Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-08-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/08/2003
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων:
  • [03] Δίκη 17 Νοέμβρη
  • [04] Προσλήψεις
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Εκλογικός νόμος
  • [07] Τουρισμός
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/08/2003
  • [09] Οικονομική πολιτική

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/08/2003

    Η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη, ο εκλογικός νόμος και έκφραση απόψεων, οι προσλήψεις στο Στρατό, το Κυπριακό και ο τουρισμός στη χώρα μας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 6 αλλαγές για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα. Τι προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ναί, εμείς σκοτώναμε! Δίκη 17Ν : Επιτέλους ομολογία. Συγκλονιστική απολογία του Πατρ. Τσελέντη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ''Μοίρασε '' ισόβια ο Τσελέντης. Απολογία-ρέκβιεμ για τη ''17 Νοέμβρη''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ζητούνται 5.700 οπλίτες με 1.000 ευρώ το μήνα. Ποιοί έχουν το δικαίωμα πρόσληψης. Τα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες.

    Η ΑΥΓΗ: Δημοκρατικό μέτωπο για την απλή αναλογική. Συντονίζονται ΣΥΝ, ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ και μαζικοί φορείς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκτέλεσε τον Γιωτόπουλο ο Τσελέντης. Τους ''κάρφωσε'' όλους για να σωθεί.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Στα άδυτα της 17Ν. Η απολογία - σοκ του Τσελέντη. Αποκαλυπτική η χθεσινή ημέρα της δίκης στον Κορυδαλλό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 8.300 ευρώ για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία. Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

    ΕΘΝΟΣ: ''Ανοίγουν'' 2.358 θέσεις σε δήμους- νομαρχίες. Οι νέοι διαγωνισμοί-Οι ειδικότητες-Η κατανομή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στις κάλπες ολοταχώς κι όσοι πρόλαβαν...πήραν!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δυαρχία στο ΠΑΣΟΚ από Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός θα συγκυβερνά με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2.893 θέσεις με μόρια σε Δημόσιο, δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Ταινία'' για Γιωτόπουλο. Δίκη 17Ν: Ολόκληρη η απολογία του Πάτροκλου Τσελέντη.

    ΕΣΤΙΑ: Πότε θα γίνουν οι εκλογές. Ο πρωθυπουργός αναζητεί την κατάλληλη ευκαιρία.

    Espresso: Η άγνωστη κόρη του Καρεμπέ! Πώς την υποδέχτηκε η Σκλεναρίκοβα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το έλλειμμα του τουρισμού. Μικρή η μείωση των αφίξεων (2-3,5%) , ζητούμενο όμως η καλύτερη απόδοση μέσω ακριβών ποιοτικών προγραμμάτων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ιδού οι ηγέτες. Νέας τροπή στις απολογίες των κατηγορουμένων.

    Η ΝΙΚΗ :''Έδειξε'' την ηγεσία. Τσελέντης κατά Γιωτόπουλου-Κουφοντίνα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ιδού η 17Ν. Ιδού ο Γιωτόπουλος. Όλη η απολογία- καταπέλτης του Πάτροκλου Τσελέντη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καταδικάστε την επιχείρηση παροχών και προεκλογικών υποσχέσεων.

    Traffic News: Πέρασα πολλά, τώρα θέλω να ηρεμήσω. Ο Νίκος Χατζηνικολάου λύνει τη σιωπή του και μιλάει στην TRAFFIC για την αποχώρησή του από το MEGA.

    Η ΧΩΡΑ: Επιδότηση ανέργων για δική τους επιχείρηση. Ποιοί τη δικαιούνται και με ποιές προϋποθέσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Καταιγίδα προσλήψεων στο Στρατό. 25.000 επαγγελματίες οπλίτες έως το 2005.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Έκαψε τους αρχηγούς της 17Ν. Ο Π. Τσελέντης άνοιξε το χορό των αποκαλύψεων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγανάκτηση για ένα εισιτήριο της Εργατικής Εστίας. Ουρές στο ΕΚΘ από εκατοντάδες εργαζόμενους.

    [03] Δίκη 17 Νοέμβρη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''ποίησε ενόχους'' με την απολογία του ο μεταμεληθείς ''Αλέκος'' ή ''Ταινίας'', Πάτροκλος Τσελέντης. Ο ανανήψας καταρρίπτει τους μύθους που γράφτηκαν για τη 17Ν, ενισχύει ενδείξεις ενοχής για συγκατηγορούμενους και αφουγκράζεται χωρίς να το ''φωνάζει'' τη διάθεση των δικαστών για ευεργετήματα. Στο πρώτο μέρος της απολογίας του πλειοδοτεί σε κατηγορίες για τον Γιωτόπουλο έναντι των προηγούμενων καταθέσεών του ενώ ''δείχνει'' και άλλους ως πρώην συντρόφους κι ας αρνούνται τις κατηγορίες''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι '' αποκαλυπτικός για τη δράση της 17Ν και για τον ρόλο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου αλλά και του Δημήτρη Κουφοντίνα σε ηγετικές θέσεις στην οργάνωση υπήρξε στην απολογία του ο Πάτροκλος Τσελέντης. Πρώτος από εκείνους που ομολογούν και εμμένουν στις ομολογίες τους ο Τσελέντης φώτισε τα άδυτα της ελληνικής τρομοκρατίας, περιέγραψε με λεπτομέρειες σημαντικά χτυπήματα της οργάνωσης''.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ο Π. Τσελέντης είπε :''Ο Γιωτόπουλος έγραφε τις προκηρύξεις και αποφάσιζε με Κουφοντίνα τους στόχους'' προσθέτοντας ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δήλωσε ''τον έβαλαν να τα 'πεί ένα χρόνο μετά για να πάρει τα ελαφρυντικά''.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι ''η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ σημαντική και για τη δίκη της 17 Νοέμβρη. Κατέθεσε ο πρώτος πράγματι μεταμεληθείς κατηγορούμενος για τρομοκρατική δράση. Και δια μιας η 17 Νοέμβρη έπαψε να είναι φάντασμα και υπεκφυγή. Απέκτησε πρόσωπο, οργάνωση, αρχηγό - καθοδηγητή και εγκληματική δράση''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ''αποκάλυψε τους συναρχηγούς, τον τρόπο δουλειάς της οργάνωσης ο Πάτροκλος Τσελέντης και ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων , τους φίλους του, την κοινωνία''.

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι '' συνεπής στις προανακριτικές του ομολογίες, ο Πάτροκλος Τσελέντης μίλησε για όλους και για όλα και ζήτησε συγγνώμη. ''Κουφοντίνας και Γιωτόπουλος οι αρχηγοί''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι ''ο Πάτροκλος Τσελέντης έκαψε τα πρωτοπαλίκαρα της 17Ν, υπό το σαρδόνιο μειδίαμα του Κουφοντίνα και το παραλήρημα του Γιωτόπουλου''.

    Η TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι ''ο Πάτροκλος Τσελέντης έδωσε τις πρώτες λεπτομέρειες για την πολύχρονη και αιματηρή δράση της οργάνωσης, καθώς είναι από τους λίγους κατηγορουμένους που έχουν ομολογήσει αρκετά στοιχεία για τη δράση της οργάνωσης χωρίς στη συνέχεια να τα έχει αναιρέσει ενώ έχει αναφερθεί και σε ονόματα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι ''συγκλονιστική ήταν η απολογία του Πάτροκλου Τσελέντη στη δίκη της 17Ν καθώς ο ίδιος, αφού ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και πρόσθεσε αρκετά στοιχεία για την οργάνωση - πέρα από τις ομολογίες που είχε κάνει στην προανάκριση- επισήμανε πως όσα χρόνια και να τιμωρηθεί με τις τύψεις που νιώθει κάθαρση δεν θα γίνει ποτέ μέσα του''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ''ο Π. Τσελέντης τσουρούφλισε τον Α. Γιωτόπουλο, του απέδωσε καθοδηγητικό ρόλο, εμμέσως πλην σαφώς τον εμφάνισε ως ηγετικό μέλος της οργάνωσης και μάλιστα είπε πως ήταν παρών σε ληστεία Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα Πατήσια''.

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ''η πολύκροτη δίκη της 17 Νοέμβρη οδεύει προς το τέλος της. Η κατάθεση του Πάτροκλου Τσελέντη έβαλε την ''ταφόπετρα'' στα δικονομικά παιχνιδάκια των κατηγορουμένων. Ο ''Ταινίας'' της οργάνωσης προκάλεσε με την απολογία του την οργή του Γιωτόπουλου''.

    [04] Προσλήψεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''στην πρόσληψη 5.700 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) στο Στρατό Ξηράς προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου οι 5.543 θέσεις ΕΠ. ΟΠ. διαφόρων ειδικοτήτων θα καλυφθούν αποκλειστικά από άνδρες. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν τελικά θα τοποθετηθούν σε μονάδες εκστρατείας και σε μονάδες - υπηρεσίες που διαθέτουν σύγχρονα οπλικά συστήματα και χρησιμοποιούν υλικά και μέσα υψηλής τεχνολογίας''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι ''περισσότερες από 8.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση των δράσεων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2000-2006, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της περιφερειάρχη κ. Μάρθας Σημαντώνη. Οι πόροι του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχονται στα 496 ,5 εκατομμύρια ευρώ και έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί ενέργειες ύψους 291,8 εκατομμυρίων ευρώ από τις οποίες προέκυψαν ήδη 4.800 θέσεις εργασίας''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ''οι νέοι άνθρωποι, λοιπόν, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά θα έχουν την ''ευκαιρία'' να γίνουν μισθοφόροι στρατιώτες και να βγάλουν μεροκάματο...''.

    [05] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''τις πληροφορίες που τον θέλουν να αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες από το φθινόπωρο για τη λύση του πολιτικού ζητήματος, επαλήθευσε ο αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, επαναλαμβάνοντας ότι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στη λύση είναι το σχέδιο Ανάν''.

    [06] Εκλογικός νόμος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "οι διαφωνίες δεν είναι κακό, ούτε αποτελούν στοιχείο ανταρσίας, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, ή στοιχείο σύγκρουσης" δήλωσε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στις διαφωνίες στο θέμα του εκλογικού νόμου και το 'πόθεν έσχες', όπως εκδηλώθηκαν από τους 25 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέξανδρος Ακριβάκης κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Πρωθυπουργό ιδιαίτερα προβληματισμένο με τις αντιδράσεις των συναδέλφων του άρα και πρόθυμο να πάρει πίσω τη διπλή κάλπη ή τη λίστα που έφεραν πονοκέφαλο στους βουλευτές, έσπευσε να τον στηρίξει υποστηρίζοντας ότι εκείνος έφερε τα θέματα προς συζήτηση οπότε τα όσα λέγονται ή γράφονται ότι προτίθεται να υποχωρήσει δεν έχουν καμία απολύτως αξία".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την κοινή δράση της Αριστεράς, σχετικά με την προώθηση της απλής αναλογικής. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο η γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, χθες απάντησε θετικά στην πρωτοβουλία και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας".

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "το δύσκολο καλοκαίρι για την κυβέρνηση μάλλον θα συνοδευτεί και από ένα ακόμη θερμότερο φθινόπωρο. Μετά το προνουντσιαμέντο 25 βουλευτών, οι οποίοι αντιδρούν με το άνοιγμα των χρηματιστηριακών κωδικών τους, αλλά και με δύο από τις προτάσεις Σκανδαλίδη για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει και νέο "μπουρίνι".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου, οι φήμες ότι επίκεινται 'διορθώσεις' στο νέο εκλογικό νόμο, επιμένουν".

    [07] Τουρισμός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αντιστοίχως ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος και ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, με δηλώσεις τους χθες βεβαίωσαν ότι τελικά η τουριστική κίνηση δεν θα είναι φέτος τόσο μειωμένη όσο φαινόταν στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Οι απώλειες θα είναι μάλλον περιορισμένες, της τάξεως του 2-3,5%. Βέβαια, ο υπουργός και ο υφυπουργός αναφέρονται μόνο στην άφιξη ξένων τουριστών, στοιχείο ανεπαρκές για να κριθεί η τελική τουριστική απόδοση, όταν μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι μεγάλα γραφεία τουρισμού από το εξωτερικό συμπληρώνουν ακυρωθέντα προγράμματα με 'φτηνούς' τουρίστες, προσφέροντας πακέτα διακοπών με μεγάλες εκπτώσεις".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "οριακή ανάκαμψη στην αγορά των αφίξεων προς την Ελλάδα διαπιστώνει η πολιτική ηγεσία του ελληνικού τουρισμού, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις μετράνε τις πληγές τους και περιμένουν να ισοφαρίσουν κάποιες ζημιές με φθηνότερα πακέτα".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/08/2003

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Άλλοι μετράνε κεφαλές κι άλλοι "ζυγίζουν" τσέπες....Διαφορετικές προσεγγίσεις για την τουριστική κίνηση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Νέο σκηνικό στην οικονομία με 3 κινήσεις. Μέτρα για επενδύσεις-τιμές - μετοχοποιήσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' ΣΕΒ: Μην συνδέετε επιχορηγήσεις με απασχόληση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' 100 εκατ. ευρώ σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές περιοχές. Πράσινο από Κομισιόν για την αναβάθμισή τους".

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [09] Οικονομική πολιτική

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "κίνηση...ματ με τρεις κινήσεις φιλοδοξεί να κάνει η κυβέρνηση στην οικονομία! Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η συγκράτηση των ανατιμήσεων και οι αποκρατικοποιήσεις συνθέτουν τους τρεις άξονες επί των οποίων θα κινηθεί η οικονομική πολιτική το προσεχές διάστημα, μέχρι την εξαγγελία του κοινωνικού πακέτου από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 5 August 2003 - 19:38:09 UTC