Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/07/2003
  • [02] Tίτλοι εφημερίδων
  • [03] Κυβέρνηση-Σημίτης
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Συνέντευξη Παπαντωνίου
  • [06] Βάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Οικογενειακό επίδομα
  • [09] Δίκη 17Ν

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/07/2003

    Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και οι προτεραιότητες που πρόκειται να θέσει με την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο απόηχος του ανασχηματισμού της Παρασκευής και η δίκη της 17Ν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκου Τύπου.

    [02] Tίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανοίγει το προεκλογικό πουγκί. ''Δώσ' τα όλα'' από τον Σημίτη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό! Ενώ είμαστε θαλασσινός λαός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ολες οι βάσεις κατά σχολή. Οι περιζήτητες σχολές απαιτούν μέσο όρο βαθμολογίας πάνω απο 19.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η λύση για 250.000 συμβασιούχους. Πράσινο φως από δικαστικές αποφάσεις αλλά και από τις Βρυξέλλες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρώνε του σκασμού στο 2004 της Γιάννας. Ενώ οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι πεινάνε.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οικοδομή: Τι αλλάζει σε έκδοση άδειας και ανέγερση. Το καθεστώς με τα νέα σεισμικά δεδομένα.

    ΕΘΝΟΣ: Αλλάζουν ταμείο 230.000 ασφαλισμένοι. Τι προβλέπει νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα δίνουν όλα για την καρέκλα. Σχέδιο καμένης γης για να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πανικός. Ο Σημίτης παίζει τώρα με τον εκλογικό νόμο. Κυβέρνηση: Σπασμωδικές κινήσεις μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρίτο πιάτο σερβίρει ο Σημίτης. Μετά τη ρήξη με Λαλιώτη και τον υποσχηματισμό.

    ΕΣΤΙΑ: Ορκίζονται οι ''κουρασμένοι''. Τα πρόσωπα προδιαγράφουν την ήττα.

    Espresso: 13 καλλιτέχνες σε σατανιστική οργάνωση σεξ και διαστροφής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκτός Βουλής όσοι κρύβουν Πόθεν Εσχες. Δρακόντειο νόμο φτιάχνει ο Σημίτης.

    Traffic News: Αναψε φωτιές ο Λε Πα στην Κύπρο. Πως πήγε να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο για μια συναυλία στα κατεχόμενα.

    Η ΧΩΡΑ: Πάνε για πραξικόπημα στον εκλογικό νόμο. Αγριεύει η κόντρα Καραμανλή-Σημίτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι δρόμοι της ''φωτιάς''. Διαφορές έως 8 βαθμούς Κελσίου μεταξύ περιοχών της Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Απειλή Σημίτη για νέο ανασχηματισμό. Εφόσον οι υπουργοί δεν αποδώσουν.

    [03] Κυβέρνηση-Σημίτης

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι ''νέες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε συνέχεια των ανακατατάξεων που επήλθαν σε κόμμα και κυβέρνηση, οι πρωτοβουλίες και οι αλλαγές στις οποίες προβαίνει από σήμερα ο Κώστας Σημίτης, αφορούν στην ασκούμενη πολιτική, αλλά και στον συντονισμό και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου''.

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν οτι ''τομή στον πόλεμο κατά της διαπλοκής θα πρέπει να θεωρηθούν τα μέτρα που εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για το Πόθεν Εσχες των βουλευτών. Θεσπίζεται ο πραγματικός και ουσιαστικός έλεγχος των περιουσιακών τους στοιχείων και όποιος ''συλληφθεί'' ως παραβάτης, θα εκπίπτει άμεσα από το βουλευτικό αξίωμα. Ο έλεγχος θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και θα ανοίγονται ακόμη και προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί. Παράλληλα, ανακοινώνεται η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας και θα κληθεί η ΝΔ να συναινέσει για την ισχύ τους, απο τις προσεχείς εκλογές''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι ''ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να ανακοινώσει τη συγκρότηση επιτελικού οργάνου ελέγχου του έργου των υπουργών, την αλλαγή εκλογικού νόμου, προωθώντας ένα σύστημα περισσότερο αναλογικό, καθώς και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών όπως είναι η Α' και η Β' Αθηνών, το υπόλοιπο Αττικής και η Α' Θεσσαλονίκης''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι ''με ''ισχυρό όπλο παρά πόδας'' ένα πακέτο φορολογικών αλλαγών με στόχο την ελάφρυνση κυρίως των μικρών, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών, η κυβέρνηση ξεκινά την επιχείρηση αλλαγής του αρνητικού κλίματος, εστιάζοντας το κέντρο βάρους της όλης προσπάθειας στην οικονομία''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται οτι ''ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο τη ''Χάρτα Πραγματικής Σύγκλισης'', που θα αφορά ένα μακρόπνοο πρόγραμμα (2004-2010) για τη γεφύρωση του εισοδηματικού χάσματος Ελλάδας-ΕΕ. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν υπέρβαση της εισοδηματικής πολιτικής με αυξήσεις σε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μεγαλύτερες στους συνταξιούχους, φορολογικές ελαφρύνσεις στους μικρομεσαίους και ισχυρά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στους επιχειρηματίες''.

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει οτι ''μετά τον ανασχηματισμό του ''εγώ'' του, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στήνει κάλπες τον Νοέμβριο του 2003, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα σε κυβέρνηση και κόμμα οτι οι υπουργοί θα δίνουν καθημερινά εξετάσεις για τους επόμενους τρεις μήνες και όποιος αποτύχει θα απομακρύνεται''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει οτι ''εν μέσω του έντονου προβληματισμού που προκάλεσε στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος η ατολμία του Κ. Σημίτη να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στο κ

    υβερνητικό σχήμα και παράλληλα το εσωκομματικό ''μέτωπο'' που άνοιξε με την επιθετική αναδιάταξη της κομματικής πυραμίδας, συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο''.

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι ''η Κυβέρνησις που ορκίζεται σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας μάλλον θα είναι η τελευταία Κυβέρνησις Σημίτη. Η αγωνία του Πρωθυπουργού οτι ''δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγές'', προδιαγράφει οτι μέχρι τις εκλογές δεν θα γίνει άλλος ανασχηματισμός. Και κατ' επέκτασιν, ότι το σημερινό σχήμα θα είναι η Κυβέρνησις της ήττας''.

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Η Traffic News αναφέρει ότι ''για ανεπάρκεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων στη Βέροια, όπου επανέλαβε ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλλει καθαρή λύση με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και αναφερόμενος στον ανασχηματισμό, τόνισε ότι οι αλλαγές που επέβαλε ο πρωθυπουργός αφορούν 'το κόμμα του, τις καρέκλες τους, τη διαδοχή του'''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ''επιχείρηση αποδόμησης από τη ΝΔ της προσπάθειας του πρωθυπουργού να παρουσιάσει 'νέα πολιτική'. Η ΝΔ καταγγέλλει αντιγραφή των πρωτοβουλιών της, προειδοποιεί ότι δεν θα περάσει αλλαγή του εκλογικού νόμου και προκαλεί σε υιοθέτηση των προτάσεών του''.

    [05] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    ''Η κυβέρνηση θα κριθεί από το πακέτο κοινωνικών μέτρων που θα εξαγγελθεί τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και από το πολιτικό όραμα της νέας ερχόμενης τετραετίας, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ, ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου. 'Το επόμενο στάδιο του εκσυγχρονισμού για τη χώρα μας αφορά κυρίως τους θεσμούς, το κράτος, τη διοίκηση και την κοινωνική πολιτική', αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαντωνίου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η ριζικότατη ανανέωση στο Εκτελεστικό Γραφείο 'σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στη σωστή κατεύθυνση για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε ό,τι αφορά την ιδεολογική και πολιτική του φυσιογνωμία για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού'. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Αμυνας αφήνει αιχμές κατά τον 'κορυφαίων' τονίζοντας με νόημα:'Δεν υπάρχουν μόνιμες ή ισόβιες ηγεσίες στα δημοκρατικά κόμματα'''.

    [06] Βάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι ''την 'ανηφόρα' παίρνουν οι βάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση! Ο μέσος όρος για τις περιζήτητες σχολές αγγίζει το 19! Υπάρχουν, ωστόσο, ειδικά τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, στα οποία η βάση εισαγωγής βρίσκεται κοντά στο 8!.

    [07] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''νέα διαδικασία για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό αναζητεί ο Κόφι Ανάν. Προς το σκοπό αυτό προσανατολίζεται σε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''ηγέτες ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων θα συναντηθούν στο Στρασβούργο, όπου μετέβησαν χθες με πρόσκληση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ. Οι ηγέτες θα έχουν επίσης επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους''.

    [08] Οικογενειακό επίδομα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι ''εντός της εβδομάδας αναμένεται η οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης σχετικά με την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους από το ΙΚΑ. Το ακανθώδες αυτό θέμα, το οποίο αφορά χιλιάδες συνταξιούχους, θα απασχολήσει το 7ο Τμήμα του Εφετείου Αθηνών, ύστερα από την έφεση που άσκησε το ΙΚΑ, στην απόφαση 3275/2002, του διοικητικού Πρωτοδικείου, βάσει της οποίας οι σημερινές προϋποθέσεις χορήγησης αυτού του επιδόματος στον έναν μόνο εκ των δύο συζύγων κρίνονται ως 'αντισυνταγματικές'''.

    [09] Δίκη 17Ν

    Η ESPRESSO υπογραμμίζει ότι ''η αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη της '17Ν' αρχίζει σε λίγες ημέρες με τις απολογίες των κατηγορουμένων, που αναμένεται να δώσουν νέα διάσταση στην υπόθεση. Οπως έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, οι κατηγορούμενοι έχουν κρατήσει διαφορετική υπερασπιστική στάση, έχουν έρθει σε αντιπαράθεση ακόμη και με συνηγόρους τους και οι πρωταγωνιστές της δίκης, όπως ο Κουφοντίνας, ο Γιωτόπουλος και ο Σάββας Ξηρός, έχουν δημιουργήσει προσδοκίες ότι 'όλα θα ξεκαθαριστούν στις απολογίες'''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 9 July 2003 - 20:11:18 UTC