Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/07/2003
  • [02] ΠΑΣΟΚ- Κυβέρνηση - Αλλαγές
  • [03] Ανασχηματισμός- Σενάρια
  • [04] Δίκη 17Ν
  • [05] Επιστολή Βαρθολομαίου
  • [06] ΕΕ-Ελλάδα-Τουρκικές προκλήσεις
  • [07] Χρηματιστήριο - Δικαιοσύνη
  • [08] Δημόσιο - μισθοί
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Ανεργία
  • [11] Πολεμικό Ναυτικό - Επιχειρήσεις
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] Κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/07/2003

    Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωϊνές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξείς:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ''Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού''. Ο Γ. Παπανδρέου μιλά στον ''Α.Τ.'' για τις καταιγιστικές εξελίξεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΑντιΠΑΣΟΚ στήνει ο Σημίτης. Πρόθεσή του να ''αδειάσει'' τα ιστορικά στελέχη και να προωθήσει ''κολαούζους'' του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με συνταγή Μπλερ το νέο ΠΑΣΟΚ. Ο Λαλιώτης αποδίδει την απομάκρυνσή του στην αμερικανική πρεσβεία.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Με μπλακ άουτ το ...νέο ΠΑΣΟΚ. Αντίστροφη μέτρηση τώρα για ανασχηματισμό.

    Η ΑΥΓΗ: Υπόσχεται ανανέωση με παλαιά υλικά. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε για ...τρίτη φορά την ''πραγματική σύγκλιση''.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φουλ για αρχηγός ο Χρυσοχοΐδης με τις ευλογίες του Σημίτη. Ριζική ανατροπή ισορροπιών στο ΠΑΣΟΚ που μετεξελίσσεται ραγδαία σε μεγάλο ευρωπαϊκό Δημοκρατικό κόμμα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο. Ολοκληρώθηκαν χθες οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης προαγγέλλει μέτρα υπέρ των ασθενεστέρων τάξεων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Ολες οι παροχές του ΙΚΑ σε είδος και χρήμα. Τι δικαιούνται οι ασφαλισμένοι σε επιδόματα και περίθαλψη.

    ΕΘΝΟΣ: Σχέδιο Σημίτη μέχρι το 2010. ''Χάρτης'' ανατροπών σε κράτος, οικονομία, πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση, κόμμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα τους κάνει να ....λαλήσουν ο Κ. Λαλιώτης. Η ομιλία του, μέχρι χθες, Γραμματέα στην ΚΕ έδωσε το στίγμα για μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Του φταίνε όλοι οι άλλοι για την κατάρρευση της χώρας. Εμφάνιση μεγάλου και ανευθυνοϋπεύθυνου ηγεμόνα έκανε ο Κ. Σημίτης στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο ΠΑΣΟΚ με πηλήκιο και ...αστερόεσσα. Κρίση: Ο πρωθυπουργός παίζει το τελευταίο του χαρτί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Τα όπλα μου για τις εκλογές''. Σημίτης: Προδιαγράφει την τακτική του πριν τον ανασχηματισμό.

    ΕΣΤΙΑ: Απίστευτος αμοραλισμός. Ο κ. Σημίτης θυσιάζει τους πάντες.

    Espresso: Πόλεμος για την κληρονομιά κοσμικής Αθηναίας. Στα δικαστήρια οι συγγενείς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεταξύ ''Ελιάς'' και Μπλερ. Το ΠΑΣΟΚ που θέλουν Σημίτης-Χρυσοχοΐδης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα. Σε περίοδο ριζοσπαστικών αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αλλαγή σελίδας με 118 ''ναί''. Σενάρια ''εκπλήξεων'' και στην κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Ο Σημίτης τα πήρε όλα αλλά... Πήρε και την ευθύνη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ιδια αντιλαϊκή γεύση οι ''αλλαγές'' στο ΠΑΣΟΚ.

    Traffic News: Τα μεγάλα μυστικά της Μπουρμπούλια. Αν τη θέσουν σε αργία θα παραιτηθεί και θα μιλήσει για όσα συνέβησαν στις ανακρίσεις για το Χρηματιστήριο.

    Η ΧΩΡΑ: Κυβέρνηση με καμένα υλικά. Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο μαγειρεύει ο Σημίτης πριν από την εκλογική πανωλεθρία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρεμιέρα εκλογών. Άνοιγμα στον μεσαίο χώρο η ''θυσία'' Λαλιώτη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εντός, εκτός και επί τα αυτά...Πέτυχε το πρώτο τμήμα του επικοινωνιακού παιχνιδιού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στα χέρια Σημίτη το νέο παιχνίδι.

    [02] ΠΑΣΟΚ- Κυβέρνηση - Αλλαγές

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι ''το΄πε και το'κανε'' ήταν η φράση που κυριαρχούσε στα στόματα κορυφαίων αλλά και μικρομεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, χθες και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και αναφορικά με την πρόθεση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να αναδομήσει ριζικά το Εκτελεστικό Γραφείο του Κόμματος, αλλά και να προχωρήσει σε αλλαγές νίκης''.

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι '' πολιτικές τομές με ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα προανήγγειλε χθες ο Κώστας Σημίτης δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεών του, με στόχο- όπως είπε- τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη του 2004''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι '' με την άνετη τελικώς εκλογή του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τις πρώτες αναφορές του ιδίου αλλά και εκείνες του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη για την ανανέωση και τη διεύρυνση όπως και όσα θα σηματοδοτήσει ο κυβερνητικός ανασχηματισμός της επόμενης Δευτέρας, επιβεβαιώνεται πλήρως η στροφή του ΠΑΣΟΚ και η προσπάθεια ανασυγκρότησής του κατά τα πρότυπα του Εργατικού Κόμματος του Τόνι Μπλερ και της ιταλικής ''Ελιάς'' του Ρομάνο Πρόντι''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''η εκλογική αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ που θα ξεκινήσει με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο θα έχει κεντρικό της άξονα την κοινωνική πολιτική και συγκεκριμένα την εξαγγελία μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των χαμηλότερων εισοδηματικά τάξεων, των αδυνάμεων αυτών που νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον''.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''η εναλλαγή προσώπων στα αξιώματα δεν αποτελεί εγγύηση και συνταγή επιτυχίας. Το ζητούμενο είναι ο εμπλουτισμός του κομματικού ιστού και του κυβερνητικού σχήματος με ''φρέσκιες'' ιδέες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει. Δεν φτάνει όμως να το επισημάνει ή να το υπόσχεται. Οφείλει να το μετουσιώσει σε πράξη και έργο''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ,'' ηγετικό ρόλο στο νέο κόμμα που θα προκύψει απ΄την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ θα διαδραματίσει ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλης Χρυσοχοΐδης''.

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ''βαρύτατο υπαινιγμό για εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας και του πρέσβη Τόμας Μίλερ στη διαδικασία αποπομπής του από τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, άφησε ο Κώστας Λαλιώτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''ο κ. Σημίτης ίσως να επέτυχε μια εφήμερη νίκη σε επίπεδο εντυπώσεων. Όμως οι συνεχείς ελιγμοί, τελικώς θα στραφούν εναντίον του. Ένας πρωθυπουργός που επί 7,5 χρόνια αδυνατεί να επιλύσει στοιχειώδη προβλήματα δεν μπορεί να τα επιρρίπτει όλα στους συνεργάτες του''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι ''δικαιωμένη αισθάνεται η ηγεσία της ΝΔ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία της να ζητήσει εκλογές, στην ιδανική χρονική συγκυρία όπως τουλάχιστον πιστεύουν στη Ρηγίλλης. Ο Κ. Καραμανλής ''πρόλαβε'' να διατυπώσει το αίτημα προτού τον προλάβουν τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ''.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, ''μπορεί ο κ. Σημίτης να κερδίσει στο εσωκομματικό επίπεδο με αυτά που κάνει αλλά ό,τι και να γίνει δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την συντριπτική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, εκτιμά η Ρηγίλλης''.

    [03] Ανασχηματισμός- Σενάρια

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με επιτυχία πέρασε ο κ. Κ. Σημίτης το πρώτο "κράς τέστ" της επιχείρησης "αλλαγές παντού"- η καθαρή εκλογή του Μιχ. Χρυσοχοΐδη στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά του δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση για τη συνέχεια. Ο ίδιος προετοίμασε χθες το κομματικό ακροατήριο για τον δεύτερο γύρο των αλλαγών που θα αφορούν το κυβερνητικό σχήμα. Η επίθεση που εξαπέλυσε κατά όσων έχουν συνεχή δημόσια παρουσία, σε Βουλή και κόμμα λογικά θα πρέπει να κάνει πολλά από τα κορυφαία στελέχη να χάσουν τον ύπνο τους. Οι έντονα απαξιωτικές αναφορές του προϊωνίζουν βαθιές τομές και -αναπόφευκτα- ρήξεις στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Θα το επιχειρήσει;"

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "κυβέρνηση αποτελεσματικότητας" σχηματίζει εκτός μεγάλου απροόπτου σήμερα ο πρωθυπουργός με το εύρος των αλλαγών ωστόσο να παραμένει ανοιχτό έως αργά το βράδυ, ενώ η δημιουργία ενός Πολιτικού Διευθυντηρίου εθεωρείτο δεδομένη. Ο κ. Σημίτης προχθές αλλά και χθες επικοινώνησε τηλεφωνικά με πολλά στελέχη. Αλλά το γεγονός ότι δεν επικοινώνησε με τον υπουργό Ανάπτυξης τροφοδότησε φήμες για το μέλλον του Άκη Τσοχατζόπουλου στην κυβέρνηση. Λίγο αργότερα ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ οι πληροφορίες επέμεναν πως ο αρχικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ήταν για τη Δευτέρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα: Δεν θα είναι σαρωτικές όπως έγινε στην περίπτωση του Εκτελεστικού Γραφείου. Δεν θα περιέχουν μεγάλη έκπληξη της ίδιας εμβέλειας με την απομάκρυνση του Κ. Λαλιώτη από το Εκτελεστικό Γραφείο. Θα περιέχουν το στοιχείο της ανανέωσης, καθώς θα εισέλθουν στην κυβέρνηση πολλά νέα πρόσωπα, σε θέσεις υπουργών και κυρίως υφυπουργών".

    [04] Δίκη 17Ν

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι ''μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης θα αποτελούσε μια πιθανή απαλλαγή του Γιάννη Σερίφη λόγω αμφιβολιών ή παραγραφής''. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γ. Ρούσσης καταθέτοντας στη δίκη της 17Ν, μια κατάθεση που πυροδότησε εντάσεις στη διαδικασία''.

    [05] Επιστολή Βαρθολομαίου

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ''η οικουμενικότητα του θεσμού του Πατριαρχείου βάλλεται, οι περιουσίες των χριστιανικών ιδρυμάτων και εκκλησιών αρπάζονται, η εκπαίδευση των κληρικών απαγορεύεται...Με επιστολή του προς τον Ερντογάν, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνει δραματική έκκληση, προκειμένου να σταματήσει, έστω αργά, η ολοκληρωτική εξουθένωση της μειονότητας''.

    [06] ΕΕ-Ελλάδα-Τουρκικές προκλήσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι ''Πλήρη κάλυψη προς την Ελλάδα παρείχε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατηγόρησε ευθέως και ξεκάθαρα την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες εις βάρος της χώρας μας. Ο κοινοτικός επίτροπος κ. Λάμι επισήμανε την υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία για την ειρηνική επίλυση της οποιασδήποτε διαφοράς της με την Ελλάδα στο πλαίσιο της τουρκικής υποψηφιότητας εντάξεως στην ΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι '' Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και του κινδύνου πρόκλησης θερμού επεισοδίου, σε βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, συζήτησε η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, μετά από ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ. Χρήστος Ζαχαράκης".

    [07] Χρηματιστήριο - Δικαιοσύνη

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι '' Μια σημαντική είδηση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου που εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη, προέκυψε αιφνιδιαστικά χθες. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της ``Χ`` ο εισαγγελέας, ο οποίος χειρίζεται μεταξύ άλλων έναν εκ των φακέλων με τις μετοχές - φούσκες, επέστρεψε τη δικογραφία ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για παράβαση καθήκοντος τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και από τις διοικητικές αρχές του Χ.Α".

    [08] Δημόσιο - μισθοί

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ, '' Αυξήσεις μέχρι 6,5% προβλέπει η συμφωνία της ΑΔΕΔΥ με το υπουργείο Οικονομίας για το μισθολόγιο. Η αύξηση αυτή προκύπτει από την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό ( χρονοεπίδομα, επίδομα εξομάλυνσης, κίνητρο απόδοσης ) καθώς και τη μισθολογική πολιτική για το 2004. Τέλος, θεσπίζεται η υποχρέωση της καταβολής της αύξηση από τις αρχές κάθε χρόνου".

    [09] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι '' Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου , Τάσσος Παπαδόπουλος, προειδοποίησε ότι εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό πριν από την ένταξη στην ΕΕ, υπάρχει κίνδυνος εδραίωσης της διχοτόμησης του νησιού ".

    [10] Ανεργία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι '' Αύξηση της ανεργίας τα προσεχή χρόνια προβλέπει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) , καθώς όπως επισημαίνει, η ανεργία στη χώρα μας είναι δομικό φαινόμενο και όχι συγκυριακό".

    [11] Πολεμικό Ναυτικό - Επιχειρήσεις

    Η ESPRESSO γράφει ότι '' Την επ' αόριστον αναστολή της αποστολής ελληνικής φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο , στο πλαίσιο της επιχείρησης ``Enduring Freedom`` κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, αποφάσισε το υπουργείο Άμυνας. Έτσι, η φρεγάτα ``ΝΑΥΑΡΙΝΟ``, η οποία απέπλευσε για την περιοχή του Κόλπου πριν από 2 εβδομάδες, θα είναι το τελευταίο ελληνικό πολεμικό που θα συμμετέχει στη διεθνή ναυτική δύναμη της επιχείρησης".

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Με ''άλλο ΠΑΣΟΚ'' στις εκλογές...Αλλαγή φρουράς με πολλούς υπαινιγμούς''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Απόλυτη κυριαρχία Σημίτη. Γραμματέας ο Μ. Χρυσοχοΐδης με ισχυρή πλειοψηφία''.

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Αυτή η ανάπτυξη δεν φέρνει απασχόληση''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Η άνοδος του πολιτικού θερμόμετρου κρύβει τα προβλήματα της οικονομίας''.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [13] Κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "κυβέρνηση "φρέσκων" προσώπων και ιδεών, που αναμένεται από ώρα σε ώρα, σηματοδότησε με τη χθεσινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης" .
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 9 July 2003 - 20:24:20 UTC