Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-06-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/06/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Συνέντευξη Παπαρήγα
  • [04] Συνέντευξη Χυτήρη
  • [05] Συγχώνευση ΕΛΠΕ-PETROLA
  • [06] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη
  • [07] Σύνοδος κορυφής Ρωσίας-ΕΕ
  • [08] Νέα Δημοκρατία
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Ελληνοτουρκικά
  • [11] Χρηματιστήριο
  • [12] Οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/06/2003

    Τα εύσημα στην ελληνική προεδρία για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, η συγχώνευση ΕΛΠΕ-Πετρόλα και το Κυπριακό, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κέντρα αδυνατίσματος: Τα λεφτά μας πίσω! ''Απίδα'' στον πελάτη από το υπουργείο Ανάπτυξης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Λάσπη ετοιμάζει ο Σημίτη για... διαπλοκή της ΝΔ. Ενώ η αντιπολίτευση θα βγάλει όλα τα άπλυτα της κυβέρνησης την Τετάρτη στη Βουλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανθρωποι ''σκουπίδια'' για την κυβέρνηση. ΜΑΤ και δακρυγόνα κατά των κατοίκων που αντιδρούν στις χωματερές.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 9.986 προσλήψεις. Μέχρι 6 Ιουνίου οι προθεσμίες για τις θέσεις ανέργων στα νοσοκομεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γερμανική επέλαση σε πετρέλαια, Τράπεζες και μεγάλα έργα. Με όχημα τον Σπύρο Λάτση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα: Οι ρυθμίσεις για τις μειώσεις των προστίμων. Ποιές κατηγορίες θα τύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης.

    ΕΘΝΟΣ: Κατάργηση 410 φόρων και του χαρτόσημου στα ενοίκια. Το τελικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προσπαθεί να γιάνει τις πληγές του ΠΑΣΟΚ. Για Επίθεση σε όλα τα αντιπολιτευτικά μέτωπα προτρέπει τα στελέχη του Κινήματος ο Κ. Λαλιώτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εγκλημα χωρίς τιμωρία. Το μέγα σκάνδαλο της Εμπορικής. Παρά την καταστροφή χιλιάδων επενδυτών στο Χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανταρσία βαθμολογητών στις Πανελλαδικές. Γ' Λυκείου: Αμφισβητείται η λύση στα Μαθηματικά που πρότεινε η Επιτροπή Εξετάσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 7 κλειδιά της συμφωνίας-μαμούθ. Πετρέλαια: Ιδιωτικοποίηση μέσω κρατικοποίησης

    ΕΣΤΙΑ: Η Λερναία Υδρα της τρομοκρατίας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πιθανός στόχος της Αλ Κάιντα.

    Espresso: Συμμορία ληστών χτυπάει επώνυμους. Πονοκέφαλος για την Αστυνομία. Ανάμεσα στα θύματα η Αννα Βίσση και τρεις μεγάλοι επιχειρηματίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο ν. Χριστοδουλάκης στα ''ΝΕΑ'': Τα 4 γιατί της συμφωνίας με Λάτση.

    Traffic News: Δεν είμαι κλώνος της Τατιάνας. Συνέντευξη-φωτιά της Λαμπίρη στο κανάλι 10. Απαντά με οργή σε όσους την κατηγορούν.

    Η ΧΩΡΑ: πΛιΑΤΣΗκο. Η διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο. Πως και γιατί έδωσαν στον Λάτση τον έλεγχο των πετρελαίων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νομοσχέδιο: Τι θα ισχύσει για τη μερική απασχόληση. 40.000 προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σχέδιο Σημίτη για ολομέτωπη αντεπίθεση. Γιατί αλλάζει τη στρατηγική του ο πρωθυπουργός.

    [03] Συνέντευξη Παπαρήγα

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι η πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα είναι ''εάν ένα κόμμα τάσσεται με την πολιτική του και όχι με τα λόγια υπέρ των μονοπωλίων ή υπέρ του λαού''. Σχολιάζοντας τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες δηλώσεις του, η κυρία Παπαρήγα τις αποδίδει σε ενέσεις κινητοποίησης και συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενη στη ΝΔ τονίζει οτι ''με τον κ. Καραμανλή δεν μας χωρίζει ούτε το όνομά του ούτε το άτομό του. Μας χωρίζει η αντίθεση ανάμεσα στην πολιτική της ΝΔ και του ΚΚΕ. Για τις καταγγελίες περί διαπλοκής, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστηρίζει οτι ''αναμφίβολα υπάρχουν επιχειρηματίες που τάσσονται υπέρ του ΠΑΣΟΚ, όπως και επιχειρηματίες που τάσσονται υπέρ της ΝΔ''.

    [04] Συνέντευξη Χυτήρη

    Για ''ανάρμοστες σχέσεις'' της Νέας Δημοκρατίας με συγκεκριμένα εφοπλιστικά και επιχειρηματικά συμφέροντα κάνει λόγο με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υφυπουργός Τύπου - και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού - Τηλέμαχος Χυτήρης. ''Η Νέα Δημοκρατία θα σέρνεται πίσω από την επιχειρηματική κηδεμονία της'', τονίζει ο κ. Χυτήρης, υπογραμμίζοντας οτι ''στη Βουλή αποκαλύφθηκαν επανειλημμένως να κόπτονται υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων''. ''Ηταν και είναι δέσμιοι της ιστορίας της Δεξιάς στη χώρα μας, που εξέφραζε πάντα την οικονομική ολιγαρχία'', αναφέρει ο υφυπουργός Τύπου. ''Ας σταματήσουν να παριστάνουν τις αθώες περιστερές. Δεν πείθουν κανέναν. Η διαπλοκή τους πάει γάντι. Φοβούνται τη διαφάνεια''. Αναρωτιέται γιατί η Ρηγίλλης δεν διαψεύδει τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Κύρτσος. Υπογραμμίζει οτι ''όλη η παραφιλολογία της ηγεσίας της ΝΔ περί διαπλοκής υποκρύπτει την προσπάθεια να διασκεδάσει τη δική της συμμετοχή σε αμφίσημες σχέσεις πολιτικο-επιχειρηματικής κηδεμονίας της''.

    [05] Συγχώνευση ΕΛΠΕ-PETROLA

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι ''αλλάζει το σκηνικό στην εγχώρια αγορά καυσίμων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μετά τη συγχώνευση των Ελληνικών Πετρελαίων με την Πετρόλα. Πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο αναφέρουν οτι η συμφωνία φέρει τη σφραγίδα του υπ. Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλου. Υπήρξαν θετικές αντιδράσεις, αλλά και σοβαρές επιφυλάξεις από τους εργαζόμενους και τον όμιλο Βαρδινογιάννη''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι ''καταλυτική για τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις αναδεικνύεται η συμφωνία απορρόφησης της ιδιωτικής ''Πετρόλα'' του Ομίλου Λάτση, από τα κρατικά διυλιστήρια πετρελαίου, τα ''Ελληνικά Πετρέλαια'', καθώς το εγχείρημα προσκρούει σε ισχυρές αντιδράσεις που εκδηλώνονται στην εγχώρια αγορά πετρελαίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αποκτά και νομικές δικαστικές διαστάσεις''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά οτι ''η συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την Πετρόλα δημιουργεί έναν ενεργειακό κολοσσό που δραστηριοποιείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο βαλκανικό και στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι οτι η νέα εταιρεία θα απασχολεί πλέον περισσότερους από 5.000 εργαζομένους στη χώρα μας και στο εξωτερικό''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι ''σε ιδιωτικοποίηση των ''Ελληνικών Πετρελαίων'' μέσω της κρατικοποίησης της ''Πετρόλα'' φαίνεται να οδηγεί ο γάμος των δύο εταιρειών. Το Δημόσιο διατηρεί κατ' αρχήν τον έλεγχο των ΕΛΠΕ για 5 χρόνια. Μέχρι τον Δεκέμβριο όμως, κράτος και όμιλος Λάτση πιθανότατα θα κατέχουν ίδια πακέτα μετοχών (από 35% περίπου).

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει οτι ''πίσω από τη δικαιολογία του βάρους των αυξημένων αναγκών του Προϋπολογισμού και του δημοσίου χρέους, αλλά και την πίεση των αρνητικών για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεων, παράγοντες της αγοράς διακρίνουν μια σαφή διάθεση ''εκποίησης'' στο χώρο των αποκρατικοποιήσεων από το οικονομικό επιτελείο, που στόχο έχει την επαναπροσέγγιση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εν όψει και μιας πιθανής πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης''.

    [06] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη

    Για τέσσερις λόγους η κυβέρνηση συμφώνησε στον γάμο των Ελληνικών Πετρελαίων με την Petrola του Ομίλου Λάτση όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα μειωθεί το κόστος διύλισης και διάθεσης των καυσίμων, η νέα εταιρεία λόγω του μεγέθους της θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ παράλληλα προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης και δεν παραβιάζονται οι κανόνες ανταγωνισμού. Επίσης, ανακοινώνει οτι οι 15.000-20.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο θα γίνουν το φθινόπωρο και θα αφορούν μητέρες, νέους που σπουδάζουν και ανέργους άνω των 55 ετών. Εξαγγέλλει διάλογο για το ωράριο των καταστημάτων, με στόχο να μένουν ανοιχτά ένα επιπλέον απόγευμα, όχι όμως την Κυριακή. Απορρίπτει την ιδέα της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας οτι στον τομέα αυτόν η αγορά είναι ήδη αρκετά ευέλικτη. Προβλέπει οτι το 2004 η ανεργία θα πέσει κάτω από 8%. Ακόμη ο επιλεγόμενος ''τσάρος της οικονομίας'' απαντά στην κριτική που δέχεται και από στελέχη του ίδιου του κόμματός του, λέγοντας οτι ''αριστερός δεν είναι όποιος λέει πράγματα για να αρέσουν σε διάφορες ομάδες πίεσης'', αλλά όποιος εξασφαλίζει ευκαιρίες για απασχόληση''.

    [07] Σύνοδος κορυφής Ρωσίας-ΕΕ

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι ''μεγάλη σημασία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για την Ελλάδα η έκβαση της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ρωσική πλευρά έμεινε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της Συνόδου και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε δημόσια τον Κώστα Σημίτη, εκθειάζοντας τη δράση της Ελληνικής Προεδρίας. Το έκανε μάλιστα ρίχνοντας ''μπηχτή'' στον Ρομάνο Πρόντι, με τον οποίο -όπως είπε-''συνεργαζόμαστε καλά, πλην όμως χωρίς πρακτικό αντίκτυπο''. Άφησε μάλιστα αιχμές κατά άλλων προεδριών της ΕΕ, εννοώντας την προηγούμενη προεδρεύουσα χώρα Δανία''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι ''σημαντική ήταν η πρόοδος που επετεύχθη στις ευρωρωσικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ρωσίας, που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη. Η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της Συνόδου στην αποκαλούμενη βόρεια πρωτεύουσα της Ρωσίας, ανήκει στην ελληνική προεδρία. Μια πρωτοβουλία που ικανοποίησε τη ρωσική πλευρά, καθώς τα τελευταία χρόνια είθισται οι Σύνοδοι Κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών να διεξάγονται σε χώρες-μέλη της Ενωσης''.

    [08] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι ''στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να διεκδικήσει τη θετική ψήφο των πολιτών κατά τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Τη σαφή αυτή πολιτική άποψη εξέφρασε ο Κ.Καραμανλής μιλώντας το Σάββατο στον δημοτικό κινηματογράφο ``Νέα Ελβετία`` στον δήμο Βύρωνα''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται οτι ''σε μετωπική σύγκρουση με τη διαπλοκή αναμένεται να εξελιχθεί η ομιλία του Κώστα Καραμανλή εντός του πλαισίου της προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεως στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που πρόκειται, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να διεξαχθεί μεθαύριο ( 6 μμ ) στη Βουλή''.

    [09] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι ''τα Ηνωμένα Έθνη δεν προτίθενται να καταθέσουν νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, διευκρινίζει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο Ντε Σότο σε δηλώσεις του στον ''Φιλελεύθερο''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει οτι ''ιδιαίτερα προκλητικός , ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι το σχέδιο Αννάν θα οδηγήσει τους μισούς Τουρκοκυπρίους στη μετανάστευση, δεν διατηρεί τη διζωνικότητα και καταργεί τις τουρκικές εγγυήσεις στην Κύπρο, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και στον Αλβάρο Ντε Σότο, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι πλέον ουδέτερος μεσολαβητής και ότι απώλεσε την αξιοπιστία του''.

    [10] Ελληνοτουρκικά

    Σύμφωνα με την Espresso ''ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο είναι πραγματικός και πρέπει να τον λάβουν όλοι σοβαρά υπόψη``, τονίζει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ καλώντας την Ελλάδα και την Τουρκία να συζητήσουν τα προβλήματα και τις εντάσεις απευθείας χωρίς να μπαίνει άλλος στη μέση''.

    [11] Χρηματιστήριο

    Η Traffic news αναφέρει οτι ''από σήμερα στις 11 το πρωί τίθεται σε εφαρμογή το πολυσυζητημένο μέτρο της κατηγοριοποίησης των εισηγμένων μετοχών στο ΧΑΑ. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι από την εφαρμογή του μέτρου θα υπάρχουν ανακατατάξεις τόσο στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μετοχών της δεύτερης κατηγορίας όσο και στη μακροπρόθεσμη παρουσία τους στο ΧΑΑ''.

    [12] Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι ''από τα πλέον κρίσιμα και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό είναι οι μισθοί και το κόστος ζωής. Το επίπεδο αμοιβών βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα το κόστος ζωής σε μία από τις πρώτες''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 3 June 2003 - 7:29:21 UTC