι εξελίξεις στο χώρο της οικονομίας με τη διάσταση που έχουν πάρει ανέδειξαν το βαθμό των προβλημάτων που έχει''.

    [07] Ελληνοτουρκικά

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ''συμφωνία για ''πακέτο'' Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας βρίσκεται στο ''παρά ένα''. Η συμφωνία, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινωθεί από τους κκ Γιώργο Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Ηράκλειο Κρήτης κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το ''πακέτο'' που έχει συζητηθεί περιλαμβάνει 2 έως 4 σημεία πολιτικοστρατιωτικού χαρακτήρα και αφορούν, όπως είπε στα ΝΕΑ αρμόδια διπλωματική πηγή ''την προώθηση της καλής γειτονίας και τη μείωση της έντασης''.

    [08] Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "ο Κώστας Σημίτης, του οποίου η ομιλία την Τρίτη αναμένεται με ενδιαφέρον, δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του για το ποιές ακριβώς πρωτοβουλίες θα αναλάβει και τι κινήσεις θα κάνει μετά το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας, για την ανατροπή του δυσμενούς πολιτικού κλίματος, παρά το γεγονός οτι η παρέμβασή του θα είναι εφ' όλης της ύλης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "μέσα σε κλίμα έντονης ηττοπάθειας, που εντείνουν τα αποτελέσματα των δυσοίωνων για την πορεία του ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεων, θα πραγματοποιηθεί αύριο η κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της εκτιμά οτι "μπορεί η σημερινή κυβέρνηση, στον χρόνο που απομένει ως τις εκλογές, να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να εφαρμόσει την κοινοτική πολιτική στο πλαίσιο που μπορεί. Παράλληλα, να συνεννοηθεί και με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα με αυτές που έχουν κοινωνική ευαισθησία, ώστε να αντιμετωπιστούν από την Ενωση αυτά τα πιεστικά προβλήματα. Επείγει, τα προγράμματα, που έχουν δρομολογηθεί για την απασχόληση και την ανεργία, να προωθηθούν εδώ και τώρα, πριν αρχίσουν οι κοινωνικές εκρήξεις".

    [09] Σενάρια εκλογών

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "σχέδια για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών) με φόντο τη λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων, εξυφαίνει η κυβέρνηση Σημίτη. Αυτό αποκάλυψαν χθες οι αντιδράσεις της μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα της "ΑτΚ" οτι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιθυμεί την πρόωρη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, προς αποφυγή πιθανών προβλημάτων τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, που συμπίπτουν και οι ευρωεκλογές".

    [10] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "ανέβασε και πάλι τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση από την ακριτική Αστυπάλαια, την οποία επισκέφθηκε το Σάββατο ο Κ. Καραμανλής επικρίνοντας τον πρωθυπουργό για ανευθυνότητα και προσπάθεια συγκάλυψης της σκληρής πραγματικότητας αλλά και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει οτι "διευρύνεται ακόμη πιο πολύ η απόσταση που χωρίζει τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Η εξαμηνιαία έρευνα της MRB στις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα επιβεβαιώσει το μεγάλο προβάδισμα".

    [11] Επίσκεψη Βαρθολομαίου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική θα επισκεφθεί από την Τρίτη, 27 Μαΐου, έως και την Κυριακή, 1η Ιουνίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος".

    [12] Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει οτι "υπήρξε σκάνδαλο στις ανακρίσεις για το Χρηματιστήριο και ήδη διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα υπό την εποπτεία του αντιεισαγγελέα Εφετών Γ. Κολιοκώστα. Η "Καθημερινή" επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της "Χώρας", που πρώτη αποκάλυψε οτι γίνεται αναψηλάφηση του φακέλου της ανακρίτριας Κωνσταντίνος Μπουρμπούλια".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 27 May 2003 - 8:21:52 UTC