Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-05-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/05/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυβέρνηση -ΠΑΣΟΚ
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Δίκη Οτσαλάν
  • [06] Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [07] Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [08] Δασικά
  • [09] Οικονομία
  • [10] Ελληνοτουρκικά
  • [11] Δίκη 17Ν
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/05/2003

    Η ομιλία του πρωθυπουργού στην χθεσινή κοινή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου και οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σωτηρία για χιλιάδες καρδιοπαθείς. Μήνυμα ζωής από τον καθηγητή Δ. Κρεμαστινό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φαντάσματα και συνωμότες βλέπει ο Σημίτης. Αντιδεξιό παραλήρημα. Πανηγυράκι ΚΟ και ΚΕ ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φταίνε λαός και... Κολωνάκι. Παραλήρημα του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δωρεάν οικόπεδα στους συνεταιρισμούς που δεν μπορούν να κτίσουν. Προεκλογικό σχέδιο ανταλλαγής των δασικών με κρατικές εκτάσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Πόλωση και εξωραϊσμός. Η συνταγή Σημίτη εν όψει εκλογών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ζει στον κόσμο του ο Σημίτης. Ο τόπος χάνεται και ο Πρωθυπουργός βλέπει γύρω του... φαντάσματα συνωμοτών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σενάριο ανατροπής της κυβέρνησης από τους διαπλεγμένους με τη Δεξιά. Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει επιχειρηματίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 56.000 ευρώ για κάθε μικρή και μεσαία επιχείρηση. 14 προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    ΕΘΝΟΣ: Τα πρώτα στοιχεία για 8 μαθήματα. Πανελλαδικές: Οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών μετά τη διόρθωση των πρώτων γραπτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χορτάτος ο ελληνικός λαός κατά τον Κ. Σημίτη. Η ελληνική οικονομία προχωρά ...σταθερά και δεν παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, λέει ο Πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βλέπει παντού συνωμοσίες. Εκτός τόπου και χρόνου ο πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παραλήρημα Σημίτη πριν από την κατάρρευση. ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός ανακάλυψε σχέδια ανατροπής-Αναζητεί σωσίβιο στην πόλωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συμφέροντα θέλουν να μας ρίξουν. Σημίτης καταγγέλλει επιχειρηματίες και ΝΔ.

    ΕΣΤΙΑ: Ο Ευρωπαίος ''σύντροφος''. Αντιδεξιό παραλήρημα από τον Πρωθυπουργό.

    Espresso: Εδωσαν ναρκωτικά σε 12χρονη μαθήτρια. Σε πλατεία, δίπλα στο σχολείο της. Συγκλονιστική καταγγελία από τη μητέρα της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρωθυπουργικές φαντασιώσεις. Ο κ. Σημίτης κατασκευάζει συνωμότες, υψώνει τους τόνους και οξύνει το πολιτικό κλίμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Θα απαντήσουμε με το έργο μας''. Δριμεία επίθεση του Κ. Σημίτη κατά της ΝΔ για την καλλιέργεια αρνητικού κλίματος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γκάφα Χ 2 στις Πανελλήνιες. Λάθος πρόβλημα και λάθος λύση.

    ΝΙΚΗ: Προγραμματικό συνέδριο. Παρέμβαση Τσοχατζόπουλου για ''νέο κοινωνικό συμβόλαιο''.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: Ούτε μέσα ούτε έξω πάνε καλά τα λαϊκά συμφέροντα.

    Traffic News: Κρυφό φλερτ της Τατιάνας με το πρωινό του MEGA. Πυρετός στα παρασκήνια της TV.

    Η ΧΩΡΑ: Τρικυμία Σημίτη. Παροξυσμός και σύγχυση του πρωθυπουργού.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το βασίλειο της... μίζας. Οργιάζουν τα κυκλώματα διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ''Εγώ''. Το μήνυμα Σημίτη. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε τη δικαίωση των πεπραγμένων του από το 1996 έως σήμερα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προεκλογική περίοδο θύμισε η χθεσινή μέρα. Σκληρή κόντρα Σημίτη-Καραμανλή σε όλα τα μέτωπα.

    [03] Κυβέρνηση -ΠΑΣΟΚ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''σενάρια ανατροπής της κυβέρνησης από επιχειρηματίες κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη χθεσινή ομιλία του προς τα μέλη της ΚΕ και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, υπεγράμμισε την ένταξη της Κύπρου και την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας και κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ''να σχεδιάσουν την πορεία προς τις εκλογές και να βάλουν τους στόχους για την Ελλάδα του 2008'', τονίζοντας :''θα ηγηθώ αυτής της κινητοποίησης''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι '' σαφή προειδοποίηση ότι δεν θα υποκύψει σε συγκεκριμένα συμφέροντα, που σε συνδυασμό με τη ΝΔ πιέζουν την κυβέρνηση ώστε να επέμβει υπέρ τους στις επιχειρηματικές κόντρες ακόμα και παραβιάζοντας τους νόμους, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ''.

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι ''στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε τη ΝΔ για καταστροφολογία και κάλεσε όλα τα μέλη του Κινήματος να δώσουν τη μάχη για τη νίκη στις εκλογές του 2004''.

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι ''όσοι υποστήριζαν πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ότι ο πρωθυπουργός θα φροντίσει να κλείσει τα στόματα των ''επικριτών '' του , πραγματοποιώντας μια θεαματική επίθεση εναντίον της ΝΔ είχαν απόλυτο δίκιο''.

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, ''παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις με αποκορύφωμα την πρόσφατη που φέρει τη ΝΔ να διατηρεί προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων αποτυπώνουν την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα πενιχρά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εμφανίστηκε χθες ενώπιον της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ωσάν...να μην τρέχει τίποτα''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι ''εκτός τόπου και χρόνου, εκτός πραγματικότητας και σαφώς κατώτερος των περιστάσεων, εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός στην κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''πιεσμένος πολιτικά, απέναντι σε ένα κουρασμένο και ηττοπαθές κομματικό ακροατήριο, επιχείρησε να υψώσει τους τόνους και να αποδώσει την υφέρπουσα κρίση σε τρίτους, αρνούμενος την τρέχουσα νοσηρή πολιτική πραγματικότητα και προσφέροντας πλήρη κάλυψη στα βαλλόμενα για αθέμιτο πλουτισμό στελέχη του''.

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,''με αντιδεξιές κορόνες αντικυβερνητικές συνωμοσίες διαπλοκολογίας και το επιχείρημα ''έξω η κυβέρνηση πηγαίνει καλά, επειδή πηγαίνει καλά στο εσωτερικό της χώρας'' επιχείρησε χτες ο Κ. Σημίτης να αναστηλώσει το ηθικό του κυβερνώντος κόμματος δίνοντας ταυτόχρονα και μια πρόγευση του προεκλογικού κλίματος πόλωσης και δικομματικής αντιπαράθεσης''.

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι ''είναι προφανές ότι ο κ. Σημίτης έχει χάσει την ψυχραιμία του. Αισθάνεται ότι πλησιάζει το πολιτικό του τέλος και καταφεύγει σε σπασμωδικές κινήσεις πανικού. Ενας δημοκράτης Πρωθυπουργός ο οποίος έχει συμπληρώσει επτά χρόνια στην εξουσία, δεν υβρίζει κατά τέτοιο τρόπο την Αντιπολίτευση. Συμφιλιώνεται με την ιδέα ότι το εκλογικό σώμα μπορεί να έχη και άλλες επιλογές''.

    [04] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''απόλυτα ικανοποιημένος από τις συζητήσεις και αποφάσεις που ελήφθησαν στην Αθήνα επέστρεψε το βράδυ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος. Σε δηλώσεις του είπε, ότι με την ελληνική κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώθηκε ταυτότητα απόψεων και εκτιμήσεων και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''η παρουσία του Κύπριου προέδρου Τ. Παπαδόπουλου στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είχε δύο ιδιαιτερότητες: Αφενός με την αποδοχή της πρόσκλησης του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Παπαδόπουλο έσπασε μια παράδοση ουδετερότητας της Λευκωσίας απέναντι στα ελληνικά κόμματα. Αφετέρου η ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ένας πραγματικό ύμνος προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, του πρώην υπουργού Θ. Πάγκαλου και του αειμνήστου Γιάννου Κρανιδιώτη''.

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS, ''συναντίληψη για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ώστε να επιτευχθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα", διαπίστωσαν χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο. "Ο δεύτερος προκάλεσε μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση, όταν στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ''.

    [05] Δίκη Οτσαλάν

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''με την κατάθεση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Φίλιππου Πετσάλνικου ξεκίνησε χθες η κυρίως ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση της μεταφοράς και παράνομης εισόδου στη χώρα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν τον Ιανουάριο του 1999". Ο κ. Πετσάλνικος πολλές φορές στην κατάθεσή του επανέλαβε, ότι "όσοι βοήθησαν τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν να έρθει στην Ελλάδα, επέδειξαν ''επιπολαιότητα χωρίς όρια''.

    [06] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οι φανατικοί δεν είναι οι εκλεκτοί μιας θρησκείας, αλλά τα ασθενέστερα των μελών της". Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα κατά του θρησκευτικού φανατισμού, κηρύσσοντας, χθες το μεσημέρι, τις εργασίες της 5ης ακαδημαϊκής συνάντησης διαλόγου μεταξύ Ιουδαϊσμού και Ορθοδοξίας, στη Θεσσαλονίκη".

    [07] Πανελλαδικές εξετάσεις

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "δεινή δοκιμασία υπέστησαν χθες οι μαθητές της Β' Λυκείου που τους έδωσαν λάθος θέμα στη Φυσική και δεν μπορούσαν να το λύσουν. Εκ των υστέρων αποφάσισαν να μην το βαθμολογήσουν. Σε άλλες εποχές θα "έφευγε" ο αρμόδιος υπουργός".

    [08] Δασικά

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι "το μεγαλύτερο προεκλογικό κόλπο ετοιμάζει η κυβέρνηση με την ανταλλαγή δασικών εκτάσεων που κατέχουν οικοδομικοί συνεταιρισμοί με άλλες δημόσιες εκτάσεις. Αυτό προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για τα δάση που καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς. Αφορά 517 συνεταιρισμούς και 122.679 μέλη".

    [09] Οικονομία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "σημαντικότατες ευκαιρίες έχουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς: μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου, ενέργειας, υπηρεσιών και νέας τεχνολογίας, να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ) του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα σύντομα αναμένεται η προκήρυξη και νέων δράσεων".

    [10] Ελληνοτουρκικά

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "σκηνικό "θερμού επεισοδίου" στο Αιγαίο στήνουν μεθοδικά τους τελευταίους μήνες οι Τούρκοι στρατηγοί. Με συνεχώς αυξανόμενες παραβιάσεις, επικίνδυνες παρενοχλήσεις, ακόμη και ασκήσεων, νυχτερινές πτήσεις, χρήση ολοένα και περισσότερων οπλισμένων αεροσκαφών, κυρίως στις αερομαχίες, αλλά και εμμονή για παρουσία σε ορισμένες περιοχές (Ιμια και Δωδεκάνησα), οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να δείξουν ότι "είναι στο Αιγαίο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθεί η Αθήνα το ιδιότυπο "μπρα ντε φερ" μεταξύ των στρατηγών και του Ερντογάν, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Τουρκία. Διπλωματικοί αλλά και πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις αυτής της αντιπαράθεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο... Με σκληρό ύφος απάντησαν στις προκλητικότατες δηλώσεις των στρατηγών της Άγκυρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο τελευταίος μάλιστα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει και εκείνη τις ευθύνες της".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "κατά πάσαν πιθανότητα οι Τούρκοι στρατηγοί θα τραβήξουν μέχρις ενός σημείου το σχοινί με την Ελλάδα, αλλά δεν θα κάνουν κάτι εντυπωσιακό. Αυτή είναι η επίσημη εκτίμηση της Αθήνας για την κατάσταση στο Αιγαίο και στη θέση αυτή φαίνεται πως συμφωνούν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, πολλώ δε μάλλον που "επιτρέπει" τη "νηφάλια ερμηνεία" τόσο των επιθετικών δηλώσεων του αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων, όσο και την πρακτική εφαρμογή τους στον εναέριο χώρο του Αιγαίου".

    [11] Δίκη 17Ν

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "την Αγγελική Σωτηροπούλου αναγνώρισε με βεβαιότητα στο πρόσωπο της γυναίκας που καθόταν με τον Σάββα Ξηρό σε καφετέρια, στο λιμάνι του Πειραιά, δύο 24ωρα πριν από την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στα εκδοτήρια της MFD", η Ευαγγελία Σαγρή. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι "λίγο μετά τις 12 το βράδυ της 27ης προς την 28η Ιουνίου του 2002, είχε δει τους δύο κατηγορουμένους να κάθονται μαζί και να συζητούν".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Είσοδος στην πόλωση! Προεκλογικού χαρακτήρα η ομιλία του Κ. Σημίτη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Θα ηγηθώ στην εκλογική μάχη του 2004". Ο Κ. Σημίτης ξεκαθάρισε το τοπίο".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Ποιές επιχειρήσεις πτώχευσαν στο α΄τρίμηνο. Ολα τα ονόματα των ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ και ΟΕ που έβαλαν λουκέτο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Μεγαλώνει το έλλειμμα του Προϋπολογισμού. Για δεύτερο συνεχή μήνα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Σε μείωση επιτοκίων προχωρούν οι εμπορικές τράπεζες. Μεγάλη "ανάσα" για επιχειρήσεις και καταναλωτές".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 29 May 2003 - 6:47:07 UTC