Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/07/2003
  • [02] Ακρίβεια-Μέτρα
  • [03] Εκλογικός νόμος
  • [04] Δίκη 17Ν
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Γκαργκάνας-Πληθωρισμός
  • [08] Καταπολέμηση διαφθοράς
  • [09] Πανωτόκια
  • [10] Αυθαίρετα
  • [11] Θωμαδάκης - Βουλή
  • [12] Εμφύτευση μηχανικής καρδιάς
  • [13] Νέα Δημοκρατία
  • [14] Υπουργοί - Επιστολή πρωθυπουργού
  • [15] Βιολογικός καθαρισμός Ψυτάλλειας
  • [16] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/07/2003

    Οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, η δίκη της 17Ν, η κατάθεση Θωμαδάκη σε επιτροπή της Βουλής και ο απόηχος απο τη δήλωση Μητσοτάκη για τις πρόωρες εκλογές, είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    Tίτλοι εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.517 θέσεις στο Δημόσιο. Αναλυτικά οι θέσεις που προκηρύσσονται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βούλιαξε ο τουρισμός μας. Πάνω απο 25% η μείωση της χειρότερης χρονιάς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απειλή Πάγκαλου προς Σημίτη. ''Αν πολλαπλασιασθούν τα μικρά κόμματα...''

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι πίνακες εισαγωγής στις σχολές. Οι καλύτερες επιλογές για τους αδύνατους, τους ''μικρομεσαίους'' και τους αριστούχους μαθητές.

    Η ΑΥΓΗ: Ανεφάρμοστη η εξαγγελία Σημίτη για τους κωδικούς των βουλευτών. Η κατάθεση Θωμαδάκη στη Βουλή ανατρέπει τα δεδομένα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φτιάχνει βίλα και ο... υπασπιστής της Γιάννας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μεγάλες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οριστική λύση για πανωτόκια και όρους δανείων. Σημίτης σε Γκαργκάνα: Να τελειώνει το θέμα γιατί χανόμαστε.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοδος απο 50-650 μόρια στις βάσεις. ΑΕΙ-ΤΕΙ: Αναλυτικοί πίνακες με όλες τις σχολές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σφυροκόπημα σε όλα τα μέτωπα από τη Ν. Δημοκρατία. Ενώ η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να ρίξει τους τόνους της Αντιπολίτευσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φούσκα το ''Πόθεν Εσχες'' των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Παραμύθια οι εξαγγελίες Σημίτη για διαφάνεια και έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακρίβεια: Καφές φαρμάκι, νερό δηλητήριο. Κυβέρνηση: Σύσκεψη κατόπιν εορτής για να συγκρατηθούν οι τιμές στα νησιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παγάκια στην ακρίβεια. Παγώνουν τιμολόγια, εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά.

    ΕΣΤΙΑ: Τρεις εκλογές μέχρι το 2005; Το ΠΑΣΟΚ οδηγεί τον Τόπο σε πολιτική κρίση.

    Espresso: Στη φυλακή ο γοητευτικός χρυσοδάκτυλος. Μαστροκώστα-Κάρτσωνα δύο μόνο απο τα θύματά του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι φόβοι του κ. Γκαργκάνα. Η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός αλλά και η ταχύτατη αύξηση του κόστους εργασίας προβληματίζουν έντονα την Κεντρική Τράπεζα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στον τοίχο η αισχροκέρδεια. Εντείνει τους ελέγχους στην αγορά η κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξορκίζουν την ακρίβεια με... ασπιρίνες. Ενώ οι αυξήσεις σε βασικά είδη φθάνουν 26-35%.

    ΝΙΚΗ: Υπέρ καταναλωτών. Μέτωπο κατά κερδοσκόπων απο το υπουργείο Ανάπτυξης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προεκλογική κοροϊδία οι δήθεν έλεγχοι της αγοράς. Υποκρισία μετά την απελευθέρωση των τιμών.

    Traffic News: Ιταλός κροίσος μπαίνει στις μινωικές. Ολο το παρασκήνιο για τη μεγάλη συμφωνία. Αγόρασε τις μετοχές Κοντομηνά και Βρυώνη.

    Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: Πως θα γίνουν νόμιμα και θα πληρωθούν τα πρόστιμα. 200.000 στο σχέδιο πόλης με διαδικασίες εξπρές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η ''λυπητερή'' της παραπαιδείας. Βαρύ φορτίο και φέτος τα δίδακτρα των φροντιστηρίων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κάτι τρέχει στη Σοφοκλέους. Νέο ρεκόρ έτους για το δείκτη στις 2.078 μονάδες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θρίαμβος. Απο χθες χτυπά η πρώτη μηχανική καρδιά. Η Θεσσαλονίκη γίνεται κέντρο ιατρικής πρωτοπορίας.

    [02] Ακρίβεια-Μέτρα

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι ''μέτωπο κατά των κερδοσκόπων οι οποίοι κρύβονται πίσω απο τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν παρατηρηθεί στην αγορά μετά την έλευση του ευρώ, συγκροτεί η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να πατάξει την ακρίβεια, προς όφελος των συμφερόντων των καταναλωτών, οι οποίοι τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργείου Ανάπτυξης''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι ''σκέτη κοροϊδία αποτελούν οι κυβερνητικές φανφάρες για δήθεν έλεγχο των τιμών στην αγορά και αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία ροκανίζει διαρκώς τα λαϊκά εισοδήματα''.

    [03] Εκλογικός νόμος

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι ''η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ίσως οδηγήσει σε πολιτική κρίση. Η μεθόδευση είναι ανάλογη εκείνης του 1989 που οδήγησε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις εντός δέκα μηνών''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι ''συνεχίζει να διατρανώνει την άρνηση της να συμμετάσχει στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο η ΝΔ με όλους τους δυνατούς τρόπους, σε αναμονή της νέας ανακίνησης του θεάματος απο την κυβέρνηση''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει οτι ''μια σειρά κινήσεων της Χαριλάου Τρικούπη και του Μεγάρου Μαξίμου που πραγματοποιήθηκαν εσχάτως, δημιουργούν εύλογες υποψίες οτι (για μία ακόμα φορά) ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού με ορίζοντα το προσεχές φθινόπωρο''.

    [04] Δίκη 17Ν

    Η Espresso εκτιμά οτι ''έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε χθες, στη δίκη της 17Ν, ανάμεσα στον πρόεδρο του δικαστηρίου, Μιχάλη Μαργαρίτη και τον εισαγγελέα της έδρας Χρήστο Λάμπρου. Αφορμή για το διαπληκτισμό των δύο λειτουργών της Θέμιδας στάθηκε η παρατήρηση του προέδρου για την αργή εξέλιξη της διαδικασίας, γεγονός που το απέδωσε στους συνηγόρους υπεράσπισης και στον εισαγγελέα''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι ''πολιτικά κίνητρα στις ενέργειες της 17Ν αναγνώρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φοίβος Ιωαννίδης, ο οποίος ωστόσο τόνισε οτι τα θεωρεί λανθασμένα... ''Δεν κάνεις πολιτική σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους. Αν δεν ήταν πολιτικό το κίνητρο, πως μπορεί να εξηγηθεί η δολοφονία Μπακογιάννη; Ερωτική αντιζηλία ή άλλου είδους ιδιοτέλεια δεν μπορεί να είναι''. Ακόμα χαρακτήρισε καταστρεπτική τη δράση της 17Ν και ανέφερε οτι έπληξε καίρια τη χώρα''.

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι ''η Αθήνα προτείνει στην Αγκυρα την αναστολή των στρατιωτικών πτήσεων πάνω απο το Αιγαίο. Η πρόταση αυτή αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς διαμαρτυριών εκ μέρους της Ελλάδας κατά των συνεχών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της απο την τουρκική πολεμική αεροπορία''.

    [06] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει οτι ''στην εκτίμηση οτι η Τουρκία θα πιέσει τον κατοχικό ηγέτη να προσέλθει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, έχει καταλήξει η Λευκωσία, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να προασπίσει και τα δικά της συμφέροντα''.

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι ''δύο ενδεχόμενα για την ανακίνηση των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού διαβλέπει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Ιακώβου. Είτε το θέμα να ενεργοποιηθεί μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Κόφι Αννάν με τον πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο, είτε μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα (τον Δεκέμβριο), δεδομένου οτι κατά την άποψη πολλών δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος ενόσω ο Ντενκτάς διαχειρίζεται το Κυπριακό''.

    [07] Γκαργκάνας-Πληθωρισμός

    Σύμφωνα με την Traffic news ''η ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και τους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας συνεχίζει να προβληματίζει την Τράπεζα της Ελλάδος''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι ''φρένο στις άκρατες αυξήσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς βλέπει την ελληνική οικονομία να έχει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα με κίνδυνο εκτροχιασμού''.

    [08] Καταπολέμηση διαφθοράς

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι ''το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Κωνσταντίνο Δαφέρμο''.

    [09] Πανωτόκια

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι ''μόνο με πολιτική απόφαση μπορεί να λυθεί ο 'γόρδιος δεσμός' στις σχέσεις τραπεζών-δανειοληπτών, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, με την οποία κηρύχθηκαν καταχρηστικοί 9 όροι στις συμβάσεις δανείων των τραπεζών. Ετσι, μια σειρά από χρονίζοντα θέματα, όπως τα πανωτόκια, η εισφορά του Ν.128/76, οι ποινές προεξόφλησης δανείων κλπ, αναμένεται να βρει οριστική λύση με πολιτική παρέμβαση''.

    [10] Αυθαίρετα

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι ''εκπτώσεις 50% και δόσεις σε όλα τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα προβλέπει η τροποποιημένη κοινή απόφαση των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών που δημοσιεύει σήμερα 'Η Χώρα'. Θα την παρουσιάσει επίσημα σε λίγες ημέρες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου μαζί με ένα πλέγμα νέων αποφάσεων για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μπορούν να πάρουν καταρχήν ρεύμα και στη συνέχεια να τα νομιμοποιήσουν''.

    [11] Θωμαδάκης - Βουλή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι ''εφόσον οι βουλευτές εξουσιοδοτήσουν τον πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει το άνοιγμα των χρηματιστηριακών κωδικών τους, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα παράσχει κάθε τεχνική συνδρομή για να προχωρήσει στη διασταύρωσή τους''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι ''στο κενό πέφτει η δήθεν εξαγγελία Σημίτη για έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Στ. Θωμαδάκης τίναξε στον αέρα τη 'φούσκα' Σημίτη, ξεκαθαρίζοντας χθες στη Βουλή ότι για να γίνει έλεγχος στους κωδικούς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, δικαιώνοντας έτσι απόλυτα τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή''.

    [12] Εμφύτευση μηχανικής καρδιάς

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί χθες το πρωΐ από την επέμβαση εμφύτευσης μηχανικής καρδιάς σε 54χρονο στη Θεσσαλονίκη έσβησαν δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα όταν ο οργανισμός απέρριψε το ξένο σώμα. Η χειρουργική επέμβαση είχε διαρκέσει πέντε ώρες''.

    [13] Νέα Δημοκρατία

    Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ "έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η έμμεση προτροπή-υπόδειξη, ουσιαστικά-του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Πολλοί είναι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επέκριναν και χθες την κίνηση Μητσοτάκη και έκαναν λόγο για 'βουβή οργή'".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "η επόμενη ημέρα του νέου ανφέρ Μητσοτάκη βρήκε τη ΝΔ να μετράει... παράπλευρες απώλειες. Στη Ρηγίλλης δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους, καθώς οι δηλώσεις του επίτιμου ακύρωσαν επικοινωνιακά τη συνέντευξη Καραμανλή. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη συνέντευξη που παραχωρούσε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά 10 μήνες".

    [14] Υπουργοί - Επιστολή πρωθυπουργού

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "η ταχύρυθμη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή και τη σύγκλιση με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλους τους τομείς, θα αποτελούν τους βασικούς στόχους του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από επιστολή του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

    Με την επιστολή, ο κ. Σημίτης καλεί όλους τους υπουργούς να καταθέσουν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του συγκεκριμένες προτάσεις 'για την κατάρτιση του σχεδίου μας για την Ελλάδα του 2008'".

    [15] Βιολογικός καθαρισμός Ψυτάλλειας

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "τρίτη σε μέγεθος παγκοσμίως θα είναι η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων της Ψυτάλλειας μετά την ολοκλήρωση, στο τέλος του 2003, των έργων της Β' φάσης. Τα θετικά αποτελέσματα από τα πρώτα επτά χρόνια λειτουργίας της μονάδας είναι ήδη εμφανή".

    ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/07/200

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Πληθωριστικές απειλές... Ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Ολοι προεξοφλούν άνοδο με διάρκεια. Με κέρδη 1,77% η Σοφοκλέους σταθερά πάνω απο τις 2.000".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Κεφαλικός φόρος για 100.000 μικρομεσαίους. Καταργείται στην πράξη ο παραδοσιακός έλεγχος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Γκαργκάνας: να συμβαδίζουν μισθοί και παραγωγικότητα. Συστάσεις συγκράτησης του κόστους εργασίας για χαμηλό πληθωρισμό".

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [16] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οδήγησε σε εύκολη διάσπαση και των 2.050 μονάδων. Αν και το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης διόρθωσης παραμονεύει, πεποίθηση των ανθρώπων της αγοράς είναι πως η άνοδος θα έχει χρονική διάρκεια".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 16 July 2003 - 15:03:11 UTC