Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ THΣ 09/07/2003
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων:
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Κυβέρνηση
  • [06] Διαζευγμένοι-Συντάξεις
  • [07] Πληθωρισμός
  • [08] Ανεργία
  • [09] Στεγαστικά δάνεια
  • [10] Δημόσιοι υπάλληλοι-Αποδοχές
  • [11] Νέα Δημοκρατία
  • [12] Πανελλαδικές
  • [13] Δίκη '17Ν'

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ THΣ 09/07/2003

    Οι σημερινές εξαγγελίες που αναμένεται να προβεί ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και η στάση της ΝΔ, οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η δίκη της 17Ν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τράπεζες: Επιστροφή χρημάτων σε χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών. Απόφαση-σταθμός του Εφετείου Αθηνών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στεγαστικά: Παράνομοι 15 όροι των δανείων. Απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απόσυρση Ακη-Κακλαμάνη από τα ψηφοδέλτια. Σημίτης-Χρυσοχοϊδης πήραν την απόφαση.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δημόσιο: Η αξιολόγηση, το βαθμολόγιο και οι μισθοί. Προαγωγές με νέα κριτήρια αλλά και πριμ παραγωγικότητας.

    Η ΑΥΓΗ: Η ντροπή των πλουσίων του πλανήτη. Τι αποκαλύπτει έκθεση του ΟΗΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ελεγκτές στην Γιάννα βάζει ο Σημίτης. Κι άλλοι εξωφρενικοί μισθοί 3 και 4.000.000 τον μήνα στο 2004.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κλειδί για τις εξελίξεις ο νέος εκλογικός νόμος. Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό αν η κυβέρνηση τολμήσει. Τι θα εξαγγείλει σήμερα ο κ. Σημίτης στο Υπ. Συμβούλιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολυμπιακή επιδότηση για την ανακαίνιση του σπιτιού σας. Ποιές περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα-μαμούθ.

    ΕΘΝΟΣ: Παράνομοι 15 όροι στα στεγαστικά. Εφετείο Αθηνών: Απόφαση-ασπίδα για τους δανειολήπτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ''Φεσώνουν'' το Αιγαίο μέχρι και τις Κυκλάδες! Ξαναβγάζουν το ''Πίρι Ρέις'' οι Τούρκοι, για...΄''έρευνες'' εντός των χωρικών υδάτων μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φουντώνει η κρίση. Η εσωστρέφεια επανέρχεται δριμύτερη στο κυβερνών κόμμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στεγαστικά: Δικαίωση για τους δανειολήπτες. Εφετείο: Απόφαση-σταθμός χαρακτηρίζει παράνομους 15 όρους των συμβάσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στεγαστικά: Χέρι στις Τράπεζες. Απόφαση Εφετείου: Καταχρηστικοί 15 όροι στα δάνεια.

    ΕΣΤΙΑ: Η κατάτμησις της Β' Αθηνών. Πολιτική απάτη ''τύπου ΠΑΣΟΚ''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η μολυσμένη φέτα μας εκθέτει διεθνώς. Προχειρότητα παραγωγής, απουσία σοβαρών ελέγχων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προκαλούν κι από τη θάλασσα. Σε ''έρευνες'' εντός των χωρικών υδάτων ξαναβγάζει η Τουρκία το ''Πίρι Ρέις''.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παράνομοι 15 όροι στα στεγαστικά. Απόφαση βόμβα ανοίγει τον δρόμο για προσφυγές.

    ΝΙΚΗ: Νέος εκλογικός νόμος. Εκλογικές περιφέρειες μέχρι 10 έδρες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκλογικά τερτίπια για να σκεπάσουν τη γύμνια τους. Νέα συνεδρίαση σήμερα του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Traffic News: Ανοίξτε τους λογαριασμούς Κόκκαλη στο εξωτερικό. Ρώσοι και Αμερικανοί κυνηγούν τον μεγαλοεπιχειρηματία.

    Η ΧΩΡΑ: Παράνομα τα καπέλα στα δάνεια. Απόφαση-σταθμός του Εφετείου δικαιώνει τους δανειολήπτες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 15 παράνομοι όροι στα δάνεια. Τελεσίδικη απόφαση για επιστροφή χρημάτων από τράπεζες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παράνομοι 9+2 όροι στα στεγαστικά. Εκκρεμεί επικύρωση από τον Αρειο Πάγο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Βάλλεται απ' όλες τις πλευρές ο Πρωθυπουργός. ''Πυρετός'' διαβουλεύσεων ενόψει των ανακοινώσεων.

    Σημείωση: Η εφημερίδα Espresso δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι ''στις ''γκρίζες ζώνες'' στο Αιγαίο επιχειρεί να επιστρέψει η Αγκυρα επιστρατεύοντας για μία ακόμη φορά ως μέσο αμφισβήτησης των ελληνικών χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας το ωκεανογραφικό σκάφος Πίρι Ρέις, το οποίο, όπως προαναγγέλλεται, θα πραγματοποιήσει έρευνες σε σημείο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Αθήνα αντιδρά με έντονα διπλωματικά διαβήματα, αλλά οι Έλληνες επιτελείς εκτιμούν οτι, τελικά, οι Τούρκοι δεν θα πραγματοποιήσουν τις απειλές τους''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι ''σαφές μήνυμα των Τούρκων στρατηγών προς την ελληνική κυβέρνηση οτι δεν θα υπαναχωρήσουν από τις αξιώσεις τους για διχοτόμηση και συνδιαχείριση του Αιγαίου, θεωρούν στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι τη νέα έξοδο του ωκεανογραφικού σκάφους ''ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ'' στο Αιγαίο''.

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι ''παρά το γεγονός οτι υπήρχαν ανησυχίες για κλιμάκωση της εντάσεως στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας η Κυβέρνησις υποχωρεί συνεχώς. Ενώ υπάρχουν τρόποι ειρηνικής αλλά αποτελεσματικότατης αντιδράσεως εκείνη επιμένει σε προφορικά διαβήματα''.

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι ''για το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά τις σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα αλλά και τον δυσδιάκριτο ανασχηματισμό. Η εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνει περιοδείες του πρωθυπουργού σε ολόκληρη την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές αλλά και όλων των κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών''.

    [05] Κυβέρνηση

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι ''αναδρομικό έλεγχο σε όλες τις δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών, από το 1990 και μετά, εξαγγέλλει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Ο έλεγχος θα είναι πραγματικός και ουσιαστικός και για τον λόγο αυτό θα ενισχυθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με ειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να τον διεκπεραιώσει''.

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει οτι ''κλειδί'' για τις πολιτικές εξελίξεις και για τη ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν οτι ετοιμάζεται ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν θα θέτει εμπόδια στην εκλογική συνεργασία μεταξύ κομμάτων, ώστε να ενεργοποιηθεί το σχέδιο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Η ΝΔ έχει ήδη προειδοποιήσει οτι θα αντιδράσει στην όποια αλλαγή του εκλογικού νόμου''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι ''καθοριστική θεωρείται η μακρά συνάντηση που είχε ο Κώστας Σημίτης προχθές το βράδυ με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα θέματα που άπτονται της διαφάνειας και της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος''.

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι ''περιορισμένης εμβέλειας και σε δόσεις αναμένεται να είναι τα μέτρα που θα αναγγείλει σήμερα ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το βάρος θα πέσει στη ''διαφάνεια της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος''.

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι ''φωτιές ανάβουν οι τομές που ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς μεταξύ άλλων καθορίζουν και τους όρους διεξαγωγής των μεθεπόμενων -το αργότερο- εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία αρνείται ακόμα και τη συζήτηση των αλλαγών, ο ΣΥΝ αναμένει να δει επακριβώς τις εξαγγελίες για να καθορίσει τη στάση του, ενώ το ΚΚΕ επιμένει στην απλή αναλογική. Την ίδια στιγμή αντιδράσεις εκδηλώνονται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με κυριότερη αυτή του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει οτι ''ανανέωση σε πρόσωπα χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1, αμέσως μετά τις αλλαγές στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης''.

    [06] Διαζευγμένοι-Συντάξεις

    Η ΧΩΡΑ γράφει oτι "στα Θερινά Τμήματα της Βουλής αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να φέρει η κυβέρνηση την πρόταση νόμου για σύνταξη και στους διαζευγμένους συζύγους, στην οποία έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας. Ηδη η σχετική Επιτροπή που μελέτησε το θέμα έχει ολοκληρώσει την πρότασή της και στο σχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης και στους δύο διαζευγμένους συζύγους (άνδρα και γυναίκα), που θα φτάνει στο 30% των αποδοχών που παίρνει ο άλλος σύζυγος".

    [07] Πληθωρισμός

    Η Traffic News αναφέρει ότι "αμετάβλητος στο 3,8% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη,καθώς δεν επήλθε σημαντική αποκλιμάκωση τόσο στις τιμές των οπωροκηπευτικών όσο και στις τιμές των καυσίμων τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού".

    [08] Ανεργία

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "θετική θεωρούν στην κυβέρνηση την υποχώρηση της ανεργίας στο 9,9% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003, έναντι 10,9% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Με δεδομένο ότι η ανεργία μειώθηκε παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συγκυρίες που επικρατούσαν διεθνώς στις αρχές του έτους λόγω της σύρραξης στο Ιράκ, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι η ανεργία θα υποχωρήσει περαιτέρω τώρα που η διεθνής κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί".

    [09] Στεγαστικά δάνεια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "φρένο στον ... εφιάλτη των στεγαστικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες βάζει απόφαση-σταθμός του Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνονται δεκαπέντε παράνομοι και καταχρηστικοί όροι που οδηγούν σε αυθαίρετες χρεώσεις, αδιαφάνεια και υπονόμευση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών".

    [10] Δημόσιοι υπάλληλοι-Αποδοχές

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπογραμμίζει ότι "νέα κριτήρια αξιολόγησης από τα οποία θα εξαρτάται η αύξηση των αποδοχών περίπου 420.000 δημοσίων υπαλλήλων (πλην εκπαιδευτικών) θεσπίζονται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εσωτερικών. Όσοι υπάλληλοι εργάζονται σε 'αποδοτικές' υπηρεσίες θα έχουν επιπλέον ηθική και οικονομική επιβράβευση, ενώ το παζλ των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση συμπληρώνεται με δείκτες παραγωγικότητας, μετατάξεις και νέο βαθμολόγιο".

    [11] Νέα Δημοκρατία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "με εντατικοποίηση των ρυθμών δουλειάς οι επιτελείς της Ρηγίλλης επιχειρούν να καταστήσουν σαφές ότι η περιβόητη θεωρία του 'ώριμου φρούτου' -την οποία κατ΄ ουσίαν ουδέποτε αποδέχθηκαν επισήμως- αποτελεί παρελθόν για τη ΝΔ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "το πρώτο επίσημο ηχηρό όχι της ΝΔ στην πρόσκληση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στο διάλογο για τον 'εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος', θα το πει ο Κώστας Καραμανλής, σήμερα το απόγευμα, από τη Δάφνη όπου θα περιοδεύσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξαγγελίες Σημίτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα απαντήσει με δριμεία επίθεση, η οποία θα έχει και προσωπικό χαρακτήρα".

    [12] Πανελλαδικές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "ενισχύεται η ανοδική τάση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα Αρχιτεκτονικής από τις επιδόσεις των υποψηφίων στο Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο. Αντιθέτως, για τα Αγγλικά η φετινή ήταν από τις χειρότερες χρονιές, όπως δείχνουν τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία των ειδικών μαθημάτων, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπ. Παιδείας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "με ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες (8 και 9) θα ανοίξουν φέτος οι πύλες των ΑΕΙ για τους υποψηφίους της Γερμανικής και Αγγλικής Φιλολογίας. Ωστόσο, άνοδο των βάσεων στα τμήματα Μουσικών Σπουδών προμηνύει η καλύτερη εικόνα των γραπτών στο μάθημα Ελεγχος των Μουσικών και Ακουστικών Ικανοτήτων".

    [13] Δίκη '17Ν'

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "καταρρίφθηκε... πανηγυρικά ο υπερασπιστικός ισχυρισμός του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ότι στο πρόσωπό του οι Αρχές 'κατασκεύασαν' το προφίλ του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης '17Ν'!. Ενα μήνα πριν από την έκρηξη στον Πειραιά, δύο πρόσωπα αναζητούν πληροφορίες για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο από μία φίλη του στο Παρίσι, η οποία κατέθεσε χθες και ως μάρτυρας υπεράσπισής του".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τον τρόπο που η Αστυνομία διενήργησε την προανάκριση στην υπόθεση της '17Ν', αναφορικά τουλάχιστον με την περίπτωση του Αλ. Γιωτόπουλου. Και τούτο διότι, όπως αποδείχτηκε από τη χτεσινή διαδικασία αγνοήθηκαν μαρτυρικές καταθέσεις".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 9 July 2003 - 20:36:46 UTC