Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-06-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/06/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Εκλογές
  • [05] Δίκη Οτσαλάν
  • [06] Στεγαστικά δάνεια
  • [07] ΝΔ-Εξεταστική επιτροπή
  • [08] Σεισμός
  • [09] Δίκη 17Ν
  • [10] Οικονομία
  • [11] Κυβέρνηση-Δημοσκοπήσεις
  • [12] Ελληνοτουρκικά
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Επιτόκια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/06/2003

    Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, η πορεία της οικονομίας, το Κυπριακό και οι δίκες της 17Ν και για την άφιξη του Οτσαλάν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδότηση 8.300 ευρώ σε ανέργους. Νέο πρόγραμμα του υπ. Εργασίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ''Παιχνίδι'' θανάτου με 71 επιβάτες! Οι ...γενναίοι Τούρκοι πιλότοι εναντίον αεροπλάνου της Ολυμπιακής.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μείωση συντάξεων με αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΣΕΠ: Τα 3.359 ονόματα των επιτυχόντων καθηγητών.

    Η ΑΥΓΗ: Η Στατιστική επιβεβαιώνει το κύμα ακρίβειας. Από το 3,4% στο 3,8% ο πληθωρισμός.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πλιάτσικο στα κρατικά πετρέλαια. Πιάστε τους κύριε εισαγγελέα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ελλάδα κάθεται σε χιλιάδες ''βόμβες''! Ο κίνδυνος για μόλυνση από κλοφέν απειλεί όλη τη χώρα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη σε ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Εως και 80% η έκπτωση σε πρόσθετα τέλη.

    ΕΘΝΟΣ: ''Ανοικτές'' 3.136 θέσεις και έξτρα προσλήψεις 464 σε δήμους. ΑΣΕΠ: Επείγουσα προκήρυξη για πτυχιούχους οικονομικών σχολών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Βιομηχανικά...απόβλητα τα προβλήματα του Λαού. Ανεργία, ακρίβεια και ''λουκέτα'' είναι απλά...συννεφάκια στις σχέσεις Κυβέρνησης και Βιομηχάνων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αποθρασύνεται η Τουρκία. Ξεφεύγει πλέον επικίνδυνα από τα όρια της έντασης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί: 3.686 νέες θέσεις σε Δημόσιο-δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τσαμπουκάς με εντολή στρατηγών. Πρωτοφανές: Τουρκικά F-16 κατά Μπόινγκ της Ολυμπιακής.

    ΕΣΤΙΑ: Κρίση στο Αιγαίο θέλει η Τουρκία. Εκινδύνευσε σοβαρά αεροσκάφος της Ολυμπιακής.

    Espresso: Οι Τούρκοι εγκλώβισαν με πυραύλους δύο ελληνικά Μιράζ-2000. Μια ανάσα πριν από θερμό επεισόδιο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ψήφος (;) για 300.000 ομογενείς. Οκτώ μήνες προ των εκλογών, ζήτημα χορήγησης ελληνικής υπηκοότητας σε Βορειοηπειρώτες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Φωτιά'' στο Αιγαίο. Νέα τουρκική πρόκληση....

    ΤΑ ΝΕΑ: Φιρί-φιρί για θερμό επεισόδιο. Εκβιάζουν για Ευρώπη- Κύπρο οι Τούρκοι.

    ΝΙΚΗ: Στα ύψη οι προκλήσεις. Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν αεροσκάφος της Ο.Α.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προσκλητήριο δράσης για τη Θεσσαλονίκη. Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες.

    Traffic News: Η Μαντόνα θα χτίσει παλάτι στην Κεφαλλονιά. Παζαρεύει τρία οικόπεδα στο νησί.

    Η ΧΩΡΑ:Πρεσάρει ο Καραμανλής για τη μεγάλη απάτη στο Χρηματιστήριο. Συζήτηση στη Βουλή την άλλη εβδομάδα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Κατεβάζει ρολά. Η Θεσσαλονίκη εν όψει των διαδηλώσεων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ως εδώ! Μήνυμα ΕΕ προς Αγκυρα. Μετά το νέο απαράδεκτο επεισόδιο στο Αιγαίο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ερωτηματικά από το χτύπημα του εγκέλαδου. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Β. Παπαζάχος.

    [03] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''πρώτο χέρι'' στο Κυπριακό θα έχουν οι Αμερικανοί τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο οπότε αναμένεται η νέα κίνηση του Κόφι Αννάν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί στήνουν νέο σκηνικό με βασικό στόχο να δημιουργήσουν τα δεδομένα εκείνα που θα οδηγήσουν σε μια γενική συμφωνία μέσα στο 2004''.

    [04] Εκλογές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ''οκτώ μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές και σε πολιτικό περιβάλλον ιδιαιτέρως θερμό, αναδεικνύεται ζήτημα χορήγησης διπλής υπηκοότητας σε περίπου 300.000 Βορειοηπειρώτες οι οποίο είτε έχουν λάβει ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς είτε το διεκδικούν. Το θέμα έχει τεθεί στον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λ. Παπαδήμα και τελευταίως στον πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη από βορειοηπειρωτικές οργανώσεις στην Αθήνα, οι οποίες διεκδικούν και την ελληνική υπηκοότητα μαζί με την αλβανική με το επιχείρημα της άμβλυνσης των διακρίσεων εις βάρος τους''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι ''αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει νοθευμένα και παραποιημένα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ)για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών, απηύθυνε χθες στη Βουλή η ΝΔ''.

    [05] Δίκη Οτσαλάν

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ,''επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά χθες από μάρτυρες κατηγορητηρίου πως η ΕΥΠ γνώριζε για την επικείμενη άφιξη Οτσαλάν στην Ελλάδα και διαψεύστηκε απ΄όλους τους μάρτυρες ο ισχυρισμός του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ κ. Σταυρακάκη οτι είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας''.

    [06] Στεγαστικά δάνεια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''ελκυστικότερα καθίστανται τα δάνεια κατοικίας αλλά και άλλες κατηγορίες χορηγήσεων καθώς οι τράπεζες προχωρούν η μία μετά την άλλη σε ανακοίνωση των νέων μειωμένων επιτοκίων που προσφέρουν ακολουθώντας τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Ο κύκλος των μειώσεων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με την EFG Eurobank Ergasias, και συνεχίστηκε χθες, με την ανακοίνωση γενναίων αναπροσαρμογών των επιτοκίων στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια από την Alpha Bank ενώ σε επιλεκτικές μειώσεις προχώρησε και η Citibank''.

    [07] ΝΔ-Εξεταστική επιτροπή

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''ασφυκτική πιέση ασκεί στην κυβέρνηση ο Καραμανλής για να ανοίξουν οι φάκελοι της μεγάλης απάτης στο Χρηματιστήριο και να αποκαλυφθούν εκείνοι που αποκόμισαν μεγάλα κέρδη από τις ''φούσκες'' σε βάρος σχεδόν 1.500.000 μικροεπενδυτών. Χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και ζήτησε να συζητηθεί άμεσα η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου''.

    [08] Σεισμός

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι ''ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το χθεσινό σεισμό (5,4 Ρίχτερ) στο Λιτόχωρο εμφανίζονται οι σεισμολόγοι. Ωστόσο, ιδιαίτερα ανήσυχοι παρουσιάζονται όταν μιλούν για την υπερδιέγερση στην ''τάφρο του Αιγαίου'' μετά τις τελευταίες δονήσεις στην ευρύτερη Μεσόγειο''.

    [09] Δίκη 17Ν

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι ''αποτυπώματα των Δημήτρη Κουφοντίνα, Βασίλη Τζωρτζάτου, Πάτροκλου Τσελέντη, Σάββα Ξηρού, Διονύση Γεωργιάδη, Νίκου Παπαναστασίου, Κώστα Καρατσώλη και Αγγελικής Σωτηροπούλου εντοπίστηκαν στις δύο γιάφκες της 17Ν ανακοίνωσε στο δικαστήριο ο προϊστάμενος του τμήματος Εξερευνήσεων της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Ασφάλειας, Ιωάννης Γιαννακούρης''.

    [10] Οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''άνοιγμα στους βιομηχάνους για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα των επιχειρήσεων που κλείνουν έκανε χθες η Κυβέρνηση''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ,''σε φάση αποκλιμάκωσης της έντασης που είχε δημιουργηθεί περνάει η σχέση κυβέρνησης -βιομηχάνων, αφήνοντας πίσω τους μια περίοδο σκληρών αντιπαραθέσεων. Στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικό με το προεδρείο του ΣΕΒ, μετά το πέρας της οποίας ο πρόεδρος Οδυσσέας Κυριακόπουλος έκανε λόγο για ''μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνάντηση''.

    Η TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι ''οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών τον Μάιο ανέβασαν τον πληθωρισμό στο 3,8% από 3,4% που ήταν τον Απρίλιο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος''.

    [11] Κυβέρνηση-Δημοσκοπήσεις

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "εμμονή στην ίδια πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ειδικά στην οικονομία, είναι η απάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις επισημάνσεις των δημοσκοπήσεων οτι το μεγαλύτερο κυβερνητικό πρόβλημα είναι η οικονομία. Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή σύσκεψη του λεγόμενου "πρωινού καφέ" κατέστησε σαφές οτι "δεν αλλάζει πολιτική" και "αυτό που προέχει είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "με επιτάχυνση του έργου της στην κατεύθυνση των αιτημάτων των πολιτών, απαντά η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις που δίνουν σαφές προβάδισμα στη ΝΔ, ενώ θέτουν εν αμφιβόλω και την πρωτοκαθεδρία του κ. Σημίτη ως ικανότερου για τη θέση του πρωθυπουργού".

    [12] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "θρίλερ στο Αιγαίο. Παίζει με τις ζωές αθώων πολιτών η Τουρκία για να προωθήσει τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Παραλίγο τραγωδία με αεροπλάνο της "Ολυμπιακής", που εκτελούσε πτήση Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, όταν το παρενόχλησαν δύο τουρκικά αεροσκάφη. Ουδείς πλέον είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει μέχρι να τελειώσουν οι δύο τουρκικές ασκήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση αντί να αναθεωρήσει τη στάση της, δίνει άλλοθι στην τουρκική κυβέρνηση κάνοντας τον επικίνδυνο διαχωρισμό ανάμεσα στους καλούς πολιτικούς και τους κακούς στρατηγούς".

    Η Espresso εκτιμά οτι "μία μόλις ανάσα από ένα θερμό επεισόδιο που θα δυναμίτιζε και θα έκοβε οριστικά το σκοινί των εύθραυστων ισορροπιών στο Αιγαίο ήλθαν η Ελλάδα και η Τουρκία με μια πρόκληση-φωτιά που κρατήθηκε μυστική και από το ελληνικό Πεντάγωνο. Λίγες μόνο ώρες πριν από την παρενόχληση του αεροσκάφους της "Ολυμπιακής", όπου υπήρξε ο κίνδυνος ακόμα και σύγκρουσης στον αέρα, οι Τούρκοι εγκλώβισαν με πυραύλους των αντιαεροπορικών συστημάτων "Νίκη" δυο ελληνικά "Μιράζ 2000".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "τουρκικό πολεμικό πλοίο βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Αίολος Κεντέρης", το οποίο βρισκόταν έξω από το λιμάνι της Χίου, περιμένοντας να αποπλεύσει το πλοίο "Θεόφιλος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει οτι "σκηνικό πολέμου στήνουν στο Αιγαίο οι στρατηγοί της Αγκυρας. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά και στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους πολιτικοί κύκλοι της χώρας μας, το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας έχει προαποφασίσει την κατάρριψη ενός ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "με το βαθμό επιτάχυνσης των ευρωτουρκικών σχέσεων συνδέει ευθέως την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας δε οτι ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, και όχι η τουρκική πλευρά απομακρύνθηκε από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "ηχητικό ντοκουμέντο με καταγεγραμμένες τις εντολές Τούρκων πτεράρχων σε F-16 να παρενοχλήσουν το αεροσκάφος της Ολυμπιακής έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές. Ενημερώθηκαν ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "είναι ολοφάνερο οτι οι Τούρκοι -στρατηγοί και μη- επιζητούν κρίση στο Αιγαίο. Κλιμακώνουν τις προκλήσεις με σκοπό να δημιουργηθή κάποιο επεισόδιο. Περιέργως όμως, η Αθήνα δεν αντιδρά".

    Η ΑΥΓΗ σε άρθρο της τονίζει οτι "τα σύννεφα φαίνεται οτι μαζεύονται στον ορίζοντα του Αιγαίου. Επεισόδια σαν το χθεσινό δεν είναι τυχαία. Το βέβαιο είναι οτι η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να παρασυρθεί στην κλιμάκωση της έντασης. Εχει πολλούς λόγους και οικονομικούς και πολιτικούς, μακρόχρονου και βραχύχρονου (όπως οι Ολυμπιακοί) για να ακολουθεί πολιτική ύφεσης"

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει οτι "στην εσωτερική διαμάχη που κλιμακώνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν και στο στρατιωτικό κατεστημένο, αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση την ένταση που διαγράφεται το τελευταίο διάστημα με τις συνεχείς "αναβαθμισμένες αριθμητικά και ποιοτικά" παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Η μαύρη τρύπα του ΟΣΕ. Συγκλονιστικά τα στοιχεία του ισολογισμού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Η Σοφοκλέους θα παίξει ξανά τον ρόλο της. Αισιοδοξία Ν. Γκαργκάνα για την αγορά".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Τι ζήτησαν οι βιομήχανοι από τον Σημίτη. Πέντε αιτήματα με θετική ανταπόκριση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Σημεία προσέγγισης ΣΕΒ και κυβέρνησης. Συνάντηση με "βαθιά πολιτικό χαρακτήρα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Ασύμφορες οι καταθέσεις λόγω υψηλού πληθωρισμού. Νέα δεδομένα για δανειολήπτες και καταθέτες".

    [14] Επιτόκια

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει οτι "Σε γενικευμένες μειώσεις κατά 0,50% στα επιτόκια χορηγήσεων και 0,25% στα επιτόκια καταθέσεων προχωρούν οι εμπορικές τράπεζες της χώρας, καθιστώντας φθηνότερο τον τραπεζικό δανεισμό για τους δανειολήπτες, αλλά εκμηδενίζοντας τις αποδόσεις των καταθετών, οι οποίες πλέον στο σύνολό τους και ανεξαρτήτως ποσού είναι αρνητικές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 10 June 2003 - 15:34:36 UTC