Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/07/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Απολογισμός ελληνικής προεδρίας
  • [04] Ανακαίνιση κτιρίων
  • [05] ΗΠΑ-ΠΓΔΜ
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Χρηματιστήριο - βουλευτές
  • [08] ΝΔ
  • [09] Ελληνοτουρκικά
  • [10] Συντάξεις
  • [11] Πρωθυπουργός-Πολιτικές πρωτοβουλίες
  • [12] Αντίδραση Διαμαντοπούλου
  • [13] Δίκη 17Ν
  • [14] Ελληνική Εκκλησία
  • [15] Καύσωνας
  • [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [17] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/07/2003

    Τα σενάρια για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει και πρόκειται να υλοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, η δίκη της 17Ν, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και ο απολογισμός της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδότηση μέχρι 50% για ''λίφτινγκ'' στο σπίτι σας. Για Αθήνα, Πειραιά και Ολυμπιακούς Δήμους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υποκρισία. Τότε τον αποκαλούσαν ''φαύλο'' και ''απατεώνα'' ...Σήμερα οι ίδιοι του κάνουν αφιερώματα, του αναπέμπουν ύμνους και μοιράζουν CD με τις ...βαρυσήμαντες ομιλίες του!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τρέμουν εκβιασμό Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ. Με κλειστά χαρτιά ο πρωθυπουργός στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 9.500 προσλήψεις. Ολες οι νέες προκηρύξεις για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

    Η ΑΥΓΗ:Αύριο η κρίσιμη μέρα για κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Σημίτης συγκαλεί το Εκτελεστικό Γραφείο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:80 ψωροεκατομμύρια ισχυρίζεται η Αννούλα ότι στοίχισε το ανάκτορό της.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Κίνδυνος μπλακάουτ. Η ΔΕΗ φοβάται τον καύσωνα. Απόρρητο έγγραφο για το έλλειμμα στην ηλεκτρική ενέργεια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κάνε το χόμπι επιχείρηση με χρήμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε εφαρμογή το μεγάλο πρόγραμμα Leader plus.

    ΕΘΝΟΣ:Μπαράζ με 7.116 νέες προσλήψεις. Οι εγκρίσεις, οι θέσεις και οι ειδικότητες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χοντραίνει το παιχνίδι με τις παρενοχλήσεις. Νέα, επικίνδυνη ''προσέγγιση'' τουρκικών μαχητικών σε ελληνικό, επιβατικό αεροσκάφος στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Ο Θρίαμβος της σπατάλης. Περισσότερα τα έξοδα του κράτους από τα έσοδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο:9.517 νέες θέσεις σε υπουργεία- ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Ολυμπιακό λίφτινγκ στα κτίρια. Επιδότηση και ευνοϊκά δάνεια, 225 εκ. ευρώ για πράσινο.

    ΕΣΤΙΑ:65 πρόσωπα σε τρία χρόνια! Εχουν διατελέσει υπουργοί και υφυπουργοί.

    Espresso: Πλούσιες κοσμικές κυρίες τρέμουν τον εκβιαστή ζιγκολό!Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Σενάρια πολιτικών ανατροπών. Μονήρης ο πρωθυπουργός, διατηρεί ισχυρό το στοιχείο του αιφνιδιασμού για τις εξελίξεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Υπομονή και αναμονή...Μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει τον χρόνο των πρωτοβουλιών του.

    ΤΑ ΝΕΑ:Τρικυμία για το άνοιγμα των κωδικών. Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    ΝΙΚΗ:Κατάσταση πολιορκίας. Ο Σημίτης κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας για τους μετανάστες.

    Traffic News:Ο Κοντομηνάς αγοράζει τα αστέρια των καναλιών. Ολο το παρασκήνιο για τον τηλεοπτικό πόλεμο. Με 70 εκατ. ευρώ το νέο πρόγραμμα του ALPHA.

    Η ΧΩΡΑ:Σύνταξη τα 20 χρόνια για όσους έχουν τρία παιδιά. Ποιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τους δύο γονείς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Τους στήνει στο Εκτελεστικό. Ερμητικά κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Τι θα πράξει ο πρωθυπουργός. Τα σενάρια και οι φόβοι των πρωτοκλασάτων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Απειλή για τους νέους το αλκοόλ. Το 20% καταναλώνει περισσότερα από πέντε ποτά σε κάθε έξοδο.

    [03] Απολογισμός ελληνικής προεδρίας

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι '' τον απολογισμό έργου της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ έκανε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είπε ότι η χώρα μας υλοποίησε τους στόχους της και χαρακτήρισε το έργο της ελληνικής προεδρίας θετικό. συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική προεδρία υλοποίησε τις δεσμεύσεις της''.

    [04] Ανακαίνιση κτιρίων

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι ''κίνητρα για την ανακαίνιση όψεων κτιρίων παρέχει το ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποιώντας σχετικό πρόγραμμα στο οποίο μετέχει και ο Δήμος Αθηναίων που ενισχύει τα κίνητρα αυτά. Τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν την κάλυψη του κόστους της ανακαίνισης των όψεων των κτιρίων σε ποσοστό από 35% έως και 50%''.

    [05] ΗΠΑ-ΠΓΔΜ

    Με το όνομα Μακεδονία θα υπογράψει η ΠΓΔΜ τη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εξαίρεση Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου . Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωσε του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το κείμενο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ''.

    [06] Κυπριακό

    Εγκυροι πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία πιστεύουν ότι το καθοριστικό γεγονός για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Κυπριακό θα είναι το αποτέλεσμα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα Κατεχόμενα τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Νίκη του σημερινού συνασπισμού που μετέχει στην ψευδοκυβέρνηση και κατά συνέπεια παραμονή του Ραούφ Ντενκτάς στο πηδάλιο όσον αφορά στο χειρισμό του Κυπριακού σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν σε καμιά περίπτωση προοπτικές λύσης του Κυπριακού μέχρι την καθοριστική ημερομηνία πλήρους ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004''.

    [07] Χρηματιστήριο - βουλευτές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ''τρικυμία στο ΠΑΣΟΚ κι τη ΝΔ προκαλεί η πρόταση για άνοιγμα των ωδικών των βουλευτών από κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων. Ο πρωθυπουργός που είχε δεχθεί σχετικές εισηγήσεις ενοχλήθηκε με τη δημόσια συμφωνία των στελεχών. Ζήτησε δε μέσω κυβερνητικών πηγών να αφεθεί απερίσπαστος να λάβει αποφάσεις, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν έχει πρόθεση να υλοποιήσει σχετική πρόταση. Στη ΝΔ ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα, ενώ δεν έλειψαν και τα ..συντροφικά μαχαιρώματα''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι '' κερδίζει έδαφος η πρόταση κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης για το άνοιγμα των κωδικών όλων των βουλευτών που είχαν συναλλαγές με το Χρηματιστήριο. Με την πρόταση συμφωνεί ο πρωθυπουργός καθώς και κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΝ''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''η κυβέρνησις είχε όλον τον χρόνο να οργανώσει έναν ενδελεχή και σοβαρό έλεγχο. Με πρώτο μέτρο το άνοιγμα των κωδικών που τώρα ζητείται. Και το καταλληλότερο όργανο να κάνη τις ενέργειες αυτές είναι κατά το Σύνταγμα η Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής. Την εζήτησε κατ΄επανάληψιν η ΝΔ αλλά η κυβέρνησις την απέρριψε''.

    [08] ΝΔ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι ''μετά την υποβολή του αιτήματος προς τον πρωθυπουργό να προσφύγει στις κάλπες ούτως ώστε οι πολίτες να δώσουν τη λύση στη γενικότερη κρίση, τα επόμενα βήματα του Κ. Καραμανλής μοιάζουν μετέωρα. Η προοπτική να υποβληθεί πρόταση μομφής σε εύθετο χρόνο από τη ΝΔ διχάζει τα στελέχη της, αφού οι μεν την απορρίπτουν με κατηγορηματικό τρόπο ενώ κάποιοι άλλοι την συμπεριλαμβάνουν στο οπλοστάσιο του κόμματος και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για το φθινόπωρο''.

    [09] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι φόβους ότι το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας δεν θα τηρήσει το δίμηνο θερινό μορατόριουμ ασκήσεως πτήσεων στο Αιγαίο εκφράζουν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας''.

    Η ESPRESSO σημειώνει ότι ''ακόμα και την τελευταία στιγμή λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το θερινό μορατόριουμ στο Αιγαίο τα γεράκια της Αγκυρας έπαιξαν με τη φωτιά στο Αρχιπέλαγος δείχνοντας οτι ακολουθούν την τακτική των προκλήσεων που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θερμό επεισόδιο''.

    [10] Συντάξεις

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι δίνεται η '' δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε μητέρες τριών παιδιών και άνω με μόλις 20 χρόνια ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας. Οπως λοιπόν ορίζουν οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση οι μητέρες που έχουν 3 παιδιά και άνω μπορούν να πάρουν σύνταξη, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 20 έτη ασφάλισης. Το ερώτημα βέβαια είναι ποια Ασφαλιστικά Ταμεία προβλέπουν αυτή τη δυνατότητα. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής αυτή η σύνταξη χορηγείται από το Δημόσιο, τα Ταμεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ , το Ταμείο των Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και το Ταμείο Ασφάλισης της εταιρίας 'Η Εθνική''.

    [11] Πρωθυπουργός-Πολιτικές πρωτοβουλίες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "ο Κώστας Σημίτης έδωσε χθες το πρώτο "σήμα": οι αλλαγές αρχίζουν από το κόμμα. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα είναι μεγάλες, καθώς αναμένεται να αποχωρήσουν από το Εκτελεστικό Γραφείο όσα στελέχη επιλέξουν να μείνουν στην κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "η μονήρης στάση του πρωθυπουργού, ένδειξη ισχύος και βεβαιότητας για πολλούς, ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Οι περισσότεροι εκτιμούν οτι προετοιμάζεται για ριζικές αλλαγές στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Ορισμένοι μιλούν για "αποσοβιετοποίηση του ΠΑΣΟΚ" και πλήρη αποκοπή του κόμματος από το κράτος, ενώ εκτιμούν οτι ο ανασχηματισμός θα συνοδευθεί από πολιτικό διευθυντήριο, το οποίο θα παρακολουθεί καθημερινά το κυβερνητικό έργο".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "το πρώτο στίγμα των προθέσεών του για τις αλλαγές που σχεδιάζει αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αύριο το πρωί, που ξεκινά από το κόμμα για να περάσει μετά στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "στη μέθοδο του αιφνιδιασμού και των εκβιαστικών διλημμάτων αναμένεται να προσφύγει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να μην αντιμετωπίσει εσωτερικές αντιστάσεις κατά την ανακοίνωση των αποφάσεών του για την πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται οτι "πέφτει σήμερα η αυλαία της Ελληνικής Προεδρίας και ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και τα... δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση έχει παραλύσει πλήρως σε αναμονή του ανασχηματισμού ενώ από αύριο δρομολογούνται οι αλλαγές στο κόμμα".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει οτι " ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος και "έτοιμος για όλα" μετά και τις "διαρροές" που τον θέλουν να υποβαθμίζεται μετακινούμενος σε υποδεέστερο υπουργείο. Εν όψει ανασχηματισμού όλοι οι υπουργοί, με πρώτο τον Γιάννο Παπαντωνίου, κλείνουν άρον άρον τις εκκρεμότητες, ενώ πάντα υπάρχει στην ατμόσφαιρα και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών".

    [12] Αντίδραση Διαμαντοπούλου

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "με μια "σκληρή" προσωπική δήλωση, με την οποία άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο προσφυγής της στη Δικαιοσύνη, απάντησε η Ελληνίδα επίτροπος κ. Αννα Διαμαντοπούλου, στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή" για το σπίτι της στη Γλυφάδα. Η κ. Διαμαντοπούλου κατήγγειλε την επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων και έκανε λόγο για "απαράδεκτη και αστεία σε βάρος της προσωπική και πολιτική επίθεση".

    [13] Δίκη 17Ν

    Το ΒΗΜΑ επισημαίνει οτι "δίχως μια ικανοποιητική εξήγηση σχετικά με τους λόγους που ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος επέλεγε τις τελευταίες δεκαετίες και ως τη σύλληψή του να κυκλοφορεί με πλαστή ταυτότητα και με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση στη δίκη της "17 Νοέμβρη". Τόσο οι μάρτυρες υπεράσπισής του, η εξέταση των οποίων κυριάρχησε στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, όσο και ο ίδιος, όταν κλήθηκε από έδρας να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις, δεν έπεισαν το δικαστήριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "εκτός σειράς κατέθεσαν αίφνης χθες τρεις από τους μάρτυρες υπερασπίσεως του φερόμενου ως καθοδηγητή και ιδρυτικού μέλους της 17 Νοέμβρη Αλέξ. Γιωτόπουλου, που επιχείρησαν να στηρίξουν τη "γραμμή" που ακολουθεί από την πρώτη ημέρα ο φίλος τους από το Παρίσι... "Μισέλ". Μίλησαν για "αστυνομικό μυθιστόρημα" και περί "προσπάθειας στιγματοποίησης".

    [14] Ελληνική Εκκλησία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει οτι "τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ διερευνά η Ελλαδική Εκκλησία, επειδή στο Σύνταγμα της Ευρώπης δεν έχουν περιληφθεί ρητές αναφορές στο Χριστιανισμό".

    [15] Καύσωνας

    Σύμφωνα με την Traffic news "σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από το αναμενόμενο κύμα καύσωνα, ενώ το υπουργείο Υγείας και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνουν συστάσεις στους πολίτες και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κι αν χρειαστεί θα εφαρμόσουν το σχέδιο Ξενοκράτης".

    [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Εκτός στόχων ο Προϋπολογισμός. Παρά την προσπάθεια του υπ. Οικονομικών για λογιστικές ''ωραιοποιήσεις''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Δραματική αύξηση 89% στο έλλειμμα. Ξέφυγαν οι κρατικές δαπάνες στο 5μηνο''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Ελπίδες και φόβοι για τις πρωτοβουλίες Σημίτη. 24ωρα αγωνίας για τον πολιτικό κόσμο και την αγορά''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Εκρηξη +74,5% στο έλλειμμα του Προϋπολογισμού φέτος. Ξέφυγαν οι δαπάνες και μειώθηκαν τα δημόσια έσοδα στο πεντάμηνο''.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [17] Προϋπολογισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι ''Απροσδόκητη διόγκωση του ελλείμματος του κρατικού Προϋπολογισμού σημειώθηκε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου με τις δαπάνες να κινούνται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του στόχου, ενώ τα συνολικά έσοδα να εμφανίζονται μειωμένα κατά 0,3%''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 1 July 2003 - 20:21:20 UTC